Bałam się ciąży a tu..torbiel 10cm ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-08, 18:09   #1
kyah
Przyczajenie

Bałam się ciąży a tu..torbiel 10cm !

------------------------------

Edytowane przez kyah
Czas edycji: 2011-02-10 o 00:32
kyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:04   #2
michalinacolcina
Raczkowanie

Dot.: Bałam się ciąży a tu..torbiel 10cm !

sądze ze cykasz się jak 16 latka bez obrazy!

MUSIMY ZROZUMIEĆ ZE ZEBY DOSZŁO DO ZAPŁODNIENIA TO POTRZEBA TROCHE WIECEJ NIŻ JEDNA KROPLA SPERMY... NIE SĄDZE ZE JESTEŚ W CIĄZY A TORBIEL TO POWARZNA SPRAWA I GIM POWINIEN PRZEPISAĆ CI NP. LUTEINE ALBO INNY LEK BY GO ROZPUŚCIĆ CZY ZNIWELOWAĆ.. ZMIEN GINEKOLOGA ;D
michalinacolcina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:45   #3
anoska
Zakorzenienie

ja to spotkałam się z opinią, że na torbiele ciąża najlepsza
Stary 2010-11-08, 19:51   #4
wiolkaaa1990
Przyczajenie

Spokojnie jeśli boli Cię podbrzusze to to oznacza że raczej nie jesteś w ciąży także nie denerwuj się bo wszystko będzie dobrze
pozdrawiam
co do torbiela to idź sobie to sprawdzić u innego ginekologa, torbiele nie są groźne ale różnie to może być gdzyż zawsze mogą przekształcić się w coś innego.
wiolkaaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:55   #5
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolkaaa1990 Pokaż wiadomość
Spokojnie jeśli boli Cię podbrzusze to to oznacza że raczej nie jesteś w ciąży także nie denerwuj się bo wszystko będzie dobrze
pozdrawiam
co do torbiela to idź sobie to sprawdzić u innego ginekologa, torbiele nie są groźne ale różnie to może być gdzyż zawsze mogą przekształcić się w coś innego.
torbieli

proszę Cię, nie osłabiaj mnie. od kiedy torbiele nie są groźne? przecież od razu świadczą o jakichś zaburzeniach, chociażby hormonalnych
Stary 2010-11-08, 20:03   #6
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Torbiel 10 cm?? Takie coś się chyba usuwa..

włoski, rośnijcie...
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 20:25   #7
michalinacolcina
Raczkowanie

mi się rozpuścił, a koleżanka u góry ma rację TORBIELE SĄ GROŹNE i świadczą najczściej o zaburzeniach hormonalnych
michalinacolcina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-09, 08:41   #8
wiolkaaa1990
Przyczajenie

Troszkę chyba lepiej wiem bo sama to przeżyłam, mam 20 lat w lipcu wykryłam sobie "coś" było jedno większe i dwa mniejsze. większe wycieli co okazało się włókniakiem 3 cm a reszte zostawili i powiedzieli że torbiele są ale i ch się nie usuwa. one kiedyś MOGĄ się przekształcić ale nie muszą, jest to podobno uroda różnych kobiet, może to być spowodowane genetycznie, nawet nie zrobią Ci biopsji torbieli przynajmniej ja tk miałam, teraz stosuje taką nowość na te torbiele żeby zanikły jak mi pomorze to napiszę co trzeba robić nie słuchaj nikogo na forum bo każdy ma swoje zdanie najlepiej idż do lekarza i to nie jednego żeby dokładnie przekonać się co trzeba robić, bo wiele rzeczy w organiźmie kobiety zmienia się wraz z ciążą. ja byłam u kilku lekarzy jedni mówili wyciąć drudzy zostawić i poprostu przyglądać się temu czy nie rośnie czy nie zmienia struktury itd. ja ostatecznie poszłam wyciąć...problem nie minął bo nadal są 2 małe które próbuje zwalczyć innymi metodami nie koniecznie skalpelem.
wiolkaaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 09:16   #9
Ewelinka_00
Raczkowanie

A mnie się zawsze wydawało, że torbiel powinno się leczyć, a nie zostawiać samemu sobie, zwłaszcza, że niektóre mogą mieć podłoże rakowe Oo
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 10:17   #10
agusiamyszka
BAN stały

postinor po pettingu? czy ten lekarz jest normalny? mimo obaw powinien cie uswiadomic a nie faszerowac hormonami niepotrzebne - moze je wykupisz a moze nie i nie potrzebnie namieszasz w organizmie.

wydaje mi sie ze dr prawidlowo zdiagnozuje torbiele.. zatrzyma obraz i zmierzy ile wynosi rozmiar.
lekarz powinien zastosowac cos. ja mam 2 o wiele mniejsze torbiele (jedna zdaje mi sie 5 na 3? a druga 3na2 ) i mam pelna operacje, nie laparoskopie gdyz mam charakterystyczne zmiany na obrazie usg a moze byc podejrzenie guza zlosliwego. kazde nieprawidlowosci powinny byc diagnozowane i leczone.mnie lekarz powiedzial ze bedzie ratowal jajnik na tyle ile sie da, w razie czego usuna mi a z drugiego opcjonalnie zrobia biopsje. niestety tabsy nie zadzialaly. takze nie piszcie ze to nic groznego

ja dostalam luteine na wywolanie okresu i tabsy

autorko udaj sie do innego lekarza i przedewszystkim poczytaj o zajsciu w ciaze
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 11:40   #11
sloneczny_raj
Raczkowanie

Czesc dziewczyny, jeżeli ten ginekolog stwierdził ze masz 10cm torbiel i nic Ci na to nie przepisal idź jeszcze na konsultacje do innego lekarza...

