![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Klient Twój Pan ;)
Drogie Dziewczyny
![]() ![]() ![]() Potraktujmy ten wątek z przymróżeniem oka ![]() A przy okazji może Wasze sposoby na Klienta "trudnego" okażą się pomocne innym osobom, które podobna sytuacja spotka. Oto moje propozycje: 1. klasyka gatunku - "Wiesz, kupiłam te korale na bazarze za 5 zł, ale zerwały się, naprawisz mi, prawda ?" (ze słodkim uśmiechem) - te korale to 2 metry koralików 3 mm ![]() "Oczywiście, że naprawię, jutro przyniosę Ci linkę jubilerską, myślę, że przez weekend zdążysz nawlec ? To ja na poniedziałek przyniosę zapięcie i na miejscu Ci naprawię ![]() 2. "O jak dobrze Panią widzieć, ma Pani coś nowego ? Świetnie. O, te są fajne. To ja bym teraz te wzięła, bo te co miesiąc temu kupiłam, to już mi się opatrzyły. Coś muszę dopłacać ?" ![]() 3. I coś co mnie powaliło totalnie, z doświadczeń znajomej, bo ja bym chyba wyszła z siebie i poszła się utopić ... pojechała po raz pierwszy ze swoją biżuterią do pewnej firmy, okazało się że jedna z Pań miała na sobie kupiony gdzieś indziej prosty naszyjnik typu rzemień, krawatka i duży kryształ Swarovskiego w kolorze crystal. Znajoma akurat też miała wśród zawiezionej biżuterii swojego autostwa taki sam kryształ na rzemieniu, tylko że w kolorze Crystal Golden Shadow. "Ojej, a Pani też ma taki wisor, jaki ładny kolor ... hmmm, ja bym taki chciała .... zamieni mi Pani ? Ja tego prawie nie nosiłam, a Pani przecież i tak sprzeda, co za różnica dla Pani czy przezorczysty czy taki mieniący złocisty. " ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klient Twój Pan ;)
Cytat:
![]() ja miałam sytuację taką, że wyceniłam swoje "wyroby" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
2. "O jak dobrze Panią widzieć, ma Pani coś nowego ? Świetnie. O, te są fajne. To ja bym teraz te wzięła, bo te co miesiąc temu kupiłam, to już mi się opatrzyły. Coś muszę dopłacać ?"
![]() Padłam jak to przeczytałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A ja się wypowiem o odwrotnej sytuacji. Tzn. jestem klientem i szukam okrągłych szczypiec w sklepach z narzędziami. Sprzedawcy patrzyli na mnie, jakbym była z kosmosu.
- czego pani szuka? Okrągłych szczypiec? - Tak, okrągłych. - jak to okrągłych? - no okrągłych. Dziubki są okrągłe. - a do czego to pani? No i tu zaczynały się schody. No bo jak mam wytłumaczyć ![]() ![]() - do robienia loopów. - przepraszam, czego? - nie ważne. ![]() ![]() I wychodzę. ![]() Teraz się z tego śmieję, ale wtedy byłam wściekła, bo potrzebowałam ich na gwałt. I musiałam zrezygnować z drutu i zaprzyjaźnić się z linką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam zawsze tą samą sytuacje jak szukam kleju uhu ![]() do tej pory nigdzie w moim mieście nie znalazłam ![]() Troche się Wam wtrąciłam w wątek, bo raczej się tu nie wypowiadam, ale jestem stałym obserwatorem Wszych dzieł ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Wizażanki.Jest to moja pierwsza wypowiedź na forum i mam nadzieję że nie będzie przypału. Od kilku lat prowadzę sklep stacjonarny i sprzedaję tam też swoją biżuterię. Klientka długo przeglądała naszyjniki najwyraźniej nie zadowolona z cen i wreszcie kazała mi wyrzucić plastry korala bo mają żyłki-czyli uszkodzone. Takie sceny się zdarzają i będą zdarzać i tylko się z tego śmiać bo wątroby szkoda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No te to trzeba odrzucić bo uszkodzone są!(foch)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
a moja ciocia dzis wpadla na pomysl jak moge zarobic. otoz znalazla strone w internecie z naszyjnikami z kamieni naturalnych, i powiedziala ze mam zrobic takie same tylko ze o kilka zl taniej. sęk w tym ze wiekszosc z nich jest takich tanich, ze cena sprzedazy = cena produktow albo i mniej. smierdzi mi to. ale wezcie jej to wytlumaczcie..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
pomysly klientek hmm cos os tym wiem
niedaleko mijsc gdzie mieszkam jest taka mala gmina no i zona wojta poproslia mnie o zrobienie kompletu ze swarkow naszyjnik bransa kolce wszystko w srebrze crystal ab bicony 4 i baroque crystal ab od najwiekszego do najmiejeszszego no i co jade do niej z gotowym kompletem nmaterialy wyszly mnie ok 80 zł a ona ze no nie wie ze za drogo a chcialam tylko 140zł wiec targuje sie ze mna kobieta no ale prosze pani to jest zwykle szklo slysze z jej ust no tak ale za nazwe sie placi w koncu kupilam orginalne swarki ceny srebra poszły w gore itp ona swoje w koncu jej mama mow nie marudz zaplac pani i tyle tak mnie wkurzyla ze zeszlam do 100zł po miesiacu dzwoni ze chce 3 komplety ze swarkow taki jak jej bo dala go w prezencoie znajomej z angli ktora jej powiedziala ze tak drogiego prezentu nie przyjmie bo u nich to kosztuje to w polsce pewnie jeszcze wiecej komplet z kryształkow round crystal ab zeby byly jak najwieksze ale jak naj taniej zrobilam komplet z 10mm kulek w srebrze no i kolczyki bransoletka i naszyjnik ze swarkow rondelle golden shadow dzwonie do niej mowie ile kosztuje poszczegolny rozmiar i mowie je ze najwiekszy jest 17mm ona ze chce ja jej na to ze cena jednego koralika to ok 15zł ojej to ani zrobi mniejsze zrobilam z 12mm w srebrze i juz sama do niej ni jechalam tylko przekazalam gotowe komplety przez kuzynke zadajac razem 600zł pomarudziala jej ale dala kase i juz wiecej nie zamawia skwitowala to teksetem ze gdzies widziala takie swarowskie te goldeny 17mm po 6zł to jej gratuluje skoro robie cos ze swarkow to ma z nich byc a nie ajkies podrobki z bazaru moral z tego taki ze dla tej pani juz nie robie bizuterii i mam spokoj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Stałą pomysłowość klientek: ojej, a czemu takie drogie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;12757076]Stałą pomysłowość klientek: ojej, a czemu takie drogie?
![]() bo na targu są tanie ![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
ze swarkami to zawsze sa akcje. moja ciocia (inna niz poprzednia
![]() ![]() ![]() clementinne dzieki za rady ![]() chyba przestane robic interesy z rodzina... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a z rodziną to na zdjęciach się najlepiej wychodzi ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
tak to prawda i to z boku by się odciąć. ja również nie robię interesów z rodziną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
pomysl klientki sprzed 2-3 miesiecy: papuga w AC. dostalam zdjecie jej ukochanej nimfy i mialam zrobic. wybrnelam z faktu tylko dlatego, ze w ac advanced book byla pokazana sowa, z ktorej zgapilam rozwiązanie pior. nie zdazylam nawet zawiezc do gdanska i obfocic, bo jak powiedzialam, ze juz gotowe, to tego samego dani z bygdoszczy do torunia po to przyjechala
![]() z drugie strony medalu: panna młoda, upierdliwa jak wszyscy diabli dzwoniąca NOTORYCZNIE o 6-7 rano w wakacje, bo ona 'sie zastanawia czy więcej tych całkiem przejrzystych czy moze tych serbrzystych swarków w kolii, bo koronke na jednym rękawie bedzie miala taką noooo.. no taką, wiesz". ostatnia moja panna młoda od tamtego czasu, wurg.
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja tam "najbardziej lubię" te klientki, które po obejrzeniu kamieni, minerałów, swarków itp. wybiorą sobie jakieś, wymyślą np. komplet w srebrze: zawieszka, bransa i kolce - zazwyczaj dość nietypowy - i na końcu podsumowują: zobaczę jak będzie to wyglądać i zastanowię się czy kupić, w razie czego i tak możesz sobie rozłożyć na części" - takm od razu dziękuję
![]() Dość niedawno opowiadałam na wątku plotkowym, jak to moja przyszła teściowa "wypożyczyła" sobie jedne kolce na ślub, aby potem ich nie kupić bo przecież są zbyt eleganckie i na codzień takich się nie nosi :P - jednak, aby być ze mną fair chciała kupić inne - jakos wszytko się na szczęście rozwiązało. I dzięki temu dziewczyny zarzuciły pomysł na nowy biznes - wypożyczalnia biżuterii ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja od siebie dodam inny stały motyw: odbiór osobisty.
