|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zgrubienie na szyi
Cześć.
Mam 20 lat i wyczułem niedawno (około miesiąca temu) zgrubienie na szyi. Miejsce zgrubienia pokazane jest na obrazku. Jest ono okrągłe i ma mniej niż 1 cm. Nie boli ani nie jest widoczne gołym okiem. Wyczuwalne jedynie przy dotyku. Nie da się go przesunąć. W ciągu dnia wydaje mi się mniejsze natomiast po przebudzeniu i w nocy trochę większe i wydaje się twardsze. Trochę się tego obawiam. Jest czego? Piszę aby się uspokoić bo chyba już trochę bez potrzeby się przejmuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zgrubienie na szyi
Najprawdopodobniej węzeł chłonny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Witaj,
uważam, że nie masz się czego obawiać ![]() Przede wszystkim jednak musisz być dobrej myśli i nie martwić się na zapas ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Przede wszystkim to musisz obserwować czy nie rośnie, a jeśli nie zniknie niebawem to udać się do lekarza, bo zapewne będzie trzeba zrobić USG tego węzła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A byłeś u lekarza?
Na Wizażu nikt Ci nie powie co to dokładnie jest. Lepiej idź do lekarza ogólnego i weź skierowanie na USG lub RTG. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
sprawdź sobie czy nie masz więcej powiększonych węzłów chłonnych (druga strona szyi, pachy, pachwiny).
Nie chorowałaś ostatnio na nic? Nie miałaś problemu z zębem/uchem? Nie zawiało Cie? Jesli do 3 tyg nie zniknie przejdź sie do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
spoko, to węzeł chłonny najprawdopodobniej. Sama miałam powiększony 3 tygodnie temu, lekarz przepisał mi coś na stan zapalny organizmu i na gardło (bo miałam styrane przez klimę)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Do lekarza wybieram się jutro. Po drugiej stronie w tym samym miejscu na szyi mam coś podobnego. Jest wyczuwalne pod palcami jednak jest to dużo mniejsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.