Zawsze jak chodziłam do ginekologa padało pytanie czy coś jest nie tak, czy coś mnie niepokoi, a że zawsze okres miałam regularnie, nie mialam jakis wiekszych boli przed miesiączką to ginekolog stwierdzał ze bez usg sie obejdzie....
Aż tu...wyszlo szydło z worka.... pękła cysta [to chyba to samo co torbiel] i rozlała się na jamę brzuszną...ledwo uszłam z życiem....
Jedynym objawem tej cysty albo tego, że już pękła był fakt, że przez 3 dni miałam straszne bóle brzucha, takie że nie umialam chodzić, że z łóżka nie potrafiłam wstać...a potem pojawiło się brązowe plamienie.... i tak wylądowałam w szpitalu ...;(
Diagnoza była taka albo ciąża pozamaciczna albo cysta pękła....ja miałam 2 w 1
Długo bym mogła o tym pisać, bo mialam kilka objawów które ja zbagatelizowałam, które internista zbagatelizował itp....

Idź do jeszcze jednego ginekologa na konsultacje póki nie ma za późno...

Edytowane przez sloneczny_raj
Czas edycji: 2010-11-09 o 11:43
sloneczny_raj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 14:54   #12
tusienka16111991
Przyczajenie

GG do tusienka16111991
Lightbulb Dot.: Bałam się ciąży a tu..torbiel 10cm !

Wiesz co mam podobną sytuację U mnie niedawno zatrzymał się okres no i normalnie rozumując poszłam do lekarza (zawsze miałam w terminie i bez żadnych problemów). a zanim jeszcze się tak stało poszłam 3 miesiące wcześniej profilaktycznie i OCZYWIŚCIE było niby wszystko ok. a jak poszłam niedawno bo okres mi się spóźniał 7 dni więc się zaniepokoiłam bo mi było niedobrze i miałam prawie wszystkie objawy ciąży z tym że test zawsze wychodził negatywnie (dodam że staram się dziecko od prawie roku) więc było to dla mnie dość dziwne. No i poszłam do lekarza a on mnie zbadał i stwierdził że mam jeden torbiel na jajniku prawym ok 7 cm po prostu mnie zamurowało... Dodał tylko że niby jest niegroźny tylko trzeba go obserwować czy się nie powiększa. A co lepsze powiedział że widocznie byłam nie dokładnie przebadana jak u niego byłam ostatnio. No ludzie no w tym kraju nie można już iść d lekarza profilaktycznie tylko jak się chyba zaczyna coś dziać bo i tak ci powiedzą że jest ok jak mnie nic nie boli. dopiero za 3 tyg. mam wizyte u innego lekarza. Do tamtego już chyba nie wrócę... Mój wniosek : Lekarze prywatni też sobie lecą w kulki kosztem pacjentów... Idz lepiej do innego lekarza na konsultację i zrób badania bo torbiel tej wielkości jest groźny!!!!!!
Stary 2010-11-09, 15:53   #13
KENE26
Przyczajenie

Witam ja również miałam torbiel na prawym jajniku miała 3cm dowiedziałam się o niej miesiąc po poronieniu przed pierwszą miesiączką.Ginekolog dała mi luteinę na wywołanie okresu i regulon .Na drugiej wizycie już jej nie było więc lepiej idź do innego ginekologa
KENE26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 20:05   #14
LadyMK
Zakorzenienie

1. tabletki po najlepiej działają użyte bodajże w ciągu 24h...
2. po każdym pettingu masz zamiar lecieć do ginka po tabletki "po"?
3. Raczej z taką torbielą nie pomylilby sie... ale co on Ci na temat torbieli? bo jesli jest to ogromna... zalecił jakieś dalsze leczenie?

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 23:41   #15
kyah
Przyczajenie

------------------------------

Edytowane przez kyah
Czas edycji: 2011-02-10 o 00:32
kyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-11, 20:13   #16
megalija
Raczkowanie

kochana jak uprawiałaś petting to po pierwsze nie jesteś w ciąży a nawet gdyby plemnini Twojego faceta były komandosami i Cię zapłodniły to "zarodek" nie miał by 10 cm. lekarz nie mógł pomylić torbieli z ciązą.
ale i tak idz do innego leczyć torbiel.
megalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 11:31   #17
Martusia0924
Przyczajenie

Nie całe 2 miesiące temu współżyłam z chłopakiem, miesiąc temu planowo pojawiła się miesiączka, niestety w tym miesiącu nie. Boli mnie czasem prawy jajnik i jest mi okropnie nie dobrze. Nie mam apetytu, a jak coś zjem to mam nudności przez cały dzień. Rok temu miałam na prawym jajniku torbiel, po leczeniu lekarz powiedział, ze sam się wchłonął. Teraz nie wiem czy mogę być w ciąży czy odnowiła mi się torbiel.
Martusia0924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 12:26   #18
agusiamyszka
BAN stały

my tego nie wiemy i my nie wrozymy. miesiaczka nie wystepuje w ciazy wiec jesli wspolzylas przed tamta miesiaczka to szanse na ciaze sa male.

nudnosci i problemy z apetytem moge juz wynikac z samego przesilenia jesiennego
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości