|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
szydełkowanie??...leworęc znym gorzej :((
Witam was wszystkie i bardzo proszę o help!!
Otóż bardzo chciałabym się nauczyć szydełkować (chociażby dla mojego TŻ, który oszalałby chyba ze szcześcia widząc mnie w szydełkowych seksiastych strindżerach;P). Problem w tym, że jestem leworęczna,a mama jakoś nigdy nie umiała mi wytłumaczyć jak to sie wszystko robi bo ona jest praworęczna ![]() Nauczyłam się robić takie coś długie (to się chyba ;/ "łańcuszek"nazywa) no ale na wieksze kombinacje niestety zabrakło mi, że sie tak wyraże:warsztatu... Napiszcie ja wy się uczyłycie i czy są może jakieś stronki o szydełkowaniu dla leworęcznych albo moze jakieś książki...licze na wasza pomoc!! |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: szydełkowanie??...leworęc znym gorzej :((
ja nawet nei wiem co jest potrzebne do szydelkowania ...:/
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do szydelkowania potrzebne jest szydelko Genialne nie? I przydal by sie jeszcze kawalek nici, wloczki, kordonka, muliny, czegokolwiek co jest dluzsze niez szersze Tyle teorii![]() Ja jestem leworeczna i zasuwam szydelkiem akurat prawa reka, ale to nie ma wiekszego znaczenia chyba... http://www.maranta.neostrada.pl/podstawy_szydelko.htm - cos na start jak juz wygrzebiecie jakies szydelko i kawalek nitki. A koty z daleka I powodzenia
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w tym tygodni mam wolny weekend wiec wyszperam z szafy szydełko, jakas muline i troche sie pobawie w szydelkowanie. Jak cos mi wjdzie to sie pochwale )
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Witaj, nie przejmuj się że jesteś leworęczna, ja też jestem i szydełkuję lewą ręką, robię bluzki, bolerka, które nawet są na tym forum, a pamiętam jak pani od ZPT w podstawówce na mnie wrzeszczała że nigdy się nie nauczę robić na szydełku, i zrobioną przeze mnie kosmetyczkę nie oceniła jako moja, uznała, że mama mi zrobiła, tylko dlatego, że dla niej ktoś leworęczny nie mógł się nauczyć, albo ona nie potrafiła po prostu wytłumaczyć.
Ja nauczyłam się dziergać sama, dobrze że umiesz robić już łańcuszek, co najważniejsze musi być gładki i oczka równomierne. Mój opis jak szydełkować może Ci pomoże cosik...: Trzymając lewą ręką szydełko na którym masz ostatnie oczko łańcuszka a drugą ręką gdzieś środek łańcuszka i palcami luźną nitkę, wtedy sobie wkłuj szydełko w ten łańcuszek np w pięć oczek dalej i przeciągnij nitkę na której końcu jest motek włóczki hihi ,.....jak będziesz mieć na szydełku dwie nitki, (to znaczy jedno ostatnie oczko łańcuszka) i to przeciągnięte, oba przeciągnij przez siebie (jedno przez drugie), albo przez nitkę od włóczki. Musisz poćwiczyć zwykłe przeciąganie, wkłuwanie szydełka, nie koncentruj się na wzorkach na razie, tylko ćwicz ręce w trzymaniu szydełka i robótki, musisz nitkę trzymać luźno, a robione oczka muszą być równe i nie za ścisłe, mogę powiedzieć naukowo , że szydełko się wkłuwa w oczko, wyciąga nim nitkę która jest z drugiej strony, i potem oba oczka znowu przeciąga przez nitkę. Powstanie wtedy tzw. półsłupek, a jeżeli czynność powtórzysz w każdym oczku, łańcuszka, albo w co drugim oczku, będziesz mieć dobry początek, bo dochodzisz do końca łańcuszka, odwracasz robótkę i od nowa powtarzasz wszystko. Jeśli chcesz zrobić cały slupek, to przed wkłuciem szydełka w oczko, nawiniesz na nie raz nitkę, nie za ścisło,ale musisz tak trzymać szydełko by ta narzucona nitka nie spadła z niego, wtedy szydełko dopiero wkłuwasz w oczko łańcuszka i przeciągasz sobie nić masz wtedy jakby na szydełku trzy nitki (czyli oczko, narzut, i przeciągniętą nitkę), które przeciągasz sobie przez luźną nitkę, robiąc z trzech dwie nitki, potem z dwóch jedną....(musisz sobie to wyobrazić troszkę...) Jeśli na szydełku mając oczko łańcuszka dasz ostatnie oczko łańcuszka i przeciągniesz oba oczka przez luźną nitkę, powstanie kółeczko, w tym kołeczku jak w małym oczku łańcuszka możesz robić takie słupki czy półsłupki, tylko wtedy nie wkłuwasz szydełka w sam łancuszek, ale w duży otwór kółeczka sobie wsadzasz i przeciągasz....a jak dojdziesz dookoła kółka to powstanie Ci początek np kwiatka.Bo jeśli wypełnisz kółko takimi słupkami to możesz robić np sześć albo więcej oczek łańcuszka i wkłuć je trzy oczka dalej i przeciągnąć od razu długą nitkę przez oczko, powstaje pierwszy płatek, potem znowu robisz sześć oczek łańcuszka wkłuwasz szydełko w co trzy oczka dalej i wyciągasz dłuuuugą nitkę przeciągając od razu przez oczko będące na szydełku. jak dojdziesz do końca mając np sześć takich płatków z łańcuszków, to możesz je wyepłniać znowu półsłupkami albo słupkami....itd itd.....tak samo robisz gdy nie połączysz łańcuszek w kółeczko, tylko robiąc normalny kwadrat, w kolejnych rzędach, robisz sobie takie dziurki z oczek łancuszka.... Jej to tak łopatologicznie wytłumaczone, ale poczytaj to, i może załapiesz...ja Ci napisałam jak się robi lewą ręką....nie ma sensu przestawiać się do prawej na siłę. Z tego co wiem są książki z rysunkami nawet i zdjęciami...ale ja umiejąc już podstawy sama sobie wymyślałam skomplikowane już wzory. życzę cierpliwości i nie zniechęcaj się !!!! |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
no to teraz pytam gdzie moge dostac szydelko ?
albo jak ono w ogole wyglada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
opisik bardzo pomógł, szczególnie to o tym ćwiczeniu techniki robienia oczek bo ja oczywiście chciałam zacząć od jakiejś wyższej szkoły jazdy, a to przecież trzeba stopniowo krok po kroku się uczyć. Już od półtorej godzinki prawie nie wypuszczam szydełka z ręki - fajna zabawa na takie wieczorki w towarzystwie...komputera; ) tylko, że narazie to mi jakieś koślawe wychodzi. Zerkam troszkę na stronkę, która podana jest w jednym z wcześniejszych postów, trochę na to co ty napisałaś i chyba nie jest najgorzej!!
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
gibonka, na pewno się nauczysz, ja wprawdzie nie jestem leworęczna, ale mam 13 lat i porafię już zrobić miśka na szydełku
Szydełkować nauczyłam się od mamy w wieku 11 lat A tu masz link jak robić słupki :http://www.cafeart.pl/index.php?opti...=35&Itemid=129 ![]() Pozdrowka
Wish upon a star Believe in will The realm of the king of fantasy The master of the tale-like lore The way to kingdom I adore Where the warrior's heart is pure Where the stories will come true Nightwish, "Fantasmic"
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Witaj ja też jestem leworeczna ale szydełkiem i na drutach robie jak osoba praworęczna gdyż jest to praktyczniejsze ze względu na to że wszystkie opisy dotyczą praworęcznych
powodzenia
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Witaj w klubie ja tez jestem leworęczna i wiem coś o tym sa na rosyjskich stronach nauki robienia na drutach i szydełku ale ja tych linek nie mama.Wejdz na http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15333
tu linka zaloguj sie i tam ci może coś pomogą.Ja ze swojego doświadczenia wiem że np.jak u praworęcznych jest strona prawa, to u lewo ręcznych jest lewa, jak robie na drutach to u mnie poczatek roboty jest jak np.czytam ze schematu od lewej strony a nie od prawej, i wychodzi to samo . przy warkoczach jest roznie ale jest foto swetra i jak kumasz to ci pójdzie,na szydełku uczyła mnie koleżanki siostra one robiły na prawą ręke a ja na lewa, i nie było problemu. Na pewno masz klopoty z odczytywaniem schematow ale jak kumasz słupek oczko itd. to ci pójdzie dobrze tylko że w odwrotnym kierunku, tym sie nie zrażaj bo wyjdzie tak samo jak na prawą.Ja kiedyś miałam problem z oczkami rakowymi , to jest dobry patent do schematu przykładasz lusterki i patrzysz w listerko w to odbicie , i to masz schemat na lewą ręke. Mi tak wychodzi a z czasem jak wpadniesz w rutyne i wzrokowo poparzysz na schemat to już będziesz wiedziała. Tak więc polecam lusterko, i analize wzoru z odbicia lustrzanego, lub jak sie robi słupi i inne.Powodzenia\ |
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
nie! ja leworeczna i szydelkuje^^:p
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

Do szydelkowania potrzebne jest szydelko
w tym tygodni mam wolny weekend wiec wyszperam z szafy szydełko, jakas muline i troche sie pobawie w szydelkowanie. Jak cos mi wjdzie to sie pochwale
albo jak ono w ogole wyglada 

A tu masz link jak robić słupki :