|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
dieta śródziemnomorska
Słyszałam o diecie środziemnomorskiej, ale nie mogę nigdzie znaleźć bardziej konkretnych informacji na jej temat. Może jakieś wskazówki, albo linki, albo informacje? Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: dieta śródziemnomorska
Mało ale coś tam jest http://www.brolio.com.pl/dieta.htm
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
O tu jeszcze cuś jezd http://kuchnia.3miasto.pl/964.htm
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Kuchnia śródziemnomorska bazuje na świeżych, sezonowych warzywach.Jest prosta i żeby ja docenić człowiek nie może być nafaszerowany "chemicznymi poprawiaczami smaku i zapachu"(kostki smaku inne świństwa) , bo wtedy ma stępiony smak i np. pyszna mozzarella z pomidorami, bazylią polane oliwą z oliwek nie posmakuje mu. Czyli przede wszystkim warzywa na zimno i na cieplo.Z warzyw robi się sałatki polane oliwą (nigdy majonezem), sosy do makaronów. O prostocie i świeżosci potraw może świadczyć to że pizza opiera sie z sosie pomidorowym, dobrym serze i ziołach(u nas oczywiście jest keczup z E-...,udziwnione składniki z puszek) Ważne są przyprawy: zioła, czosnek.Chude mięso. No i wino do posiłku głównego.Taki posiłek jada sie wieczorem, jest on obfity i mimo, że dietetycy twierdzą że na noc sie nie je w krajach śródziemnomorskich coś tam dziubną w ciągu dnia by wieczorem ok. 19-21 jeść solidną obiadokolację. I są szczupli i zdrowi.Krótko mówiąc dieta śródziemnomorska to prostota , świeżośc, unikanie sztuczności w jedzeniu i kupowanie żywności na bazarze warzywnym, u zaufanego rzeznika, w piekarni a nie świństw w hipermarketach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Znalazłam książkę napisaną przez lekarzy: "Zdrowa dieta śródziemnomorska" Szostak, Cichocka, Cybulska. Tylko 15 zł. Polecam i dzięki za linki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Perfumoholik z wyboru
|
Dot.: dieta śródziemnomorska
ja mam w planach przerzucic sie na diete srodziemnomorska, rybki rybki rybki!!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.