|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
temat na prezentacje z polskiego
Witam!
Mam do Was prośbę. Otóż wybrałam sobie temat na prezentację maturalną następujący: "Status poety – przedstaw problem, analizując celowo dobrane utwory poetów z przynajmniej dwóch epok literackich." Niestety mam pewien kłopot. Nie jestem pewna czy chodzi o status czyli jak poeta jest postrzegany przez społeczeństwo np. poniżanie, odrzucenie w utworze "E'viva l'arte", czy chodzi o to jak poeta sam siebie postrzega np. uważa się za przywódcę duchowego narodu, rozmawia z Bogiem jak Konrad, jaki nadaje sobie status, itd. Gdy wybierałam ten temat nie rozważałam drugiej możliwości. Co Wy o tym sądzicie? Jaką wersję mam przeanalizować? Podpowiedzcie też jakie utwory mam wybrać. Mam już oczywiście swoje typy, ale może Wy mi coś jeszcze doradzicie. Może wiecie jakie książki, strony internetowe, itp mogę wykorzystać? Proszę pomóżcie, bo zastanawiam się czy nie zmienić tematu, a to zostawiam jako ostateczność. Z góry bardzo dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: temat na prezentacje z polskiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
gdy ja zdawałam maturę dwa lata temu, to miałam temat "wpływ miłości na życie i osobowość bohaterów literackich - przedstaw na wybranych przykładach... (itd.)". i teraz pytanie - negatywny wpływ czy pozytywny? w takich przypadkach stosuje się wybór własny, tzn. to Ty sobie wybierasz, czyli interpretujesz jak chcesz, piszesz tezę, rozwijasz ją i udowadniasz. na tym to właśnie polega i o to właśnie chodzi
![]() ![]() ![]() ![]() ale oczywiście na wszelki wypadek bym się na Twoim miejscu zapytała nauczyciela ![]() powodzenia i daj znać czego się dowiedziałaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
dzięki Wam
![]() Zapytałam nauczycielki i powiedziała, że mam omówć obie wersje, a to nawet lepiej ![]() Edytowane przez jusbuc92 Czas edycji: 2011-03-04 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.