Padaczka. Czy jej ukrywanie jest oszustwem? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-08-23, 19:13   #1
jagodka8404
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 26

Padaczka. Czy jej ukrywanie jest oszustwem?

Witam wszystkich. Potrzebujê objektywnego spojrzenia na sytuacjê.

Wybralismy siê ze znajomymi na dwutygodniowe wakacjê do s³onecznego kraju. By³o nas 8 osób - 4 osoby doros³e i 4 dzieci. Wynajelismy dziewiecioosobowy samochód, nasi mezowie mieli po kolei prowadziæ - mia³a to byæ przygoda. Pierwszy prowadzi³ P, a ja usiad³am z nim z przodu samochodu. Po przejechaniu 200 km na autostradzie P nagle zjecha³ na bok drogi i straci³ przytomno¶æ. Ca³e jego cia³o zesztywnia³o, rêce, palce r±k wygie³y siê, on praktycznie "stan±³" za kierownic±. Z racji tego,¿e pracujê z dzieæmi niepe³nosprawnymi od razu wiedzia³am, ¿e to atak padaczki. P i jego ¿ona do koñca utrzymywali, ¿e to reakcja na antybiotyk.
Po powrocie odwiedzi³am lekarke.Opowiedzia³am jej wszystko. Ona mi powiedzia³a, ¿e taka reakcja na antybiotyk nie jest mozliwa oraz uswiadomi³a mi, ¿e w kraju w którym mieszkamy osoby z padaczk± nie mog± tak po prostu miec prawo jazdy. To specjalna komisja decyduje czy osoba mo¿e mieæ prawko. a najpierw taka osoba musi siê kilka lat leczyæ i byæ pod obserwacj±. Prawdopodobnie P ukrywa padaczkê , bo bez samochodu nie bedzie mia³ pracy.
Mam ogromny ¿al do P i jego ¿ony, ¿e nie dali nam wyboru zadecydowaæ czy chcemy z nimi jechaæ w tak± dalek± podró¿. Jestem pewna, ¿e gdyby¶my wiedzieli o jego chorobie to nie pojechaliby¶my autem. O to , ¿e P narazi³ nas na ¶miertelne niebezpieczeñstwo. Nie mog³am na nich patrzeæ w czasie tych dwóch tygodni, jak P swobodnie pije alkohol i pali. Osoby z padaczk± w ogóle nie powinne piæ. Ani razu nie wyszli¶my nigdzie razem, bo nie mog³am zne¶æ tego psychicznie. Wakacje mia³am zepsute. Oczekiwa³am przeprosin za zaistnia³± sytuacjê. Oczekiwa³am s³owa "dziêkujê" za to, ze mój ma¿ robi³ za szofera po 15 godzin w ka¿d± stronê. Niczego z tego nie doczeka³am siê. Chcê z nimi zerwaæ relacjê. Po powrocie nie odzywamy siê do siebie.

Pytanie : Czy s³usznie mam ¿al i czujê siê oszukana? Czy powinnam odpu¶ciæ i kontynuowaæ znajomo¶æ? Czy ja przesadzam?
jagodka8404 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 08:59   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549
Dot.: Padaczka. Czy jej ukrywanie jest oszustwem?

Na pewno przesadzasz wierz±c bezkrytycznie w diagnozê z trzeciej rêki i przesadzasz maj±c pretensje do faceta, ¿e pije i pali. Wolno mu nawet je¶li ma najciê¿sz± padaczkê ¶wiata (o ile ma). Przesadzasz te¿ maj±c pretensje do ¿ony, bo to nie ona prowadzi³a i tak naprawdê nie wiesz czy to nie by³ pierwszy taki epizod, ¿eby ona mog³a o tym wiedzieæ.

Ogólnie je¶li facet wie, ¿e ma z dowolnego powodu epizody utraty ¶wiadomo¶ci, to owszem, nie powinien prowadziæ.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 09:36   #3
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Cytat:
Napisane przez jagodka8404 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam wszystkich. Potrzebujê objektywnego spojrzenia na sytuacjê.

Wybralismy siê ze znajomymi na dwutygodniowe wakacjê do s³onecznego kraju. By³o nas 8 osób - 4 osoby doros³e i 4 dzieci. Wynajelismy dziewiecioosobowy samochód, nasi mezowie mieli po kolei prowadziæ - mia³a to byæ przygoda. Pierwszy prowadzi³ P, a ja usiad³am z nim z przodu samochodu. Po przejechaniu 200 km na autostradzie P nagle zjecha³ na bok drogi i straci³ przytomno¶æ. Ca³e jego cia³o zesztywnia³o, rêce, palce r±k wygie³y siê, on praktycznie "stan±³" za kierownic±. Z racji tego,¿e pracujê z dzieæmi niepe³nosprawnymi od razu wiedzia³am, ¿e to atak padaczki. P i jego ¿ona do koñca utrzymywali, ¿e to reakcja na antybiotyk.
Po powrocie odwiedzi³am lekarke.Opowiedzia³am jej wszystko. Ona mi powiedzia³a, ¿e taka reakcja na antybiotyk nie jest mozliwa oraz uswiadomi³a mi, ¿e w kraju w którym mieszkamy osoby z padaczk± nie mog± tak po prostu miec prawo jazdy. To specjalna komisja decyduje czy osoba mo¿e mieæ prawko. a najpierw taka osoba musi siê kilka lat leczyæ i byæ pod obserwacj±. Prawdopodobnie P ukrywa padaczkê , bo bez samochodu nie bedzie mia³ pracy.
Mam ogromny ¿al do P i jego ¿ony, ¿e nie dali nam wyboru zadecydowaæ czy chcemy z nimi jechaæ w tak± dalek± podró¿. Jestem pewna, ¿e gdyby¶my wiedzieli o jego chorobie to nie pojechaliby¶my autem. O to , ¿e P narazi³ nas na ¶miertelne niebezpieczeñstwo. Nie mog³am na nich patrzeæ w czasie tych dwóch tygodni, jak P swobodnie pije alkohol i pali. Osoby z padaczk± w ogóle nie powinne piæ. Ani razu nie wyszli¶my nigdzie razem, bo nie mog³am zne¶æ tego psychicznie. Wakacje mia³am zepsute. Oczekiwa³am przeprosin za zaistnia³± sytuacjê. Oczekiwa³am s³owa "dziêkujê" za to, ze mój ma¿ robi³ za szofera po 15 godzin w ka¿d± stronê. Niczego z tego nie doczeka³am siê. Chcê z nimi zerwaæ relacjê. Po powrocie nie odzywamy siê do siebie.

Pytanie : Czy s³usznie mam ¿al i czujê siê oszukana? Czy powinnam odpu¶ciæ i kontynuowaæ znajomo¶æ? Czy ja przesadzam?
zle ze klamali do konca to takie slabe:/

Wiesz dokladnie co mozna a czego nie jesli sie ma padaczke?

Widac po twoim poscie ze masz do nich zal- i ja cie rozumiem.
Ale jednak troche przesadzasz.
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 09:37   #4
Vanir410
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 159

Je¶li ma problemy zdrowotne, nie powinien prowadziæ. Jasne.
Jednak zachowujesz siê jak napuszona primadonna. Ty wiesz najlepiej, co on ma i co powinien. Ka¿dy organizm jest inny i inaczej reaguje. Równie dobrze mog³o byæ to uczulenie. Czy przy dzieciach nie uczono Ciê ¿e i co¶ takiego mo¿e wygl±daæ podobnie?
Vanir410 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 09:50   #5
elsene
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 720

Skoro razem jechali¶cie, powinien powiedzieæ, ¿e on nie bêdzie prowadzi³ i siê nie t³umaczyæ. Albo powiedzieæ, ¿e mo¿e siê tak zdarzyæ i podjêliby¶cie decyzjê czy prowadzi, czy nie.

Je¶li wie, ¿e choruje i udaje, ¿e nie, to jest to jego sprawa do tego momentu, w którym ma wp³yw na wasze ¿ycie / zdrowie.

Dziwne te¿, ¿e was nie uprzedzili, bo gdyby mia³ atak i byliby¶cie uprzedzeni, to mogliby¶cie od razu reagowaæ, a nie byæ w szoku i zastanawiaæ siê co siê dzieje. Trochê ma³o odpowiedzialne.

Ale nie dziwiê siê trochê, ¿e to ukrywa. Skoro padaczka jest w naszym kraju zakwalifikowana pod chorobê psychiczn±.

