Pare pytan mam, do was wspanialem specjalistki ;]. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-25, 14:52   #1
RadekLG
Przyczajenie

Pare pytan mam, do was wspanialem specjalistki ;].

Witam, otoz jak juz czesc wie mam skore na twarzy taka ze. Umyje twarz, i skora jest spieta, ale po 2h np. skora kompletnie mi sie świeci i tłuści ;( No wiec, kupiłem sobie krem z Filtrem: Iwostin Solecrin SPF +50. niby fajnie bo ryjku sie smaruje itp. Ale po godzinie czy dwoch znowu,czuje ze moja skora na twarzy jest taka jakby zmeczona, i bardziej sie swieci, tluści ;(. I nie wiem. Moze polecice jakis dobry krem który matuje twarz? Bo aktualnie ten co mam, owszem uzywam go ale sie swiece na sloncu jak swietemu Jackowi du.. ;(.

Drugie pytanko. Jaki żel polecacie do twarzy z tradzikiem, i jak to cos uzywac, czy wpierw woda twarz ochlapać czy, czy wpierw zel na twarz, bo poprostu nie wiem ;] Bylem w aptece i spytalem sie tej pani co tam panuje ;], i pokazal mi 3 zele do twarzy z tradzikiem, lecz zdecydowalem sie (i ona mowila ze jest dobry).. Krem : Therapy AA Trądzik, Zel do Mycia Twarzy 200ML , Face Gel, z Witamina A,E, i ekstraktem z oczaru wirginijskiego, do skory tradzikowej i lojotokowej. Prosze odpowiedzcie ;].
RadekLG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 23:22   #2
winnieitashi
Raczkowanie

Dot.: Pare pytan mam, do was wspanialem specjalistki ;].

najpierw woda i wilgotną buzię masować niewielką ilością żelu czy co tam masz, a potem dokładnie spłukać, wytrzeć do sucha (najlepiej żebyś miał osobny ręcznik do twarzy i osobny do ciała, bo przecież tam się gromadzą i rozmnażają bakterie, które przyczyniają się do trądziku) no i taką wysuszoną buzię możesz jeszcze przetrzeć wacikiem zwilżonym tonikiem do twarzy, i dopiero na końcu posmarować się kremem

najlepiej jakbyś używał wszystkich trzech kosmetyków jednej marki, tzn. żel do mycia twarzy, tonik oczyszczający i krem matująco-nawilżający z jednej firmy, i w dodatku z jednej serii...
nie wiem ile masz lat, ale np. firma ERIS produkuje specjalne żele osobno dla mężczyzn i osobno dla kobiet, ale to w serii Under20 więc jak jesteś starszy to odpada

mam nadzieję że dasz sobie teraz radę

I'm looking for love this time - sounding hopefull, but it's making me cry - I'm trying not to ask why...
winnieitashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 05:30   #3
RadekLG
Przyczajenie

Akurat pasuje gdyz mam 18 lat ;]. A słuchaj bo mam ten zel, tyle zze jak wytre twarz (mam osobne 2 reczniczki do twarzy, jak jedenu zyje, to idzie do prania, a drugi yzywam ;]),to potem skore mam strasznie spieta, nie wiem, moze niedokladnie splukuje ten zel od twarzy /? Ale wsumie, splukuje ja z 5 minut to nie wiem juz ;(
Stary 2008-06-27, 09:58   #4
winnieitashi
Raczkowanie

wiesz, może być kilka przyczyn
1. twarda woda
2. zbyt silnie działający ten żel - może źle go dobrałeś?? próbowałeś określić jaki masz typ cery?
3. może pijesz za mało? trzeba pic dużo wody żeby nawilżyć skórę "od środka" bo niestety kremy działają tylko na zewnętrzną warstwę naskórka...
4. KONIECZNIE zainwestuj w krem NAWILŻAJĄCY!!!

najważniejsze jest nawilżanie - jeśli będziesz stosował te kremy i inne cuda to efekty niedługo powinny się pojawić
ja używam serii Eveline Pure Control i jest ok
sprawdziłam tez kosmetyki z Ziai, z serii Nuno, i działają bardzo fajnie i delikatnie
a w dodatku są niedrogie.

