![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Lekarz nie pomógł... Może Wy dacie radę? Prosze! Zwariuję z bólu...
Witam wizażanki.. Ogromnie proszę o pomoc!!
Czy znacie jakieś skuteczne leki/domowe sposoby na ból gardła?? Okropny ból zaczął się u mnie w niedzielę przed snem. Jakoś się zmusiłam do zaśnięcia, ale od poniedziałku rano nie mogę mówić, łykać śliny, jeść... Nie mam kaszlu, kataru, a temperatura w normie. Po prostu koszmarnie boli mnie to gardło! Postanowiłam pójść dzisiaj do lekarza, bo ten ból doprowadzał mnie już do łez. Lekarz przyjął mnie w przeciągu 5 minut, popatrzył do gardła, powiedział że nic się nie dzieje, kazał ssać Cholinex i łykać Ibuprom zatoki. Do tej pory brałam Strepsils intensiv i psikałam tantum verde - nic nie dawały. Oczywiście poczułam się jak idiotka, hipochondryczka i nie zamierzam już się skierować do następnego lekarza... Ale ból jest koszmarny. Nic nie pomaga. Ja na prawdę nie jestem przewrażliwiona, rzadko narzekam na ból, swojego czasu lubiłam piercing i nigdy nie "przeżywałam" bardzo tego bólu... Ale z tym gardłem ja po prostu mam już dość... BŁAGAM WAS o pomoc... Każde przełknięcie śliny to jest tragedia, płaczę z bólu po kilka razy dziennie... Piję herbatę z miodem i cytryną, ale nie przynosi ani trochę ulgi... Oczywiście to co mi kazał lekarz też stosuję, ale nie ma ani trochę poprawy
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lekarz nie pomógł... Może Wy dacie radę? Prosze! Zwariuję z bólu...
polecam iwonicką sól leczniczą. Wsypujesz do czajniczka (z długim dziubkiem) ilość według ulotki, zalewasz gorącą wodą i robisz sobie inhalacje gardła. Taka sól kosztuje ok. 15 zł za 1 kg (starcza na bardzo długo). Mnie pomaga zawsze. Poleciła mi to lekarka, która też juz nie dawała sobie rady z moim gardłem. .
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale przecież nie ma lekarzy nieomylnych, idz do innego bo z tego co opisujesz to nie jest banalne zapalenie gardla. Trzymaj się ciepło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja czytałam niedawno w jakimś aptecznym magazynie, ze jak się ma ból gardła to nie powinno się pić herbaty z miodem i cytryną, bo jest ostra i dodatkowo podrażnia...
znów z miesiąc temu bolało mnie gardło przez 2 tygodnie i tez ledwo wytrzymywałam ![]()
Edytowane przez ygerna Czas edycji: 2010-11-23 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja jak mialam taki mega bol smarowala sobie szyje amolem
![]() pomoglo ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dziękuję... Czy taka inhalacja daje ulgę w bólu w miarę szybko, czy działa na dłuższą metę?
Nie do końca wiem niestety o jaki czajniczek chodzi i jak ma wyglądać ta inhalacja.. Kiedyś robiłam inhalację, to lekarz kazał mi robić ją nad garnkiem, nakryta ręcznikiem ![]() Aha i czy to się kupuje w aptece, jakimś sklepie zielarskim, czy może zwyczajnym? Skorzystam z każdej odpowiedzi w tym wątku i bardzo dziękuję za pomoc... Ten ból mnie wykończy. Nie sądziłam, że gardło może tak dobić Pomyślę nad innym lekarzem, ale trochę się stresuję przed kolejną wizytą, boję się że znowu - kolejny lekarz - popatrzy na mnie jak na idiotę i powie "wie Pani, te leki to można kupić bez recepty, ale napiszę..." z taką niechęcią i cóż, politowaniem.. Nie wiem jak to napisać, trochę ze mnie dzikus w kontaktach międzyludzkich, więc takie "wtopy" (na pocztach, u lekarzy itd) mnie strasznie zniechęcają
13.03.2013 Prawo jazdy ![]() 30.03.2013 Pierwszy własny samochód ![]() Edytowane przez lagerfeldised Czas edycji: 2010-11-23 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ale tylko boli Cie gardło?? Nie masz gorączy i innych zlych objawów? Moze to angina, ale powinna byc goraczka...
