|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Mały problem ze szczeniakiem
Witam
![]() Nie zauważyłam 2 takiego wątku a potrzebuje porady . A więc tak,mój piesek strasznie wszystko gryzie/meble/kable/poduszki/ ,i niestety w tej grupie jestem także i ja . Jest on pieskiem małej rasy,ale ząbki ma ostre/mleczaki/ nie wiem jak go oduczyć by mnie nie gryzł. Czy któraś z was miała podobny problem ?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mały problem ze szczeniakiem
małe szczeniaki wszystkie gryzą, pewnie w zabawie gryzie Twoje dłonie? Najlepiej zaopatrzyć się w dużą ilość gryzaków, zabawek, kostek i przysmaków a na spacerach mały, żeby się wyszalał z patykiem ew. zabawką czy kością.
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajne gryzaki, "aromatyczne" są duzo ciekawsze niz meble ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dobre są też kulki na smakołyki, pies przez to tez się rozwija bo musi z kulki smakołyka wyciągnąć. Mam za sobą przejścia z przygarnianiem szczeniaków z ulicy, niektóre nawet polowały i zabawki, kości, smakołyki to jedyne wyjście z sytuacji. Czasem możesz oddać starego buta/skarpetkę/koszulę lub kupić mocny sznur
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Nie tylko moje dłonie,jak sie położę obok niej jestem gryziona od czubka głowy,do palców u nóg.Niestety jest to nie miłe i denerwujące. Mała ma zabawki. I poprzez ton głosu pokazuje jej że mi się to nie podoba ale ona odbiera to jako zachętę do zabawy...
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak zaczyna Cie gryz, powiedz NIE i wynieść ją NATYCHMIAST z pokoju. Zamknij drzwi. Jak bedzie piszczala, wyczekaj az sie uspokoi - nic nie mow. Wpuszczaj ją pozniej. Znowu gryzie, znowu za drzwi i tak w kółko az zajarzy ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
pamiętam tylko, zeby reagować natychmiast i zawsze tak samo
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Gryźć będzie i tak, zwłaszcza jak zacznie wymieniać zęby, więc jednocześnie nagradzaj go za gryzienie przedmiotów do tego przeznaczonych - np solidnych gumowych (z pełnej gumy, jest teraz spory wybór) zabawek, czy z tkanin, ale też mocnych, aby nie połknął kawałka. Pamiętaj, że w gnieździe szczeniak ma możliwość długich i męczących zabaw z rodzeństwem - teraz Ty jesteś jego towarzyszką, więc powinnaś się z nim bawić jak najczęściej. Gryzienie, szarpanie "mordowanie" to normalne elementy psiej zabawy. Ciągnij przed nim zabawkę, niech na nią poluje, niech ją gania i gryzie, delikatnie się z nim przeciągaj - to wspólne "polowanie", nagradzaj go jeśli gryzie zabawkę, a nie rękę, w końcu zrozumie o co chodzi. Zabawka leżąca na podłodze, stale dostępna jest nudna, zdecydowanie fajniej bawić się z kimś "uciekającą" zabawką. Przy okazji możesz zacząć go uczyć np oddawania przedmiotów za nagrodę czy elementów podstawowego psiego posłuszeństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Mój pies, jak był mniejszy to też gryzł bardzo i rzucał się na wszystko, co tylko było w zasięgu jego pyszczka. Też nie można było być w pobliżu niego, żeby zaraz nie zaczął swojego podgryzania. U mnie sprawdziło się jak za każdym razem mówiłam głośno i stanowczo "Nie" i odchodziłam od niego. Z czasem odchodzenie zastępowałam odwróceniem się do niego tyłem. Poskutkowało. Psiak zrozumiał, że jak będzie tak mocno gryzł, to niestety nie będzie zabawy. Trzeba być konsekwentnym i cierpliwym. Teraz ma 9 miesięcy i zabawa z nim to naprawdę przyjemność. Nawet gdy podczas zabawy złapie zębami za rękę to naprawdę bardzo delikatnie i z wyczuciem. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Mój na początku też lubił gryźć domowników, w sumie nikomu to nie przeszkadzało, bo było to tylko kąsanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Wiatm! Xx Purple cocaine xX,ja też miałam taki problem z pieskiem (owczarek niemiecki), gryzł wszystko. nie mozna było obok niego przejść bo zaraz ciagnął za spodnie i w ten sposób zniszczył mi pare ulubionych
![]() Próbowałam wszystkiego,mówienia "NIE WOLNO", odwracania sie od niego, miał pełno zabawek do gryzienia, niestety w tym przypadku nic nie pomagało, on wolał gryźć buty,ciągnąc za spodnie itd. Xx Purple cocaine xX nie wiem ile ma twój szczeniak,ale mojemu przeszło to wszystko gdy miał półtora roku i teraz jest kochany!!! Życzę dużej cierpliwośći!!! ![]() ---------------------------------------------------------------------------- http://prikawy.org |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.