jeśli przez pierwszy tydzień czy dwa nie zauważysz znacznych zmian, to nie przejmuj się za bardzo, musisz dać swojej skórze czas

I'm looking for love this time - sounding hopefull, but it's making me cry - I'm trying not to ask why...
Stary 2008-06-27, 12:53   #5
RadekLG
Przyczajenie

Na dzien uzywam ten Ivostin, ale chyba musze sieprzejsc do apteki i spytac o jakis krem MAtujacy ale nawilzajacy ;] Bo ten co teraz mam, to mi sie po nim twarz swieci strasznie ;/
Stary 2008-06-27, 13:12   #6
winnieitashi
Raczkowanie

nie trzeba do apteki, wystarczy drogeria...

Stary 2008-06-27, 13:22   #7
AryaxD
Wtajemniczenie

Strzeżcie się Under20...
Dla skóy trądzikowej z problemami tego typu kosmetyki są nie wskazane bo tylko niszczą cerę, ja tym sposobem się zalatwiłam.jedyna firma której chyba można zaufać , nieaptekowa to ziaja... a tak to najlepiej apteczne kosmetyki, bo się jeszcze bardziej cerę zniszczy.Ja tam widzę, ze tobie by się przydał jakiś dobry krem nawilżająco-matujący, jednak akurat nie ejstem w stanie nic poelcić skoro masz takie problemy, ale bardziej doświadczeni myśle, że pomogą.

Aha i pamietaj, że wcale nie koniecznie trzeba używać zelu do mycia twarzy.

Ja myslę, ze jesli komuś pomagają kosmetyki drogeryjne to nie ma jakiś wielkich problemów.

Ja sama używam kremu antybakteryjnego z Ziaji Nuno , 7 zł 60 ml, mi się po nim skóra nie świeci, ale ja z tym nie mam wielkich problemów.

wiem, ze dobry krem to humektan ale nie wiem czy on matuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-27, 14:26   #8
winnieitashi
Raczkowanie

z aptecznych najlepsze chyba Vichy, nawet jest taki specjalny krem od nich, nie pamiętam nazwy, ale pani a aptece na pewno będzie wiedziała o co chodzi
mnie tam under20 nie przeszkadzało, tyle że wkurzał mnie zapach

Stary 2008-06-27, 15:14   #9
rockergirl
Przyczajenie

Jeśli nie pomagają Ci produkty z drogerii to warto przejść się do apteki Fakt, można wydać trochę więcej niż na zwykłych kosmetykach ale mam nadzieję, efekty okażą się lepsze. Młoda skóra świeci się, ponieważ jest słabo nawilżona, właściwie błyszczenie się skóry już świadczy o jej przesuszeniu. Jeszcze trudniej jest wtedy kiedy skóra nie tylko się świeci ale również jest skłonna do wyprysków. Ale i na to jest sposób, ograniczam się oczywiście jedynie do tematu nawilżania skóry. Polecam kremy z firmy DERMEDIC
* Dermedic Acne Expert Krem intensywnie nawilżający do skóry trądzikowej ze skłonnością do przetłuszczania
LUB
* Dermedic Acne Expert Krem nawilżająco-kojący do skóry trądzikowej tłustej lub mieszanej (ten krem dodatkowo matuje)

Oba kremy moża dostać w granicach 30 - 40 zł, trochę sporo ale wg mnie nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto
rockergirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 15:19   #10
rockergirl
Przyczajenie

Aaa, oczywiście trzeba być cierpliwym na początku stosowania kremu jak już wcześniej wspomniała winnieitashi ale po dłuższym używaniu skóra rzeczywiście wygląda lepiej
Stary 2008-06-27, 15:21   #11
RadekLG
Przyczajenie