Szkoda, ¿e nie wyja¶nili¶cie sobie wszyscy sytuacji. Gdyby powiedzieli, ¿e sorry... mia³aby¶ mniejsze poczucie bycia oszukan±. A mo¿e rzeczywi¶cie to jaki¶ incydent? Brak³o szczerej rozmowy.
Ale w sytuacji, gdy siê obra¿asz na ¶mieræ i nie mo¿esz na nich patrzeæ, to trochê nie ma przestrzeni na spokojn±, szczer± rozmowê i wyja¶nienia.

Edytowane przez elsene
Czas edycji: 2018-08-24 o 09:52
elsene jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 09:53   #6
Timon i Pumba
hakuna matata

Wiadomo¶ci: 22 754

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 17:24
Timon i Pumba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 09:53   #7
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 52 423

Cytat:
Napisane przez elsene Poka¿ wiadomo¶æ
Ale nie dziwiê siê trochê, ¿e to ukrywa. Skoro padaczka jest w naszym kraju zakwalifikowana pod chorobê psychiczn±.
A przez kogo?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 09:55   #8
Vanir410
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 159

Wszystko zak³adaj±c, o ile rzeczywi¶cie ma padaczkê.
Vanir410 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 10:08   #9
Konto usuniête

Cytat:
Je¶li wie, ¿e choruje i udaje, ¿e nie, to jest to jego sprawa do tego momentu, w którym ma wp³yw na wasze ¿ycie / zdrowie.
Nie tylko na ich zdrowie, ale ogólnie na bezpieczeñstwo na drodze. Sam te¿ nie powinien je¼dziæ je¶li wie, ¿e choruje.
Cytat:
Nie, nie jest.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 10:15   #10
Minna
Zielona Driada

Wiadomo¶ci: 3 514

Absolutnie siê nie dziwiê Twojej reakcji. Powierzy³a¶ w czyje¶ rêce bezpieczeñstwo i ¿ycie ca³ej swojej rodziny.

Je¿eli facet jest rzeczywi¶cie chory na padaczkê, to nie powinien prowadziæ albo przynajmniej Wam o tym powiedzieæ, ¿eby¶cie mieli ¶wiadomo¶æ na co siê piszecie i czy chcecie w ogóle wsiadac z nim do samochodu.

Ma razie nie obrazalabym siê jeszcze ¶miertelnie póki nie masz 100% pewno¶ci, ¿e to padaczka.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod s³oñcem."
Minna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 10:20   #11
Hultaj
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 27 877

No tak ale skoro prowadzi i tak powa¿nie choruje ¿e choroba wyklucza posiadanie prawka i nakazuje kilka lat obserwacji to wydaje mi siê ¿e jaki¶ numer wywin±³by mu siê ju¿ dawno i dawno mia³by jaki¶ nieszczê¶liwie wypadek ?

Moim zdaniem Ty i tamta kobieta powinny¶cie mieæ prawo jazdy bo to trochê ¶mieszne ¿eby na 4 osoby prowadziæ mog³o tylko 2 facetów, i pretensje z gatunku m±¿ prowadzi³ 15 godzin s± dziwaczne;
a je¶li tamten cokolwiek ukrywa powinien mieæ wymówkê, ¿e nie bêdzie prowadzi³ bo co¶ tam.

Natomiast skoro je¼dzi na co dzien, nic siê - za³ó¿my - nie dzieje, to nie dziwi mnie ¿e za³o¿y³ ¿e teraz te¿ tak bêdzie.

Nie usprawiedliwiam go ale skoro nie powinien prowadziæ bo jest chory to raczej dawno real by mu to zweryfikowa³ i zaliczy³by jak±¶ kolizjê lub co¶ gorszego? Bo mnie to siê wyklucza, nie mo¿e prowadziæ, ale je¼dzi, no ale dosta³ ataku wiêc widaæ ¿e prowadziæ nie mo¿e.

Jaki¶ jednorazowy ten atak, o co chodzi.

