|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Suseł richardsona
witajcie
od pewnego czasu chciałabym nabyć susełka richardsona. niestety nie mogę znaleźć osób, które zajmują się ich rozrodem- chciałabym młodziutkiego, niewyrośniętego osobnika.zaglądałam na stronę poświęconą gryzoniom, ale tam prawie nikt nie zagląda. na allegro jest jedno ogłoszenie, ale te susły mają prawie rok, więc już takich nie chciałabym. jeżeli znajdą się tutaj hodowcy lub posiadacze tych sympatycznych zwierzątek, to prosiłabym o jakieś wskazówki w szukaniu i przydatne informacje o nich. poniekąd coś o nich wiem
Edytowane przez kamyczek89 Czas edycji: 2010-12-28 o 09:35 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: suseł richardsona
a co cie zachwyciło w susłach ?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Skopiowane z forum Terrarium
Klatka Najodpowiedniejszym pomieszczeniem dla tej wiewiórki ziemnej w warunkach domowych jest klatka. Powinna ona mieć co najmniej 120 cm długości, 80 cm szerokości i 50 cm wysokości. Rozstaw prętów nie może być szerszy niż 1,6 cm. Kuweta im głębsza tym lepsza, bowiem należy ją napełnić podłożem, w którym zwierzęta mogą kopać i zagrzebywać się. Ponadto wyposażenie klatki musi składać sie z niewielkiego drewnianego domku z małym otworem wejściowym - stanowiącego schronienie zwłaszcza w nocy oraz z konstrukcji rur, będącej namiastką podziemnych korytarzy. Dobrze jest ponadto co kilka dni dostarczać ligninę lub pakuły bawełniane, którymi susły wyściełają wnętrze domku i zawsze maskują wejście nawet przed udaniem się na krótką drzemkę. Oprócz tego nie może oczywiście zabraknąć misek na pokarm, poidełka na wodę (większość pije ją najchętniej także z miski) oraz ewentualnie paśnika na siano. Klatka powinna stać w miejscu spokojnym,w żadnym wypadku nie blisko urządzeń audio-video,gdyż zwierzęta te są bardzo wrażliwe na hałas. Optymalne warunki to temperatura 20-22°C, brak przeciągów, ostrego nasłonecznienia oraz oddalenie od bezpośrednich źródeł ciepła tj. grzejników bądź pieca. Warunki bezpieczeństwa Oprócz dużej klatki wskazane byłoby zapewnienie możliwości codziennego wybiegania się na większym terenie np. pokoju. Powierzchnia ta musi jednak zostać wcześniej odpowiednio przygotowana. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że choć suseł Richardsona to wiewiórka ziemna, ma on wyjątkowe zdolności wspinania się. Szybki i zwinny o czepnych przednich łapach w ciągu sekundy dostaje się na wys. 3 m po firance czy płycie paździerzowej. Nagły, niekontrolowany zeskok z tej wysokości często kończy się tragicznie, w najlepszym wypadku wybiciem zębów, przypadłość niezwykle częsta a prowadząca do komplikacji typu - ropnie. Zabezpieczyć należy również kable elektryczne do przegryzania,których mają dużą skłonność oraz przedmioty ostre bądź gorące.Generalnie podczas pobytu susła poza klatką lepiej nie pozostawiać go bez dozoru.Warto dodać, iż niektóre osobniki wzorem kotów szybko opanowują sztukę otwierania