A jaksi amtujacy polecace? Bo nie wiem czy te do cery tradzikowej, itp jak nawilzaja to juz dobrze ;] a mi chodzi o kremik ktory matuje, ogolnie mordke mam spoko, bo nie mam "tych duzych" pryszczy tylko mam taka siaką , staram sie nie zapuszczac jej do tego stanu jak kiedys, ze mialem, taki wielkie krostki na całym ryjku ;(. Teraz nie mam takich krost procz tego ze mi sie skora czerwieni duzo no ale trudno ;(. Wiec jakis kremik polecace matujacy ale dobrze nawilzajacy ? I ktory pory nie zatyka, (bo niechce wiecej rpsyzczy miec) ;]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-27, 15:38   #12
rockergirl
Przyczajenie

Hmm.... w takim razie proponuję krem BioBalans firmy Ziaja, lub krem soraya krem nawilżający i matujący w jednym. Ten drugi nie zatyka porów i nie przyniesie Ci żadnych 'niespodzianek' na twarzy
Stary 2008-06-27, 18:10   #13
winnieitashi
Raczkowanie

kremy:
Vichy Skinset z apteki
albo Eveline nawilżająco-matujący lub Perfecta Dax Cosmetics też matująco - nawilżający i w dodatku łagodzący zmiany skórne
albo Soraya z trawą cytrynową łagodzący blizny potrądzikowe itp

Stary 2008-06-29, 09:41   #14
RadekLG
Przyczajenie

A sluchajcie mam takie pytanie. Otóz, myje twarz tym zelem, tzn na noc tylko bo rano to woda oplukam twarz i wystarczy, ale teraz po umyciu twarzy mam tak jakby skorupe, i poprostu, posmaruje twarz tym kremem, z filtrem, to przez 2min mam ok, a potem znow skore mam sucha mam tak jakby pokrywe, czy jakby pecherzyki (ale to nie sa pecherzyki, tylko skora jakbytaka pomarszczona na kawałki). Dodam tyle, ze jak na noc, smaruje twarz differinem, czy tam zinerytem, to na nastepny dzien rabo mam strasznie spieta skore. Pomozcie, jaki krem, matujacy i nawilzajacy polecacie, bo widzialem pare naazw tutaj, ale wkoncu nie bede kupowal 6 opakowac kazde z innego produycetna itp ;].
Stary 2008-06-29, 10:08   #15
alka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez winnieitashi Pokaż wiadomość

najlepiej jakbyś używał wszystkich trzech kosmetyków jednej marki, tzn. żel do mycia twarzy, tonik oczyszczający i krem matująco-nawilżający z jednej firmy, i w dodatku z jednej serii...

a na mnie takie cos nie dziala..musze miec pomieszane firmy...w sumie kazda skora inaczej reaguje...to co ja uzywalam za bardzo mi nie pomagalo...
byles moze kiedyc u kosmetyczki ?
u dermatolog? moze one cos zaradza?
ja mama taka sama cere jak ty...ale przez uzywanie brevoxylu nie mam tego problemu, musze nawizlac bo mam bardzo sucha skore...ale brevoxyl jest na zaskorniki przede wszystkim
alka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-29, 10:17   #16
alka1989
Raczkowanie

wiesz,zele maja to do siebie, ze masz po nich uczucie maski
ja stosuje z dax cosmetic Perfecta( krem matujacy, antybakteryjny likwidujacy przy okazji blizny i przebarwienia) mi nie zatyka porow...ale pamietaj, ze kazdy inaczej reaguje na rozne specyfiki
najelpszy na nawilzanie jest humektan..ale ja go za zadne chiny nie moge dostac u mnie w aptekach
za ok.10zl 30ml a za 100ml okolo20zl-poczytajk sobie o nim w necie...
dzieczyny bardzo sobie chwala..a tez maja cery tluste i go uzywaja i nie mowia nic o swieceniu cery, bardzo szybko sie wchlania i nie mialbys uczucia sciagania po uzyciu zelu takze jak co to popytaj w aptekach
Stary 2008-06-29, 10:58   #17
RadekLG
Przyczajenie

