|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
*** FETA w roli głównej ***
Od jakiegoś czasu zasmakowałam się w serku feta i teraz szukam przepisów na różne z nim dania. Do tej pory nie bardzo mnie interesowały, bo dziwnym trafem serek mi nie smakował - kiedyś raz spróbowałam i dałam sobie spokój. Po paru ładnych latach odkryłam go na nowo i mam na niego smaka
![]() Zatem co polecacie?? Ja mogę tylko polecić dwa warianty sałatki z fetą 1) feta, sałata lodowa, pomidor, ogórek, ogórki konserwowe, rzodkiewka, papryka (najlepiej 3 kolory 2) feta, kapusta pekińska, pomidory, cebula (najlepiej cukrowa), ogórek, papryka, zioła prowansalskie - przygotowanie jak wyżej Zdaję sobie sprawę, że dla większości przepisy te to nic nowego, ale może akurat ktos takiej kombinacji nie jadł i zechce spróbować ![]() Czekam na Wasz propozycje Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2005-06-03 o 16:42 |
|
|
|
|
#2 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: *** FETA w roli głównej ***
ponieważ sie odchudzam jadam chlebek chrupki 3 zboża czy jakos tak posmarowany fetą..moze byc jakiś pomidor, czu ogórek....mi smakuje
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
własnie skończyłam robic kolację: pomidor w kostkę+ ogórek w kostę+ rzodkiewka w talarki+feta w kostkę+ cebula w 'kostkę'+ czosnek wycisnięty przez praskę+ oliwka z oliwek+ ocet winny+ pieprz- i teraz wszystko się chłodzi w lodówce
pyszne zestawienie.fetę dodaję do ruskich pierogów- 1/3 sera białego 2/3 fety- są ostrzejsze
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie to brakuje tutaj oliwek (czarnych, bo zielone sa brzydkie) , papryki i tymianku
)
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
sos= szpinak+FETA+ czosnek+ pieprz+ vegeta+ smietana
swietny jako sos do makaronu, bardziej gesty ( czyli z mniejsza iloscia smietany) jako farsz do nalesnikow. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wrzuciłam to co miałam pod ręką, jednak oliwki lubię, ale potrafię się bez nich obyć było pyszne
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Feta jest pyszna na ciepło. Można ją po prostu przysmażyć czy upiec.
Niedawno zgłosiłam przepis z fetą na ciepło, ale nie wiem czy już jest w poradniku.
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pychota
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
pasta serowa
feta, kostka twarogu, 2 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, kilkanaście zielonych oliwek zioła - prowansalskie, oregano, bazylia... (mogą być świeże) pieprz, oliwa z oliwek czosnek drobno siekamy lub wyciskamy seler kroimy w cienkie plasterki (gr. ok. 3 mm) podobnie kroimy oliwki wszystko razem mieszamy, przyprawiamy, dolewamy oliwy, żeby pasta była wilgotna i łatwiej się rozsmarowywała i... można wsuwać, bardzo dobra zamiast masła, pod wędlinkę, a także do pieczywka czosnkowego (do zapiekania i na zimno )
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
a ja robię tak :
feta w kostkę, pomidor w kostkę, ogórek zielony w kostkę, oliwki zielone w talarki, skrapiam dobrą oliwą z oliwek, posypuję ziołami prowansalskimi, mieszam, na talerz wykładam i przyozdabiam szczypiorkiem. VOILA! pyyyyycha a do tego bagietka na ciepło z masłem czosnkowym....mmmm....nie bo w gębie
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze spróbować ![]() Ja znam jeszczę coś takiego: Kilka pomidorków (można sparzyć i obrać ze skórki)kroimy w plasterki i układamy na talerzyku. Drobno siekamy czosnek, wsypujemy do jakiejs miseczki dolewamy troszkę oleju/oliwy i dodajemy troszke ziół (prowansalskie, bazylia, oregano) i ten czosnek z tą oliwą i ziołami rozgniatamy łyżeczką. Można troszke poczekać żeby ta papka "przeszła" wszystkimi składnikami. Następnie łyżeczką delikatnie smarujemy te porozkladane pomidorki (niestety troche pracochłonne) Fete zcieramy na tarce o drobnych oczkach, żeby powstawały takie drobniutkie kluseczki. Robimy to bezpośrednio nad pomidorkami - tworz się taka pierzynka. Można podawać jako przystawkę. POLECAM |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam nieco inny przepis:
- serek feta - puszka groszku - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasolki - czerwona cebula Fetę kroimy w kostkę, cebulę też, dorzucamy groszek, kukurydzę, fasolkę i mieszamy. Całość zajmuje nie więcej niż 10 minut i jest PYSZNE!!!
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam jeszcze inny: OMLET Z FETĄ
![]() -serek pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrej papryce (jak ktoś nie lubi na ostro to może być słodka) i mące, wrzucić na patelnie z masełkiem i podsmażyć... -zalać jajakami (2 na osobę) rozbełtanymi dokładnie z mleczkiem (łyżeczka lub 2 na osobę) i przyprawami (sól pieprz...cokolwiek ) i na małym ogniu ściąć (tzn. smażyć tylko z jednej strony)-można sobie jeszcze wrzucić czarne oliwki pokrojone w plasterki I to by było na tyle, może to niezbyt dietetyczne ale pycha!! |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Choć jestem na diecie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
A oto moja propozycja: kasza jaglana z cukinią i fetą. Co prawda, serek nie jest głównym bohaterem tego dania, ale niewątpliwie jest jego istotnym składnikiem. Poza tym, kasza jaglana jest ponoć bogatym źródłem krzemu, a więc tę potrawę można zaliczyć do pokarmów sprzyjających urodzie
Kasza jaglana z cukinią i serem feta 4 porcje 1 porcja –ok.340 kcal 300 g kaszy jaglanej, 4 cukinie, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła (natka, rozmaryn, tymianek), oliwa z oliwek, 250 g sera feta Kaszę ugotuj w osolonej wodzie (szklanka kaszy- 2 szklanki wody) z paroma gałązkami ziół. Umyj cukinię, razem ze skórką pokrój w drobną kostkę. Pokrój cebulę, podsmaż na łyżce oliwy, dodaj rozgnieciony czosnek i pokrojoną cukinię, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, lekko podsmaż. Jeśli trzeba dodaj oliwy. Kiedy cukinia jest miękka, wymieszaj ją z ugotowaną kaszą, przed podaniem posyp pokruszonym serem feta i posiekaną natką. Zamiast cukinii można użyć bakłażanów i papryki - przynajmniej ja tak robiłam. Nie należy żałować ziół.
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba jutro kupię fetę
Ten omlet, ta paste serowa
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
A ja wczoraj jadlam u mojej przyszlej tesciowej pyszna salatke :
Ser feta w kostke Pomidor w talarki ogórek (swiezy) w talarki czerwona fasola z puszki cebula w kostke makaron swiderki ( w nieduzej ilosci) por w połtalarki wszystki przyprawione ziołami (różnymi) Pycha bylo |
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja robie dużo dań z fetą ale moje ulubione to:
1.Koreczki Bakłażan Cukinia Feta czosnek przyprawe (jak kto woli) Bakłażana i cukinie kroje w długie plastry , na oliwie z oliwek podsmażam czosnek ok 3 ząbki wyciągam. Na tej oliwie smaże bakłażana i cukinie , dodaje przyprawy. Później kroje fete w takią dość sporą kostke. Plaster cukini kłade na bakłażanie (lub odwrotnie ) na to feta i zawijam w takie pulpeciki (mam nadzieje że ktos zrozumie o co mi chodzi ) Wykałaczka i gotowe. Fajne na imprezy.2. Nazwałam to moim Greckim wspomnieniem Na oliwie podsmażam czosnek , pomidorka , cebulke fete i przyprawy . Robi się z tego taka ciepła past , później na bagietke. Mmmmmm uwielbiam to |
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Hej a co powiedziecie o kaloryczności fety? Bo właśnie jestem ma dietce i narobiłam sobie strasznej ochoty na takie sałatki z fetą, ale nie wiem czy mogę sobie pozwolić
![]() |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba feta z Mlekovity jest w wersji "light" tylko nie pamietam ile % tłuszczu ale napewno mniej niż tradycyjna feta
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam sie z tym co napisala MagJa. Mlekowita ma takie fety wlasnie. Ale w Grecji "prawdziwa" feta ma powyzej 40% tluszczu.
Elizaa, w salatkach feta jest tylko dodatkiem, przewazaja jarzynki, wiec mozesz jesc. |
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Hmm faktycznie, fety w tych sałatkach nie za dużo jest
![]() Kupię sobie wersję light i włączę w mój codzienny jadłospis ![]() |
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(ta normalna nie-light - 45%) kiedys moja mama zrobila marynowane papryczki wg przepisu Maklowicza (bardzo slodkie) pieczone z serkiem feta. pycha
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
MagJa, no ladnie! od samego rana tkwia Ci w glowie procenty...
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz csiiii
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.

)

Ale teraz csiiii