![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() SOLARIUM: Kąpiel po opalaniu
Witam,
Mam ciekawe zapytanie. Ponieważ gdy kilka lat temu pierwszy raz poszedłem na solarium, bardzo sympatyczna Pani mi radziła, abym wykąpał się w razie potrzeby, po 2-3 godzinach od opalania. Stwierdziła że po bezpośredniej kąpieli nie będzie efektu opalenizny. Wczoraj koleżanka, wykąpała się od razu po Solarium i mówiła że woda była zabarwiona na brązowo ![]() Czy może ktoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, że opalenizna się zmywa? ![]() Pozdr. ffox |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: SOLARIUM: Kąpiel po opalaniu
też coś takiego kiedyś slyszałam. dlatego na wszelki wypadek myję się dopiero wieczorem.. tj. około 6 godzin po opalaniu
![]() swoją drogą muszę się wybrać na opalanko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja również gdy pójdę rano, to wole przemęczyć się te 6-8 godzin i wykąpać wieczorem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
hmmm szczerze mowiac slyszalam o tym pogladzie, ale opinie na jego temat sa sprzeczne, jedni mowia ze nie mozna, inni ze nie ma to znaczenia
opalenizna nie jest wytwarzana w naskorku, a podczas kapieli usuwasz martwy naskorek, wiec nie powinno miec to wplywu. ja sie zawsze kapie od razu po opalaniu poniewaz nie cierpie zapachu po solarium i nie narzekam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a może to była resztka jakiegos balsamu brazujacego?? hehe dobre ![]() ![]() ![]() nie, nie, to nie o to w tym chodzi. chcoaz sama nie do konca wiem o co ![]() a swoja droga, trzeba sie wybrac na solarium dzis ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
W jakim czasie po zażywaniu antybiotyku można się opalać? Mam na myśli solarium
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Osobiście wydaje mi się, że bardziej chodzi o szok termiczny i podraznienie skory, moze tez o to, że jesli ktos nie robi pilingu przed,to w czasie kapieli zetrze stary naskorek w którym zaczely sie procesy barwnikowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zreszta w kazdym solarium powinna byc tabliczka gdzie wypisanie sa wszystkie przeciwwskazania do opalnia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Moja siostra miała solarium, a ja też w nim często pracowałam i z tego co wiem, nie można się od razu kąpać absolutnie. Wiadomo nieprzyjemny zapach solarium, a do tego jak się człowiek spoci to zero komfortu, ale trzeba odczekać parę godzin. Bo łatwo można zauważyć, że np. jeśli pójdziesz do solarium rano, opalenizna jakby najbardziej "wyłazi" na wieczór.
Można zniwelować zapach specjalnym kremem do stosowania w solarium przed lub po. A specjalne żele do kąpieli z takich serii też są. A to co mówi Twoja koleżanka jest dla mnie dziwne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ale przeciez opalenizna nie powstaje w naskorku
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ależ to oczywiste ze opalenizna sie zmywa, nawet ta sloneczna
![]() przeczytaj za któryms razem w regulaminie solarium rady, opalenizna utrwala sie około po 48 godzinach, a by nie zmyła sie mozna sie kapac min 5 godzin po solarim,
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.sun4you.pl/pyt2.php |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A znajoma mówiła że woda nie była brązowa jak rdza, tylko nieczysta zabarwiona lekko z białej na brąz. Niczym się ponoć nie smarowała |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
wystarczy godzine po opalaniu sie wstrzymac od kapieli
![]()
![]() |
#18 |
BAN stały
|
ja po solarium odrazu wchodze do letniej wody a i tak opalenizna jest widoczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
U mnie w solarium wisi takie 10 przykazań opalania i w jednym z punktów jest zaznaczone, by po korzystaniu z solarium nie kąpać się przez ok. 2-3 godziny (niby opalenizna lepiej się wtedy utrwala).
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
sama doświadczyłam to na sobie kiedy zaczełam chodzić na solarium od razu po kąpałam się i niestety wogóle sie nie opałam,pózniej juz myłam sie wieczorem po pary h i efekt był
![]()
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Opalenizna najlepiej wychodzi na wieczór jak już pisałam. Nawet jak pójdę rano do solarium to wieczorem wychodzą mi rumieńce czy gdzieś jakieś zaczerwienienie. Jak ktoś chce się od razu kąpać, to jego biznes :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
![]() ja byłam w solarium 3 razy 5,7,7 minut i już troszkę widać ![]() ![]() ![]() ![]() a słyszałyscie o solarium brązującym? coś mi się gdzieś o uszy owiło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
ja pracowalam na solarium i to prawda ze trzeba odczekac minimum 2h , do tego czasu barwnik przyswaja opalenizne spowodowaną promieniowanieM uv . a z tym bronzem w wannie to smiech
![]() ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- a jesli chodzi o to solarium brazujace to jest cos takiego ze to normalne lozka tylko z lampami barzujacymi od razu ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o te kąpiele po. To mi w solarium Pani powiedziała by sie nie kąpac odrazu po opalaniu tylko odczekac z 2-3 godzinek ponieważ ciało się zagrzewa o jakbym sie wykapała a raczej w ciepłej wodzie bym tego nie robiła tylko letniej to mógłby wystąpic szok termiczny jak juz tu ktos wcześniej wspomniał.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znalazłam to kuknijcie http://www.solarium.pl/index.php/akt...jnie-brazujace Edytowane przez JOANNA16 Czas edycji: 2009-03-27 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
tak, tak
![]() ale różnią się napewno ceną za min. ![]() własnie wrociłam z solarium ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak wogóle to co ile i na ile minut chodzic do solarium aby opalenizna była trwała i widoczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
A są specjalne lampy z bronzerem
![]() Nie wiem, o co tam chodzi, bo moja siostra sprzedała solarium, niedługo po tym jak to zaczęło wchodzić. W jednym łóżku mieliśmy takie lampy... powiem tak. Czekoladowo ![]() JOANNA16, to na ile i co ile to jest indywidualna sprawa. Musiałabyś podać więcej szczegółów: jaką masz karnację, jak się opalasz itd. ![]() Jestem zdania, że każda Pani pracująca w solarium powinna wiedzieć takie rzeczy... by pomóc, a nie tylko umieć nastawić łóżko czy też je wyczyścić. Edytowane przez Wena90 Czas edycji: 2009-03-27 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
napiszcie jaka cena
![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Wena90 ma rację, szybkość nabierania kolorku i trwałość opalenizny zalezy od wielu czynników, ale chyba głównym jest karnacja i stosowane kosmetyki..
![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- u mnie np. na leżącym min/ 1,4zł w tubie/ 1,4zł więc jest jednak nieco drożej, ale ja wystarczy ze pojdę 3 razy po 8min i jestem już usatysfakcjonowana swoim brązem ![]() Edytowane przez ouuGlamour Czas edycji: 2009-03-27 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.