|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() BOŻE NARODZENIE poza krajem - 'snow is falling...'
Czując już powoli atmosferę tych cudownych Świąt, chciałabym się zapytac, jak to je spędzacie poza krajem?
![]() ![]() Pozdrawiam Was serdecznie! ![]()
![]() |
#2 |
in love with life
|
Dot.: BOŻE NARODZENIE poza krajem - 'snow is falling...'
Ja spedzam Swieta po obcemu, czyli bez Wigilii. Nie mieszam tradycji, bo nie mam dla kogo. Nie mam dzieci, bede tylko ja i TZ (nie jest polakiem).
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Po raz trzeci spedze swieta poza Polska, jedynie z rodzicami i rodzenstwem. Stol wigilijny bedzie wygladal tradycyjnie, posluchamy koled, pojdziemy na pasterke... Ale to na penwo nie to samo, co spedzic swieta w wiekszym gronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja zawsze staram sie na Boze Narodzenie wracac do kraju
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To sa moje pierwsze swieta poza granicami z mezem Wlochem u ktorego zbytnio sie swiateczna atmosfera nikt nie przejmowal.
![]() Dlatego tez zabieram go na swieta do Polski. ![]() Mam nadzieje ze takie swieta bedziemy spedzac w gronie rodzinnym w Polsce juz zawsze. ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ostatnie swieta spedzialm z Tz w Niemczech, Tz moj tez nie Polak, oni swiat nie obchodza wiec u nas tez sie obeszlo
![]() a w tym roku w Polsce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja z Tż trzeci rok z rzędu jedziemy na święta do Polski. Nie mamy daleko, bo to tylko 1000km, ok 7-8 godz jazdy autem, więc praktycznie żadnych przeszkód nie ma.
No i chcemy. Tęsknimy ![]() Święta Bożego Narodzenia są dla mnie wyjątkowe. Pachnąca choinka, pasterka, spotkania z bliskimi ... No i te przygotowania ...
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
ja tu na wigilie, TZ anglik wiec ich sweita sa 25 zaczete wiec bedzie angielska a polska w wigilie 24tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
To moje 3 swieta juz za granica..Spedzalamm je w gronie rodzicow i znajomych oraz TZ. W tym roku z racji tego,ze mam nowy dom postanowilam Wigilie zrobic u siebie w kameralnym gronie,ale okazalo sie,ze brat TZ przylatuje z zona i dzieckiem,a wiec troszke bedzie nas wiecej.
A na przyszly rok (obiecalam sobie),ze zoorganizuje swieta dla calej rodziny,zaprosze babcie i dziadka i w ogole bedzie wspaniale ![]() ![]()
Jestem przeciez wirtualna.Jak anioł.Anioly też sa wirtualne.Zawsze takie były.Nawet na tysiac lat przed Internetem.Ale w moim przypadku to kłamstwo.Ja TYLKO jestem wirtualna. Nic nie mam wspólnego z aniołem... https://wizaz.pl/akcje/luksja/active...uid=399431&k=a |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja na święta nie jeżdżę do Polski-raz byłam na Wielkanoc tylko i postanowiłam już nigdy na żadne święta do Polski nie jeździć a to dlatego że ze znajomymi jest się wtedy trudno spotkać bo przed samymi świętami każdy zalatany i przygotowuje się do świąt, w święta wiadomo rodzina itd-czasem ktoś spędza okres świąteczny poza miejscem zamieszkania więc spotkanie w ogóle odpada. Sklepy, kino i wszystkie urzędy pozamykane także nie ma gdzie wyjść i żadnych spraw tez nie da się załatwić. Do tego nikt z mojego rodzeństwa nie spędzał wtedy świąt w Polsce więc była tylko moja mama i mój mąż dlatego święta spędzaliśmy u cioci z jej rodziną. Od tamtej pory do polski jeżdżę tylko w wakacje.
Co do tego jak spędzam święta to myślę że dość tradycyjnie-jest wigilia-na stole to co bywało w Polsce. Potem prezenty i goszczenie się przy stole przez dwa kolejne dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ja zawsze spedzam swieta w Polskiej tradycji,pomimo,ze to juz 6 swieta poza krajem .przeciez to nie chodzi o miejsce w ktorym sie znajdujemy...tylko o to jak je spedzimy i sami przygotujemy.Wiadomo,ze nigdy nie bedzie tak jak w Polsce,poniewaz ciezko sprowadzic cala rodzine,rodzinny dom itd,ale mozna sie postarac i zaaranzowac polska tradycyjna wigilie z pasterka i swietowac.Dlatego zawswze sama pieke ciasto ,gotuje wszystko,zeby w domu pachnialo swietami,choinke ubieram przed samymi swietami i trzymam do lutego (a nie tak jak amerykanie juz po thanksgiving dekoruja domy i choinki i rozbieraja zaraz po swietach).jedyna tradycja zaczerpnieta od amerykanow to : duuuuuzo prezentow pod choinka,ktore lubie dostawac,a jeszce fajniej jest obdarowywac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Generalnie rzecz biorąc, dajecie sobie dziewczyny nieźle radę! Ale Święta tak zagranicą chyba ciężko zorganizować z rodzinką, tak mi się wydaje. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
i ja również w tym roku zostaje w anglii na święta, a wiadomo jakie święta tu są. wigilia będzie po polsku, zrobię uszka i rybkę, w pierwszy dzień świąt będziemy u rodziny mojego tż, czyli święta po angielsku a w drugi dzień świąt ide do pracy
![]() i takie to święta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja zazwyczaj jezdze na swieta do Polski ale w tym roku nie jade, w zeszlym tez nie jechalam i obchodzilam je raczej wg tradycji natywnej czyli langusty zamiast karpia - mnie odpowiada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.