|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Czerwone kropki na łydkach i udach
Witam, od dawna (kilka lat) na nogach mam czerwone kropki. One na pewno nie są po goleniu nóg, bo mam je od dawna, a poza tym są także wysoko na udach. To nie piecze, ani nie boli. Na łydkach te kropki są jakby... pod skórą nie wiem jak to opisać. Po prostu są małe i jest ich dużo. A na udach natomiast jest ich mniej, ale są na zewnątrz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czerwone kropki na łydkach i udach
Sprawdź czy nie jest to rogowacenie mieszkowe.
Większość lekarzy poleca kremy z mocznikiem, kąpiele z dodatkiem soli- niewiele to pomaga. Radzę poczytać o retinoidach (np. krem Retin A). Przyczyny są różne... niedobór witaminy A, uwarunkowania genetyczne(ktoś z rodziny może mieć to samo), problemy hormonalne(zazwyczaj niedoczynność tarczycy). Ważne żeby być systematycznym w leczeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Znalazłam na internecie taki zdjęcie
http://www.dermnet.com/dn2/allJPG3/0...aris041904.jpg i to właśnie mam na łydkach. Z rodziny nikt takiego czegoś nie ma. Możliwe, że mam niedobór witaminy A, pójdę do dermatologa, może coś poradzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tak, to rogowacenie mieszkowe
![]() Nie słuchaj lekarzy, że "taka Twoja uroda" i nie da się tego pozbyć. Mnóstwo osób to wyleczyło, tylko potrzeba czasu ![]() Co do witaminy A to soczki z marchwi, wątróbka, suplementy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Pierwszy raz słyszę nazwę retinoidy. To jest jakiś krem pewnie. A są tego jakieś rodzaje w zależności jakie to rogowacenie jest? I to jest wydawane na receptę? A i jeszcze jedno "nie narażać skóry na promienie słoneczne" czyli jak będę to stosowała to nie mogę przebywać na Słońcu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
to rogowacenie przymieszkowe- najlepszą metoda na pozbycie się go jest opalanie- i to nie jest żart. Moja mama jest dermatologiem, miała wielu pacjentów z tym problemem a dodatkowo sama przez to tez przechodzila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Poczytaj sobie o retinoidach, dużo tego
![]() Co do pomocnego słońca... rzeczywiście jak opalimy się to jest tego mniej lub u niektórych wcale, ale to efekt chwilowy, a potem skóra jest w jeszcze gorszym stanie. Ja podczas stosowania retinoidów starałam się używać mydeł i balsamów bez żadnych zbędnych pachnidełek. Np. Emolium lub mydełko z nanosrebrem. Tak, nie można przebywać na słońcu ani chodzić na solarium, bo mogą powstać przebarwienia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, ratunku
![]() Wysypało mnie strasznie, to nie są plamki tylko plamy, nie zmniejszają się same, staram się nie tykać a zaczęły się łuszczyć. Co to może być? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Pewnie problem juz rozwiazany, ale z doswiadczenia brzmi mi to jak łupiez pstry i trzeba od razu leciec do dermatologa i uzbroić sie w maście i kosmetyki typu pityvera do pielegnacji przeciwgrzybiczej.
Edytowane przez Adorenka Czas edycji: 2019-11-21 o 09:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.