|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 592
|
Xylitol, a dieta
Zastanawiam się nad tym, czy cukier Xylitol jest tak samo niewskazany na redukcji jak cukier zwykły? Z tego, co czytałam, to problemem w zwykłym cukrze jest to, że podnosi poziom cukru we krwi. Tego problemu w tym drugim cukrze nie ma - ma podobno czternastokrotnie niższy poziom IG. Mam ten cukier w domu i nie wiem czy lepiej np. do placków owsianych dodawać miód, czy Xylitol. Wie ktoś coś na ten temat
![]() Edit: przeczytałam teraz jeszcze o ziele stevia. Może to bardziej się nada? Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2010-11-12 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 592
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Z tym, że o tym różne pogłoski krążą i jakoś mnie to nie przekonuje. Ale jeśli nie będzie innego wyboru to trudno, bede w koncu sie musiała do tego przekonać...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 592
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Dzięki za pomoc. A co z tą stevią?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 11 650
|
Dot.: Xylitol, a dieta
O rety.. redukcja, redukcją, ale nie żeby się od razu truć.
![]() http://motyl.wordpress.com/2007/08/19/aspartam-e951/ Na redukcji często używana jest fruktoza, musisz poczytać na forum, bo dziewczyny już pisały gdzie ją dostały. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
Przez 40 lat nikt nie udowodnił żadnej szkodliwości aspartamu (a do tego czasu, gdyby faktycznie był szkodliwy, zdążono by to co najmniej kilkanaście razy udowodnić), więc proszę nie wklejać tu jakichś żałosnych tekstów z czyjegoś bloga ![]() ![]() A co do fruktozy, to moim zdaniem jest środkiem gorszym od aspartamu, bo po pierwsze ma wysoką kaloryczność, po drugie jej nadmiar może prowadzić do dny moczanowej (i to jest udowodnione). I czy nie jest tak, że fruktoza uzupełnia wyłącznie glikogen w wątrobie (nie w mięśniach) i jeśli wątroba jest już zapełniona glikogenem, to fruktoza najzwyczajniej w świecie odkłada się w tkankę tłuszczową? Hmm, chyba tak jest. Więc, nie, nie jest to dobry środek na redukcję, jak żaden zresztą cukier - chyba, że Xylitol, który ma wiele zalet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 81
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
Cieszę sie, że ktoś mądry sie wypowiedział i podsumował wszystko w 100%. Na nagonce na aspartam wiele osób zarabia krocie, więc nie dziwota że powstają na ten temat prace. Rozwalając aspartam na 3 składowe przekonamy się, że te właśnie niby-szkodliwe substancje występują w wielokrotnie większej dawce w innych produktach. Fruktoza tak, ale dla diabetyków i to w małej dawce! Jest kaloryczna, do tego żeby zmienic się w tłuszcz potrzebuje mniej czasu niż glukoza, bo omija kluczowy regulowany enzym glikolizy- PFK1. Więc droga wolna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 592
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
![]() Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2010-11-14 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 4 244
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Zresztą mamy na rynku dostępne słodziki bez aspartamu, jeśli ktoś się go tak strasznie boi
![]()
__________________
Jesteś architektem moich snów, projektantem uśmiechu, wynalazcą szczęścia ![]() cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 97
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
![]() ,,Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdza nieszkodliwość aspartamu Raport EFSA ostatecznie potwierdził nieszkodliwość aspartamu, podważając tym samym wyniki badań Instytutu Ramazziniego. W podsumowaniu prac zespołu ekspertów EFSA napisano, że "nie ma podstaw do dalszej debaty o szkodliwości aspartamu ani o ustalonym wcześniej jego dopuszczalnym dziennym spożyciu (ADI)". Wnioski EFSA są w pełni zgodne z opiniami przedstawicieli świata nauki o nieszkodliwości aspartamu. Wieloletnie intensywne badania naukowe oraz niezliczone ekspertyzy przeprowadzane na zlecenie lokalnych i międzynarodowych urzędów do spraw bezpieczeństwa żywności, a także ponad dwadzieścia lat bezpiecznego stosowania – wszystko to wskazuje na nieszkodliwość aspartamu. Na pytanie, czy najnowsze orzeczenie położy kres wszelkim dociekaniom na temat szkodliwości aspartamu, Dr Susan Barlow, przewodnicząca zespołu ekspertów, odpowiada, że ostatnie opracowania oraz wcześniejsze wyniki ekspertyz, a w szczególności raport Komitetu Naukowego ds. Żywności Komisji Europejskiej z 2002 roku, uwzględniając wszelkie dane naukowe dotyczące aspartamu, jednoznacznie wskazują na jego nieszkodliwość."
__________________
ETAP I - zmagań z otyłością - od 21.09.10 do 18.11.10 - minus 6,4 kg ETAP II - likwidacji nadwagi - od 19.11.10 do 30.03.11 - minus 13,6 kg ETAP III - modelowania sylwetki - od 31.03.11 70-69-68,8-67-66-65-64-? ------------------- Odwiedź mnie na -> http://www.lekki-blog.blogspot.com Edytowane przez velvety Czas edycji: 2010-11-15 o 22:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
może ktoś się orientuje jak jest z tymi pozostałymi słodzikami? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 4 244
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Ale np. nie wszyscy użytkownicy słodzików wiedzą, że pod wpływem wysokiej temperatury aspartam wydziela szkodliwe składniki
![]() Zresztą, co kto lubi ![]() Mi np. aspartam pozostawia taki gorzkawy smak, więc jego smaku nie lubię. Natomiast mój słodzik na bazie cyklaminianu uwielbiam i w cieście smakuje równie smacznie jak cukier ![]()
__________________
Jesteś architektem moich snów, projektantem uśmiechu, wynalazcą szczęścia ![]() cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 4 244
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Wyczytane na wizażu w wątku nt. diety Dukana
![]()
__________________
Jesteś architektem moich snów, projektantem uśmiechu, wynalazcą szczęścia ![]() cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Wow, widzę, że wizaż jest lepszy niż encyklopedia
![]() Jak napiszę, że Kraków jest stolicą Polski a nie Warszawa, to jak ktoś Cię zapyta jaka jest stolica, to powiesz, że Kraków, bo tak na wizażu ktoś napisał? Proszę Cię. Interesuje mnie w jakiej temperaturze aspartam jest szkodliwy i proszę o link do naukowego artykułu, który o tym traktuje. Może być po angielsku albo po niemiecku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 4 244
|
Dot.: Xylitol, a dieta
Aspartam – zawierają go słodziki, jest 160-200 razy słodszy od cukru. Nie każdy jednak może go stosować – np. chorzy na fenyloketonurię (dziedziczne zaburzenia metabolizmu), trzeba też uważać, by nie stosować słodzików z aspartamem do przyrządzania potraw o temperaturze powyżej 100 stopni C, powstają bowiem wówczas szkodliwe dla organizmu substancje, a aspartam traci swe słodzące właściwości. Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, a także do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem. Zaletami są niekaloryczność i możliwość stosowania aspartamu przez diabetyków.
http://www.swiat-zdrowia.pl/diabetol...-w-zastepstwie 1.Aspartam (E-951) – najpopularniejszy środek słodzący w Polsce. Zbudowany jest z dwóch naturalnie występujących aminokwasów i jest metabolizowany w organizmie. Przy jego rozkładzie powstaje fenylazlanina aminokwas, który nie może być spożywany przez chorych na fenyloketonurię. Aspartam nie może być stosowany do domowych wypieków gdyż jest wrażliwy na wysoką temperaturę i powyżej 120°C traci swoje właściwości słodzące nadając potrawom specyficzny smak. Możemy go spotkać w napojach, słodyczach, gumie do żucia, produktach dietetycznych. http://forum.bodyzone.pl/sodzik-zani...taj-vt524.html Nie wiem czy Cię to zaspokoi. Jak nie - trudno. Nie będę się kłócić, bo dietetykiem nie jestem. Ale wierzę w jego szkodliwość pod wpływem wysokiej temperatury i nie używam go przy podgrzewanych potrawach. Tyle ![]()
__________________
Jesteś architektem moich snów, projektantem uśmiechu, wynalazcą szczęścia ![]() cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 3 584
|
Dot.: Xylitol, a dieta
No i gra gitara. Do ciepłej herbaty można dodać.
Do pieczenia mam słodzik w płynie na acesulfamie k. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.