sobie drzwi poprzez skoki na klamkę. Można potem spotkać je w zupełni nieoczekiwanych miejscach np. w koszu z brudną bielizną. Należy wówczas liczyć się także ze zniszczeniami jakich dokonać może zwierzę poprzez pogryzienie czy stłuczenie . Zachowanie Spermophilus richardsonii to jak już wspominałam zwierzę stadne toteż w żadnym wypadku nie powinno być trzymane pojedynczo. Są bardzo wrażliwe na brak kontaktu z osobnikami własnego gatunku. Stają się wówczas osowiałe i senne. W grupie większość czasu spędzają na wspólnych zabawach i wzajemnych zabiegach pielęgnacyjnych. Mają aktywność dzienną, lecz szczególnie ożywione są rano i wieczorem, godziny południowe (w warunkach naturalnych-okres największego upału) spędzają na drzemce. W warunkach domowych nie zapadają w sen zimowy i nie zauważa się nawet ich zmniejszonej aktywności w tym okresie. Oswajają się bardzo szybko i już po kilku dniach wyzbywają lęku przed człowiekiem. Niewątpliwie właściciel w początkowych tygodniach musi unikać gwałtownych ruchów w bliskości zwierzęcia, dać mu się zapoznać ze swym zapachem i spokojnym, cichym głosem. Żywienie Nazwa - Spermophilus (sperma - z gr.nasienie, philein - z gr. lubić ) wskazuje, iż mamy do czynienia z wiewiórkowatymi, których podstawę pożywienia w warunkach prerii stanowią nasiona. Oprócz nich dziko żyjące susły karmią się korzeniami, padliną, drobnymi ssakami, jajami ptaków a nawet grzybami. Jednak w hodowli domowej ze względu na ograniczoną ilość ruchu zwierzęcia należy dbać o stosunkowo niską kaloryczność pokarmów. Dlatego podstawę diety trzeba oprzeć przede wszystkim na dobrej jakości granulacie, sianie, liściach mniszka lekarskiego, babki lancetowatej, kwiecie czarnej malwy. Z owoców i warzyw: marchew i jabłka (ale nie za wiele ze względu na zawartość cukru), cykoria, rukola, kapusta pekińska, jarmuż. Przysmaki takie jak orzeszki ziemne, pestki słonecznika czy migdały dawać tylko okazjonalnie. Stałym uzupełnieniem diety winno być białko zwierzęce najlepiej w postaci larw np. mącznika. Podobnie jak wszystkie gryzonie muszą one mieć zapewnioną możliwość ścierania stale rosnących zębów o twardy pokarm lub gałęzie brzozy,wierzby ewentualnie drzew owocowych. Ważne aby podawane pokarmy o ile były myte, zostały przed podaniem wytarte do sucha. Nie wolno zapominać o tym,iż susły podczas posiłku chowają część pokarmu w workach policzkowych i zakopują później w gnieździe,toteż należy często usuwać te resztki, by nie spleśniały i nie doprowadziły do zatrucia pokarmowego. Stale dostępna woda powinna być kilkakrotnie w ciągu dnia wymieniana. Właściwe jest dodawanie do niej witamin dla gryzoni np. Lebens-Vitamine (wg.przepisu). Wymagające zwierzątko , urozmaicona dieta, konieczny towarzysz do życia.
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2010-02-04 o 18:42 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
w tym ogłoszeniu na all jest napisane, że przy odbiorze osobistym istnieje mozliwość wybrania sobie susełka.....
