hamburger - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-11, 12:19   #1
Mysia-pysia
Raczkowanie
 
Avatar Mysia-pysia
 
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 158

hamburger


A jak zrobić "prawdziwego" hamburgera (tzn. kotlet), by przypominał tego z MacDonalda?
Mysia-pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 20:17   #2
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: hamburger

Do przygotowania takiego Hamburgera potrzebujesz przede wszytkim mieso mielone wolowe, zadne tam wieprzowe czy mieszane (wieprzowo-wolowe)
Ja przygotowuje je tak "na oko" ale podam ci skladniki potrzebne do ich wykonania.
50 dag miesa mielonego (wolowego)
1 cebula (drobno posiekana)
sol i pieprz
Mieso wymieszac z posiekana cebula i doprawic do smaku. Nastepnie formujesz burgery i pieczesz na grillu (te sa najlepsze) lub na rozgrzanym oleju, na patelni. Bulki kupuje oryginalne, z sezamem, ktore po przekrojeniu wzdluz podpiekam w piekarniku (100° C). Gdy mieso jest gotowe ukladam na bulkach salate, na to kotlety a reszta zalezy od twojego smaku i fantazji Mozesz wykorzystac do tego ser, ogorek konserwowy, pomidory, cebule pokrojona w plasterki, ketchup itd.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 20:54   #3
Meariel
调解人
 
Avatar Meariel
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
Dot.: hamburger

Przepis Beci jest swietny! Sama tak robie i wychodzi w smaku jak ten z McDonalda, ale o wiele zdrowszy- z tym ze ja robie w zwyklych buleczkach z sezamem, nie w tych pakowanych
__________________
Make up, not war!
Meariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:15   #4
Mysia-pysia
Raczkowanie
 
Avatar Mysia-pysia
 
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 158
Dot.: hamburger

A mam jeszcze pytanie: jeśli na grilu to najlepiej na specjalnych tackach? Nie trzeba dodać oleju?
Mysia-pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 12:35   #5
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: hamburger

Cytat:
Napisane przez Mysia-pysia
A mam jeszcze pytanie: jeśli na grilu to najlepiej na specjalnych tackach? Nie trzeba dodać oleju?
Mozesz na tackach lub po prostu na ruszcie. Ja czasami smaruje je olejem (pedzelkiem) ale tylko z oliwek (zdrowsze ).
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 16:04   #6
tamara57
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2
Dot.: hamburger

  • Mięso należy pokroić w kostkę, tak aby zmieściło się do maszynki.
  • Włącz piekarnik na 200
  • W maszynce załóż większe sito, to z dużymi dziurami a przed wylotem rozłóż dłuższy kawałek folii śniadaniowej na której będziesz układać zmielone mięso.
  • Do mielenia mięsa potrzebne są 2 osoby, ja jednak poradziłem sobie sam (trzecia ręka gratis). I tutaj jest najważniejszy etap! Makaron mięsny który otrzymasz, układaj na folii wzdłuż. Największym ‘faux pas’ jest zbicie zmielonego mięsa w jednolitą kulkę, ale my nie robimy mielonych. Dzięki temu otrzymasz kruche mięso, rozpływające się przy każdym kęsie.
  • Folię należy delikatnie zawinąć, tak aby powstała ‘kiełbaska’
  • Odłóż przygotowany warkocz (kiełbasę… stoop! nie ugniataj, nie zaciskaj!) do lodówki na około 30-45 minut
  • Warkocz kroisz na grube plastry, w zależności od grubości sam oceń bo i tak musisz je delikatnie rozpłaszczyć
  • Taki kawałek stawiasz w pionie, dociskasz go szerokim nożem ‘szefa kuchni’ lub łopatką aby sie zrobił placek Teraz widzisz, struktura kotleta to nie podeszwa.
  • Pamiętaj, kotlet jest ‘saute’ bez dodatków. Możesz dodać sól, pieprz, inne przyprawy.
  • W między czasie kroisz bułkę, kładziesz na nią plaster sera żółtego i umieszczasz w gorącym piekarniku piekarniku.
  • Na rozgrzaną oliwę delikatnie połóż kotlet(y). Proponuje na dwa noże lub tasak aby się nie rozsypały.
  • Smażysz na średnim ogniu, przekładasz i gotowe! Kotlet powinien być ciemny, no chyba że ktoś woli soczysty surowy lekko przysmażony.
Przepis pobrany z: http://abyss.dontexist.com/2010/2246...miesa-wolowego
tamara57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 07:34   #7
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: hamburger

Cytat:
Napisane przez Mysia-pysia Pokaż wiadomość
A jak zrobić "prawdziwego" hamburgera (tzn. kotlet), by przypominał tego z MacDonalda?
Ja często kupuje gotowe w lidlu są smaczne i do tego szybko
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-28, 08:45   #8
linaya
astro-loszka
 
Avatar linaya
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 511
Dot.: hamburger

Cytat:
Napisane przez BeataWi Pokaż wiadomość
Do przygotowania takiego Hamburgera potrzebujesz przede wszytkim mieso mielone wolowe, zadne tam wieprzowe czy mieszane (wieprzowo-wolowe)
Ja przygotowuje je tak "na oko" ale podam ci skladniki potrzebne do ich wykonania.
50 dag miesa mielonego (wolowego)
1 cebula (drobno posiekana)
sol i pieprz
Mieso wymieszac z posiekana cebula i doprawic do smaku. Nastepnie formujesz burgery i pieczesz na grillu (te sa najlepsze) lub na rozgrzanym oleju, na patelni.
Ja wczoraj takie robiłam, tylko do masy mięsnej dodałam jeszcze 1 żółtko, łyżkę musztardy i paprykę w proszku. I usmażyłam je na patelni grillowej były świetne ze szparagami również z patelni grillowej i miską sałaty
__________________
Kpię i o drogę nie pytam.
linaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:08   #9
hanna_f
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
Dot.: hamburger

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Ja wczoraj takie robiłam, tylko do masy mięsnej dodałam jeszcze 1 żółtko, łyżkę musztardy i paprykę w proszku. I usmażyłam je na patelni grillowej były świetne ze szparagami również z patelni grillowej i miską sałaty
Robię podobnie, z jajkiem i musztardą, ale zamiast papryki w proszku dodaję pieprz cayenne. Kiedyś robiłam ze szczyptą (sporą) cynamonu i były super smaczne z serem pleśniowym i rukolą. Korzystam w domu z takiej formy do mięsa (okrągłej, nie sercowej ) i zawsze mi wychodzą idealne kształtem, już dokładnie dopasowane do bułek. Bo najbardziej mnie wkurza, jak mi hambuks wystaje z bułki, albo jest za mały i musisz jeść albo samo mięso (to jeszcze nie jest takie złe), albo gryźć samą bułę (już gorzej).
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 10:53   #10
ellish
Zakorzenienie
 
Avatar ellish
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
Dot.: hamburger

prawdziwy hamburger to sa trzy skladniki: wolowina+ sol+ pieprz.
Bez zadnych dodatkow.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 18:42   #11
amarenamena666
Raczkowanie
 
Avatar amarenamena666
 
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 97
Dot.: hamburger

ja osobiście smażyłam na zwyklej teflonowej patelni.
amarenamena666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-21, 19:48   #12
meka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 413
Dot.: hamburger

jak dla mnie najlepszy jest taki: antrykot zmielony + sól, pieprz i trochę musztardy

bułka (lepsza jakaś ciemna z ziarenkami niż taka standardowa z sezamem) z góry posmarowana majonezem a z dołu musztardą (oczywiście od wewnątrz)
do tego warzywa
pycha!
meka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.