|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przepis na skrzydelka
Bardzo lubie te czesc kurczaka
![]() po lyzce miodu, maggi, masla, sypkiej papryki, ketchupu pukantnego , przyprawy do kurczaka, 2 lyzeczki soku z cytryny. Sol pieprz do smaku. Wszystko gotujemy na patelni okolo 2,min po rozpuszczeniu sie masla . Potem dodajemy do skrzydelek. Trzymamy w lodowce okolo 3h i pieczemu w piekarniku najpierw pod przykryciem pozniej sciagamy folie aluminiowa i wlaczamy opiewkanie na kilka minut. Smacznego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepis na skrzydelka
O, może być dobre... Już notuję sobie do przydasi...
![]() A ja zrewanżuję się takim przepisem który na skrzydełka chyba też może być: KURCZAK PO CHIŃSKU (z Teletygodnia) 2 piersi z kurczaka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki sosu sojowego ewentualnie parę łyżek wody olej do głębokiego smażenia Piersi pokroić na nieduże kawałki. Mąkę z przyprawami wymieszać w salaterce, wrzucić kurczaka, wymieszać. Rozgrzać olej, wrzucać partiami kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia. Wyłożyć do osączenia. Podawać z ryżem i sałatą lub tp. PYCHA!
Przyleciałam... odleciałam... Co złego - to nie ja - pozdrawiam, miszka52 Moje zdjęcia są tutaj Edytowane przez miszka52 Czas edycji: 2010-11-14 o 11:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zrobiłaś mi smaka na takiego kurczaka po chińsku. Masz może więcej takich orientalnych przepisów?
W przepisie na skrzydełka intryguje mnie ta cytryna ![]() Na grilla robię czasem pierś z kurczaka w sosie musztardowym: miód, musztarda, odrobina jogurtu lub śmietany. Pozostawić w tej zalewie na co najmniej 2-3h i na grilla. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To ja mam jeszcze jeden sprawdzony przepis na skrzydełka
![]() Skrzydełka EB 2 kg skrzydełek 4-5 sporych cebul 5 główek czosnku (bez obawy – nie dominuje w potrawie, ale musi być tyle) kilka łyżek miodu kilka łyżek cukru vegeta, sól 5 małych słoiczków koncentratu pomidorowego 10 dag rodzynek 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, może być pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, papryka ostra w proszku (powinno dosyć być pikantne) olej do smażenia Skrzydełka opłukać i w rondlu obsmażyć na kilku łyżkach oleju – nie rumieniąc! Posypać przyprawami i dusić w niedużej ilości wody do miękkości. Cebule i czosnek pokroić, zeszklić na oleju , posolić, dodać miód, cukier, rodzynki i też dusić. Gdy cebula będzie miękka, dodać koncentrat. Słoiczki popłukać wodą i tyle jej wystarczy, żeby powstał sos. Wymieszać i wlać do skrzydełek. W razie potrzeby dodać tyle wody, żeby skrzydełka były przykryte sosem. Pogotować jeszcze ze 20 minut razem, żeby smaki się wymieszały. Powinno być słodko-kwaśno-pikantne. Najlepsze odgrzewane J
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli słodko- kwaśno- pikantne, to pewnie zasmakuje mojemu TŻ (uwielbia słodko kwaśne). Na pewno nie zrobię 2 kg skrzydełek
![]() Jak będziesz miała jeszcze jakieś niestandardowe kurczakowe przepisy, to publikuj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Przepisów na skrzydełka jest tysiące... ale ten poniżej to prawdziwa rewolucja ... zawsze kiedy je robię GOŚCIE PYTAJĄ JAK TO SIĘ ROBI
![]() Składniki: (porcja dla 3-4 osób) 2kg skrzydełek (proponuję odciąć ostatnią część skrzydełka) papryka słodka (dużo) SOS: 3 łyżki płynnego miodu 6 łyżek sosu słodkiego chili (TAO TAO) 1-2 łyżki sosu chili z imbirem (WOH HUP) 3 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: 1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy lekko skropić olejem; 2.Skrzydełka ułożyć lewą stroną i posypać je papryka słodką ( nie żałować papryki, bo inaczej skrzydełka będą blade); 3. Posmarować skrzydełka sosem (każde z osobna); 4.Piec 45 minut w 200 stopniach; 5.Przełożyć skrzydełka na drugą stronę i posypać papryką; 6. Posmarować skrzydełka sosem; 7.Piec 45 minut w 200 stopniach. Nie ma nic LEPSZEGO !! Ja te skrzydełka podaję z sałatką grecką ![]() Napiszcie jak Wam smakowało? Szczerze polecam !! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Matko, tak długo? 90 minut w 200 stopniach? Na skrzydełka?! Tyle piekę całego kuraka słusznej wielkości... Czy nie pomyliłaś się w czasie?
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
nie, nie pomyliłam... te skrzydełka wówczas rozpływają się w ustach i mięso bez problemu odchodzi od kości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.