zapytaj może sprzedający planuje dalszą hodowlę.... |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Drogie są 480 zł plus 100 zł wysyłka pocztą ( swoją drogą co to za hodowca co wysyła zwierzaki począ
)
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
a co to za pytanie??? miyya ja się ciebie nie pytam, co cię zachwyciło w twoim pupilu
chyba każdy ma swoje gusta.a jeżeli ciebie aż tak bardzo to interesuje to podoba mi się z wyglądu( ach te oczka ) i milusiński jest.Cytat:
pozdrawiam serdecznie
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Może dla kogoś innego się przyda
bardzo cenne informacje
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
z tego co wiem zadko kto je chowa w klatkach
Za duze zwierze na klatke.Polecam raczej kojec dla szczeniakow czy cos tego rodzaju... Trzeba tez wziasc pod uwage ze malo ktory wet umie je leczyc w razie problemow... |
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
na pewno
w końcu nikt tutaj nie poruszył solidnie tego tematu pozdrawiam
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ale jestem natrętna
![]() w sumie z ta wysyłką to brzydki pomysł... poczytałam troszkę na temat susełków i najlepszym wyjściem jest zamówienie go w sklepie zoologicznym powinno nawet taniej wyjść..... szkoda, że nie mogę sobie na takie zwierzątko pozwolić.....słodziak:ehe m: |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
heh no wiesz jestem ciekawa dlaczego akurat takie nietypowe zwierzątko i oczywiście tak jak myślałam < bo mi sie podoba > no tak czysty snobizm .. pies to jest popularne zwierze posiadane przez wielu ludzi i do tego przystosowane do życia z nimi .. A suseł ? Nie wiele osób decyduje sie na takiego przyjaciela , w ogóle drażni mnie to , że zawsze się znajdzie ktoś kto chce mieć koniecznie coś innego "wyjątkowego" dlatego że ma takie widzimisie
![]() a ty napisałaś że chcesz susła bo ma ładne oczka i cie sie podoba .. ;]---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- hehe a czy wiecie z kąt biorą się zwierzaki w zoologach ? jak nie wiecie to się cieszcie i żyjcie dalej w swojej nieświadomości giełda zoologiczna w Łodzi pęka w szwach od zwierząt nietypowych i zapewne takich które nietypowo trafiły w obieg ..
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
gdzie jest to ogłoszenie, podaj proszę linki
szukam od dłuższego czasu samiczki rocznej i nie mogę znaleźć mam trzy susełki, one muszą mieszkać w klatce, bo inaczej uciekną - to bardzo ruchliwe stworki
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie nawet do głowy nie przyszło, że autorka ma jakieś snobistyczne zapędy, ponieważ chce stać się posiadaczką nietypowego zwierzątka, w ogóle nie rozumiem, skąd taki pomysł To, co napisałaś, jest po prostu śmieszne ![]() PS. I radzę postudiować trochę słownik ortograficzny
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2010-02-05 o 22:24 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
raczej męczenie zwierząt przystosowanych do życia na wolności i wspieranie handlarzy na giełdach i męki tych stworzeń nie jest śmieszne a i wspieranie zoologicznych też nie,
ostatnio widziałam jak żółw gryzie inne za łapki,a tamte próbowały uciec i gdzie jest wtedy sprzedawca? |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jeśli tak, to chyba źle odczytałaś moją wypowiedź
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
może nie widzisz snobizmu ale ja go dostrzegam a co do ortografii to tak jak już nie ma sie żadnych konstruktywnych argumentów no to jedyną obroną jest wypominanie błędów hahaha ja wyrażam swoją subiektywną opinię i uważam że kupowanie nietypowych zwierzą i poszerzanie kręgu tych co już zostały przystosowane i rozpowszechnione jest dla mnie beznadziejne ... i tyle a ty dziewczynko (pani jesień) panuj troche nad emocjami bo śmieszna jesteś chyba jedynie ty
![]() a propos jakie te susły mają życie skoro ktos wyżej napisał że siedzą ciągle w klatce bo są zbyt ruchliwe ? Ach tak róbcie tak dalej bierzcie nietypowe zwierzaki wyjdzie wam to napewno na dobre i zoologicznym również .. Szlag mnie trafia jak widze z zoologicznym fretke , ostatnią tez spotkałam się z osowiało kakadu ... brakuje jeszcze tam susłów , surykatek itp ... A juz wogóle mnie uderzył napis nad klatkami "zywy TOWAR nie podlega zwrotowi " ... ale oczywiście jest to moja SUBIEKTYWNA opinia co by zaraz nikt tu na mnie nie napad z pazurami ![]() ![]() hahahahah
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
poniekąd do Ciebie,bo to wcale nie jest śmieszne,a tak w ogóle to wyraziłam swoją opinię, bo taki zwierzak siedzący w klatce i od czasu do czasu biegający po dywanie to co ma za życie?
jeszcze trochę u nas w parkach będą biegały po drzewach nietypowe wiewiórki, łaziły węże i pająki,a i susełki pewnie się znajdą,może dobrze poczekać i wyłapywać sobie, po co pieniądze tracić (ironia), bo jak tak dalej pójdzie,że zwierzęta będą brane na ładne oczy, to ludzie potem stwierdzą,że sobie rady nie dadzą i będą się pozbywać,a i przy okazji jakieś zwierzaki mogą uciec, bo to nie pieski, które się trzymają człowieka, więc i Polska będzie miała nowe gatunki zwierząt |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
moje susełki biegają po pokoju cały dzień, ale w nocy śpią w klatce a nie na posłaniu albo w kojcu, (to odp na post, w którym było napisane, że śpią w kojcu) - nie tam nie śpią, bo nie przypilnuje ich w nocy, żeby nie pogryzły kabli albo nie wlazły na szafę, klatki mają ogromne (1,20 x 0,75), zajmują cały duży pokój, to są zwierzęta odkupione od hodowców sk .... albo ludzi, którzy je kupili i im się znudziły, inaczej - uratowane przed złym losem, jeżdżę z nimi do lekarza, podaję lekarstwa, te zwierzęta są szczęśliwe - włażą na kolana, przytulają się ...
piszę to tylko dlatego, żeby Ci uświadomić, że ocenianie kogoś na podstawie kilku postów nie jest fair, myślałam, że mi podpowiecie gdzie jest ten link, a tutaj jakieś zwykłe przepychanki, utarczki bez sensu Edytowane przez Martzelinka Czas edycji: 2010-02-06 o 13:27 |
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
http://allegro.pl/item901332925_suse...k_polecam.html
posiadanie świnki morskiej tez jest złe w takim razie.... Edytowane przez anya84 Czas edycji: 2010-02-06 o 14:37 |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
razem je trzymasz czy oddzielnie i po co Ci roczna samica
|
|
|
|
|
|
#21 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwróciłam Twoją uwagę na ortografię z dobrego serca - troszkę się przyłożysz i od razu lepiej będzie się czytało Twoje posty Cytat:
![]() Dziękuję za radę, ale nad emocjami panuję świetnie Cytat:
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Ismenkusia, widzę, że masz bardzo małą wiedzę na temat tych zwierząt ... dlatego tym bardziej nie rozumiem dlaczego jesteś taka napastliwa
takich zwierzątek się nie kastruje, ponieważ bardzo źle znoszą narkozę zresztą jestem przeciwna takim praktykom zresztą nieważne .... Anya84 - dzięki wielkie
Edytowane przez Martzelinka Czas edycji: 2010-02-06 o 15:44 |
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
To co operacji im się nie robi pod narkozą
szczury się kastruje i swinki morskie a takiego susełka nie mało prawdopodobne mi się to wydaje Prawdą jest, że do takich zabiegów jest porzebny doświdaczony weterynarz. Martzelinka, a po co Ci roczna samica ? |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
heh moja ortografia DZIEWCZYNKO to nie jest twoja sprawa i twuuj problem i nic ani nikt cie nie upowarzznił do tego rzzebyś zwracała mi óówagę
Trochę kóóltóóry by się pżydało na tej płaszczyziińe i z dobroci serca ja mogę ci radzić abyś wzięła do ręki słownik i rąbnęła się nim w tą swoją główkę skoro na forum o zwierzętach prawisz o ortografii heh ![]() ![]() sory za off
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
jeżeli masz jakieś problemy na tym wątku, to dla własnego świętego spokoju zawsze możesz go opuścić. przekomarzanie się między sobą do niczego nie sprowadzi, jedynie do zaśmiecania forum.
btw. susełki nie można cały czas trzymać w klatce, bo źle to znoszą. potrzeba im dużo ruchu. a uważanie mnie za snobkę się kupy nie trzyma ;] w takim razie ten kto kupuje zwykłego psa też jest snobem, bo chciał mieć takiego a nie innego psa. kupowanie susłów richardsona jest legalne, więc nie wiem do czego pijesz. tyle na ten temat. liczę, że już będziemy się tutaj wypowiadać na TEMAT. pozdrawiam
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo niektórzy są tak debilni, ze nie dość, ze się nie znają to jeszcze dają porady A Tobie po co samica, skoro nie masz zamiaru kastrować samców? Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2010-02-06 o 17:28 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Idąc tropem myślenia dziewczynki o nicku miyya pewnie tak, w końcu świnki pochodzą z Ameryki Południowej - cóż, w takim razie muszę się przyznać, że jestem snobką, ponieważ posiadam 2 świnki morskie
![]() Cytat:
![]() Nie będę się wdawać z Tobą w dyskusje, bo to nie ma najmniejszego sensu. Martzelinka, nie mów, że chcesz rozmnażać swoje susły
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2010-02-06 o 18:00 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Widze że masz problem z czytaniem ze zrozumienie i to jest raczej przykre ... przeczytaj jeszcze raz to co napisałam , zastanów się , przemyśl to co masz do przekazania i dopiero sie udziel może wtedy to będzie miało sens
napisałam dziewczynko że idiotyczne jest wzbogacanie zoologicznych o kolejne gatunki podaż popyt i nie miałam na myśli zwierząt które i tak są już w obiegu ... ja również nie mam zamiaru z tobą dyskutować więc przestań podtrzymywać dialog dziewczyneczko
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
nie, nie chcę ich rozmnażać
one się praktycznie nie rozmnażają w niewoli interesuję się hodowlą tych zwierzątek od dłuższego czasu i nie znam ani jednego przypadku, żeby się rozmnożyły w ww. warunkach to są bardzo wymagające zwierzęta, oprócz normalnego pokarmu, trzeba im też podawać witaminy i białko zwierzęce, ale też nie za dużo żeby się nie przebiałczyły jeżeli chodzi o możliwości diagnostyczne, niestety nie jest łatwo (jest trudniej niż w przypadku myszek, szczurków) i niestety jest bardzo mało jest lecznic, które specjalizują się w leczeniu zwierząt egzotycznych i tak samo dobrych lekarzy w warszawie polecam lecznice, z których korzystałam i są sprawdzone: Oazę, Ogonek ( jeśli ktoś jest zainteresowany, mam nazwiska lekarzy specjalistów, ale mogę je udostępnić jedynie na pw) susełkom bardzo jest trudno jest pobrać krew do badania, usg, tomograf, operacje trzeba robić w znieczuleniu, które bardzo źle znoszą (narkoza wziewna tj. izofluoranowa również obarczona jest dużym ryzykiem), to wiem od lekarzy do których z nimi chodzę to są trudne zwierzęta do hodowli w domu, poza tym to są zwierzątka stadne, opiekują się sobą nawzajem - muszą być co najmniej dwa dlatego szukam samiczki dla mojego ponad rocznego samca, dla osób zainteresowanych opieką nad tymi szczególnymi stworkami polecam forum www.wiewiorki.fora.pl |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli masz jakiś problem i moja osoba wywołuje w Tobie agresję, napisz PW, zamiast w wątku Kamyczka kierować złośliwości w moją stronę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.

od pewnego czasu chciałabym nabyć susełka richardsona. niestety nie mogę znaleźć osób, które zajmują się ich rozrodem- chciałabym młodziutkiego, niewyrośniętego osobnika.

)

chyba każdy ma swoje gusta.
bardzo cenne informacje 

a ty napisałaś że chcesz susła bo ma ładne oczka i cie sie podoba ..