|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Operacja cieśni nadgarstka
Operacja cieśni nadgarstka - nie wiecie jaki lekarz wykonuje taką operację? Czy ktoś z was zetknął się z nią? Czy są wykonywane w zwykłych szpitalach, czy w prywatnych klinikach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Operacja cieśni nadgarstka
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
A jeśli winny jest lekarz ortopeda, bo krzywo nastawił nadgarstek, w wyniku czego powstał zespół cieśni nadgarstka, co zagraża życiu? Czy można jakoś załatwić, aby to on płacił za operację lub ją przyspieszył?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie kanał nadgarstka jest do operacji przez błąd fabryczny ;-) Tracę czucie w palcach, cały czas mrowią, powoduje silny ból do tego stopnia, że ostatni miesiąc ciąży spałam po maks. 30-40 minut/dobę. Nawet nie wiedziałam, że można się cieśni nabawić przez nastawianie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
A gdzie można znaleźć w sieci informacje, gdzie wykonują takie operacje w moim mieście?
W ogóle taka operacja jest niebezpieczna? Bo są operacje metodą zwykłą i endoskopową - tyle wiem. Ja mam 9 stopień choroby, czyli najgroźniejszy, bo tam są stopnie od 0 do 6, coś takiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mój tata miał w tym tygodniu taki zabieg. Najpierw na lewą rękę, za jakiś czas będzie robił prawą.
Chodzi do poradni ortopedycznej, tam specjalista skierował go na zabieg. Zabieg w szpitalu, na nfz. Nie wiem jak z kolejką, ale podejrzewam że maks rok czekał. Tata akurat wybrał szpital 30km od naszej miejscowości, w mniejszym mieście, gdzie jego ortopeda robi takie zabiegi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Lekarz nie dał specjalnego skierowania, tylko mogę szukać w internecie. To gdzie szukać?
Taka operacja jest niebezpieczna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Nie, nie zagraża.
Ja żyję z tą przypadłością już dziewięć lat. I do tego w prawej ręce. A w lewej - zespół cieśni kanału nerwu łokciowego. Nie panikuj. Zabieg polega na przecięciu troczka zginaczy i odbarczeniu nerwu . Cap, cap i po problemie ![]() Komplikacje ? Mogą wystąpić po każdym zabiegu. Nawet po depilacji brwi u kosmetyczki. Tylko pamiętaj o jednym : nie daj się wrobić w sterydy. Mnie właśnie sterydami w cukrzycę wpędzili. O, to jest dopiero komplikacja ! ---------- Dopisano o 07:14 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ---------- Cytat:
Chociaż z nerwem łokciowym chodziłam / chodzę do neurologa i neurochirurg zabieg (notabene nieudany) przeprowadzał. Poprawki chciał jednak robić ortopeda. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zespół cieśni nadgarstka nie zagraża życiu - skąd taką rewelacje wytrzasnęłaś?
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Operacja nie jest niebezpieczna. Tzn. wiesz, każdy zabieg to ryzyko. Ale przy tym nawet narkozy nie dają tylko znieczulenie miejscowe. 3 dni w szpitalu i do domu. Po 7-10 dniach zdjęcie szwów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zalecane jest zrobienie badania EMG, w celu rozpoznania stopnia uszkodzenia nerwów. Uszkodzenie określa się w skali od 1 do 6, gdzie 1 to bardzo lekkie uszkodzenie, powodujące delikatne drętwienie opuszek I, II, III palca, a 6 to ciężkie uszkodzenie nerwów, kwalifikujące się jedynie do operacji. Najważniejszym sposobem na leczenie jest nieużywanie chorej ręki. Przy lekkim uszkodzeniu nerw regeneruje się po około 3–4 miesiącach. Zaleca się wizytę u neurologa w celu oceny stopnia choroby.
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam.
Mam pytanie do osób które zdecydowały się na zabieg operacyjny cieśni nadgarstka. Ile czasu minęło od wystąpienia objawów cieśni nadgarstka do zabiegu operacyjnego i jakie dolegliwości mieliście? czy korzystaliście z jakiegoś leczenia czy przyniosło ono efekty/ na jak długo? Gdyby ktoś mógł mi szczegółowo odpowiedzieć na te pytania byłabym bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ŁYSA_MÓWI
|
Odnawiam wątek...
Czeka mnie zabieg na zespół cieśni kanału łokciowego i...nadgarstka. Któraś z Was przeszła? Ile czasu potrzeba by znów normalnie używać ręki? Boli???
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Zgłoś się na wizytę do ortopedy, ten specjalista powinien ci odpowiednio pomóc. Jeśli schorzenie jest poważniejsze to być może koneczna będzie operacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
ŁYSA_MÓWI
|
Ortopera mnie już poinformował, że zabieg bedzie koniecznością.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Wątek stary ale może komuś się przyda!
Ja znalazłam informację inną niż powyżej tzn. że w niektórych przypadkach zabieg NIE jest konieczny: http://znanyortopeda.pl/ciesn-nadgarstka/ I jako że problem dotyczy mnie osobiście postanowiłam spróbować... Doktor nie dał mi byt wielkich szans, ale ja czuję dużą poprawę i jestem dobrej myśli ![]() Nawet jeśli się nie uda to ten sam doktor obiecał mnie zoperować z małą blizną. Powodzenia Edytowane przez asia_1980 Czas edycji: 2017-07-31 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Poczytajcie sobie o metodzie BP . Dzięki niej bez operacji można pozbyć się zespołu cieśni nadgarstka. W necie ludzie opisują wiele przypadków, gdzie operacja się nie udała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
U mojego taty niezbędny był zabieg, ale to była zaawansowana horoba. u większości rozpoznana wczeście cieśń można wyleczyć innymi sposobami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.