|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nieuchwytne wspomnienie zapachu z dzieciństwa
Doradźcie mi proszę, od lat nie mogę znaleźć idealnego zapachu, czasami wydaje mi się, że wszystkie które wącham porównuję do jakiegoś ideału zapamiętanego w dzieciństwie, w niektórych perfumach znajduję coś podobnego ale to wciąż „nie to”.
![]() Nawet nie pamiętam kiedy i gdzie ulotnie poczułam ten mój ideał, czasem na ulicy czuję coś podobnego, to takie frustrujące !! Zawsze najbardziej podoba mi się w perfumach końcówka, samo dno zapachu. Próbowałam porównywać składy ale do niczego nie dochodzę ![]() Pierwsze perfumy które mi się spodobały to były Joop! Le Bain, które dostałam od cioci jako nastolatka. I najbardziej odpowiadało mi to czym pachniały pod koniec, to jest chyba najbardziej zbliżone do ideału. Później odkryłam zapach Diesel Zero Plus ale nie pamiętam czy była to wersja masculine czy feminine. Aha i jeszcze pani w przedszkolu używała klasycznej Currary ![]() ![]() Podoba mi się też Shalimar ale jak te pierwsze nuty wyparują, później zostaje taka balsamiczna słodycz… Oprócz tego Sonia Rykiel pomarańczowy sweterek, Kenzo Amour, D&G La Roue De La Fortune, Choppard Casmir, męskie Pi Givenchy, mają w sobie coś też Midnight Poison ale są za mocne i duszące, jak wszystkie Poisony, które mają w sobie coś ![]() Próbowałam większości perfum orientalnych i orientalno-kwiatowych w Sephorze i Douglasie. NIC ![]() Mam też taki problem, że większość perfum mi się psuje na skórze, „warzą” się i śmierdzą. Najlepiej toleruję coś na kształt balsamicznych olejków, innych lub zmieszanych z innymi nutami moja skóra nie toleruje i zmienia je w jeden psujący się smród ![]() Czy mogłybyście wyłowić mi z tego jakiś wspólny mianownik i powiedzieć czego szukać? Czy łaczy je jakis składnik? Jest taki żel pod prysznic FA z mleczkiem królewskim, pięknie pachnie, podobnie krem do ciała Percious Oriflame. Wszystko mi przypomina TO COŚ, jakbym wszędzie to czuła a nie mogła wyłowić! Dodam jeszcze, że mam 25lat, ciemne włosy, ciemne oczy, nie lubię świeżaków, ale nie chcę też zabijać zapachem w autobusie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Nieuchwytne wspomnienie zapachu z dzieciństwa
Do tego żelu Fa (o ile masz na mysli Moon Orchid) bardzo podobna jest Euphoria Calvina Kleina. Klasyczna, nie żadne Blossom.
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
spin doctor
|
Może spróbuj:
czarnej Coco Chanel Armani Code Oriflame Enigma Gabrieli Sabatini klasycznej, tej w czarnofioletowym kartoniku te powyższe tak mi się skojarzyły po Twoim opisie ![]()
![]() |
#4 |
never say no to panda
|
Ja bym strzelala w puchato-waniliowe wydanie ambry
![]() Moze sprobuj Lalique Le Parfum - w takiej kwadratowej flaszce z czerwonym fredzelkiem.
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki, mam to "szczęście" że pracuję w CH więc zaraz lecę do Sephory wąchać
![]() czy może ktoś wykasować mój drugi wątek o tym samym tytule, który założyłam dziś rano myśląc, że ten zniknął? jeszcze tak dobrze się na tym forum nie znam, jak mi powiecie jak to sama skasuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No i niestety
![]() Lalique tylko nie znalazłam. Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
never say no to panda
|
Lalique na 100% jest w Douglasie, w Sephorze nie wiem
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
W Sephorze nie ma, sprzedawczyni powiedziała, że może będą w jakiejś "większej", tymczasem do Douglasa wybiorę się w poniedziałek. Poczytałam o Lalique i obawiam się, że to będzie boa dusiciel.
Z kolei Euphoria pachnie mi taką straaaasznie słodką śliwką. Armani Code jest dla mnie nijaki, i tak to jest ze wszystkim co wezmę do ręki, zawsze jakieś "ale". Coco zwyczajnie mi nie leży. Akurat zbliża się Mikołaj ![]() W Sephorze jak po raz 20 podeszła do mnie kolejna eskpedientka spytać czy mi w czymś pomóc, to odpowiedziałam, że niestety mi nie pomoże bo mi się nic nie podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
grozi wypollizowaniem
|
a moze klasyczna Prada?
![]() obstawiam ze chodzi o miks: wanilia,tonka,ambra,+ byc moze opoponax ,benzoin, paczula
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2010-11-20 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Perfumy Lalique`a z tego co wiem są tylko w Douglasach tzn. w Sephorach nie ma.
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak, pewnie o to chodzi ![]() ![]() No, ale ambra, paczula, benzoin, wanilia, te rzeczy to podstawa ![]() Przewijają się we wszystkich perfumach które mi się podobają, ale każdemu coś brakuje. Gdyby np Casmir był bardziej słodki ![]() Jutro lecę zobaczyć Pradę. Mam nadzieję, że do Mikołaja zdążę się zdecydować :/ Polly, a Twój obrazek to jest z tej włoskiej baśni o Fantaghiro, prawda? I jest na nim ten megaprzystojniak co się Tarabas nazywał i najpierw był zły a później dobry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Lalique .. pachnie całkiem ładnie przez 15 min, później zmienia się w coś okropnego
![]() ALE! Znalazłam Gaultier2 i nawet mi się spodobał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie mam jakichś konkretnych propozycji perfum dla ciebie, ale na fragrantica jest świetna wyszukiwarka:
http://www.fragrantica.com/search/ możesz wybrać ulubione nuty zapachowe, zawęzić pole poszukiwań i testować dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Dziękuję WSZYSTKIM za rady i propozycje
![]() Właśnie zakupiłam Gaultiera 2 i na tą zimę musi styknąć, a później będę szukać dalej ![]() Pozdrawiam wszystkie Katarzynki, które mają jutro imieninki, tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.