Wiêc przesadzasz na pewno, albo on mo¿e ukrywaæ jeszcze co¶ innego, niekoniecznie tak dramatycznego by¶ na nim psy wiesza³a i boczy³a siê ca³y wyjazd. Nie powinna¶ go diagnozowaæ, rozliczaæ czy mu wolno siê napiæ, a zerwaæ znajomo¶æ mo¿esz zawsze skoro ci nie pasuje.
Hultaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 10:29   #12
Konto usuniête

Tak swoj± drog±, to prowadzenia 15 godzin dziennie równie¿ bym nie nazwa³a odpowiedzialnym wyczynem.
Stary 2018-08-24, 10:38   #13
marlen1366
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 845

Ojciec mojego kolegi te¿ choruje na padaczkê. Nie leczy³ siê, pija³ kawê litrami, nic siê nie dzia³o do czasu, o¿eni³ siê, a jego ¿ona dowiedzia³a siê bêd±c ju¿ w ci±¿y jak w rodzinie mia³a miejsce pewna stresuj±ca sytuacja. Dopiero wtedy facet wzi±³ siê za siebie, leczy siê, ma prawo jazdy ale na bardzo d³ugie trasy jako kierowca siê nie pisze, od 32 lat nie mia³ ataku.
Z jednej strony nie dziwiê siê temu ¿e nie mówi o tym wszem i wobec ale leczyæ siê powinien ¿eby nie byæ zagro¿eniem dla siebie i innych. Na Twoim miejscu te¿ nie by³abym zadowolona z tego co siê sta³o, ale chcia³bym wyja¶niæ z nimi t± sytuacjê.

marlen1366 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 10:38   #14
Timon i Pumba
hakuna matata

Wiadomo¶ci: 22 754

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 17:24
Timon i Pumba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 10:44   #15
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 327

Cytat:
S

.

Tak? Ja my¶la³am, ¿e neurologiczna..
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 11:13   #16
Hultaj
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 27 877

Cytat:
Tak swoj± drog±, to prowadzenia 15 godzin dziennie równie¿ bym nie nazwa³a odpowiedzialnym wyczynem.
wg autorki wina tamtego bo mogliby inaczej zorganizowaæ jazdê.
Po czêsci s³usznie.
Inna sprawa ¿e równie dobrze facet nie musi mieæ padaczki a mo¿e mieæ inne schorzenie neurologiczne, sam mo¿e byæ dopiero na etapie pojawiania siê objawów, diagnozowania, nie jest powiedziane ¿e z premedytacj± ukrywa i to od d³u¿szego czasu akurat padaczkê bo tak mu postawi³a diagnozê kole¿anka zawodowa opiekunka oraz jej lekarka na podstawie s³ów tej pierwszej. Normalnie kieszonkowa neurologia. Równie dobrze ten cz³owiek mo¿e mieæ jaki¶ guz mózgu który dopiero nie¶mia³o zaczyna dawaæ objawy.
Hultaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 11:38   #17
elsene
Zadomowienie

[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;85622341]Tak? Ja my¶la³am, ¿e neurologiczna..[/QUOTE]
Ale nie mam na my¶li w sensie medycznym. Tylko takim "spo³ecznym". Przez bardzo wiele lat padaczka wy³±cza³a mo¿liwo¶æ zdobycia ró¿nych uprawnieñ lub pracy na danym stanowisku. W wy³±czeniach by³y wskazywane "przeró¿ne choroby psychiczne i padaczka". I np. osoby z utratami przytomno¶ci mog³y co¶ robiæ, ale te z padaczk± ju¿ nie, co by³o niesprawiedliwe. Teraz jest trochê lepiej, ale wiele osób ze starszych pokoleñ pamiêta tamte czasy "bo tego nie mog³y wykonywaæ osoby z chorobami psychicznymi i padaczk±" i z czasem niektórym siê to tak zlewa³o w jedno, ¿e to ogólnie "problemy z g³ow±".
Obecnie jest inne podej¶cie do tego, jest lepiej. Ale jak kto¶ pamiêta tamte czasy, jego otoczenie te¿ pamiêta i nie zmieni³o pogl±dów, to mogê zrozumieæ, ¿e dla kogo¶ to "wstydliwa" choroba.
Nie pamiêtam ju¿ dok³adnie, bo to by³o dawno, ale zdarza³y siê przepisy, w których pisano, ¿e jako chorobê psychiczn± uznaje siê (na potrzeby stosowania danego regulaminu, rozporz±dzenia) padaczkê za chorobê psychiczn±". Co¶ tak jak z tym, ¿e wed³ug przepisów unijnych ¶limak jest ryb±

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:
Napisane przez JagienkaW121 Poka¿ wiadomo¶æ
Poniewa¿ jestem jedn± z tych osób w Polsce, które chc± medycznej marihuany w naszym kraju m.in. dla osób z padaczk± mam pytanie czy s³yszeli¶cie o CBD? (konopiafarmacja pl dla tych, którzy chc± poczytaæ). W³a¶nie przy padaczkach i SM widzia³am najszybsze efekty wiêc chcia³abym, ¿eby jak najwiêcej osób mia³o ¶wiadomo¶æ, ¿e co¶ takiego w Polsce istnieje, jest legalne i jest bezpieczne. Dziwie siê jak ma³o osób o tym s³ysza³o gdy z nimi rozmawiam.

