Przygotowania do szpitala - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-01-25, 14:03   #1
KaśkaZ
Przyczajenie

Przygotowania do szpitala

Drogie mamusie. Termin porodu mam na 25 marca ale już strasznie się boję i niecierpliwię. Mam pytanko co powinnam wziąść z sobą do szpitala i jeszcze jedno podobno jest jakiś przesąd, że nie powinno kupować się wcześniej rzeczy dla dzidziusia. Zostało mi jeszcze dwa miesiące więc kiedy powinnam zacząc coś kupować bo przecież dla maluszka też powinnam coś zabrać do szpitala.
KaśkaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-25, 14:16   #2
BeataWi
Wtajemniczenie

GG do BeataWi
Re: Przygotowania do szpitala

Zajrzyj skarbie pod ten link: http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1103672723

Watek pochodzi z grudnia i tam podawalysmy Slomce co powinna zabrac do szpitala.
Jesli chodzi o przesady, to ja akurat w nie nie wierze. Urodzilam juz trojeczke dzieci i kupowalam ubranka juz od ok.5- tego miesiaca ciazy. Tobie rowniez radze zaopatrzyc sie wczesniej w najpotrzebniejsze rzeczy, zeby pozniej zaoszczedzic sobie nerwow.
Pozdrawiam

Becia69

http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-29, 17:31   #3
Justyna22
Przyczajenie

Witam
Ja mam termin na 1 kwietnia a mam już wszystko spakowane i kupione, nie mam zamiaru póżniej latać i kupować byle co.
Przestań się przejmować przesądami, a pełną listę potrzebnych rzeczy już masz.
pozdrawiam i życzę tego co sobie zdrowego dzidziusia
Justyna22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-29, 18:29   #4
201608040942
Konto usunięte

No to ja tez sie dopisze. Mam termin na 1 marca i pierwszy raz slysze ze nie nalezy nic dla dziecka wczesniej kupowac. To w co go ubierzesz jak sie urodzi, jak zrobi siusiu i nie bedziesz miec pieluch? Gdzie go polozysz spac? Jak maly sie urodzi to nie bedziesz miec czasu ani ochoty na latanie po sklepach i szukanie odpowiednich rzeczy w odpowiednich cenach. Ja juz prawie wszystko dla dziecka kupilam. Wozek i fotelik stoi juz dawno w domu, lozeczko od miesiaca, komoda tez. Ciuszki mam juz caly komplet, kosmetyki tez, a wczoraj kupilam pampresy i wkladki do biustonosza na wypadek gdybym mleka miala duzo. mala butelke tez mam na wypadek gdymbym mleka nie miala, do tego smoczek, cazki do obcinania paznokci, termometr do miezenia temperatury wody i drugi do miezenia temperatury dziecka, a takze grzebien i szczotke do czesania. To wszystko podstawa. Jeszcze brakuje mi do komody deski na ktorej bede malego przewijac i przewijaka, bo na samej desce go przeciez nie poloze.

A dla tych przesadnych to powiem , ze jest jeszcze taki przesad ze dziecku do roku nie wolno wloskow obcinac i paznokci. Paznokcie nalezy obgryzac! Biedne dziecko, ktorego matka tak robila....
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-29, 19:47   #5
Justyna22
Przyczajenie

Witam
Termin masz wcześniejszy to może wiesz lepiej czy wymagane jest ogolenie krocza przed porodem i co z tą nieszczęsną lewatywą. Wiem że to niezbyt przyjemne ale trochę się martwie i nie wyobrażam robienie tego w ostatniej chwili przed tak ważnym momentem jak urodziny mojego pierwszego dziecka???
Justyna22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-29, 20:20   #6
Mariqa
Wtajemniczenie

W wiekszości szpitali nie wykonuje się już lewatywy i nie goli krocza.
Ale jeśli kobieta wpadnie na porodówkę w ostatniej chwili, z dość postepującą akcją to może połozna zapytać o możliwość wykonania lewatywy. Często jednak proponuje czopeczek.
Generalnie jest tak, że organizm mamy sam potrafi przygotować się do porodu, do tego dochodzi jeszcze mały stresik- cóż, lewatywa już jest niepotrzebna
Dlatego absolutnie się nie przejmuj
Co do golenia krocza- to lepiej jesli w domu sama się lekko przygotujesz. Tak dla zapewnienia większej higieny
W przypadku porodu naturalnego golenie jest zazwyczaj już nie wykonywane, ale kiedy planuje się cesarskie cięcie, to ze wzgledu na warunki operacyjne i niskie cięcie od góry lepiej nieco samej usunąć owłosinie- w nagłym wypadku polozna może przygotować cie sama
W każdym razie naprawdę nie przejmuj się, po prostu jeśli poczujesz pierwsze regularne skurcze to skup się na tym, nie jedz dużo, staraj się spokojnie czekać na rozwiązanie, przekonasz się że w sposób fenomenalny wręcz organizm Twój dostosuje się do nowego zadania, które ma spełnić
zyczę zdrówka i powodzenia
Stary 2005-01-30, 13:36   #7
paula78
Zakorzenienie

przesąd ten jest tylko przesądem oczywiscie logiczne jest ,ż eosobiscie nie kupowałam\\bym niczego bedąc w np. 4 tygodniu ,ale ok. 7-8 miesiaca mozna kupowac juz wszytsko.

