|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Ogrzewanie podłogowe .Wybór posadzki.
W nowym domu mamy zainstalowane ogrzewanie podłogowe wodne i teraz mam mały zamęt w spawie posadzki co wybrać czy flizy czy panele
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogrzewanie podłogowe .Wybór posadzki.
Hmm... nie wiem czy jakos pomoge, bo sie za bardzo nie znam
![]() ![]() Jak jakies konkrety bys chciala wiedziec to musialabym meza zapytac, ja tylko wiem co mam na podlodze ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() My chcemy to albo to na całej powierzchni czyli salon kuchnia i hol (wszystko otwarte).Zapytaj męża jak z wyborem paneli jakieś specjalne ? coś pod nie? innego ? A jak temperature macie ustawioną wszedzie taka samą to jak odczuwasz co lepiej grzeje ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Postaram sie odpowiedziec na te pytania bez pomocy meza, bo w pracy jest, ale jak tylko wroci to wszystko dokladnie wypytam
![]() Wszedzie na scianie mam takie pokretla powieszone i tam sobie krece ile chce stopni, caly dol mam "otwarty" tzn, nie zamykam nidzie drzwi, wiec temp. mam ustawiona na 20 °C i jest naprawde cieplo ( tzn. zalezy co dla kogo jest cieplo ) Przyjemnie jest, ze jak staniesz bosa noga, cieplusko jak nie wiem ![]() Wszedzie na podlodze wylewalismy estrich ( musze meza zapytac jak to sie nazywa po polsku ) na to takie cos, hm... ni to folia ni styropian... nie wiem, jak to nazwac... takie mieciutkie w dotyku ![]() ![]() ![]() Przepraszam, za takie smieszne wytlumaczenie, ale ja sie naprawde na tym nie znam, napisalam tylko co widzialam jak to zakladali ![]() Fachowo postaram sie napisac wieczorem, jak juz bedzie TZw domu ![]() Ps. Jestem baaardzo zadowolona z tego typu ogrzewania ![]() Ahaaa przypomnialo mi sie jeszcze, ze moj TZet to taki typ lenia jest i nie lubi po sobie sprzatac i jak wyjdzie spod prysznica nie staje na recznik ani dywanik tylko na podloge i wtedy jest mokra a ja sie gotuje.... to ten przekreca stopnie i podloga sama schnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje kochana za odpowiedz
![]() Ja tez nie operuje jakimiś tam fachowymi nazwami ![]() ![]() Ja wolała bym drewnianą podłoge jakos tak przyjemniej wydaje sie ![]() ![]() ok to zapytaj męża jak to dokładnie z tym jest ![]() hehehe spryciaż podkręca żeby samo wyschło ![]() To wy macie elektryczne jak masz takie coś do podkrecania we wszystkich pomieszczeniach , my bedziemy na piecu ustawiac temp. jaka chcemy ![]() Edytowane przez Enaffi Czas edycji: 2008-11-20 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() Wypytalam o wszystko TZeta i to jest tak : Nasze ogrzewanie podlogowe jest tez wodne i mamy rodzielacz na kazde pomieszczenie, 5 obiegow ktore sa sterowane termostatem, ktory jest podlaczony do silnika, ktory zamyka i otwiera zawor. Na piecu ustawiamy tylko ogolna temperature, ktora nie moze przekroczyc 45 ° Nie ma znaczenia czy sa to plytki czy panele. Jesli juz zdecydujesz sie na panele, to musza byc one dostosowane do ogrzewania podlogowego. Jedyny minus w panelach, to to ze potrzebuje wiecej czasu, zeby dojsc do wymaganej temperatury. Przy plytkach szybciej sie nagrzewa, bo to jest kamiec ( ceramika ) Jesli bedziesz miala jeszcze jakies pyt. to pisz, a ja popytam meza, poki weekend i jest w domu ![]() W razie czego bede wieczorem ![]() Milej niedzieli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Śnieżynko bardzo dziękuje Ci za odpowiedz
![]() Zdecydowaliśmy się na gres z tego właśnie względu że szybciej sie nagrzewa a jednak drewno to drewno jest doskonałym izolatorem ciepła napewno potrzebuje sporo czasu na nagrzanie tak jak mowisz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Podróżniczka
|
Odświeżam wątek, ponieważ potrzebuję kilku informacji o ogrzewaniu podłogowym.
![]() Czym kierowałyście się przy wyborze ogrzewania? Które jest lepsze - wodne czy elektryczne ? Czy dobrze jest zamontować takie ogrzewanie w pokoju dziecka ? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ostatnio z mężem usiedliśmy na środku świeżo wyremontowanego pokoju sącząc kawkę i zdecydowaliśmy, że najlepiej będzie zrobić ogrzewanie na podczerwień (takie jak tu: http://www.infrapanel.pl/). To zupełnie nowy sposób ogrzewania mieszkania, o którym powiedział nam pan, który robił nam remont. Lepszy, bo tańszy w eksploatacji, a jednocześnie luksusowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mamy ogrzewanie podłogowe wodne w kuchni, łazience, przedpokoju. W salonie, sypialni i 2 roboczych pokojach panele. Trochę żałuję, że nie daliśmy sobie zrobić podłogówki też w gościnnym i w tych małych pokojach z których jeden będzie kiedyś dla dziecka. Jest to zupełnie inne ciepło niż z kaloryfera. Poza tym dzieci lubia chodzić na bosaka lub w skarpetkach. Jedyne co by mnie martwiło to unoszenie się kurzu z podłogi mniej więcej na wysokości główki dziecka. Żeby tego w przyszłości nie wdychało podczas snu czy zabawy. No i zostały panele
Myśmy wybrali podłogowe wodne bo wychodzi taniej (tak mówili fachowcy). Poza tym jest podłączone do pieca węglowego i mimo 30-40 C na piecu w domu jest ponad 20 C (ok. 24 C) ![]() Jeśli lubisz płytki w salonie to ja bym się nie zastanawiała tylko tam tez montowała podłogówkę. W porównianu z kuchnią to mi od paneli "ciągnie" w stopy ![]() Edytowane przez Susanna Czas edycji: 2010-12-01 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.