Operacja cieśni nadgarstka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-17, 18:28   #1
Anszle
BAN stały

Operacja cieśni nadgarstka

Operacja cieśni nadgarstka - nie wiecie jaki lekarz wykonuje taką operację? Czy ktoś z was zetknął się z nią? Czy są wykonywane w zwykłych szpitalach, czy w prywatnych klinikach?
Anszle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 18:34   #2
kejtiryba
Wtajemniczenie

Dot.: Operacja cieśni nadgarstka

Cytat:
Napisane przez Anszle Pokaż wiadomość
Operacja cieśni nadgarstka - nie wiecie jaki lekarz wykonuje taką operację? Czy ktoś z was zetknął się z nią? Czy są wykonywane w zwykłych szpitalach, czy w prywatnych klinikach?
Ortopeda Ja czekam na wolny termin w kolejce od kilku lat W państwowych szpitalach też operują, czasem nawet w chirurgii jednego dnia.

dyniowiec z jabłkami
kejtiryba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 18:49   #3
Anszle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kejtiryba Pokaż wiadomość
Ortopeda Ja czekam na wolny termin w kolejce od kilku lat W państwowych szpitalach też operują, czasem nawet w chirurgii jednego dnia.
A jeśli winny jest lekarz ortopeda, bo krzywo nastawił nadgarstek, w wyniku czego powstał zespół cieśni nadgarstka, co zagraża życiu? Czy można jakoś załatwić, aby to on płacił za operację lub ją przyspieszył?
Stary 2013-11-17, 18:59   #4
kejtiryba
Wtajemniczenie

Cytat:
A jeśli winny jest lekarz ortopeda, bo krzywo nastawił nadgarstek, w wyniku czego powstał zespół cieśni nadgarstka, co zagraża życiu? Czy można jakoś załatwić, aby to on płacił za operację lub ją przyspieszył?
To już nie wiem Ale z zespołem można żyć, o zagrożeniu życia pierwsze słyszę
U mnie kanał nadgarstka jest do operacji przez błąd fabryczny ;-) Tracę czucie w palcach, cały czas mrowią, powoduje silny ból do tego stopnia, że ostatni miesiąc ciąży spałam po maks. 30-40 minut/dobę.
Nawet nie wiedziałam, że można się cieśni nabawić przez nastawianie.

dyniowiec z jabłkami
Stary 2013-11-17, 19:14   #5
Anszle
BAN stały

A gdzie można znaleźć w sieci informacje, gdzie wykonują takie operacje w moim mieście?

W ogóle taka operacja jest niebezpieczna? Bo są operacje metodą zwykłą i endoskopową - tyle wiem. Ja mam 9 stopień choroby, czyli najgroźniejszy, bo tam są stopnie od 0 do 6, coś takiego.
Stary 2013-11-17, 20:01   #6
kejtiryba
Wtajemniczenie

Cytat:
A gdzie można znaleźć w sieci informacje, gdzie wykonują takie operacje w moim mieście?

W ogóle taka operacja jest niebezpieczna? Bo są operacje metodą zwykłą i endoskopową - tyle wiem. Ja mam 9 stopień choroby, czyli najgroźniejszy, bo tam są stopnie od 0 do 6, coś takiego.
Mi nikt stopnia nie określał. Miałam stwierdzane przez 3 różnych ortopedów. Informacje na temat gdzie i u kogo powinien udzielić Tobie lekarz kierujący Cię na zabieg

dyniowiec z jabłkami
Stary 2013-11-17, 20:21   #7
moooniaaaa
Zakorzenienie

Mój tata miał w tym tygodniu taki zabieg. Najpierw na lewą rękę, za jakiś czas będzie robił prawą.
Chodzi do poradni ortopedycznej, tam specjalista skierował go na zabieg. Zabieg w szpitalu, na nfz. Nie wiem jak z kolejką, ale podejrzewam że maks rok czekał. Tata akurat wybrał szpital 30km od naszej miejscowości, w mniejszym mieście, gdzie jego ortopeda robi takie zabiegi.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 22:43   #8
Anszle
BAN stały

Lekarz nie dał specjalnego skierowania, tylko mogę szukać w internecie. To gdzie szukać?
Taka operacja jest niebezpieczna?
Stary 2013-11-18, 06:14   #9
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
co zagraża życiu?
Nie, nie zagraża.
Ja żyję z tą przypadłością już dziewięć lat. I do tego w prawej ręce. A w lewej - zespół cieśni kanału nerwu łokciowego. Nie panikuj.
Zabieg polega na przecięciu troczka zginaczy i odbarczeniu nerwu . Cap, cap i po problemie
Komplikacje ? Mogą wystąpić po każdym zabiegu. Nawet po depilacji brwi u kosmetyczki.
Tylko pamiętaj o jednym : nie daj się wrobić w sterydy. Mnie właśnie sterydami w cukrzycę wpędzili. O, to jest dopiero komplikacja !

---------- Dopisano o 07:14 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ----------

Cytat:
Operacja cieśni nadgarstka - nie wiecie jaki lekarz wykonuje taką operację?
Ortopeda i od niego też skierowanie dostajesz.
Chociaż z nerwem łokciowym chodziłam / chodzę do neurologa i neurochirurg zabieg (notabene nieudany) przeprowadzał. Poprawki chciał jednak robić ortopeda.

Cytat:
Napisane przez Anszle
Czy są wykonywane w zwykłych szpitalach, czy w prywatnych klinikach?
I w szpitalach na NFZ, i w prywatnych klinikach. Do wyboru, do koloru.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 09:11   #10
scarlett26
Zakorzenienie

Zespół cieśni nadgarstka nie zagraża życiu - skąd taką rewelacje wytrzasnęłaś?

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 15:21   #11
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Lekarz nie dał specjalnego skierowania, tylko mogę szukać w internecie. To gdzie szukać?
Taka operacja jest niebezpieczna?
To wróć do lekarza po skierowanie na zabieg. Bo chyba stwierdził, że zabieg jest potrzebny?
Operacja nie jest niebezpieczna. Tzn. wiesz, każdy zabieg to ryzyko. Ale przy tym nawet narkozy nie dają tylko znieczulenie miejscowe. 3 dni w szpitalu i do domu. Po 7-10 dniach zdjęcie szwów.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-18, 18:33   #12
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:

Szukaj tej 2 metody. Ja jeszcze tego samego dnia wyszłam do domu co przy małym dziecku było super..

Zalecane jest zrobienie badania EMG, w celu rozpoznania stopnia uszkodzenia nerwów. Uszkodzenie określa się w skali od 1 do 6, gdzie 1 to bardzo lekkie uszkodzenie, powodujące delikatne drętwienie opuszek I, II, III palca, a 6 to ciężkie uszkodzenie nerwów, kwalifikujące się jedynie do operacji.
Najważniejszym sposobem na leczenie jest nieużywanie chorej ręki. Przy lekkim uszkodzeniu nerw regeneruje się po około 3–4 miesiącach. Zaleca się wizytę u neurologa w celu oceny stopnia choroby.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-31, 17:16   #13
Zainteresowana79
Przyczajenie

Witam.
Mam pytanie do osób które zdecydowały się na zabieg operacyjny cieśni nadgarstka. Ile czasu minęło od wystąpienia objawów cieśni nadgarstka do zabiegu operacyjnego i jakie dolegliwości mieliście? czy korzystaliście z jakiegoś leczenia czy przyniosło ono efekty/ na jak długo? Gdyby ktoś mógł mi szczegółowo odpowiedzieć na te pytania byłabym bardzo wdzięczna
Zainteresowana79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-02, 13:45   #14
Niekonwencjonalna_blog
ŁYSA_MÓWI

Odnawiam wątek...

Czeka mnie zabieg na zespół cieśni kanału łokciowego i...nadgarstka.

Któraś z Was przeszła?
Ile czasu potrzeba by znów normalnie używać ręki?
Boli???

http://lysamowi.pl
Niekonwencjonalna_blog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-03, 14:08   #15
gerreiro16
Przyczajenie

Zgłoś się na wizytę do ortopedy, ten specjalista powinien ci odpowiednio pomóc. Jeśli schorzenie jest poważniejsze to być może koneczna będzie operacja.
gerreiro16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-04, 12:05   #16
Niekonwencjonalna_blog
ŁYSA_MÓWI

Cytat:
Napisane przez gerreiro16 Pokaż wiadomość
Zgłoś się na wizytę do ortopedy, ten specjalista powinien ci odpowiednio pomóc. Jeśli schorzenie jest poważniejsze to być może koneczna będzie operacja.
Ortopera mnie już poinformował, że zabieg bedzie koniecznością.

http://lysamowi.pl
Niekonwencjonalna_blog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-15, 16:53   #17
asia_1980
Przyczajenie

Wątek stary ale może komuś się przyda!

Ja znalazłam informację inną niż powyżej tzn. że w niektórych przypadkach zabieg NIE jest konieczny:
http://znanyortopeda.pl/ciesn-nadgarstka/

I jako że problem dotyczy mnie osobiście postanowiłam spróbować...
Doktor nie dał mi byt wielkich szans, ale ja czuję dużą poprawę i jestem dobrej myśli
Nawet jeśli się nie uda to ten sam doktor obiecał mnie zoperować z małą blizną.

Powodzenia

Edytowane przez asia_1980
Czas edycji: 2017-07-31 o 12:00
asia_1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-29, 21:11   #18
livia277
Przyczajenie

Poczytajcie sobie o metodzie BP . Dzięki niej bez operacji można pozbyć się zespołu cieśni nadgarstka. W necie ludzie opisują wiele przypadków, gdzie operacja się nie udała.
livia277 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-02, 10:14   #19
ZuziaFruzia1995
Raczkowanie

U mojego taty niezbędny był zabieg, ale to była zaawansowana horoba. u większości rozpoznana wczeście cieśń można wyleczyć innymi sposobami.
ZuziaFruzia1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości