|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zły wapń - opuchlizna.
Witam,
jakiś czas temu dowiedziałam się od znajomej ,że puchnie ,ponieważ "zły" wapń z mleka powoduje jakieś procesy w nerkach i dlatego zatrzymuje się woda... Niestety nie pamietam,czy była mowa tylko o mlekie krowim ,czy tez innym ( a sojowe?) .Nie wiem także ,czy można jeść wtedy przetwory mleczne - jogurty etc? Przypomniało mi się to i bardzo zainteresowało - wie ktoś coś więcej na ten temat? ![]()
Mój... ![]() ![]() SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!! ![]() Edytowane przez xxmoonlightxx Czas edycji: 2010-10-12 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zły wapń - opuchlizna.
Cytat:
![]() ale z tego co wiem to mleko w kartonie ma mało wspólnego z krowim mlekiem, więcej tam chemii niż mleka, może to przez to się tak dzieje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Może nie toleruje laktozy po prostu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
nie chodzi o laktoze,tylko własnie o "zły" wapń.czytałam na internecie ,że taki wapń zakwasza ,ale nic nie znalazłam o ty,że przez niego sie puchnie...
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
nie słyszałam o tym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Niema czegoś takiego jak zły lub dobry wapń,wapń to wapń,możesz mieć podwyższony poziom wapnia to może szkodzić,a nie sam wapń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Kalina ,jest cos takiego. Wygoogluj zanim odpowiesz bez sensu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
za to ty taka mądra jesteś i nie potrafisz napisać, że chodzi o wapń nieorganiczny
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
tak,lecmy sobie po inteligencji. Vision ,ja wiem JAKI to wapń ,ale chciałabym poznać proces zatrzymywania się wody na skutek tego wapnia. Rozumiesz ?
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ale miła z ciebie osoba ![]() ![]() To idź do lekarza i mu powiedz ,że masz zły wapń,a nie siedzisz i tydzień na forum szukasz.To dopiero jest bez sensu,niech tobie lekarz powie co to znaczy,on się zna i może będzie z sensem. A wygooglować można wiele rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sformułowanie zły wapń brzmi tak idiotycznie, że wcale nie dziwię się osobom piszącym, że coś takiego nie istnieje |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Złe to jest mleko ogólnie:P Słyszałam, że właśnie mleko wypłukuje wapń z organizmu - domyślam się, że ten dobry.
Któraś z Was pytała o jogurty - na ogół mają inne właściwości niż mleko, więc wątpię, żeby można było od nich spuchnąć.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Biorę wapń w tabletkach na uczulenie, bo mi pomaga, zamiennie z piciem mleka. Moja lekarka mi powiedziała, że jak piję rano mleko, to wystarczającą dawkę jeśli chodzi o wapń dostarczam organizmowi i wtedy tabletki łykać już nie powinnam. Myli się?
![]() |
![]() |
#14 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja tam nie wierzę w takie rzeczy, bo jedni mówią, że mleko jest zdrowe, inni że nie... jedni zalecają smażyć na oliwie, inni na smalcu, i mogłabym tak wymieniać i wymieniać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja osobiście nigdy w życiu nie wypiłam samego mleka (no nie licząc mleka matki, ale to nie o tym mleku mówimy) - tyle że nie z powodu przekonań takich czy innych ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
wapno musujące
to wapń dobry czy zły ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;22762467]wapno musujące
to wapń dobry czy zły ?[/QUOTE] Ja mam nadzieję, że dobry, bo piję taki codziennie ![]() Poczekam na opinie jakiejś obeznanej w temacie.
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Potwierdzam, że jest dobry i zły wapń. Zły to np. węglan wapnia - większość suplementów diety. Odkłada się to ładnie w nerkach i tworzy piękne kamienie.
Chodzi o to, że człowiek nauczył się wchłaniać wyłącznie wapń organiczny, a w suplementach jest otrzymywany sztucznie - tak co się nie wchłania. Szczególnie te musujące wszystkie plusze i inne mają kiepski wapń. Dobre są pochodzenia organicznego, np: ze skorupek jaj kurzych lub z ostryg czy tam innych żyjątek morskich. W naszej szerokości geograficznej raczej wybrałabym ze skorupek, bo jakoś nie bardzo zwykliśmy jadać ostrygi. Oczywiście najlepiej to jest jeść codziennie naturalne pokarmy, tylko że o takie ciężko. Mleko ze sklepu ma śladowe ilości mleka w sobie, ser też często to niezła podróba i tak zostają nam suplementy - oczywiście tylko te z naturalnych składników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Jedynie co jest zdrowe to właśnie Kefiry - polecam. Cytat:
Co do wapnia to jak jest kiepski, to faktycznie odkłada się w nerkach powodując kamicę nerkową. Taki wapń potrafi też odłożyć się w innych miejscach - np. w żyłach, a powinien w kościach. Jest kilka rodzajów wapnia - np.: sole typu asparinian, cytrinian itp. W rożnych potrawach różne występują - w suplementach też. Różnie organizmy przyjmują różne formy wapnia - i tu jest problem. Ważne jest to, że te uzyskiwane sztucznie gorzej się wchłaniają od tych z jedzenia. Jest jeszcze taka dobra zasada by wapń brać z magnezem w proporcjach 2:1 - nawet taka firma Calivita wypuściła kapsułki StrongBones z tymi proporcjami, podobno wapń ze skorupiaków morskich. Osobiście nie polecam - po miesiącu zażywania kamienie mi się powiększyły - tak wyszło z USG. Być może w Polce nie ma zwyczaju jadania skorupiaków i kiepsko się to wchłania. Co do tych proporcji to magnez podobno wiąże wapń w kościach i mięśniach robiąc naturalny magazyn. No ja mam akurat braki wapnia, także muszę uzupełniać. Na mleko reaguje podobnie jak powyżej - wzdęcia i inne problemy. Ostatnio kupuję taki ze skorupek jaj kurzych. Tak od 2-3 miesięcy go biorę razem z magnezem ( oddzielne tabletki ) i po ostatnich badaniach USG kamienie się nie powiększyły to chyba jest ok, za to wyniki wapnia we krwi już w normie. Co do tej opuchlizny, to norma - jak brak wania lub problemy z nerkami to zatrzymywana jest woda w organizmie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.