![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Właścicielki pudli.
Witam! Z racji tego, że mam psa rasy pudel miniaturka, zakładam wątek dla wizażanek, które również są właścicielami psów tej rasy (nie koniecznie miniaturek, lecz ogólnie). Możecie pisać jak się nazywają, ile mają lat, dołączyć zdjęcie, czy są to psy z rodowodem, czy jeździcie z nim na wystawy.
Mój pies wabi się Bumer, ma jeszcze 4 lata (w sierpniu skończy 5), sierść morelowa. Nie jest to pies z rodowodem. Kocham go takim jaki jest, a prawdziwy z niego psotnik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Pudel Toy-proszę o opinie i porady właścicieli
Witam, mam zapytania do osób posiadających pieski tej rasy. Za dwa tygodnie jestem umówiona z hodowcą z Poznania na kupno suni apricot toy, która wtedy skończy 5-mcy. Jest nauczona czystości i mieszka w domu razem z innymi pieskami hodowcy. Ponieważ szukam psiaka, który nie linieje i jest możliwie mały, zdecydowałam się na toy-ka. W tej chwili mieszkamy w bloku w M2 , ale na zimę, jak wszystko dobrze pójdzie, będziemy sie przeprowadzać do własnego domu z małym ogrodem. Martwi mnie tylko to, czy piesek może codziennie w tygodniu zostawac na osiem godzin sam (czyli na czas pracy)? I czy poradzę sobie z jego pielęgnacją? Z góry dziękuję za Wasze porady.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pudel Toy-proszę o opinie i porady właścicieli
Co to za hodowca? jak się nazywa hodowla? jak bez rodowodu- nie kupuj. Może przypominać pudelka, ale później pzrestać nim być
![]() Przede wszystkim to są pieski żywiołowe- musi mieć zajecie i jeżeli mu takowe zapewnisz po prostu prześpi te 8 godzin. Pudle to psy raczej przywiązane do człowieka, dlatego nie wybiega się samopas. Czy sobie poradzisz z pielęgnacją- nie wiem co ile trzeba czesać te psy, poszukaj informacji w internecie i w ogóle jak najwięcej staraj się znaleźć o pudlach żeby zająć się nim jak najlepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To jest hodowla Bon-Ton z Wronczyn koło Poznania.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jak nie masz aspiracji wystawowych to wydaje się być fajna hodowla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie, nie mam. Chcę mieć wymarzonego milusińskiego z pewnego źródła.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Jeśli zachodzi taka konieczność pozostawienia psa samego w domu to chyba nie ma innego wyjścia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi. Czytałam Gunia o tej zabawce i że dobrze by było dawać ją pieskowi zawsze przed wyjściem, żeby kojarzyło się ono mu z czymś pozytywnym (albo na zmianę z kością do wylizywania) plus pluszaki oczywiście. A nie orientujecie się może, czy te pieski są bardzo szczekliwe?
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Najlepiej będzie jak przy odbiorze zapytasz hodowcy do czego sunia jest przyzwyczajona, ile do tej pory sama zostawała, jakie lubi przysmaki i wtedy będzie można pomyśleć o wszystkim
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Co do pielęgnacji- hodowca powinien powiedzieć co i jak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
trochę dziwne i lekkomyślne że odbierasz za chwilę psa a nie masz bladego pojęcia o tym co z nim zrobić. może na początek kup sobie pluszaka ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Dzięki Motylek , po prostu nie chcę płacić za cierpienie tych zwierząt.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja od siebie radze znaleźć forum o pudlach, nie wiem czy tu moge wyskoczyć z linkiem więc podeśle Ci jedno na PW, tam zarejestrować i własnie przez kontakt z właścicielami, hodowcami i miłośnikami tej rasy uczyć się jak najwięcej o swoim pupilu. Ludzie tam wiedzą mnóstwo rzeczy o danej rasie, dowiesz się wielu pożytecznych rzeczy i będziesz miała szczęsliwego malucha
A za zakup pieska z hodowli oczywiście brawa ![]()
Obce ciała, psychicznie nadzy razem w łóżku. Edytowane przez Cocaine essence Czas edycji: 2009-03-19 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Ja też się zastanawiam nad Toykiem. Z tego co wyczytalam to są bardzo żywe pieski i potrzebują uwagi. Bardzo lubią się bawić i są ciekawskie.
Mini rozmiary sprawiają że można je ze sobą prawie wszędzie nosić, wymagania żywieniowe - to zależy od indywidualnego pieska, co lubi jakie ma przysmaki itd. Na stronie jednej hodowli podali koszt miesięczny Toya tj ok 75 zl, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Witam was po przerwie. Od czwartku nasza sunia pudelek toy apricot jest już w domku. Jest fantastyczna i bardzo inteligentna ni i mega pieszczoch, ale bardzo się rozczarowałam. Sunia ma metryczkę FCI i książeczkę zdrowia, jej ojcem jest ChP, ale pani hodowczyni jest delikatnie mówiąc niepoważna. 4- miesięczna sunia przeszła dopiero jedno odrobaczanie i jedno szczepienie! Ma bardzo załzawione oczka i lekkie zapalenie uszka i zero połysku na szacie i troche pokaszluje...Jak ją zobaczył mój weterynarz to pierwsze co zaaplikował jej zastrzyki uodparniające i wzamcniające, żeby ja postawić na nogi. Teraz zaledwie po kilku dniach jest nie do poznania - nie boi się , jest wesoła i zaczęła jeść i jeszcze czasem pokaszle w nocy. Odrazu ja odrobaczyliśmy i wbrew słowom "pani hodowcy" miała mnóstwo tych robali...Jak na 4,5 miesiąca jest malusieńka, ale teraz to mnie nie dziwi. Zabrałam ją z tej hodowli z żalu w jakich warunkach przebywa, licząc się z wizytami u weterynarza. Tak się zastanawiam - na metryczce jest pieczątka ZK w Poznaniu - zadzwonić tam i o tym opowiedzieć? Czy ZK może wyciągnąć konsekwencje względem takiego "hodowcy"?
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Hmmm, a to hodowla to Bon Ton? Masz zachowane jakieś kwitki, które potwierdzają stan suni, zdjęcia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Tak, Bon-Ton. Mam opinię weterynarza. Po niespełna tygodniu sunia jest nie do poznania. Bardzo ją pokochałam, a codzienna pielęgnacja uszek, oczek i szaty bardzo nas zbliżyła - jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z tak dzielnym szczeniakiem. Żal mi tylko tych kilkudziesięciu psiaków, które w tej hodowli zostały...Mam nadzieję, że ta kobieta dba o swoje psy, a tylko te na sprzedaż tak zaniedbuje, chociaż to żadna pociecha. W załączniku dzisiejsze zdjęcia mojego dzielnego psiaka ![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
A czy rozmawiałaś z hodowczynią? Podpisywałyście umowę? Przepraszam, że tak wypytuję ale może można coś z tym fantem zrobić bo przecież tak być nie powinno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Nie , nie dzwoniłam do tej kobiety - ja tak po prostu nie umiem komuś na wrzucać, nawet jak na to zasługuje. Umowę naturalnie spisałyśmy.
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Jeśli warunki umowy mówiły, że pies miał wszystkie szczepionki i odrobaczenia to ja bym zadzwoniła i zapytała, czemu w istocie tak nie było. Hodowczyni moim zdaniem powinna jakoś to naprawić (np. zwracając koszty leczenia). Jeśli natomiast nie chcesz do niej dzwonić to ja bym na Twoim miejscu zrobiła skany kwitków i opinii weta oraz umowy i wysłała wraz z pisemkiem do głównego oddziału ZK i do oddziału poznańskiego z prośbą o kontrolę z głownego oddziału.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Śliczna ta wasza sunia apricot, po prostu marzenie. Co do hodowcy to może rzeczywiście warto byłoby zainteresować ZK tą hodowlą, widać że są nastawieni tyko na zysk jak najmniejszym kosztem.
Ja myślę wciąż o Toyku ale okazuje się że mój TŻ nie bardzo chce. Jak przyszło do konkretów to on się teraz będzie namyślał, bo to wiadomo obowiązek i że nie ma czasu, a kto się pieskiem zajmie jak nas nie będzie itp itd. Pisz ungezogeneania jak się sprawuje twój piesek i wrzucaj zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Mała jest cudowna. Minął już nasz wspólny miesiąc, więc obie zdążyłyśmy się już poznać. Nauczyłam się jak ją karmić (wbrew pozorom żarłoczek z niej, więc nie można dać się skusić na te słodkie oczka), zostało nam tylko szczepienie przeciwko wściekliźnie, uszka wyleczone, oczka łzawią już normalnie (tak jak w przypadku każdego sierściucha) i z zachowaniem czystości też już prawie nie ma problemu, chociaż wpadki jeszcze się zdarzają. Jest bardzo inteligentna, ale też dokładnie wie czego chce
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
Bardzo się cieszę, że tak dobrze, dałaś sobie radę z tym małym urwisem. Na tych zdjęciach, biedaczka wygląda na bardzo zaniedbaną, ale to na pewno było to, jak ją dopiero dostałaś od hodowczynu, która napewno miała ich tyle, ze nie miała czasu się zajmować kazdym z osobna. Dziwi mnie też, dlaczego tak późno sprzedaje tę suczkę, dopiero w wieku 5mies, może chciała ją zostawić a później jej coś zaczęło nieodpowiadać, albo juz ktoś ją oddał. Ja myśle ze jeżeli oni liczyli na zarobku na szczeniakach to dawno by ją już próbowali sprzedać. Dzwoniłaś do hodowczyni, co ci powiedziała na twoje zarzuty.? Jak chcesz coś wiedzieć o pielęgnacji pudelki to pytaj. Ja mam moją dziewczynkę już 3 rok i bardzo jestem z nią zrzyta, jest to najwierniejszy piesek z wszystkich jakie miałam,choć wymaga bardzo dużo pielęgnacji. Szczotki, szmpony, odzywki, oliwienie, papiloty. Oczywiście, jest to zależne od tego, jaką fryzurkę do niej wybrałaś. Jezeli na krótko, to jest dużo mniej pracy ![]() Czekam na twoje zdjęcia ![]() Pozdrawiam Alina i moja suczka Chanel Pokaże ci moją dziewczynkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Witaj Szamanga
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Dodaje jej zdjęcie gdy miała 5-6tyg.. TERAZ ma 3 miesiace he he |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
nie za wczesnie byla zabrana od mamy w wieku 5-6 tygodni?
![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.