Dzieki za odpowiedz, a poradzcie micos, gdyz po tych 20min od posmarowania twarzy rano, mam jak mowie: policzki takie jakby hmm, sucha skora, popekana jakby i takie jakby mi pecherzyki byly, (a dosc grubo smaruje twarz tym Ivostinem 50+, wciagu 2h juz 2 razy posmarowalem twarz i dalej jest sucha, i co dziwne tylko na policzkach ;/. A jutro mam kurde jazde do Tych, na prawo jazdy i pasuje,bym jako tako ogarniał i z twarzą jechał. Poelcacie w domu tak na noc, cos zrobic, nie wiem, moze te "pecherzyki" jakos probowac oderwac, czy cos? Bo nie wiem czy to moja skora, czy to ten beznadziejny żel, taka pokrywe mi zrobił. Prosze o odpowiedz. Jestescie Super ;].
Stary 2008-06-29, 19:48   #18
winnieitashi
Raczkowanie

1. jakiego żelu używasz?
2. wcale nie jest przesądzone że masz tłustą cerę - też tak całe życie myślałam, że mam tłustą i grubą skórę, a tu nagle się okazało jak poszłam do kosmetyczki, że wręcz odwrotnie - delikatną i wrażliwą, i wszystkie moje problemy brały się stąd, że używałam za silnych preparatów, totalnie nie dla mojej skóry...
3. po jaką cholerę na noc się smarujesz kremem z filtrem?!
4. tak jak mówiłam, najlepszy wg mnie dla ciebie będzie Vichy Skinset, do kupienia w aptece.

powodzenia na egzaminie

Stary 2008-06-29, 22:03   #19
RadekLG
Przyczajenie

To ja moze opisze caly proces, mojej "pielegnacji" skóry twarzy ;].

1. Chodze do dermatologa co misisac od Listopada ubieglego roku.
2. Do tej pory uzywałem co wieczór "Differin"
3. Ostatnio Pani Dermatolog, przepisała mi Zineryt, i bym 2 dni w tygodniu uzywal Differinu.
4. A wiec: Budze sie rano, myje twarz woda, wycieram, smaruje kremem " Iwostin SPF +50, cały dzien mam krem na ryjku, swieci mi sie twarz jak nie wiem co.
5. Kupiłem sobie w Aptece żel do mycia twarzy do cerytrądzikowej (gdyz myslalem ze to mi pomoze). Zel nazywa sie: Therapy AA, Zel do mycia twarzy (http://esentia.pl/AA_Therapy_Tradzik...rzy_p32139.htm).
6.Z 3 razy umyłem tym twarz na wieczór, i co. Po umyciu twarzy ok, ale po 10-20minutach skóra strasznie spięta, czerwona. Smaruej wiec twarz Zinerytem lub Differinem, i niby nawilzona skora troche (gdyz Differin mi skory nie wysuszal nigdy). Ale budze sie rano, to skore mam suchą, spiętą, i tak do teraz.
7. Mam pytanie, jak mam uzywac tych kremow. Np moge zrobie tak, ze np. Myje twarz woda, smaruje sie Zinerytem (lub Differinem), i za 5-10minut smaruje na to: Kremem z filtrem Iwostin ? Czy jak, gdyz co dzien musze chyab stosowac Differin lub Zineryt. P.S Na policzkach znow mi sie pojawiły pryszcze ;/. Kurde nigdy sie to nei skonczy, HeLp Me.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-29, 23:45   #20
cinek26
Raczkowanie

Radek co prawda nie jestem specjalistka ale kup sobie krem nawilzajacy typu humektan lub physiogel, bo krem z filtrem chyba nie do konca nawilza twarz jak powinno
cinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-30, 13:47   #21
winnieitashi
Raczkowanie

1. opowiedz dokładnie wszystkie te swoje problemy dermatologowi
2. WIĘCEJ CIERPLIWOŚCI!!!! jak już mówiłam wcześniej, od razu efektów nie da absolutnie żaden, nawet najlepszy, specyfik...

a może zapytaj dermatologa, co myśli o tym, żebyś zaczął używać do mycia twarzy żel z A.T.W.?? oni mają bardzo delikatne, antyalergiczne kosmetyki...

http://www.atw.com.pl/pl/index.php

o, i od nich np. możesz z powodzeniem stosować FITOREGULATORY, to są takie kremy, które w sumie można stosować do wszystkiego, twarzy, rąk, ciała... ja tym smarowałam oparzenia, pomogło no i w ogóle, powtarzam, więcej cierpliwości...

