|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() poparzona twarz, powieki i pod oczami przez kosmetyki
Bardzo, bardzo proszę o pomoc!
Dziś rano wstałam z poparzoną skórą na twarzy. Co prawda zauważyłam już że od dwóch dni miałam lekko zaczerwienione powieki i pod oczami. Ale dziś od rana mam już wrażenie jakby były delikatnie opuchnięto no i są bardzo czerwone. Zauważyłam też, że skóra jest zaczerwieniona w okolicach policzków i szyi. Mam wrażenie, że jest trochę ponaciągana. Mam cerę mieszaną i zawsze używam odpowiednich kosmetyków. Ale niedawno kupiłam sobie nowy żel do mycia twarzy. (Z tej samej serii mam krem, ale jego używam już ok miesiaca). Mimo wszystko wydaje mi sie, że czegoś musiałam użyć za dużo, żelu lub kremu albo tego i tego. Jestem pewna, że inne kosmetyki, których używam nie mogły tego spowodować. Bardzo proszę o pomoc, jak złagodzić ten stan i te brzydkie zaczerwienienia. Tak, wiem powinnam odstawić najpierw te kosmetyki. No i co dalej? Edytowane przez gothic8891 Czas edycji: 2009-06-13 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: poparzona twarz, powieki i pod oczami przez kosmetyki
Musisz najpierw napisac jakiego konkretnie zelu uzyłas- nazwa+skład..Napisz tez czy masz problemy z alergia i czy twoja skora juz tak kiedys zareagowala..Moim zdaniem wystapila reakcja alergiczna.
Na twarz proponuje polozyc d-panthenol..taka pianka stosowana czesto po oparzeniach slonecznych ( do kupienia w aptece) .Jesli chodzi o oczy to zakaz uzywania czegokolwiek dopoki oczy nie dojdą do siebie..Przemywaj chłodnym naparem z herbaty ( czarnej ) rumianku,swietlika,chabru ....to tyle na szybko..
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
mam cere mieszaną i przez pół roku miałam z nią problemy (sporo wyprysków i blizn po nich).
Jedyną reakcję alergiczną jaką miałam na twarzy to reakcja na ocet (zwykle stosowałam ocet na ukaszenia komarów). Ale wtedy skóra była czerwona i opuchnieta. Mnie również wydaje sie, że to reakcja alergiczna, co mimo wszystko bardzo mnie dziwi. terazu żywam żelu do mycia twarzy oraz kremu nawilżającego - antybakteryjnego z linii Linia Care & Control Antybakteryjna "SORAYA": - antybakteryjny krem nawilżający redukujący blizny i zmiany potradzikowe zawiera: -wyciąg z Siegesbiecka Orientalis -Centella Asiatica -hydrolizat z drożdży, bogaty w witaminy z gr B - Acnacidol - Żel superdziałający przeciwtrądzikowy do mycia twarzy (antybakteryjny) zawiera: -witaminę B3 -Acnacidol - składniki INCI, - ma też w sobie Panthenol i sporo innych składników. Ja wiem, że teraz nie powinnam stosować niczego na twarz. Ale zawsze po jej umyciu mam niemiłe uczucie ściągania. I mycie po prostu wodą chyba nie wchodzi w grę. Ech sama nie wiem. A za rade z naparem dziękuję, myślałam o tym ale chciałam się upewnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
spróbuj może wodfę termalną Avene lub La Roche-Posay - fenomenalnie łagodzi podrażnienia wszelkiego typu - równiez poparzenia słoneczne - więc może przyniesie ulgę.
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Odstaw kosmetyki,twarz przemywaj przegotowaną wodą z dodatkiem rumianku,świetlika,ale przedewszytkim zazywaj wapno,ja bym wybrała się do lekarza dermatologa,jeśli objawy nie ustąpią aby wykluczyc jakieś dermatozy.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wapno+ delikatne kosmetyki np.kremy Avene-jest taki łagodzący
albo żel do mycia AA Help i Bepanten plus krem pod oczy-np.hypoalergiczny flos lek To niekoniecznie oparzenie-partia kosmetyku może być skażona biologicznie jakąś bakterią np. gronkowcem albo pałeczką.Odstawić.Można kosmetyk przebadać w laboratorium analitycznym na obecność drobnoustrojów i domagać się od producenta zwrotu kosztów zakupu.To się czasem zdarza.Ja trafiłam kiedyś na pałeczkę w balsamie Nivea , który zazwyczaj mi nie szkodzi.Wykwity podleczyłam Avene, końskimi dawkami wapna ,witaminą C i odrobiną aspiryny i żelem AA Help właśnie. Dobra rada-każdy nowy kosmetyk testuj, na skórze w zgięciu łokcia (od wewnętrznej strony ręki), na 24 godziny przed użyciem na większej powierzchni .W razie jakiegokolwiek pieczenia, za czerwienienia-odstaw kosmetyk. Dla mnie alergika to konieczność, dla innych-całkiem rozsądne zabezpieczenie przed podobnymi niespodziankami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo,
patrząc na to wszystko dziś widzę, że już nie jest tak źle. Owszem skóra pod oczami jest bardzo sucha i taka hmm... brązowo-bordowa. No i postaram sie znaleźć jakiś dobry krem pod oczy ![]() Z rad na pewno skorzystam i drugi raz postaram sie nie popełnić takiego błędu ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Oj, ja miałam to samo po kremie lrp
![]() [ja najgorzej wyglądałam pod oczami - miałam brązowo-bordowe podkówki, wyglądałam, jakby mnie ktoś pobił! na suchą skórę pod oczami lekarka przepisała mi Cutivate, ale to krem ze sterydami i bałam się używać. No i wydaje mi się, że bardzo nie pomógł... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja poleciłabym Ci jeszcze sól fizjologiczną w ampułkach do przemywania oczu (można kupić w aptece). Mi pomogła jak miałam reakcję alergiczną w okolicach powiek. I szybkiego pozbycia się tego paskudztwa życzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jedna ważna rzecz: miałam różne podrażnienia oczu, poparzenie rogówki, infekcje. Wszystko przez marne kosmetyki. Okulista stanowczo zabronił mi jakichkolwiek naparów, szczególnie z rumianku i ze świetlika. To wzmaga stan zapalny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Crazy turtle lady
|
Jakbym siebie czytala doslownie...po kazdym mocniejszym makijazu robia mi sie takie akcje na policzkach;/ Mi pomaga Cutibaza
![]() http://www.aptekaotc.pl/go/_info/?id=361 Duza warstwe klade na noc na podrazniony polik i po ok 2 dniach widze i czuje duza ulge. Ale moze zapychac;/ mnie akurat nie,ale tak mi w aptece powiedziano. Odnosnie swietlika to mi np. słuzy, i to bardzo najzwyklejszy i najtanszy zel ze swietlika ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ach no i w sumie znalazłam tani i jako tako dobry sposób na moje oczy.
Może dla niektórych Pań wydać to sie dziwnie i niedobre...ale na każdą osobę jakaś metoda może działać inaczej.Tak jak jednym świetlik pasuje a innym nie. Na noc robię sobie chłodne okłady z czarnej herbaty (wiem, że lepsza była by zielona, ale takiej nie mam),a w ciągu dnia posmaruję dość grubo zwykłym kremem NIVEA. Oczy, że się tak wyrażę są odpowiednio natłuszczone i nie szczypią. A i skóra powiek i pod oczami jest już mniej szorstka i bordowa. Co do rumianku.... on wysusza wiec jednak nie polecam. Ach no i chciałam raz użyć specjalnego kremu kojącego pod oczy... niestety szczypało i musiałam go zmyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja też smarowałam powieki kremem nivea. To naprawdę działa. No, może nie wyleczy ale na pewno załagodzi objawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja robiłam okłady z rumianku [akurat nie mialam nic innego w domu, tylko earl greya i cytrynową, a tym bałam się okładać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.