Nie mam jakiejś osobnej pracowni, cały mój "warsztat twórczy" to...no..mniejsza o to ![]() ![]() Nie mam ochoty umawiać się gdzieś tam "na mieście", żeby coś komuś osobiście dać, bo nie mam czasu jechać pół miasta z jedną paczuszką, jak mam w domu do zapakowania 10. To ona (klientka) przyjdzie do mnie do domu. Super. Mam jednopokojowe mieszkanie, wszystko to jedno, plus kot. Klient ogladajacy zawartosć mojego zlewu i kurz na półkach (no co no, sprzatam jak rodzice przyjezdzaja w odwiedziny ;P ) to moje marzenie po prostu. A kiedyś klientka już przeszła samą siebie: dzwoniła do mnie 17 (sic!) razy, żeby mnie przekonać, że ona do mnie "tylko na chwilę podjedzie". Potem się okazało, że ona w sumie jeszcze chciała "obejrzeć inne rzeczy które Pani ma". Tyle, ze akurat dokładnie tego dnia mój kot...hm...powiedzmy, że miał problem z kłaczkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
No widzę, że Klienci nie zawodzą w dostarczaniu powodów do nieustającego podziwu dla ludzkiej pomysłowości
![]() Co do odbiorów osobistych, to mam też baaaardzo bogate doświadczenia w tej materii. Łącznie z niespodziewanymi wizytami sąsiadek z kilkoma "akurat je odwiedzającymi" koleżankami, akurat w piątek wieczorem chcących sobie coś wybrać na imprezkę. A ja naiwna myślałam, że mogę czasami w domu nie pracować .... pobawić sie z dzieckiem, pogadać z mężem, coś ugotować, posprzątać ... znaczy się porobić to co większość ludzi robi w DOMU a nie w PRACY ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
A jeszcze jedna słodka rzecz mi się właśnie przypomniała: klientka, która wyrzuciła serduszko Swarovski razem z kopertą, bo go nie zauważyła....
Kupowała komplecik, klasyka, kolczyki plus serduszko, wszystko 14mm. Pakowałam to osobno: kolczyki w takie etui, ale serduszko osobno, żeby tego nie upychać na siłę, żeby miało mięciutko i w ogóle. No i ona wyjęła etui, wyjęła kolczyki, uznała, że serduszka nie ma i tyle. Koperta do kosza, ona do komputera i pisze mi, że nie dostała zamówienia w całości. Na paragonie miała to serduszko, ja w swoim "spisie zamówień" ;P miałam zapisany cały ten komplecik i nie miałam dodatkowego, wolnego, dziwnie samotnego serduszka z tego kompletu u siebie. Z tydzień mi zajęło przekonanie jej, że jednak je wysłałam, a serduszko wielkości 14mm w kopercie formatu B5 jednak MOŻE NIE RZUCAĆ SIĘ W OCZY i zawsze warto SZERZEJ otworzyć kopertę. Co nie zmienia faktu, że dla świętego spokoju musiałam jej dosłać nowe.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja mam dzisiaj właśnie odbiór osobisty i już żałuję. Zgodziłam się wyłącznie dlatego, że to było zamówienie od gościa, który chciał wisior, chyba dla swojej dziewczyny, koniecznie na 16 czerwca (jutro), a zamówił go 12 w piątek. No i zaznaczył, że zaraz potem będzie chciał drugi, taki sam wisior, tylko z innym kamieniem, do kompletu do tego drugiego, a kurde, w sumie ponad siedem stów piechotą nie chodzi. Skończyłam go w sobotę i wiadomo, mogłabym wysłać dzisiaj, ale nie byłoby gwarancji, że dojdzie. Pomyślałam o kurierze, ale on, że nie, że przyjedzie z Kielc do Krakowa, bo to dla niego żaden problem, jest zmotoryzowany. No to kurcze się zgodziłam, ale facet dziwny jest
![]() ![]() ![]() P.S. Więc jakbym nagle zniknęła to znaczy, że szalony klient pokroił mnie na kawałki... ![]() Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-06-15 o 07:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobrze, że idziesz z Tżtem ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dopadła Cię sława i masz szalonego fana ![]() Tak serio - może weź sobie kogoś znajomego do towarzystwa... To chyba trochę skrępuje tamtego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Smoczku, brzmi jak z jakiegoś thrillera
![]() ![]() A z moich przebojów z klientkami nie bardzo mam się czym "chwalić" poza jedną historią, która skutecznie zwarzyła mi humor na długo - jedna z moich "najlepszych" klientek jeśli chodzi o ilość zakupów, jest jednocześnie najbardziej uciążliwa i męcząca i jestem chora na samą myśl o kolejnym spotkaniu. Kiedyś wzięła ode mnie wisior do przymierzenia w domu (mam do niej zaufanie, więc bez obaw idę na taki układ) i po kilku dniach dzwoni, że ona weźmie ten wisior, bo tyle dni już go przetrzymała, że jest ładny, choć taki drogi i w ogóle wyszło na to, że ona zapłaci tylko dlatego, że tak długo go przetrzymała (choć oczywiście szalenie jej się podoba, tylko ta cena...). No po prostu miałam dość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.