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Poniewa¿ jestem jedn± z tych osób w Polsce, które chc± medycznej marihuany w naszym kraju m.in. dla osób z padaczk± mam pytanie czy s³yszeli¶cie o CBD? (konopiafarmacja pl dla tych, którzy chc± poczytaæ). W³a¶nie przy padaczkach i SM widzia³am najszybsze efekty wiêc chcia³abym, ¿eby jak najwiêcej osób mia³o ¶wiadomo¶æ, ¿e co¶ takiego w Polsce istnieje, jest legalne i jest bezpieczne. Dziwie siê jak ma³o osób o tym s³ysza³o gdy z nimi rozmawiam.
Tylko trzeba siê dobrze rozeznaæ, bo jest wiele podróbek. A w¶ród tych oryginalnych jest te¿ wiele tych mocno dzia³aj±cych i du¿o s³abiej (produkowanych z ro¶lin i z nasion).

Edytowane przez elsene
Czas edycji: 2018-08-24 o 11:36 Powód: pomy³ka
Stary 2018-08-24, 11:39   #18
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Bierzesz pod uwagê, ¿e to móg³ byæ jego pierwszy atak? Sama by³am ¶wiadkiem ataku padaczki kobiety w autobusie i jak przyjecha³a karetka to okaza³o siê, ¿e ona zupe³nie nie zdawa³a sobie sprawy i nigdy nie mia³a takich problemów. Padaczka mo¿e siê ujawniæ w ka¿dym wieku. Mo¿e byæ objawem wielu schorzeñ np. guza mózgu, udaru czy choroby alkoholowej.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 11:40   #19
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 52 423

Pewnie dlatego, ¿e padaczkê mog± wywo³aæ ró¿ne bod¼ce. Na koncertach czy w kinie równie¿ jest o tym informacja.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 11:43   #20
Konto usuniête

Cytat:
Ale nie mam na my¶li w sensie medycznym. Tylko takim "spo³ecznym". Przez bardzo wiele lat padaczka wy³±cza³a mo¿liwo¶æ zdobycia ró¿nych uprawnieñ lub pracy na danym stanowisku. W wy³±czeniach by³y wskazywane "przeró¿ne choroby psychiczne i padaczka". I np. osoby z utratami przytomno¶ci mog³y co¶ robiæ, ale te z padaczk± ju¿ nie, co by³o niesprawiedliwe. Teraz jest trochê lepiej, ale wiele osób ze starszych pokoleñ pamiêta tamte czasy "bo tego nie mog³y wykonywaæ osoby z chorobami psychicznymi i padaczk±" i z czasem niektórym siê to tak zlewa³o w jedno, ¿e to ogólnie "problemy z g³ow±".
Jak kto¶ siê obraca w towarzystwie, gdzie siê padaczkê uwa¿a za chorobê psychiczn±, to polecam zmieniæ towarzystwo
Ta choroba sama w sobie nadal wyklucza mo¿liwo¶æ wykonywania pewnych zawodów i bardzo dobrze. Z tym, ¿e to nie jest jedyna choroba, która co¶ uniemo¿liwia. A jak regulamin g³osi, ¿e "choroby psychiczne i padaczka", to jednak oznacza co innego ni¿ "choroby psychiczne w tym padaczka". Padaczka nie jest chorob± psychiczn±. Jak siê to komu¶ zla³o w jedno, to ma niedobory inteligencji.

