|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Opium - ale nie to od YSL ;)
Hej
![]() W sumie mój wątek nie będzie dotyczył perfum, a ogólnie pojętych zapachów, więc nie wiem czy trafiłam do dobrego działu ![]() Ostatnio zastanawiam się nad pewną kwestią i mam cichą nadzieję, że trafi się na forum ktoś lepiej ode mnie zorientowany w temacie. Chodzi mi o wszelkie rzeczy reklamujące się jako te o zapachu Opium - czy mają one jakiś związek z prawdziwym opium czy to tylko chwyt marketingowy? A jeśli mają to czy to aby na pewno jest legalne? Z moich prywatnych obserwacji wynika, że na kadzidełkach jest na ogół napis, że to tylko nazwa, że nie mają one nic wspólnego z tym narkotykiem etc... Gdy przeglądałam olejki eteryczne w sieci - większość ma podobny zapis. Natomiast na urodziny od przyjaciółek dostałam olejek, którego w sieci nie mogę znaleźć, a jedyne co na opakowaniu jest napisane, to nazwa: NATURALNY olejek zapachowy Opium - czy to możliwe, że faktycznie jest on naturalny? Na to by wyglądało, by przecież gdyby nie był, musiałby być gdzieś podany skład... No ale co na to nasze polskie prawo? A jak wygląda sprawa ze świecami aromatyzowanymi? Z nimi osobiście jeszcze nie miałam do czynienia, w sieci są reklamowane jako prawdziwie opiumowe... Bardzo mnie fascynuje ta sprawa, bowiem interesuje się XIX wiekiem, całą tą bohemą, cyganerią etc., a wtedy żyła cała masa opiumistów. Więc dla mnie ta nazwa ma jakiś swój niezaprzeczalny urok, ale gdy próbuję zgłębić jak to wygląda naprawdę, ile to ma wspólnego z rzeczywistością... Dlatego proszę o wypowiedzi jeśli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.