|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wypożyczania biżuterii? WŁASNY BIZNES
Co sądzicie o wypożyczeniu biżuterii? Wielu osób nie stać na kupowanie dla siebie pięknej, drogiej biżuterii z kamieniami. Jednak są okazje gdy chwiałoby się takową mieć. Na własnym ślubie, ważnym przyjęciu, balu, uroczystości... Czy nie fajnie by było wypożyczyć sobie naszyjnik, kolczyki, bransoletkę np Apart czy w.Kruk, które kosztują 1500 zł lub więcej za kwotę dużo niższą? Czy to nie lepsze rozwiązanie, niż wydawać na jeden raz taką kwotę pieniędzy i nie założyć już ani razu tej biżuterii? Fajnie jest też mieć możliwość założenia za każdym razem czegoś innego..
Noszę się z zamiarem założenia takiej działalności od pewnego czasu. Jak uważacie czy pomysł jest dobry? Jakie miałybyście obawy, pytania wątpliwości przed wypożyczaniem przez internet biżuterii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wypożyczania biżuterii? WŁASNY BIZNES
Cytat:
-duże koszty-zakupic biżu-nie wiadomo kiedy sie zwroci -stosunek kosztów wypożyczenia, nie wyzpozyczylabym biżu za 100,00np. -kobiety moga nie chciec wypozyczac z tego powodu iz wola miec sztuczna ale na własnosc.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Plus jak aneszna - koszty działalności, bo przecież dobrze byłoby mieć wybór więc duży zakup na początek - przy jakich cenach koszty skalkulowałyby się z zyskami, bo faktycznie jak ktoś nie dysponuje kwotą 1500 zł na zakup oryginalnych kolczyków z apartu, może kupić podobne - choć np. posrebrzane za kwotę kilkakrotnie mniejszą. Co to wg Ciebie jest kwota dużo niższa ? 20 zł ? - wypożyczanie przez internet - wyższe koszty przesyłki bo albo kurier albo przesyłka polecona, ale za to ubezpieczona ( bo nie bardzo wyobrażam sobie przesyłanie takich rzeczy w inny sposób) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pomysl zapozyczony zza granicy, tam sie on sprawdza, ale w Polsce jeszcze przez wiele lat niestety nie. To samo tyczy sie wypozyczalni torebek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Kolczyków na pewno bym nie wypożyczyła (higiena). Kolie....? Może, ale nie chodzę wcale na bale/bankiety, zebym musiała w takowej drogiej bizuterii chodzić
![]() ![]() Zrób ankiete na plotkowym, ile osob by chciało z tego skorzystać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o higienę to każda biżuteria po zwróceniu będzie czyszczona i konserwowana, także to by było gwarantowane oczywiście. Jeśli chodzi o koszt wypożyczenia to myślę, że od 20 -150 zł, a może później jak droższa biżuteria będzie w ofercie to wyższy.
Jeśli chodzi o koszty wysyłki to kurierem oczywiście ubezpieczona, mam już informacje jak to wygląda. Wysyłam kurierem, a odesłanie następuje po zawiadomieniu telefonicznie kuriera o odbiorze przesyłki, wcześniej jest już wypełniony blankiet do odesłania. Oczywiście to nie byłaby sprawa na co dzień tylko na ważne uroczystości raczej, no chyba, żeby ktoś miał taki kaprys. ![]() Na ślub sama gdybym miała taka okazję to wypożyczyłabym biżuterię, zamiast wydawać kolejną kaskę na drogie detale... ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
wg mnie bardziej opłacalna by była wypożyczalnia sukienek tak jak ślubne tak balowe, dodatkiem by mogła być biżuteria i torebki. po prostu całość na samej biżuterii bys nie zarobiła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzięki za informacje i sugestie. Na pewne mi to dużo dało i wezmę wszystko pod uwagę.
O wypożyczalni sukien ślubnych też myślałam, bo balowe czy karnawałowe same to jest tylko biznes sezonowy niestety. Może wypożyczalnia biżuterii samej mi niewiele da, ale zobaczę w końcu to ma być przez internet na całą Polskę. Może jednak wyjdzie śluby i wesela są przez cały rok.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
jak dla mnie w polskich realiach jak już wypozyczalnia bizuterii to np. przy salonie sukien ślubnych
zdajesz sobie sprawę, że nik nie wypozyczy biżuterii za 100 zł (i dostepnej w salonie jubilerskim za rogiem) bo sobie pójdzie i kupi a co gdy sa to kamienie szlechetne np. brylanty jak sprawdzisz czy wróciły brylanty a nie np. kamienie swarovskiego w najlepszym przypadku ..... albo cyrkonie (czyli potwierdzenie od rzeczoznawcy przed wypozyczeniem i po a to sa koszty) trzeba liczyc się ze wszystkim Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-11-08 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo ciekawy pomysł.
