|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
papier ścierny
Dziewczyny.
Zakładam wątek o papierze ściernym, bo przecież to jedno z nieodłącznych " narzędzi" każdej dekupażystki. Podzielcie się ze mną i innymi waszym doświadczeniem w kwestiach: 1) grubość papieru ściernego na poszczególnych etapach lakierowania dla papieru i dla serwetki ( wiem , że każdy ma na to swoją teorię, ale może uda nam się wyłowić jakiś jeden sensowny proces z waszych propozycji) 2) papier wodny czy zwykły? 3) ryski powstałe podczas polerowania - jak im zapobiec? 4) zjawisko barwienia papieru podczas polerowania ( mam papier w kolorze pomarańczowym, gramatura 240 - zostawił mi pomarańczową smugę na wcześniej polakierowanym przedmiocie, przyprawiając o palpitację serca ![]() Hmmmmm, na razie to tyle. Do dzieła! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: papier ścierny
papier ścierny do metalu / ciemny/ nie żółte,ale ciemno niebieski
zaczynasz od nr 180-200 i więcej lakierowania tym wszyższy numer np.360 potem 500 potem 1000 polecam papier z gąbki one mają numer 180 i nie wyrzucaj jak się ścierają - nową robisz jako nr 180, a te starsze - nie będą ostre to wygładzasz jak na papierze nr 500 na przykład pamietaj,że po każdej pracy gąbki trzeba "uprać" - usuwaj ten kurz rysowanie lakieru - to normalka - po to właśnie do tego jest papier ścierny,problem jest tylko jak rysy są zagłębokie / trzeba zmienić wtedy nr papieru/
![]() |
#3 |
Osiołek z zakątka :)
|
Ja zaczynam nawet od papieru 80-120, potem tak jak napisała Ela.
Papier wodny to świetna sprawa, najlepsze są samochodowe i pięknie wygładzają właśnie wszelkie zarysowania. Wodnych używam na końcu, przy numerach 600-700. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
no nareszcie opisałaś to jak należy.dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Do wygładzania lakierowanych powierzchni na początku używam nr 400, potem 600... Na końcu 1000 - 1500 (wodne) - szlifowanie na mokro. Efekt jest niesamowity, bo powierzchnia jest idealnie gładka. Niestety, na takiej powierzchni bardziej widoczne są rysy po papierze ściernym. No, ale po to właśnie jest ostatnia warstwa lakieru, żeby rys nie było widać... (no chyba że ktoś użyje past wykończeniowych do polerki, to lakier już zbędny...)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
jejku.a co to ten papier wodny i gdzie go można kupić?Też miałam przygodę z czerwonym ściernym,ale teraz tylko używam czarnego.A na nr kompletnie się nie znam biorę je na wyczucie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
to jest papier ciemny! / szary,czarny ,niebiesko-czarny - czasami są rózne kolory/ - ale nie żółte czy czerwone, ja kupuje w Castoramie
![]() |
#9 |
|
Wodne papiery dostaniecie również w sklepach z farbami do samochodów. Wodny papier tam jest głównie używany
![]() Numeracja oznacza ziarnistość papieru i tak np. numer 60 to papier gruby a im wyższy numer papieru to mniejsza ziarnistość. Czyli na koniec możesz użyć np. 800 czy 1000 - to jest już bardzo delikatny papier ścierny. Ekstremalnie używałam 1600 a potem pracę zabezpieczałam woskiem, piękny efekt ![]() Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2010-06-02 o 10:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja swój papier kupuję w takim zwykłym sklepiku dla majsterkowiczów - maja taki wybór, że niejeden hipermarket może się przy nich schować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
Odkurzę trochę temat bo mam mały mętlik. Powiedźcie mi proszę drogie dekupażyski jakiej granulacji papieru ściernego używacie do przygotowywania powierzchni drewnianej i metalowej ? Do lakieru i podkładu to już wiem, że wodny ale jakiej granulacji ? Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja przeważnie używam 240, chybe że jest coś brzydkiego, wtedy 180
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ewa , jaki to wosk? mozesz podac jakis link gdzie moge dostac ten wosk? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
Wosk hobbystyczny - http://www.decoupage.art.pl/product_...oducts_id=1670
Wosk z Castoramy do zabezpieczania mebli antycznych Starwax w płynie http://www.starwax.pl/pol/Produkty/D.../Wosk-w-plynie i stały w opakowaniu szklanym. Osobiście wolę ten stały, w opakowaniu szklanym 375 ml, ale nigdzie nie mogę znaleźć jego zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Dziewczynki Kochane
![]() Bardzo dziękuję za odpowiedz ![]()
![]() |
#17 |
|
Papier wodny służy do wygładzania ostatnich warstw lakieru. Papier wodny po prostu moczysz w wodzie i mokrym szlifujesz. Dzięki temu nie kurzy się i rysy po papierze są mniejsze
![]() Nigdy nie słyszałam o moczeniu papieru wodnego w mydle czy płynie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
A polerowaa któraś z Was filcem?
Mąż chce moje pracki przefilcować zakładając filc na diaksa ![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
|
Wosk daje efekt bardzo miłego w dotyku matu
![]() Położony na lśniący lakier powinien po zapolerowaniu filcem się jednak świecić, gdyż pod spodem jest lsniąca powierzchnia Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2010-11-10 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.