|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
czy nadmiar wypitej wody może zaszkodzić?
hm,pytanie może głupie ale tak się zastanawiam-czy można wypić "za dużo" wody? czy nadmiar płynów w ogóle może zaszkodzić w jakiś sposób?
ja wypijam ok 2,5-3 l dziennie mineralnej niegazowanej plus 3,4 kubki czerwonej herbaty dodatkowo (nie zawsze) małą butelkę soku warzywnego.czy może to w jakiś sposób negatywnie wpłynąć na organizm? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy nadmiar wypitej wody może zaszkodzić?
Minimalna dzienna porcja płynów to 1,5 litra. Lepiej jednak wypijać co najmniej 2 l, a w czasie upałów nawet 3 l płynów, z przewagą wody mineralnej lub źródlanej. Herbata jest moczopędna, więc raczej wypłukuje wodę z organizm.
Owszem można za dużo wypić wody, wtedy wypłukuje się z organizmu cenne minerały, ale nie wiem dokładnie jakie to są wartości. Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-03-16 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja czesto pije wode w strasznych ilosciach z nudow albo kiedy siedze przy kompie. Pewnego dnia 'jakos tak'
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
szkodzi. Ostatnio przeczytałam o kobiecie, która wypiła za dużo wody jednocześnie nie soląc - tak przez kilka dni robiła i dostała obrzęku mózgu, który jej ucisnął na coś tam i teraz jest upośledzona
http://www.timesonline.co.uk/tol/new...cle4380907.ece Edytowane przez abelarda Czas edycji: 2009-03-17 o 05:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wyczytałam, że woda pozbawiona składników mineralnych jest dla zdrowia wręcz szkodliwa Udowodniono, że po wypiciu pięciu litrów wody destylowanej, człowiek umiera, bo ona rozrzedza elektrolity i wypłukuje wszystkie potrzebne składniki mineralne. Biorąc pod uwagę skład dostępnych w sklepach wód, większości bliżej do destylowanej niż mineralnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Pamiętam, jak kiedyś Mateusz Kusznierewicz mówił, że podczas regat i upałów wypija kilkanaście litrów wody dziennie, a tak to ok 10 l
![]() Czyli chyba niekoniecznie musi szkodzić |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kilka tygodni temu slyszalam natomiast, ze dziewczyna wypila wiecej niz 3 litry wody w przeciagu dwoch godzin i to niejako mialo byc przyczyna smierci... Nie dowiedzialam sie jednak pozniej, czy tak faktycznie sie stalo ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś ma zone club to polecam jutro program "Dietetycy na szpilkach" o godz. 10:00 [będzie to powtórka programu z dziś]. Był przedstawiony w programie przypadek faceta, który podczas maratonu wypił za dużo wody. Pijąc wodę wypłukał sól, zemdlał i musiało interweniować pogotowie. Dostał zastrzyki z adrenaliny. Na pewno trzeba uważać i zachować umiar.
Znalazła jeszcze coś takiego ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zapominajcie ze w pozywieniu tez znajduje sie woda, wiec to ze czlowiek traci 2l to nie znaczy, ze musi w siebie wbijac 2l mineralki. Ja nie widze sensu we wmuszaniu w siebie wody, a juz picie z nudow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Znalazłam coś ciekawego
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-03-17 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Najgorsze jest to, że mało ludzi zwraca uwagę na to, jaka wodę pije, źródlaną czy mineralną. Powinno się pić wodę mineralną, źródlana niewiele różni się od kranówki-jest tylko czysta bakteriologicznie.Jeśli obawiacie się wypłukania soli-wybierajcie wodę z większą zawartością sodu.Chyba, że macie znaczne nadciśnienie...Dobre są te wody, które mają siarczany, przyspieszają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn i dobrze działają na cerę. W Polsce jest ich niestety mało. Trzeba czytać etykiety, najlepsze są wody średniozmineralizowne, czyli te, które mają od 1000 do 1500 mg składników mineralnych w 1 litrze. Źródlanki są dobre właściwie tylko dla niemowlaków, do przygotowywania posiłków...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A ja jestem bardzo ciekawa jakie wartosci inne od naszych półkowych wód zawiera np. woda "Fidżi" ,której pare maleńkich buteleczek kosztuje kilkadziesiąt złotych...Czy któraś z Was próbowała może takiego luksusu?
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja czasami piję nawet 5L, nigdy nie miałam z tego powodu żadnych przykrych sytuacji i niepokojących objawów. Jednak nigdy nie wypijam na raz np 2 Litrów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.