|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Optymistka
|
Dieta lekkostrawna - przepuklina rozworu przełykowego i refluks. CO JEŚĆ??
Szukałam podobnego tematu, ale nic konkretnego nie znalazłam, a już mam dosyć
![]() Niedawno miałam wykonywaną gastroskopię i wyszło szydło z worka. Cierpię na refluks przełykowo-żołądkowy i mam przepuklinę rozworu przełykowego. Dolegliwości są okropne. Praktycznie cały czas męczy mnie potworny ból i pieczenie w przełyku, raz jest mniejszy, raz silniejszy. Dostałam od gastrologa Ranigast i Polprazol 40 mg, oprócz tego zażywam tabletki typu Manti i syrop Maalox. Jak narazie leki mi nie pomagają, ból w przełyku nie pozwala mi normalnie funkcjonować ![]() Wiem, że w tego typu przypadłościach bardzo ważną rolę odgrywa dieta. Znalazłam w Internecie podstawowe informacje, dostałam od gastrologa różne ulotki, wiem, że muszę wykluczyć z jadłospisu smażone rzeczy i tak dalej.. Dieta lekkostrawna. No, ale co jeść? Ze śniadaniem i kolacją jeszcze jako tako sobie radzę, gorzej z obiadami.. Czy któraś z Was miała doczynienia z dietą lekkostrawną? Co gotować na obiady żeby było smacznie, zdrowo i lekkostrawnie? Macie jakieś pomysły? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dieta lekkostrawna - przepuklina rozworu przełykowego i refluks. CO JEŚĆ??
Wiesz co, mialam w domu ksiazke Dieta lekkostrawna i tam byly chyba przepisy
![]()
![]() |
#3 |
.
|
Dot.: Dieta lekkostrawna - przepuklina rozworu przełykowego i refluks. CO JEŚĆ??
mozesz kupic sobie parowar i przygotowywac w nim ryz+warzywa+mieso. mozesz jesc miesa pieczone, gotowane, duszone. poza tym rozne zupy sa lekkostrawne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
biszkopty, ciasto drozdzowe, kluski leniwe, drobne ryze, makarony i kasze, gotowane owoce i warzywa, bialy chleb, herbatniki, itp.
Same mamy reflusk + przepukline + IBS, wpisz w google; dieta lekkostrawna i wyskocza ci przepisy,co powinno sie ejsc, przykladowe mewnu, itp ![]()
![]() |
#5 |
Optymistka
|
Szukałam w internecie, ale nie jest tego za dużo. Wszędzie pisze to samo, ale konkretnych przepisów brak
![]() Ostatnio posmakowało mi puree ziemniaczane jako samo danie z przyprawami lub dodatek do mięsa. Kombinuje, kombinuje ale i tak wychodzi na to, że ciągle jem to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Kurcze szukalam ostatnio tej ksiazki i nie umiem jej znalezc. A jestem pewna ze ja mam w domu bo nawet pamietam jak wygladala. Ale nie mam pojecia gdzie moze byc ;/ wt wtorek bede miala czas to moze ją znajde. ale nie gwarantuje
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.