Polecam DENTOSEPT do płukania jamy ustnej. Rozrabiasz z woda i "gulgasz" ![]() bardzo skuteczne, aha a do ssania Orofar ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jak bylam dzieckiem i podawanie penceliny mi nie pomagalo,to lekarz kazal mi pic kawe(naturalna)z polowa cytryny+2lyz.cukru. Dodam tylko,ze oprucz zawalonego gardla mialam straszny kaszel. Pomoglo mi to nie raz,ale nigdy nie probowalam na sam bol gardla(u mnie zazwyczaj polaczone jest z kaszlem).Takze nie wiem jak to sie odnosi w Twoim przypadku :/ Miod napewno Ci tylko podrazni gardlo!!! Zdrowiej!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
OROFAR MAX jest najlepszy, tylko po nim mi przechodzi, strespils itp na mnie nie działają. Może idź do innego lekarza, najlepiej prywatnie to się Tobą zajmie porządnie że tak powiem. Mnie wiele lat temu dopadło to samo, potworny ból taki że nawet śliny nie mogłam przełknąć a pech chciał że byłam wtedy zagranicą. Koleżanka z którą byłam (córka aptekarki) miała przy sobie pół apteki i dała mi jakiś antybiotyk po którym mi przeszło. Poszłam potem jeszcze tam do lekarza dla spokoju, przebadał i zapisał penicylinę ale już mi była niepotrzebna.
Ej i nie mówcie dziewczyny bzdur że miód podrażnia gardło, bo miód jest w takic wypadkach zbawiennny ![]() Edytowane przez back_in_thee_dayy Czas edycji: 2010-11-23 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a ja mam domowy sposób
![]() gotujesz ziemniaka, gorącego rozgniatasz widelcem, wkładasz do woreczka, owijasz szmatką i stosujesz jako kompres rozgrzewający ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo dobry pomysł na zapalenie oskrzeli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.google.es/search?sourceid...miod+na+gardlo kiedys mi wmawiano,ze jedzac miod (na bol gardla)tylko je gorzej podrazniam,i tego sie trzymalam....do dzis ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mam taki miod w domu ktory jest z antybiotykiem. Nie wiem jak sie nazywa, ale sie dowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Próbowałaś czegoś zimnego? Czasem rozgrzewanie nie jest najlepszym pomysłem,szczególnie jeśli masz stan zapalny.
Latem przechodziłam coś podobnego. Nic mi nie dolegało poza pieruńskim bólem gardła,a właściwie migdałków. Przypadkiem odkryłam,że pomaga mi picie napojów z lodem ![]() Orofar faktycznie pomaga jesli gardło naprawdę boli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Słodkaaa ,to Ty sie dowiedz o ten miod oki
![]() back_in_thee_dayy jak mi sie teraz zachcialo jagodek ![]() Moja corcia ma czesto zapalenie pecherza,jezeli w poczatkowym etapie "nafaszeruje" ja herbatka zurawinowa,to mija ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dentosept jest dobry ale uważam że lepszy jest CORSODYL - płyn do płukania jamy ustnej, kupisz w aptece i postępuj tak jak koleżanka wyżej poradziła, nie jest dobry w smaku ale mnie pomogło natychmiast |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
A może Ci ość utknęła czy co ? No jak to tak - boli, a niby nic się nie dzieje
![]() Migiem do laryngologa, ale już !!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,a może coś na kaszel polecicie?
Już ponad dwa tygodnie chodzę kaszlę,czasami mam taki atak,że się duszę,nie mam jak złapać powietrza, twarz cała czerwona, masakra szczególnie wśród ludzi. Lekarka powiedziała,że w płucach to tak średnio coś widzi i: czosnek, herbatki,tabletki do ssania itp. Tylko że tych tabletek to ja już tonę zjadłam. Wypiłam litry różnych "magicznych płynów". Piję 2-3 razy dziennie sól emską. I nic nie pomaga, nawet 5 min bez kaszlu nie ma. A żadnych innych objawów nie mam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Monia a to suchy czy mokry kaszel??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
kobieto przeciez ty masz angine !!
idz do lekarza o wypisanie antybiotyku polecam duomox koszt okolo 10 zl , po jednym dniu brania poczujesz ulge pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym jestes lekarzem, zeby polecac antybiotyki?? Od pacjenta nie zalezy to jaki dostanie antybotyk, gdyby tak było nie potrzebni byliby lekarze i leki na recepte Monia polecam Herbapect, ale trzeba wypic ze dwie butle, zeby widac bylo znaczaca poprawe. Na suchy kaszel polecam Supremin - syrop, oraz Tiocodin- tabletki, z nimi jednak trzeba uwazac bo przy dlugim stosowaniu maga wystapic zatwardzenia ![]() Edytowane przez Słodkaaa Czas edycji: 2010-11-23 o 16:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Uwazam, ze antybiotyków i innych leków na recepte nie powinno sie polecac, bo to lekarz jest od tego. I powtórze raz jeszcze, gdyby było inaczej to sami sobie wypisywalibysmy recepty albo chodzili od razu kupowac antybiotyki w aptece
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Co prawda nie jestem lekarzem i nie znam się na lekach ale z domowych sposobów u mnie w domu od lat stosuje się syrop cebulowy
![]() Siekasz cebulę byle jak, mieszasz z kilkoma ząbkami czosnku (ja daję ok. 6-8 i tnę go go trochę by lepiej puszczał sok) i zasypujesz 2 łyżkami cukru (mogą być czubate). Odstawiasz na kilka godzin a na dnie zbierze się syrop. Najwygodniej robić w kubku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.