Stary 2008-07-07, 15:55   #22
alka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cinek26 Pokaż wiadomość
Radek co prawda nie jestem specjalistka ale kup sobie krem nawilzajacy typu humektan lub physiogel, bo krem z filtrem chyba nie do konca nawilza twarz jak powinno
z tym humektanem czesto jest problem..nie mozna go nigdzie dostac,...w zadnej aptece:/ bynajmniej jest tak w moim miescie....
macie jakies zastepstwo na humetkan?
Stary 2008-07-07, 19:19   #23
cinek26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alka1989 Pokaż wiadomość
z tym humektanem czesto jest problem..nie mozna go nigdzie dostac,...w zadnej aptece:/ bynajmniej jest tak w moim miescie....
macie jakies zastepstwo na humetkan?

Zapytaj pani w aptece czy nie moglaby Ci zamowic, albo przez neta ale za bardzo z kosztami wysylki sie nie oplaca. Zastepstwo, juz pisalem, krem physiogel, ale jest drozszy, 75ml kosztuje okolo 30 zlotych, dobrze nawilza lub poszukaj sobie najlepsze na wizazu, skora nadwrazliwa , nawilzanie i regeneracja. moze ktorys z tamtych Ci podpasi, nie pamietam nazw i linku.
cinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 21:30   #24
alka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cinek26 Pokaż wiadomość
Zapytaj pani w aptece czy nie moglaby Ci zamowic, albo przez neta ale za bardzo z kosztami wysylki sie nie oplaca. Zastepstwo, juz pisalem, krem physiogel, ale jest drozszy, 75ml kosztuje okolo 30 zlotych, dobrze nawilza lub poszukaj sobie najlepsze na wizazu, skora nadwrazliwa , nawilzanie i regeneracja. moze ktorys z tamtych Ci podpasi, nie pamietam nazw i linku.

od razu zamawialam jak sie dowiedzialam, ze nie maja na sklepie ale co ztego skoro w hurtowniach tez nie ma...z neta sie nie oplaca...koszty przesylki wychodza dosc drogo...

ale moze uda mi sie na niego natrafic gdzies w gdansku jak bede na lowach w sklepach)
Stary 2008-07-15, 22:19   #25
aggness
Raczkowanie

Możesz spróbowac ziaje ma dobre recenzje http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=13595, humektan http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=10334 lub ten physiogel http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4148. Przy takiej kuracji differinem i zinerytem skóra sie bardzo wysusza(wiem bo zineryt używałam) musisz ja nawilzac bo bedziesz w błednym kole, im bardziej wysuszona tym bardzoj sie przetłuszcza i czerwieni. Kup sobie jakiś łagodny żel nawilżajacy do mycia. Filtra na noc sie nie używa bo ma w sobie dużo chemi nie warto jej na noc tak katowac pozatym filtr jest od słonca. Możesz zrobic tak ze jedna noc posmarujesz sie tym zinerytm czy tam differinem a nastepna kremem nawilzajacym. Na dzień mozesz jakies tam nawilzajaco matujacy kupic.
aggness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 07:07   #26
AryaxD
Wtajemniczenie

Na necie czesto ceny są ciut taniej, ale jest przesyłka - opłaci się jednak jak zmaówi się większe ilosci
Stary 2008-07-21, 21:10   #27
alka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AryaxD Pokaż wiadomość
Na necie czesto ceny są ciut taniej, ale jest przesyłka - opłaci się jednak jak zmaówi się większe ilosci

dokladnie jednego malego kremu nie oplaca sie wogole kupowac bo wyjdzie sie na tym jak zablocki na mydle...ale znalazlam apteke w necie, gdzie sie zamawia i odbiera w wybranej aptece w swoim miescie)
ojc matko chyba cos zagmatwalam
chyba kazdy zkumal o co mi biega
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości