zerowe poczucie własej wartości...przeczytaj - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-25, 12:47   #1
Jesse
Rozeznanie

zerowe poczucie własej wartości...przeczytaj

Hej, słuchajcie dziewczynki.
Nie wiem jak i gdzie tego szukać, więc piszę tutaj.
To dość osobista sprawa, ale wybaczcie wylewność-nie wiem jak mogę pomóc swojej mamie.
Przez to, że spędziła życie całe z moim ojcem, który nie był zbyt grzeczny i często ją dołował, moja mama ma strasznie niskie poczucie własnej wartości. Jest najwspanialszą osobą,jaką Bóg mógł mi zesłać na Ziemię, jestem z niej dumna bo do wszystkiego doszła sama własną ciężką pracą, ludzie ją kochają bo ma tak wielkie serce, że ciężko to opisać. Ale nie daje rady już w życiu, często płącze, uśmiecha się przez łzy, udaje że jest ok. Niestety od kilku lat nie mieszkam już w domu rodzinnym, ułożyłam sobie życie w dużym mieście, daleko od niej i ojca, mój brat też wyjechał do innego miasta. Mama została sama z ojcem i widzę jak się męczy. Nie myślcie że mój ojciec to patologia, nie ma agresji, przemocy itd...po prostu mój ojciec czasem powie coś mojej mamie zwyczajnie ją dołując.Nie mogę być tu częściej, ale widzę że zawsze jak przyjeżdżam to mama dostaje skrzydeł. Jestem najczęściej jak mogę.
Pytanie moje brzmi tak. Czy orientujecie się, czy istanieją jakieś kursy, warsztaty, czy spotkania które uczą" ludzi asertywności? Hmmm może nawet nie o asertywność tu się rozbija, po prostu chciałabym, żeby ktoś potrafił w mojeje mamie obudzić i podnieść poczucie włąsnej wartości. Będąc w stanach widziałam móstwo reklam takich spotkań. Ludzie chodzą na takie jakby kursy, gdzie np.uczą się przemawiać ładnie, bądź kreują silny wizerunek, bądź właśnie babki uczą się jak być silniejsze. Może któraś z Was zrozumiała o co mi chodzi?

Marzy mi się zabrać mamę na przykład w maju jak będzie ciepło i tylko we dwie wyjechać na wycieczkę w fajne miejsce a gdyby było połączone z takim kursem to i ja bym skorzystała, bo życie też zaczyna mnie pomału dołować. Chcę zrobić coś dla siebie i mamy a wyjazd we dwie i tak się szykuje

p.s. nie piszcie, że nie trzeba kursów i spotkań i szkole w tym kierunku, albo żebym powtarzała mamie jaka jest cudowna bo powtarzam i okazuje jak bardzo Ją podziwiam a uwierzcie mi, że jeśli ktoś dobrze prowadzi takie szkolenia i jest dobrym szkoleniowcem, to może zmotywować po prostu każdego

całuję i oczekuję informacji

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

zapomniałam o najwazniejszym z pytan- czy któras z Was uczeszczała w takich zajeciach. Grupowych, indywidualnych-obojetne. I jakie sa w zwiazku z tym spostrzezenia.
Kazda wypowiedz jest dla mnie wazna!

dziekuje za odpowiedzi na mój post
Stary 2010-12-25, 12:53   #2
gorica
Raczkowanie

Dot.: zerowe poczucie własej wartości...przeczytaj

Ja uczestniczę w zajęciach o podobnej tematyce, przez internet.
Ale najważniejsza sprawa to taka żeby Twoja mama sama sobie uświadomiła stan rzeczy. Ja tez się właśnie wyprowadziłam z domu i moja mama to przeżywa, ale już starałam się jej pomóc. Dochodziło do nieporozumień.
Takie niskie poczucie wartości to się leczy jak alkoholika, trzeba samemu się zabrać za siebie.
gorica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-25, 13:36   #3
Jesse
Rozeznanie

Gorica, przede wszystkim dziękuję za błyskawiczną odpowiedź
Niskie poczucie własnej wartości może zniszczyć życie, dotychczas uśmiechięta, pewna siebie osoba nagle ulega samodestrukcji, nie wierzy w siebie i każdy może nią manipulować, nie potrafi "odszczekać" inteligentnie nawet jeśli jest piekielnie inteligentna, później dopiero po nieprzyjemnej sytuacji analizując przebieg rozmowy i myśli sobie "tak powinnam powiedzieć"...Obserwuję moją Mamę, znam Ją doskonale, dlatego wiem co przechodzi. Zresztą mówi mi czasem o tym. Szkoda mi jej okropnie. Chciałabym, żeby była twarda, żeby umiała postawić na swoim a nie wszystkim przytakiwać, dla tzw.świętego spokoju.
Czasem myślę, że chciałabym, żeby moja Mama potrafiła być bardziej chamska dla ludzi, żeby Jej nie wykorzystywali. Ktoś ma problem-leci do mojej Mamy, a Ona mimo, że płacze sama czasem i nie ogarnia stresów ( a ma ich naprawdę dużo) to nie potrafi odmówić pomocy i jeszcze przyjmuje problemy innych...

Kochanie, co to za internetowy kurs? Płatny on jest? Napisz coś więcej, proszę. Będę wdzięczna.
Pytania z pierwszego postu kieruję natomiast dalej do Dziewczyn z Wizażu. Czy znacie jakieś takie warsztaty, tyle że stacjonarne?

całuję
Stary 2010-12-25, 13:56   #4
201801191006
Konto usunięte

ja swego czasu czytałam miesięcznik charaktery i tam były reklamy różnych takich warsztatów, kursów itp. we wróżce też kiedyś coś takiego widziałam. może zerknij w kiosku na te gazety, albo poszukaj na ich stronach internetowych.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-25, 14:05   #5
Jesse
Rozeznanie

Dziewczyy, znalazłam coś takiego, w sieci jest trochę reklam, ale mało jest takich spotkań ogółem i daleko bardzo
http://self-concept.eu/uploads/ofert...1-22.12.10.pdf

Faktycznie, super opisane teoretycznie...trochę to drogie wszystko, ale ja coś takiego zafunduję Mamie i żeby było Jej raźniej, to się z Nią wybiorę. Faktycznie poczekam aż się zrobi cieplej i postaram się połączyć takie coś ze wspólnym wyjazdem gdzieś, bo np.w Gdyni widzę co jakiś czas się takie coś odbywa

Ciekawe czy to coś pomaga. Strasznie chciałabym poczytać opinię kogoś, kto z czegoś takiego skorzystaał, nie chciałabym płacić za coś, co okaże się beznadziejne. Chciałabym, żeby mi któraś z Was coś poleciła
Stary 2010-12-26, 09:58   #6
www20
Raczkowanie

Twoja mama powinna być dumna ze ma taka corke ktora sie tak o nia troszczy
www20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 13:39   #7
Jesse
Rozeznanie

dziękuję
sądzę, że wszystkie córki tak się troszczą o swoje mamy i na odwrót. Przynajmniej powinny, choć wiem, że każdy ma inne relacje, czasem trudne.
Natomiast polecam z całego serduszka film "the secret" na podstawie książki autorstwa Rhondy Byrne z 2006 r.
Książki nie czytałam ale ściągnęłam film i wczoraj obejrzałam. Aż mi z serduszka kipiała radość. Dzisiaj oglądam drugi raz, tylko z Mamą. Narobię popkornu i seans sobie zrobimy

W każdym razie, w dalszym ciągu interesują mnie niżej wspomniane kursy i spotkania. Może są jakieś darmowe? Jeśli któraś z Was ten wątek czyta i zna kogoś lub sama uczęszczała to błagam-poproszę o informacje czy pomagają w podnoszeniu własnej wartości. Nawet na priv może być, jeśli krępujecie się na wątku głównym

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Loloo pomysł z informacjami z Charakterów jest bardzo dobry, dziękuję bo nie wpadłabym na to

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-27, 18:31   #8
benny90
Przyczajenie

...

Edytowane przez benny90
Czas edycji: 2015-01-30 o 19:08
benny90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 07:26   #9
A kuku
BAN stały

http://www.solaris-rozwojosobisty.pl...SOBISTEGO.html

Cała witryna jest warta przestudiowania.
A kuku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości