|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Czekolada z mleka w proszku??
Cześć!! Czy któraś z Was zna przepis jak zrobić czekoladę z mleka w proszku, taką jak robiły nasze babcie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekolada z mleka w proszku??
podnosze watek
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Moja babcia mi taką robiła...mniam,mniam...:p :
ALE przepisu nie mam.............
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Prosta wersja:
2 szkl mleka w proszku, pół kostki masła, 1,5 szkl cukru, 6 łyżek wody, 3 łyżki kakao. Kakao i mleko w proszku wymieszać, cukier, wodę i masło rozpuścić i zagotować, wsypać kakao z mlekiem i szybko mieszać, bo zastyga. Wylać na duży talerz. I bogatsza wersja ![]() (z pychotka.pl) Składniki: • 1 kostka masła • 1/4 kg mleka w proszku • 1i 1/2 szklanki cukru • 3 czubate łyżki kakao • orzechy (dowolna ilość) • mniej niż 1/2 szklanki mleka • oliwa z oliwek • *zapach arakowy (można bez zapachu) • *spirytus lub koniak (można bez alkoholu) Sposób wykonania: Masło, cukier i mleko podgrzać mieszając. Dodać kakao i mieszając gotować 10 minut.. Odstawić, odczekać kilka minut , dodawać mleko w proszku, jednocześnie ucierać, tak aby nie było grudek. Po utarciu dodać orzechy i odrobinę zapachu arakowego oraz odrobinę spirytusu lub koniaku. Dokładnie wymieszać. Ułożyć formie lub na blaszce wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Odstawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia, a potem na kilka godzin do lodówki. |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
tez mam taki przepis pyszna jest ta czekolada
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam, kiedy ktoś o coś zapyta, a potem nie ma od niego żadnego odzewu
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
no bardzo przepraszam, że nic nie napisałam...
mam nadzieję ,że wybaczycie!!! muszę przyznać ,że zrobiłam ostatnio czekoladę , dorzuciłam troche kokosu i wyszła cudo!! ( pierwsza próba była nieudana i wyszło mocno rzadkie ,ale potem już oki ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
No!
![]() Pozdrawiam również
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
Kiedyś robiłam z bratem(jak jeszcze z nami mieszkał) taką czekolade z mleka w proszku,jest pyszna.Musze ją kiedyś zrobić,bo przepis mam,leży w szafie
Edytowane przez atka83 Czas edycji: 2006-11-23 o 20:57 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
musze sprobowac nigdy tego nie jadlam
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Atka83 to wrzuć proszę swój przepis , tak dla porównania , co??
Sylwia-Zuza polecam taką czekoladę, polecam, jest pyszna A co dziewczyny najbardziej lubicie dorzucać do takiej czekolady ? Ja chyba preferuje kokos |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na czekoladę mam taki przepis
1 margaryna 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao pół szkalnki wody Zagotować i ostudzić Kiedy będzie zimne, dodawać mleko w proszku (potrzebna jest 1 paczka, najlepsze jest takie w niebieskiej folii, 0,5kg tego chyba jest) i cały czas mieszać, żeby nie było grudek.Do tego dodaję bakalie i pokruszone herbatniki.Wykładam na blaszkę i odstawiam do lodówki na kilka godzin aż stężeje. |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
ja też właśnie zawsze dodawałam pokruszone herbatniki
pyszności! jak byłam mała to ciężko było dostać mleko w proszku i tak cierpiałam, jak czasem nie można było zrobić tego smakołyku
|
|
#14 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak poszukam w szafie ten przepis to napisze napewno Co do dodatku do tej czekolady,to też jestem za wiórkami kokosowymi |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
aj ja tam wole prawdziwą a nie zmleka w proszku blee . ale jak dobra to pijcie dziewczyny pijcie !
|
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
ja bylam mala to moja ciocia robila taka czekolade, pychotka, musze sie kiedys zmobilizowac i zrobic
a jak tak zapytam z innej beczki powiedzcie mi dziewczyny czy jak w przepisie jest mleko w proszku to czy to obojetne czy bedzie to granulowane czy takie proszkowe, odtluszczone czy pelne?? robi to roznice??
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
musze sprobowac bo nigdy nei robilam
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
o matko..ta czekolada to niebo w gębie
zawsze wyjadałam ją łyżeczką... ostatnio na Dzień Mamy zrobiłam tą czekoladę i zapakowałam w stare opakowanie po czekoladkach (wczesniej ładnie owinięte flizeliną i oklejone margaretkami), na "tabliczce" napisałam KOCHAMY CIĘ MAMO...ale sprawiłam mamie niespodziankę ho ho
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Dla upierdliwych
proponuję nazwę krajanka zamiast czekolada, takie krajanki to świetny deser. Wiadomo, że nie jest to czekolada podobnie jak kwasica nie jest bigosem, tak się tylko przyjęło ją nazywać. Zawsze jednak znajdzie się ktoś kto zrobi ble przy świetnym przepisie tak po prostu ze zwykłej złośliwości.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
zrobiłam wersję bogatszą z niewielką ilością wiórków, skórki pomarańczowej , rodzynek i rumu Malibu, fantastyczne wyszło, dzieciaków nie mogę odgodnić od talerzyka dzięki lullaby22
![]() |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
czy to jest takie coś jak "blok czekoladowy" ?
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
ale mi slinka cieknie!!no az musze sobie zrobić taką pyszność
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.

ALE przepisu nie mam.............
mam nadzieję ,że wybaczycie!!! muszę przyznać ,że zrobiłam ostatnio czekoladę , dorzuciłam troche kokosu i wyszła cudo!! ( pierwsza próba była nieudana i wyszło mocno rzadkie ,ale potem już oki 

proponuję nazwę krajanka zamiast czekolada, takie krajanki to świetny deser. Wiadomo, że nie jest to czekolada podobnie jak kwasica nie jest bigosem, tak się tylko przyjęło ją nazywać. Zawsze jednak znajdzie się ktoś kto zrobi ble przy świetnym przepisie tak po prostu ze zwykłej złośliwości.