Lekarz nie pomógł... Może Wy dacie radę? Prosze! Zwariuję z bólu... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-23, 13:42   #1
lagerfeldised
Rozeznanie

Lekarz nie pomógł... Może Wy dacie radę? Prosze! Zwariuję z bólu...

Witam wizażanki.. Ogromnie proszę o pomoc!!
Czy znacie jakieś skuteczne leki/domowe sposoby na ból gardła??
Okropny ból zaczął się u mnie w niedzielę przed snem. Jakoś się zmusiłam do zaśnięcia, ale od poniedziałku rano nie mogę mówić, łykać śliny, jeść...
Nie mam kaszlu, kataru, a temperatura w normie. Po prostu koszmarnie boli mnie to gardło!
Postanowiłam pójść dzisiaj do lekarza, bo ten ból doprowadzał mnie już do łez.
Lekarz przyjął mnie w przeciągu 5 minut, popatrzył do gardła, powiedział że nic się nie dzieje, kazał ssać Cholinex i łykać Ibuprom zatoki. Do tej pory brałam Strepsils intensiv i psikałam tantum verde - nic nie dawały.
Oczywiście poczułam się jak idiotka, hipochondryczka i nie zamierzam już się skierować do następnego lekarza...
Ale ból jest koszmarny. Nic nie pomaga.
Ja na prawdę nie jestem przewrażliwiona, rzadko narzekam na ból, swojego czasu lubiłam piercing i nigdy nie "przeżywałam" bardzo tego bólu... Ale z tym gardłem ja po prostu mam już dość... BŁAGAM WAS o pomoc...
Każde przełknięcie śliny to jest tragedia, płaczę z bólu po kilka razy dziennie... Piję herbatę z miodem i cytryną, ale nie przynosi ani trochę ulgi... Oczywiście to co mi kazał lekarz też stosuję, ale nie ma ani trochę poprawy
Stary 2010-11-23, 13:53   #2
Virginnia
Zadomowienie

Dot.: Lekarz nie pomógł... Może Wy dacie radę? Prosze! Zwariuję z bólu...

polecam iwonicką sól leczniczą. Wsypujesz do czajniczka (z długim dziubkiem) ilość według ulotki, zalewasz gorącą wodą i robisz sobie inhalacje gardła. Taka sól kosztuje ok. 15 zł za 1 kg (starcza na bardzo długo). Mnie pomaga zawsze. Poleciła mi to lekarka, która też juz nie dawała sobie rady z moim gardłem. .
Stary 2010-11-23, 13:55   #3
biala17a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lagerfeldised Pokaż wiadomość
Okropny ból zaczął się u mnie w niedzielę przed snem. Jakoś się zmusiłam do zaśnięcia, ale od poniedziałku rano nie mogę mówić, łykać śliny, jeść...
Nie mam kaszlu, kataru, a temperatura w normie. Po prostu koszmarnie boli mnie to gardło!
Lekarz przyjął mnie w przeciągu 5 minut, popatrzył do gardła, powiedział że nic się nie dzieje, kazał ssać Cholinex i łykać Ibuprom zatoki. Do tej pory brałam Strepsils intensiv i psikałam tantum verde - nic nie dawały.
Oczywiście poczułam się jak idiotka, hipochondryczka i nie zamierzam już się skierować do następnego lekarza...
Ja na prawdę nie jestem przewrażliwiona, rzadko narzekam na ból, swojego czasu lubiłam piercing i nigdy nie "przeżywałam" bardzo tego bólu... Ale z tym gardłem ja po prostu mam już dość... BŁAGAM WAS o pomoc...
Każde przełknięcie śliny to jest tragedia, płaczę z bólu po kilka razy dziennie... Piję herbatę z miodem i cytryną, ale nie przynosi ani trochę ulgi... Oczywiście to co mi kazał lekarz też stosuję, ale nie ma ani trochę poprawy

Ale przecież nie ma lekarzy nieomylnych, idz do innego bo z tego co opisujesz to nie jest banalne zapalenie gardla. Trzymaj się ciepło
biala17a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 13:57   #4
ygerna
Zakorzenienie

ja czytałam niedawno w jakimś aptecznym magazynie, ze jak się ma ból gardła to nie powinno się pić herbaty z miodem i cytryną, bo jest ostra i dodatkowo podrażnia...
znów z miesiąc temu bolało mnie gardło przez 2 tygodnie i tez ledwo wytrzymywałam wyssałam dwa opakowania cholinexu i pół strepsils z miodem. ból jakoś sam przeszedł, ale zdaje mi się że najlepiej było po strepsils

Edytowane przez ygerna
Czas edycji: 2010-11-23 o 13:58
ygerna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 13:58   #5
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

ja jak mialam taki mega bol smarowala sobie szyje amolem
pomoglo
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 13:58   #6
lagerfeldised
Rozeznanie

Dziękuję... Czy taka inhalacja daje ulgę w bólu w miarę szybko, czy działa na dłuższą metę?
Nie do końca wiem niestety o jaki czajniczek chodzi i jak ma wyglądać ta inhalacja.. Kiedyś robiłam inhalację, to lekarz kazał mi robić ją nad garnkiem, nakryta ręcznikiem

Aha i czy to się kupuje w aptece, jakimś sklepie zielarskim, czy może zwyczajnym?

Skorzystam z każdej odpowiedzi w tym wątku i bardzo dziękuję za pomoc... Ten ból mnie wykończy. Nie sądziłam, że gardło może tak dobić

Pomyślę nad innym lekarzem, ale trochę się stresuję przed kolejną wizytą, boję się że znowu - kolejny lekarz - popatrzy na mnie jak na idiotę i powie "wie Pani, te leki to można kupić bez recepty, ale napiszę..." z taką niechęcią i cóż, politowaniem.. Nie wiem jak to napisać, trochę ze mnie dzikus w kontaktach międzyludzkich, więc takie "wtopy" (na pocztach, u lekarzy itd) mnie strasznie zniechęcają

Edytowane przez lagerfeldised
Czas edycji: 2010-11-23 o 14:02
lagerfeldised jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 14:02   #7
Słodkaaa
Zakorzenienie

Ale tylko boli Cie gardło?? Nie masz gorączy i innych zlych objawów? Moze to angina, ale powinna byc goraczka...

Polecam DENTOSEPT do płukania jamy ustnej. Rozrabiasz z woda i "gulgasz"

bardzo skuteczne, aha a do ssania Orofar dobry amol do smarowania gardła, z zewnatrz oczywiscie owin po posmarowaniu szyje szalikiem, niech sie grzeje
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 14:12   #8
Toska28
Raczkowanie

Jak bylam dzieckiem i podawanie penceliny mi nie pomagalo,to lekarz kazal mi pic kawe(naturalna)z polowa cytryny+2lyz.cukru. Dodam tylko,ze oprucz zawalonego gardla mialam straszny kaszel. Pomoglo mi to nie raz,ale nigdy nie probowalam na sam bol gardla(u mnie zazwyczaj polaczone jest z kaszlem).Takze nie wiem jak to sie odnosi w Twoim przypadku :/ Miod napewno Ci tylko podrazni gardlo!!! Zdrowiej!
Toska28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 14:17   #9
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

OROFAR MAX jest najlepszy, tylko po nim mi przechodzi, strespils itp na mnie nie działają. Może idź do innego lekarza, najlepiej prywatnie to się Tobą zajmie porządnie że tak powiem. Mnie wiele lat temu dopadło to samo, potworny ból taki że nawet śliny nie mogłam przełknąć a pech chciał że byłam wtedy zagranicą. Koleżanka z którą byłam (córka aptekarki) miała przy sobie pół apteki i dała mi jakiś antybiotyk po którym mi przeszło. Poszłam potem jeszcze tam do lekarza dla spokoju, przebadał i zapisał penicylinę ale już mi była niepotrzebna.

Ej i nie mówcie dziewczyny bzdur że miód podrażnia gardło, bo miód jest w takic wypadkach zbawiennny Ja w moim mieście chodzę do bardzo dobrej lekarki i jak kiedyś byłm chora, spojrzała mi w gardło to stwierdziła że mam bardzo wysuszoną śluzówke i żeby na ból gardła nie brać żadnych tabletek do ssania bo one tylko wysuszają, poradziła żebym robiła płukanki, są znacznie lepsze.

Edytowane przez back_in_thee_dayy
Czas edycji: 2010-11-23 o 14:21
back_in_thee_dayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 14:18   #10
aktaga13
Zakorzenienie

a ja mam domowy sposób nie wiem czy wierzysz w takie rzeczy, ale napiszę

gotujesz ziemniaka, gorącego rozgniatasz widelcem, wkładasz do woreczka, owijasz szmatką i stosujesz jako kompres rozgrzewający uwazaj, zeby sie nie poparzyc. pomysl od góralki, nie wiem jak, ale...dziala
Stary 2010-11-23, 14:24   #11
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
a ja mam domowy sposób nie wiem czy wierzysz w takie rzeczy, ale napiszę

gotujesz ziemniaka, gorącego rozgniatasz widelcem, wkładasz do woreczka, owijasz szmatką i stosujesz jako kompres rozgrzewający uwazaj, zeby sie nie poparzyc. pomysl od góralki, nie wiem jak, ale...dziala

bardzo dobry pomysł na zapalenie oskrzeli

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 14:25   #12
Toska28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez back_in_thee_dayy Pokaż wiadomość
OROFAR MAX jest najlepszy, tylko po nim mi przechodzi, strespils itp na mnie nie działają. Może idź do innego lekarza, najlepiej prywatnie to się Tobą zajmie porządnie że tak powiem. Mnie wiele lat temu dopadło to samo, potworny ból taki że nawet śliny nie mogłam przełknąć a pech chciał że byłam wtedy zagranicą. Koleżanka z którą byłam (córka aptekarki) miała przy sobie pół apteki i dała mi jakiś antybiotyk po którym mi przeszło. Poszłam potem jeszcze tam do lekarza dla spokoju, przebadał i zapisał penicylinę ale już mi była niepotrzebna.

Ej i nie mówcie dziewczyny bzdur że miód podrażnia gardło, bo miód jest w takic wypadkach zbawiennny Ja w moim mieście chodzę do bardzo dobrej lekarki i jak kiedyś byłm chora, spojrzała mi w gardło to stwierdziła że mam bardzo wysuszoną śluzówke i żeby na ból gardła nie brać żadnych tabletek do ssania bo one tylko wysuszają, poradziła żebym robiła płukanki, są znacznie lepsze.
Faktycznie,sama sprawdzilam-
http://www.google.es/search?sourceid...miod+na+gardlo
kiedys mi wmawiano,ze jedzac miod (na bol gardla)tylko je gorzej podrazniam,i tego sie trzymalam....do dzis ;P
Stary 2010-11-23, 14:31   #13
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Toska28 Pokaż wiadomość
Faktycznie,sama sprawdzilam-
http://www.google.es/search?sourceid...miod+na+gardlo
kiedys mi wmawiano,ze jedzac miod (na bol gardla)tylko je gorzej podrazniam,i tego sie trzymalam....do dzis ;P
No miód jest bardzo dobry na wiele schorzeń, tak samo jak borówki (u innych znane jako jagody) są bardzo dobre praktycznie na wszystko i należy jeść garściami
Stary 2010-11-23, 14:37   #14
Toska28
Raczkowanie

Cytat:
No miód jest bardzo dobry na wiele schorzeń, tak samo jak borówki (u innych znane jako jagody) są bardzo dobre praktycznie na wszystko i należy jeść garściami
No prosze,a i o tym nie slyszalam. Moze warto zalozyc nowy watek,typu np."Leczenie domowymi(naturalnymi )sposobami"? Zebrana wiedza napewno pomoze niejednemu...
Stary 2010-11-23, 14:44   #15
MYSZECZKA_83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lagerfeldised Pokaż wiadomość
Wszytskie rady przedstawione powyżej jak najbardziej polecam i popieram, ale również poroponuję podejść ponownie do lekarza (tylko już może innego) Moja koleżanka miała ostatnio podobne objawy (nawet bez gorączki o dziwo) i się okazało, że ma anginę ropną - poproś ewentualnie kogoś z domowników aby zobaczył Ci gardło czy nie masz nalotów ropnych.
MYSZECZKA_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 14:45   #16
Słodkaaa
Zakorzenienie

Mam taki miod w domu ktory jest z antybiotykiem. Nie wiem jak sie nazywa, ale sie dowiem
Stary 2010-11-23, 14:51   #17
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

Cytat:
No prosze,a i o tym nie slyszalam. Moze warto zalozyc nowy watek,typu np."Leczenie domowymi(naturalnymi )sposobami"? Zebrana wiedza napewno pomoze niejednemu...
o borówkach wiem od dziadków górali, zawsze ja byłam u nich na wakacjach to było tak: pierogi borówkami, ciasto z borówkami, lody borówkami itp. juz mi to szczerze obrzydło a oni mi to kazali jeść borówki są bardzo dobre ponoć w profilaktyce nowotworowej, na krążenie, na wzrok. Dowiedz się o tym miodzie Ja czytałam że jednym z najzdrowszych jest gryczany.
Stary 2010-11-23, 15:10   #18
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Próbowałaś czegoś zimnego? Czasem rozgrzewanie nie jest najlepszym pomysłem,szczególnie jeśli masz stan zapalny.
Latem przechodziłam coś podobnego. Nic mi nie dolegało poza pieruńskim bólem gardła,a właściwie migdałków. Przypadkiem odkryłam,że pomaga mi picie napojów z lodem Kiedy poźniej rozmawiałam o tym z lekarzem powiedział mi,że przeziębienie czy grypę dobrze jest wygrzać,natomiast stanu zpalengo gardła czy tez zęba ogrzewac się nie powinno,bo to sprzyja namnażaniu bakterii.

Orofar faktycznie pomaga jesli gardło naprawdę boli.
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 15:10   #19
Toska28
Raczkowanie

Słodkaaa ,to Ty sie dowiedz o ten miod oki
back_in_thee_dayy jak mi sie teraz zachcialo jagodek Chyba ok 4 lata ich nie jadlam,a tu czytam o takich pysznosciach,to az slinka leci :q

Moja corcia ma czesto zapalenie pecherza,jezeli w poczatkowym etapie "nafaszeruje" ja herbatka zurawinowa,to mija

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 15:12   #20
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
Ale tylko boli Cie gardło?? Nie masz gorączy i innych zlych objawów? Moze to angina, ale powinna byc goraczka...

Polecam DENTOSEPT do płukania jamy ustnej. Rozrabiasz z woda i "gulgasz"

bardzo skuteczne, aha a do ssania Orofar dobry amol do smarowania gardła, z zewnatrz oczywiscie owin po posmarowaniu szyje szalikiem, niech sie grzeje

dentosept jest dobry ale uważam że lepszy jest CORSODYL - płyn do płukania jamy ustnej, kupisz w aptece i postępuj tak jak koleżanka wyżej poradziła, nie jest dobry w smaku ale mnie pomogło natychmiast
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 15:34   #21
sine.ira
BAN stały

A może Ci ość utknęła czy co ? No jak to tak - boli, a niby nic się nie dzieje Jakiś konował Ci sie chyba trafił, a nie lekarz.

Migiem do laryngologa, ale już !!!!!
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 15:46   #22
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny,a może coś na kaszel polecicie?
Już ponad dwa tygodnie chodzę kaszlę,czasami mam taki atak,że się duszę,nie mam jak złapać powietrza, twarz cała czerwona, masakra szczególnie wśród ludzi.
Lekarka powiedziała,że w płucach to tak średnio coś widzi i: czosnek, herbatki,tabletki do ssania itp.
Tylko że tych tabletek to ja już tonę zjadłam. Wypiłam litry różnych "magicznych płynów". Piję 2-3 razy dziennie sól emską. I nic nie pomaga, nawet 5 min bez kaszlu nie ma. A żadnych innych objawów nie mam.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 15:52   #23
Toska28
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny,a może coś na kaszel polecicie?
Już ponad dwa tygodnie chodzę kaszlę,czasami mam taki atak,że się duszę,nie mam jak złapać powietrza, twarz cała czerwona, masakra szczególnie wśród ludzi.
Lekarka powiedziała,że w płucach to tak średnio coś widzi i: czosnek, herbatki,tabletki do ssania itp.
Tylko że tych tabletek to ja już tonę zjadłam. Wypiłam litry różnych "magicznych płynów". Piję 2-3 razy dziennie sól emską. I nic nie pomaga, nawet 5 min bez kaszlu nie ma. A żadnych innych objawów nie mam.
A sprobuj sobie zrobic kawe (mielona) z polowa cytryny,mozesz poslodzic.Nie jest wcale taka zla,a mi pomaga
Stary 2010-11-23, 16:03   #24
Słodkaaa
Zakorzenienie

Monia a to suchy czy mokry kaszel??
Stary 2010-11-23, 16:11   #25
agnieszkalove
Raczkowanie

GG do agnieszkalove

kobieto przeciez ty masz angine !!
idz do lekarza o wypisanie antybiotyku polecam duomox koszt okolo 10 zl , po jednym dniu brania poczujesz ulge pozdrawiam
agnieszkalove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 16:16   #26
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
A sprobuj sobie zrobic kawe (mielona) z polowa cytryny,mozesz poslodzic.Nie jest wcale taka zla,a mi pomaga
Spróbuję na pewno

Cytat:
Monia a to suchy czy mokry kaszel??
I taki i taki,ale częściej mokry. Masz pomysł co to może być
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 16:17   #27
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszkalove Pokaż wiadomość
kobieto przeciez ty masz angine !!
idz do lekarza o wypisanie antybiotyku polecam duomox koszt okolo 10 zl , po jednym dniu brania poczujesz ulge pozdrawiam
Duomox to najwieksze gówno jakie znam. Jest do wszystkiego i do niczego.

A poza tym jestes lekarzem, zeby polecac antybiotyki?? Od pacjenta nie zalezy to jaki dostanie antybotyk, gdyby tak było nie potrzebni byliby lekarze i leki na recepte

Monia polecam Herbapect, ale trzeba wypic ze dwie butle, zeby widac bylo znaczaca poprawe. Na suchy kaszel polecam Supremin - syrop, oraz Tiocodin- tabletki, z nimi jednak trzeba uwazac bo przy dlugim stosowaniu maga wystapic zatwardzenia

Edytowane przez Słodkaaa
Czas edycji: 2010-11-23 o 16:20

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 16:25   #28
laylaaa
Zakorzenienie

Cytat:

A poza tym jestes lekarzem, zeby polecac antybiotyki?? Od pacjenta nie zalezy to jaki dostanie antybotyk, gdyby tak było nie potrzebni byliby lekarze i leki na recepte
nie jestem lekarzem ale mimo wszystko polecam antybiotyk ospamox, miesiąc temu strasznie bolało mnie gardło, żadne syropki czy tabletki do ssania nie pomagały, po dwóch dniach brania ospamoxu przeszło mi całkowicie.

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 16:37   #29
Słodkaaa
Zakorzenienie

Uwazam, ze antybiotyków i innych leków na recepte nie powinno sie polecac, bo to lekarz jest od tego. I powtórze raz jeszcze, gdyby było inaczej to sami sobie wypisywalibysmy recepty albo chodzili od razu kupowac antybiotyki w aptece
Stary 2010-11-23, 16:50   #30
let the sunshine
Przyczajenie

Co prawda nie jestem lekarzem i nie znam się na lekach ale z domowych sposobów u mnie w domu od lat stosuje się syrop cebulowy Nie jeden raz ratował mi gardło, choć nie wiem czy tu pomoże, bo o ile dobrze zrozumiałam to ból gardła bez kaszlu? Z drugiej strony czosnek jest podobno naturalnym antybiotykiem...

Siekasz cebulę byle jak, mieszasz z kilkoma ząbkami czosnku (ja daję ok. 6-8 i tnę go go trochę by lepiej puszczał sok) i zasypujesz 2 łyżkami cukru (mogą być czubate).
Odstawiasz na kilka godzin a na dnie zbierze się syrop. Najwygodniej robić w kubku.
let the sunshine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości