|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
koniec urlopu wychowawczego a likwidacja stanowiska pracy
Chciałam się poradzić, może ktoś będzie zorientowany. Koleżanka urodziła dziecko, była na macierzyńskim, teraz wychowawczym. Za miesiąc kończy się jej wychowawczy, chciała wrócić do pracy. Jednak okazało się, że jej stanowisko zostało zlikwidowane... Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. Co w takim wypadki? Czy jak stawi się do pracy za miesiąc to otrzyma wypowiedzenie? Co może zrobić, bo sytuacja nie jest zbyt fajna...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: koniec urlopu wychowawczego a likwidacja stanowiska pracy
http://www.e-podatnik.pl/artykul/por...ska_pracy.html
koleżanki nie zwolni, ale kogoś innego, kto wykonuje te same obowiązki jak najbardziej może, żeby koleżanka miała gdzie wrócić.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a jeśli nie ma podobnego stanowiska, bo było tylko jedno a teraz nie ma wcale? Czy można się o jakąś odprawę ubiegać, skoro to z winy pracodawcy zaistaniała taka sytuacja.
Edytowane przez lukrecja222 Czas edycji: 2015-03-07 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie wiem, ja nie jestem kadrową. Zapewne pracodawca ją przyjmie do pracy i zaraz zwolni jeśli nie ma dla niej pracy. Absurdem byłoby trzymanie pracownika dla którego nie ma roboty.
Poczytaj, poszukaj w google, na temat odprawy z pracy jest dużo informacji. Odszkodowanie? za co niby???
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Po powrocie do pracy jeśli pracodawca nie ma możliwości zatrudnić umieścić pracownika na stanowisku dotychczasowym, równorzędnym lub innym odpowiadającym kwalifikacjom może wypowiedzieć umowę. Tak jak pisała ktoś wyżej -jakie odszkodowanie? -nawet jeśli pracodawca wypowie umowę ono się nie należy -bez względu czy umowa była terminowa czy nie.
Też nie jestem kadrową, ale coś mi świta, że można obejść to chyba przez 12 kolejnych miesięcy jeśli wróci się do pracy w niepełnym wymiarze godzin, ale z tego co pamiętam to opcja dla tych, którzy rezygnują z urlopu wychowawczego na rzecz powrotu do pracy -nie jestem jednak tego pewna na 100% trzeba by pogrzebać w przepisach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
według kodeksu pracy pracodawca może zwolnić pracownika tylko jeśli firma jest w stanie likwidacji lub upadłości. nie może go zwolnić a jeśli nie ma stanowiska lub podobnego to musi zaproponowac inne ale nie za mniejsze wynagrodzenie.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A potem stanowisko zlikwidowac a pracownika zwolnic. Tylko tutaj stanowiska juz nie ma. Najpewniejsze informacje uzyskasz dzwonuac di inspekcji pracy
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie prawo pracy chroni kobiety wracające po urodzeniu dziecka, praktyka nie wygląda już tak kolorowo. Wystarczy, że pracodawca będzie utrzymywał, że nie ma możliwości zatrudnienia na innym stanowisku
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tutaj jest powrot z urlopu wychowawczego, nie macierzynskiego wiec i sprawa bardziej wyglada inaczej.
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Może zwolnić z przyczyn niedotyczących pracownika (tj. likwidacji stanowiska pracy), polecam lekturę art. 10 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników.
Koleżanka może jednak oczywiście odwołać się do sądu argumentując np. że likwidacja jest pozorna (tzn. czynności są wykonywane dalej u pracodawcy tylko pod inną nazwą). W takim przypadku przysługuje jednak odprawa w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia (jeżeli pracownik był zatrudniony u tego pracodawcy krócej niż 2 lata), dwumiesięcznego wynagrodzenia (zatrudnienie od 2 do 8 lat) albo trzymiesięcznego wynagrodzenia (powyżej 8 lat). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Żeby iść do sądu musi im to udowodnić ale jeśli obowiązki są rozrzucone po kilku np osobach to nie ma szans. 3. Z tą odprawą to polecam doczytać czy aby przysługuje to koleżance ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.