Cytat:
Obecnie jest inne podej¶cie do tego, jest lepiej. Ale jak kto¶ pamiêta tamte czasy, jego otoczenie te¿ pamiêta i nie zmieni³o pogl±dów, to mogê zrozumieæ, ¿e dla kogo¶ to "wstydliwa" choroba.
Nie pamiêtam ju¿ dok³adnie, bo to by³o dawno, ale zdarza³y siê przepisy, w których pisano, ¿e jako chorobê psychiczn± uznaje siê (na potrzeby stosowania danego regulaminu, rozporz±dzenia) padaczkê za chorobê psychiczn±". Co¶ tak jak z tym, ¿e wed³ug przepisów unijnych ¶limak jest ryb±
Wstyd nie musi byæ jedn± motywacj± do ukrywania stanu zdrowia. Wystarczy mieæ charakter, który nie wymaga informowania wszystkich o prywatnych sprawach.
Stary 2018-08-24, 12:00   #21
elsene
Zadomowienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85623766]Jak kto¶ siê obraca w towarzystwie, gdzie siê padaczkê uwa¿a za chorobê psychiczn±, to polecam zmieniæ towarzystwo
[/QUOTE]
Fajna rada, tylko czasem siê nie da zmieniæ otoczenia. Trochê tak, jakby powiedzieæ, ¿e wszelka nietolerancja nie jest problem, bo "wystarczy zmieniæ otoczenie". Gdyby to by³o takie proste, to bardzo wiele ¶rodowisk mia³o by powa¿ne problemy z g³owy.
Ja napisa³am o tym, ¿e je¶li kto¶ wyrós³ w takim otoczeniu, to mo¿e mieæ problem z ujawnieniem tego. Co nie znaczy, ¿e jestem zwolenniczk± paplania na prawo i lewo co nam dolega. Ale otoczenie, wychowanie wp³ywa jednak na ludzi i to nie jest takie ³atwe powiedzieæ "ca³e twoje otoczenie tak przez pokolenia uwa¿a³o, w tym siê wychowa³e¶, ale teraz, ot tak zmieñ my¶lenie i siê tym nie przejmuj".
Stary 2018-08-24, 12:05   #22
januszpolak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 503

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;85623671]Bierzesz pod uwagê, ¿e to móg³ byæ jego pierwszy atak? Sama by³am ¶wiadkiem ataku padaczki kobiety w autobusie i jak przyjecha³a karetka to okaza³o siê, ¿e ona zupe³nie nie zdawa³a sobie sprawy i nigdy nie mia³a takich problemów. Padaczka mo¿e siê ujawniæ w ka¿dym wieku. Mo¿e byæ objawem wielu schorzeñ np. guza mózgu, udaru czy choroby alkoholowej. [/QUOTE]

Ale wtedy raczej zarówno on, jak i jego ¿ona byliby mocno zdziwieni i zaniepokojeni, prawda? Raczej szybko szukaliby pomocy medycznej, panikowali? No nie wiem, gdyby mój T¯ mia³ pierwszy atak padaczki na moich oczach to nie powiedzia³abym od razu, ¿e to po antybiotyku^^ To w ogóle jest absurdalna reakcja i wskazuje na to, ¿e oni wiedzieli, co jest grane, tylko chcieli zataiæ. Mo¿e te¿ byæ tak, ¿e to inna przewlek³a choroba, np. guz mózgu, ale w takiej sytuacji te¿ powinni byli uprzedziæ i nie dopu¶ciæ do tego, aby kierowa³.

Ogólnie zachowa³abym siê tak samo jak autorka i ci ludzie byliby dla mnie skre¶leni, nie chcia³abym zreszt± s³uchaæ t³umaczeñ nawet gdyby od razu siê przyznali co jest grane, wolê nie mieæ tak skrajnie nieodpowiedzialnych i, co tu du¿o mówiæ, nieuczciwych ludzi obok siebie, bo to zwyczajnie niebezpieczne.

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Hultaj Poka¿ wiadomo¶æ
No tak ale skoro prowadzi i tak powa¿nie choruje ¿e choroba wyklucza posiadanie prawka i nakazuje kilka lat obserwacji to wydaje mi siê ¿e jaki¶ numer wywin±³by mu siê ju¿ dawno i dawno mia³by jaki¶ nieszczê¶liwie wypadek ?
Zawsze jest ten pierwszy raz.
januszpolak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 12:57   #23
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Cytat:
Napisane przez januszpolak Poka¿ wiadomo¶æ
Ale wtedy raczej zarówno on, jak i jego ¿ona byliby mocno zdziwieni i zaniepokojeni, prawda? Raczej szybko szukaliby pomocy medycznej, panikowali? No nie wiem, gdyby mój T¯ mia³ pierwszy atak padaczki na moich oczach to nie powiedzia³abym od razu, ¿e to po antybiotyku^^ To w ogóle jest absurdalna reakcja i wskazuje na to, ¿e oni wiedzieli, co jest grane, tylko chcieli zataiæ. Mo¿e te¿ byæ tak, ¿e to inna przewlek³a choroba, np. guz mózgu, ale w takiej sytuacji te¿ powinni byli uprzedziæ i nie dopu¶ciæ do tego, aby kierowa³.

Ogólnie zachowa³abym siê tak samo jak autorka i ci ludzie byliby dla mnie skre¶leni, nie chcia³abym zreszt± s³uchaæ t³umaczeñ nawet gdyby od razu siê przyznali co jest grane, wolê nie mieæ tak skrajnie nieodpowiedzialnych i, co tu du¿o mówiæ, nieuczciwych ludzi obok siebie, bo to zwyczajnie niebezpieczne.

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Zawsze jest ten pierwszy raz.
No nie wiem. Mo¿e faktycznie ten antybiotyk to nie ¶ciema i mia³ jak±¶ powa¿n± infekcjê bakteryjn± np. zapalenie opon mózgowych, wiêc lekarz go uprzedzi³, ¿e co¶ takiego mo¿e mieæ miejsce po lekach.

Co nie zmienia faktu, ¿e nie powinien siê wtedy decydowaæ na tak± podró¿, a ju¿ na pewno prowadzenie pojazdu i nara¿anie wspó³pasa¿erów.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 13:13   #24
januszpolak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 503

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;85626156]No nie wiem. Mo¿e faktycznie ten antybiotyk to nie ¶ciema i mia³ jak±¶ powa¿n± infekcjê bakteryjn± np. zapalenie opon mózgowych, wiêc lekarz go uprzedzi³, ¿e co¶ takiego mo¿e mieæ miejsce po lekach.

Co nie zmienia faktu, ¿e nie powinien siê wtedy decydowaæ na tak± podró¿, a ju¿ na pewno prowadzenie pojazdu i nara¿anie wspó³pasa¿erów. [/QUOTE]

Z zapaleniem opon zdecydowanie nie jecha³by w podró¿ z rodzink±, tylko le¿a³ w szpitalu. No i oczywi¶cie, gdyby chodzi³o o jakikolwiek lek który mo¿e co¶ takiego spowodowaæ, to zdecydowanie nie wolno po nim prowadziæ pojazdu. I lekarz o tym by uprzedzi³, a nie ¿e mo¿e byæ atak padaczki ale kij z tym, mi³ej podró¿y. Ogólnie para nieodpowiedzialna na maksa, chc± zabijaæ siebie droga wolna, ale jak wci±gaj± w to innych - brrr, lepiej trzymaæ siê od takich osób z daleka.

Co innego jakby faktycznie to by³ dla nich szok, pierwsza taka sytuacja w ¿yciu - tego siê nie przewidzi. Ale to ju¿ by lecieli na badania czy to aby nie guz mózgu np. Ka¿dy cz³owiek tak by siê przej±³ i tak zareagowa³. Oni z góry wiedzieli, czego siê spodziewaæ, usprawiedliwieñ - brak.

Edytowane przez januszpolak
Czas edycji: 2018-08-24 o 13:14
januszpolak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 13:17   #25
Cytokina
Interleukina Druga

Wiadomo¶ci: 1 818

Pojedynczy napad padaczkowy jest objawem, który mo¿e byæ spowodowany kilkoma chorobami. To, ¿e kto¶ mia³ taki napad nie oznacza automatycznie, ¿e jest chory na padaczkê.

Osoba choruj±ca na padaczkê mo¿e prowadziæ pojazdy je¿eli od poprzedniego napadu minê³y co najmniej dwa lata (ale nie mog± byæ zawodowymi kierowcami), leczy siê i jest pod sta³± opiek± i kontrol± lekarza.

Nawet je¶li choruje na padaczkê to przez kilka minionych lat móg³ nie mieæ napadu, co pozwala³o mu na kierowanie pojazdem.
Byæ mo¿e wcale nie choruje na t± konkretnie chorobê, a to by³ objaw czego¶ innego.

Masz prawo mieæ ¿al i byæ z³a, zdenerwowana, bo zostali¶cie nara¿eni na niebezpieczeñstwo. Niemniej dorabianie do tego ca³ej ideologii i teorii spiskowej raczej mija siê z celem. Mo¿esz spróbowaæ z nimi pogadaæ i za¿±daæ wyja¶nieñ, ale z koeli kolega ma prawo nie informowaæ Ciê o swoim stanie zdrowia tak dok³adnie jak tego oczekujesz.
Cytokina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 13:20   #26
Minna
Zielona Driada

Wiadomo¶ci: 3 514

Mnie dziwi brak przejêcia faceta i jego ¿ony i bagatelizowanie sytuacji.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod s³oñcem."
Minna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 13:33   #27
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 342

Cytat:
Z zapaleniem opon zdecydowanie nie jecha³by w podró¿ z rodzink±, tylko le¿a³ w szpitalu. No i oczywi¶cie, gdyby chodzi³o o jakikolwiek lek który mo¿e co¶ takiego spowodowaæ, to zdecydowanie nie wolno po nim prowadziæ pojazdu. I lekarz o tym by uprzedzi³, a nie ¿e mo¿e byæ atak padaczki ale kij z tym, mi³ej podró¿y. Ogólnie para nieodpowiedzialna na maksa, chc± zabijaæ siebie droga wolna, ale jak wci±gaj± w to innych - brrr, lepiej trzymaæ siê od takich osób z daleka.

Co innego jakby faktycznie to by³ dla nich szok, pierwsza taka sytuacja w ¿yciu - tego siê nie przewidzi. Ale to ju¿ by lecieli na badania czy to aby nie guz mózgu np. Ka¿dy cz³owiek tak by siê przej±³ i tak zareagowa³. Oni z góry wiedzieli, czego siê spodziewaæ, usprawiedliwieñ - brak.
¦wietne podsumowanie.
Ellen_Ripley jest teraz online Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 13:37   #28
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 487

Cytat:

Zgadzam siê z powy¿szym.
I jeszcze niby bra³ antybiotyk i alkoholem popija³? Oczywi¶cie mo¿na wymy¶laæ zapalenie opon mózgowych, guza mózgu a nawet to ¿e ¿ona bêd±c w szoku nie pomy¶la³a ¿eby pojechaæ na pogotowie i sprawdziæ dlaczego jej m±¿ straci³ przytomno¶æ za kierownic± bo nie chcia³a traciæ wakacji ale moim zdaniem najprostsze wyja¶nienia zazwyczaj s± trafne.

Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Czas edycji: 2018-08-24 o 16:04
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 15:58   #29
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Mo¿e ten facet jest leczony od lat i nie mia³ ataku, ma pozwolenie na prawo jazdy?

Mo¿e to by³ jego pierwszy atak?

Mo¿e to by³o co¶ zupe³nie innego?

Je¶li prowadzi³ z aktywn±, ukrywaj± postaci± padaczki, to bardzo, bardzo, tragicznie nie fair i nieodpowiedzialnie.

Tylko ¿e ty nie wiesz do koñca, jak by³o.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-24, 17:32   #30
jagodka8404
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 26

Chcia³am przeczytaæ opinie zw³aszcza tych osób, które stan± po stronie P. Chcia³am siê dowiedzieæ, czym mo¿na t³umaczyæ jego zachowanie.
Niestety , to padaczka. Wiem, ¿e oni te¿ o tym wiedzieli. Od razu po zdarzeniu ja i mój m±z chcieli¶my jechaæ do lekarza, chcia³am zmierzyæ mu cisnienie, ale P i jego ¿ona nie zgodzili siê. Powiedzieli, ¿e to reakcja na antybiotyk i ze kiedy¶ , 10 lat temu zdarzy³o siê cos podobnego w autobusie. Widzia³m, ¿e kole¿anka by³a z³a ca³± drogê. Wcale nie p³aka³a ze zmartwienia, by³a z³a ¿e to siê wydarzy³o.
Lekarz mi powiedzia³, ¿e jesli dochodzi do utraty przytomnosci na skutek uczulenia to nastêpujê zwiotczenie miê¶ni a nie ich mocne napiecie.
Kto¶ mówi, ¿e przesadzam. Proszê taka osobê usi±¶æ na miejscu pasa¿era , wyjechaæ na autostradê w Niemczech , a kierowca na 15 sekund zamknie oczy . Zapewniam Was, ¿e po prze¿yciu takiego strachu poznacie uczucie mojej w¶ciek³o¶ci.
Najgorsze jest dla mnie to, ze zdarza im siê zabieraæ dzieci innych naszych wspólnych znajomych np. z zajec dodatkowych i wtedy P wiezie je swoim autem. Na sam± mysl o tym boli mnie brzuch. Nie umiem z tym sobie poradziæ
jagodka8404 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-09-02 10:38:05

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.