Osobiście nie zostałabym klientką takiej wypożyczalni z tego względu, że za 100 zł. można pójść do sklepu i kupić srebro. Jeżeli kogoś stać na wypożyczenie brylantów, i w ogóle ma taka mentalność by mieć ochotę na brylanty, to prawdopodobieństwo, ze stać go również na kupienie sobie takiej biżuterii jest moim zdaniem duże. Poza tym biedni ludzie nie noszą bizuterii bo ich na nią nie stać,młode dziewczyny kupują teraz masowo sztuczną biżuterię bo tania i ciekawa, a ludzi bogatych stać na zakup. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jednak są takie okazje na których chciałoby się mieć coś naprawdę wyjątkowego w czym będzie się kobieta czuła .... nieprzeciętnie. A takimi okazjami jest własny ślub, wesele córki, syna, bal maturalny .... może jedyny w życiu..., wyjątkowy sylwester i kto jeszcze co tam sobie wymarzy... ![]() Wówczas nie trzeba wydać dużej kwoty na suknie, buty, torebkę i biżuterię bo można to ostatnie wypożyczyć, bo często jest tak, że nie ma się gdzie później tego założyć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
psy-chopatka
|
Zakładasz że ludzie sa uczciwi? To nie jest zbyt dobre założenie w takim biznesie... straty będziesz miała ogromne.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy wypożyczeniu podpisywana/generowana będzie przez system umowa między mną, a wypożyczającym. Osoba wypożyczająca będzie musiała podać kilka danych osobowych w celu zabezpieczenia przed kradzieżą, a odpowiedni system przez który dokona zapłaty za wypożyczoną biżuterię sprawdzi jej wiarygodność i odrazy poda mi informacje. Wówczas ja decyduje czy wypożyczam danej osobie czy nie, bo ma np długi, albo nie istnieje bo podała dane z kosmosu ![]() A za kradzież lub podmienienie biżuterii ,kamieni ( to sprawdzi jubiler zaraz po zwrocie) sprawa jest zgłaszana na Policję, bo dane wypożyczającego znam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A cóz to za system ?
jak dla mnie gra nie warta świeczki ,za dużo zachodu żeby na 1 wieczór założyć nie swoje brylanty na których nikt dookola i tak sie nie pozna. Mozna świetnie wygladać z biżuterią z byle apartu a na dodatek miec ja na stałe i potraktować jak inwestycję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
psy-chopatka
|
Złodzieje też mają swoje sposoby i systemy
![]() Poza tym cała transakcja będzie sie dobywała przez internet co znacznie ułatwi różne przekręty. Nie wiem, moze ten pomysł miałby szanse gdybyś miała jakiś stałych pewnych klientów typy np agencje modelek, telewizja, organizatorzy pokazów itd.
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
ale pod warunkeim , że jest rzeczoznawca bo inaczej opinia do podważenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja, tak jak poprzedniczki, też nie zdecydowałabym się na skorzystanie z usług takiej firmy. Po pierwsze, większość osób jednak wcale nie rozróżnia brylantów od jakiś cyrkonii, czy pereł od produktów perłopodobnych
![]() ![]() Dwa, że piszesz m. in. o balach, weselach, studniówkach - mnie osobiście i wiele moich koleżanek nie stać na dołożenie kolejnej stówki do "kreacji" i kosztu wieczoru na wypożyczenie biżuterii. A nawet jeśli stać to... po prostu szkoda pieniędzy. Może niektóre panny młode zdecydowałyby się na coś takiego, ale też nie wiadomo ile. Trzy, że zwyczajnie bałabym się utraty takiej biżuterii... Aż strach pomyśleć, co by się stało jakbym zgubiła taki kolczyk, albo urwałby się łańcuszek ![]() No i na koniec - raz jeszcze - koszt... Piszesz, że przewidujesz ceny już od 20 zł - to faktycznie niewiele. Ale jeśli doliczyć do tego koszty kuriera to robi się już kwota ok. 3 razy większa, a to już wcale niemało.... Jeśli faktycznie każdą rzecz będziesz potem oddawała do rzeczoznawcy to pojawia się pytanie czy będzie to potem dla Ciebie w ogóle opłacalne... I nie mam pojęcia o jakim magicznym programie piszesz... Jest ochrona danych osobowych i niestety ale tego typu informacje są tajne. No, chyba, że piszesz o BIK-u, ale co do tego też nie jestem pewna ![]() ![]() A skąd brałabyś takie dane o wypożyczających? Sami by Ci napisali w mailu....? Pomyśl sama... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
policzmy:
- koszt zakupu biżuterii - koszt magazynowania w tym ubezpieczenie (wiadomo o co chodzi) - koszt rzeczoznawcy - koszt transportu z ubezpieczeniem (nie wiem który kurier przewiezie droga bizuterie bez tej opcji) - koszt czyszczenia itd itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem lepsza byłaby wypożyczalnia sukien. I wcale nie sądzę, żeby byłby to sezonowy interes. Można pożyczać sukienki na wesela które są przecież cały rok, przyjęcia, studniówki, sylwestra. Myślę, że wypożyczalnia drogiej biżuterii to kiepski pomysł. Co, jeśli ktoś zniszczy/zgubi/nie będzie chciał oddać biżuterii kosztującej np 1500 zł? Oczywiście zgłosisz na policję, ale nie licz że szybko odzyskasz pieniądze jeśli wogóle. Ryzyko jest zbyt duże. Myślę, że przeciętna kobieta woli kupić sobie tańszą biżuterię, ale na własność. A co do sukienek, to wiele kobiet nie chce pokazać się dwa razy w tej samej np. na weselu, a na co dzień w takich nie chodzi. Myślę, że 50 zł za wypożyczenie sukienki wartej 200 zł byłoby ok.
Edytowane przez madzia0007 Czas edycji: 2010-11-11 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
No cóż mimo wszystko wierzę w swoje plany i postaram się je zrealizować. Każdy lubi piękno... ale nie każdego na nie stać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak wyobrazasz sobie ,że kobieta ktora ma sukienke za 200 zł wypożyczy brylanty za 1 tys ? i pojdzie na bal sylwestrowy żeby siedzieć i trzymać te brylanty w torobce ze strachu ? ja dla mnie klient indywidualny tego nie kupi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzeniona
|
Moim zdaniem za dużo kombinowania i wysiłku niewspółmiernych do zysków. Zanim wypożyczę biżuterię muszę podać dane, zawszeć umowę, przelać pieniądze, czekać na przesyłkę, potem muszę odesłać, poczekać na potwierdzenie i jeszcze obawiać się, czy nikt mnie w konia nie będzie chciał zrobić i mi nie będzie wmawiał, że porysowałam drogie kamienie. Tak jak Ty powinnaś obawiać się przekrętów, tak samo klientki mogą się bać, że zostaną oszukane i posądzone o poniszczenie. Jak zresztą udowodnić, w jakim stanie była biżuteria z chwilą oddawania jej? Co jeśli paczka (wysyłana przeze mnie z powrotem) zostałaby ukradziona na poczcie?
Nie, ja bym z tego nie skorzystała. Za duże ryzyko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. bałabym się wypożyczyć przez internet 2. bałabym się nosić kolię za 15 tysi (bo ktoś może ukraść) do noszenia wolałabym kupić ładną imitację, a kolię kupioną na lokatę trzymałabym w sejfie 3. żal by mi było kasy na wypożyczenie bo to dla mnie takie suche piwo ![]() 4. nie sądzę bym skorzystała z takiej usługi ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem nie wypali, ale jak chcesz, to próbuj.
Osobiście nie skorzystałabym z takiej usługi, podpisywanie umów, pakowanie, wysyłanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzeniona
|
Moim zdaniem nie tak wiele kobiet patrzy na firmę i je podnieca myśl, że będą miały np. naszyjnik z Apartu... Większość jeśli już chce naprawdę taką drogą biżuterię, to w końcu ją sobie kupi i będzie miała na wiele lat i wiele imprez. Zresztą, jakbym chciała naszyjnik za 2 tys. zł na swoim ślubie to kupiłabym go, a potem sprzedała. Byłabym przynajmniej spokojna, że w razie czego to moje i nie będę musiała nikomu oddawać w razie zniszczenia, kradzieży itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Nawet jak bym miała kasy jak lodu to nigdy bym nie wypożyczała biżuterii , bo to jest osobista rzecz coś w rodzaju jak bielizna , tylko trochę mniejsze ma znaczenie .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A propos zgubienia, zniszczenia jak kolczyki czy naszyjniki jak mają porządne zapięcie to nie za łatwo się zgubią ![]() Cytat:
Osobista, pewnie trochę tak, no ale nie na pewno jak bielizna. Czyichś gatek to prawie żadna z kobiet by nie ubrała. A biżuterie zdarzało się na pewno nie jednej z nas pożyczyć od kogoś. Po dezynfekcji i oczyszczeniu biżuterii spokojnie może ją założyć inna osoba, bez obawy na jakieś straszne chorubsko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Poważnie nie przedstawilas żadnych konkretnych i mocnych argumentów, żeby pokazać ,że to ma sens .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:13.