|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: znad Wisły
Wiadomości: 72
|
Po Polsce... kulinarnie...
Ponieważ sporo podróżuję po Polsce i zawsze staram się wyszukać jakiś regionalnych smakołyków i rarytasów, proszę o pomoc w stworzeniu na tym forum mini-przewodnika:
-co gdzie warto zjeść, nie chodzi o restauracje, ale o wyroby, którymi warto się delektować - co warto wypić (także alkohole lokalne) -a także o dzielenie się przepisami regionalnymi |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Lubelszczyzna i Roztocze
cebularz marchwiak prażucha szczypka , mieszkam tu 24 lata i marchewiaka, ani prażuchy nie jadłam, nawet nie wiem, co to . Cebularze je się u nas [z masłem, lub sam] na śniadanie, II śniadanie, szczypki można już chyba tylko na odpustach kupić, w sumie to taki zlepek z cukru, aromatu i barwnika-nie za dobre. Jeszcze z Roztocza to Piróg Biłgorajski.
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Biały100k:)
Wiadomości: 4 774
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Cytat:
<mówię orodzinie i swoich najbliższych znajomych,ale chyba ogólnie rzeczywiscie tak jest,babka ziemniaczamna kiszka uwielbiam kołduny pierekaczewnik okolice Hajnówki, blizej wschodniej granicy bardziej popularne, nie miałam okazji spróbować ale słyszałam wielokrotnie że warto bigos litewski chyba dlatego żę blisko granicy? ale wydaje sie ze do na Suwalszczyźnie bardziej popularne ![]() nie wiem co to fafernuchy? nie znam nawet takiej nazwy ![]() palcówka nie próbujcie tego w domu![]() nie mogłam sie powstrzymać |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: z mojego przytulnego kąta
Wiadomości: 8 809
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Bedac w malopolsce warto sprobowac żurku staropolskiego koniecznie W chlebie. Przepyszny, sama go jadam raz w tygodniu.
Rowniez polecam Bundz, uwielbiam ten ser! Polecam rowniez staropolski bigos, tylko w górach
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
W Bieszczadach zachodnich, w okolicach Komańczy, Łupkowa i Smolnika nad Osławą polecam sery owcze (wyśmienite jadłam u bacy właśnie w Smolniku, oscypki prosto z wędzarni i dwa rodzaje sera bundz: świeży słodki i bardziej trwały z solanki) i rewelacyjną żętycę.
Jak ktoś wybiera się na Białostocczyznę, to na przeciwko meczetu w Bohonikach stara tatarka gotuje oryginalne dania tatarów w Polsce. Byłam, próbowałam, polecam. Co do napojów, moim niedawnym odkryciem były lokalne, niszowe niepasteryzowane piwa, głównie "Lwówek Książęcy" z Lwówka Śląskiego i piwa orkiszowe na Mazurach z browaru Kormoran. Fajnie smakuje też piwo wiśniowe na mazurach. A że jestem lokalną patriotką, to podczas wizyty w Wielkopolsce polecam kaczkę pieczoną z jabłkami, do tego pyzy (ale nie takie jak w Warszawie, ziemniaczane z mięsem, ale delikatne, drożdżowe buły gotowane na parze) i buraczki. To typowo wielkopolskie danie. To samo pyry z gzikiem albo rogale marcińskie, tradycyjnie kupowane na 11 listopada. No i też lokalne piwa wielkopolskie, czyli noteckie w malutkich buteleczkach i ciemną fortunę. |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-12
Wiadomości: 66
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Trafilam ostatnio z kumpelą do wloskiej restauracji na Jasnej, po pracy chcialyśmy zaszaleć i zabawić sie z klasą. Niestety nie bardzo pamiętam teraz nazwy restauracji.. Przeroslo to nasze oczekiwania. Trzeba to miejsce odwiedzić i napelnić spragniony rozkoszy żolądek i zachwycić podniebienie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.






, mieszkam tu 24 lata i marchewiaka, ani prażuchy nie jadłam, nawet nie wiem, co to 



nie próbujcie tego w domu