co do lewatywy to ja polecam -mozna wykonac samodzielnie w domu ,ja w dzien w którym dostałam skurczy nie jadałam za dużo ,lekie posiłki ,płyny .
nie chiałabym np. rodzic w wodzie wśród odchodów a to zdarza sie bardzo czesto.
co do golenia to takze polecam dla zwyklej higieny ,niewyobrazam sobie szycia wsród włosów łonowych no i oczywiscie łatwiej jest utrzymac higiene w tamtych stronach
zabiegi te nie są przyjemne ale polecane tymbardziej ,że po porodzie występuja zaparcia i kobiety boja sie wypróżniac ze wzgledu na ból ,szwy ,wystepuje blokada psychiczna.

pzdr i powodzenia
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-30, 14:09   #8
KaśkaZ
Przyczajenie

dziękuje za odpowiedzi, część rzeczy już kupiłam ale już jutro wyślę męża po reszyę bo mi niestety lekarz kazał odpoczywać i leżeć w łóżku. Nie ukrywam,że strasznie się boje porodu i chciałabym mieć już to za sobą ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Jeszce raz dziękuje i pozdrawiam.
KaśkaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-30, 21:23   #9
201608040942
Konto usunięte

w wielu polskich szpitalach nadal gola krocze i robia lewatywe, tu gdzie ja bede rodzic tego sie nie robi. Pod wplywem skorczy u rodzacej dochodzi do naturalnego oproznienia jelit u rodzacej, wiec nie ma paniki ze cos nam sie uleje nie tam gdzie trzeba. Czasami sie oczywiscie zdarza(nie pamietam dokladnie ale jakis 1% rodzacych) nie dostaje skorczy ktore zmuszaja do pojscia do toalety i w takim przypadku mozna zrobic lewatywe, dla naszej pewnosci i higieny. To samo z goleniem krocza, u mnie sie tego juz nie praktykuje. zreszta polecam wam kobitki szkole rodzenia, warto chodzic, chodz mi na poczatku wydawalo sie ze wszystko wiem. Niby wiedzialam jak przebiega cala akcja porodowa, utwierdzilam sie jak najlepiej oddychac zeby bol byl zniosly i dziecko dotlenione. Ale najbardziej banalne okazalo sie wlasnie co z ta lewatywa. slyszalam ze na zachodzie sie tego juz nie praktykuje, ale jak to sie naprawde. Poinformowana bylam tylko jak to sie ma do polskich szpitali. Wiedzialam jak robia naciecie krocza w PL(od kolezanek ktore potem nie umialy normalnie siedziec), teraz wiem ze mi to ´nie grozi, bo nawet jesli nie unikne tego naciecia(a przygotowuje sie do tego masujac krocze specjalnym olejkiem) to w Niemczech nie robi sie juz naciec po skosie, tylko prosto w strone odbytu, wiec szef jest zrobiony w faldzie skory i nic nie ciagnie i nie ma problemu z siadaniem na jedej polowie pupy. Najlepiej jesli, chodz mysle ze juz nie zdzazysz pojdziesz na kurs rodzenia, albo odwiedzisz szpital w ktorym bedziesz rodzic i sie poloznych wypytasz jak to jest u was
Stary 2005-01-31, 07:06   #10
paula78
Zakorzenienie

moni napisała :" Niemczech nie robi sie juz naciec po skosie, tylko prosto w strone odbytu"

własnie dlatego sie nie robi takich nacięc gdyż bywa ,że naciete miejsce rozrywa sie dalej i wtedy dochodzi do niepotrzebnych problemów z odbytem (np. rozerwany) wtedy logiczne jest dodatkowe wew. szycie odbytu a co za tym idzie jeszcze wiekszy ból i problemy z wydalaniem.

w polsce robi sie rozciecie po skosie i gdy dochodzi do wiekszych rozerwan nie ma problemu z dodatkowym narządem.

ja nie miałąm żadnych problemów z siedzeniem (oczywiscie na początku bolało ale jako całosc nie tylko szycie)

a propo mężów przy porodach to kuzynka (połozna)była kiedys przy porodzie gdzie maz zemdlał ,niestety nie byo juz personelu (rodziła wtedy cała porodówka)i tatus lezła na podłodze aż zona urodziła i połozna mogła sie nim zajać
pzdr
paula

Stary 2005-01-31, 07:42   #11
213.25.30.177
Raczkowanie

Ja osobiscie kupilam tylko wyprawke do szpitala dla dziecka.Reszte rzeczy dopiero po porodzie,ale to nie ze wzgledu na przesady,tylko ze wzgledu na to,ze do konca nie chcialam znac z mezem plci dziecka,wiec to sie ma do tego,ze nie wiedzialam czy kupowac dla dziewczynki czy dla chlopczyka-a nie chcialam wybierac czegos posredniego Wiec reszte ciuszkow,wozek,lozeczko,w yprawka do lozeczka,wanienka,przewij ak itd. wszystko zakupilam po porodzie

Co zas do reszty,jesli chodzi o "golenie"-mi nikt tego nie kazal,ale ja sama zrobilam to ze wzgledow higienicznych.Nie wyobrazam sobie tego inaczej.
A najwiekszym plusem calego porodu,byla obecnosc mojego ukochanego od samego poczatku do konca.Jego pomoc byla dla mnie ogromnie potrzebna i moze dlatego,ze byl przy mnie porod mialam bardzo lagodny...bo bylam spokojna gdyz nie bylam z obcymi mi osobami i wiedzialam,ze przy mezu,zadna polozna nie bedzie nie mila-a sa takie,niestety.

Trzymaj sie wiec cieplutko i nie martw sie wszystko bedzie dobrze.A jak zobaczysz po raz pierwszy maluszka,zapomnisz o wszystkim co bolalo...
213.25.30.177 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-31, 07:53   #12
213.25.30.177
Raczkowanie

Aaaa,zas co do lewatywki,to ja niestety mialam.A to dlatego,ze do szpitala przybylam juz po odejsciu wod plodowych w domu,wiec nie bylo czasu na czopki itd.
Zrobiono mi lewatywe(nie bylo to mile,ale trwa sekunde)spisano mnie i na porodowke-po dwoch godzinach bylo po wszystkim-lezalam i odpoczywalam i czekalam na swoja corcie,az mi ja przyniosa i ja wycaluje.Pamietam,ze nie spalam bardzo,bardzo dlugo-nie moglam,nie chcialo mi sie.

I jeszcze jedno,na drugi dzien juz,gdy krocze zaczelo bolec(bo wczesniej nic nie czulam) mozna bylo wziasc pyralginum (poprosic polozna,lub za jej przyzwoleniem wziasc swoja)lepiej znosilam wiec gojenie sie.Zaznaczam,ze karmilam piersia,jedyny srodek przeciwbolowy na jaki lekarz zezwalal to pyralginum.
Stary 2005-01-31, 13:19   #13
201608040942
Konto usunięte

paulo moze w PL kobiety sie bardziej rozrywaja, nas polozna poinformowala ze cos takiego napewno nie zaistnieje. Wogole naciec krocza robi sie w 48% przypadkow , gdzie w PL zadko ktora kobiety obywa sie bez naciecia. W Holandii ta statystyka jest inna. Naciecia to tylko 8% przypadkow. To sie nazywa przygotowanie do porodu. Tutaj kobiety robia masarz krocza specjalnym olejkim zeby uniknac naciecia, a przy porodzie polozna dodatkowo masuje krocze olejkiem ktory nam pozostal, wiec skora sie ladnie naddaje i nie grozi nam zadne rozerwanie az do odbytu. Nigdy nie slyszalam zeby kobieta sie rozerwala az do odbytu. Pewnie rodzila dziecko ktore mialo z 5 kilo. Tutaj takich dzieci sie naturalnie nie rodzi.
Stary 2005-01-31, 14:08   #14
paula78
Zakorzenienie

byc moze ,w polsce praktykowano naciecie w strone odbytu ,potem z niego zrezygnowano na rzecz ciec skosnych.
co do masazu krocza przed porodem to ja rodzilam prawie 5 lat temu i nikt na szkole ani w spzitalu o tym nie wspominał.
być moze teraz częsciej bedzie sie praktykowac masaże krocza.
pzdr
paula

Stary 2005-02-05, 13:05   #15
silna1980
Raczkowanie

Ja juz kupilam cos dla mojego malenstwa:czerwone spioszki.Reszte dokupie jak się urodzi.
silna1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-13, 17:32   #16
esti
Raczkowanie

GG do esti

moja mała ma już 3 lata ale to co się przydało w szpitalu dla małej to pampersy ,chusteczki do pupki,i oczywiście ubranka dla małej i to kilka bo nigdy nie wiadomo co się stanie .Pozdrawiam.
esti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-13, 18:00   #17
213.25.30.177
Raczkowanie

Ciuszki do fakt warto miec choc w moim szpitalu nie trzeba bylo.Tak samo jak i z pampersami.Przez caly pobyt w szpitalu dostwalismy pampersy firmy HAPPY,nawet wtedy kiedy ja lezalam dluzej bo moja corcia miala zapalenie pluc,wiec lezalam dwa tygodznie w szpitalu to i tak szpital pampersy dawal.Nawet dostalismy herbate dla karmiacych mam z HIP-a oraz krem Sudocrem dla maluchow
Jednak wiem,ze w niektorych szpitalach trzeba miec swoje pampersy,oliwke itd.To tak samo jak niektore szpitale biora oplaty za porod rodzinny Ja mialam akurat wszystko pod dostatkiem i za nic nie placilam-jeszcze sporo dostalismy,no ale to dzieki sponsorom
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości