Stałe pierwszeństwo jednej osoby w wybieraniu urlopu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-16, 08:08   #1
annuszka123
Przyczajenie

Stałe pierwszeństwo jednej osoby w wybieraniu urlopu

Witam, bardzo potrzebuję porady Od około roku zastępuję koleżankę, która poszła na urlop macierzyński (pracuję w swoim dziale i jednocześnie wypełniam jej obowiązki "innodziałowe"). Koleżanka w swoim dziale była jeszcze z jedną panią i dotychczas dzieliły się urlopami (jedna brała w Wielkanoc, druga w Boże Narodzenie itd.).

Odkąd ja zastępuję koleżankę prezes w umowie zawarł informację, że ta druga pani ma pierwszeństwo w wyborze urlopu. Byłam święcie przekonana, że chodzi o to, że ona pierwsza sobie wybiera kiedy chce urlop np. majówkowy, a następnie pierwszeństwo mam ja. Otóż nie.

Wylądowałam w sytuacji, gdzie ta kobieta dzień przed planowaną nieobecnością mnie informuje, że jej nie będzie. W tym roku wszystkie długie weekendy i święta spędziłam w pracy. Chciałam urlop między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem z powodu wyjazdu do rodziny. Nic z tego, ta pani już mnie poinformowała, że ona wybiera te dnia i ja muszę iść do pracy.

Pytałam przełożonego - rozkłada ręce. Pytałam prezesa - mówi, że pani X ma pierwszeństwo, bo ja tylko tamtą koleżankę zastępuję, więc muszę się dostosować.

Generalnie koleżanka prawdopodobnie weźmie urlop wychowawczy jeszcze. Co najmniej trzy lata nie będę mogła wybrać urlopu w dowolnym terminie, bo pani X nie chce się dogadać. Co robić?

Czy to jest zgodne z prawem, że wśród dwóch osób na równorzędnych stanowiskach jedna ma permanentne pierwszeństwo w wybieraniu urlopu, a druga nie może nawet zaprotestować?
annuszka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 08:57   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Stałe pierwszeństwo jednej osoby w wybieraniu urlopu

Szlag ale syfna sytuacja. To ze zastepujesz to nie oznacza ze maja toba wycierac podloge...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 09:30   #3
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Pytałam prezesa - mówi, że pani X ma pierwszeństwo, bo ja tylko tamtą koleżankę zastępuję, więc muszę się dostosować
o, doprawdy ?

bzdura to jest jakaś
zastępujac kogoś na umowie normalnie pracujesz.
poczytaj kodeks, zapytaj jakiegoś radcę prawnego.

Prezes cię ordynarnie spławia stosując mobbing, równie dobrze może zabronić ci sikać, oddychać, czy zjeść kanapkę.
W ogóle co on ma za interes który pracownik i kiedy wybiera wszystkie urlopy ? Co za osobisty folwark i rządy jakiejś pani Jadzi? To jakaś jego kochanka ?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2017-11-16 o 09:34
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 10:06   #4
annuszka123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Szlag ale syfna sytuacja. To ze zastepujesz to nie oznacza ze maja toba wycierac podloge...

Też się trochę tak czuję :/ Czuję się totalnie dyskryminowana, a szef nie widzi problemu. Dogadać też się nie da, bo kobieta jest zadowolona i chce wykorzystywać to pierwszeństwo.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
o, doprawdy ?

bzdura to jest jakaś
zastępujac kogoś na umowie normalnie pracujesz.
poczytaj kodeks, zapytaj jakiegoś radcę prawnego.

Prezes cię ordynarnie spławia stosując mobbing, równie dobrze może zabronić ci sikać, oddychać, czy zjeść kanapkę.
W ogóle co on ma za interes który pracownik i kiedy wybiera wszystkie urlopy ? Co za osobisty folwark i rządy jakiejś pani Jadzi? To jakaś jego kochanka ?
W moim dziale ustalamy między sobą kto kiedy bierze urlop i jest sprawiedliwie. Jeśli jedna osoba brała w Wielkanoc, to w Boże Narodzenie bierze druga, nigdy z tym nie było problemów. Teraz w zasadzie nie ma opcji, żeby mieć wolne w długi weekend czy na święta, bo jest "bez dyskusji". Ta kobieta mnie nawet nie zapyta czy nie mam planów przypadkiem, tylko mi oznajmia, że mam iść do pracy, bo jej nie będzie...

Kodeks jest po mojej stronie, pytanie tylko co mi to daje. Bo skoro prezes o tym wie i nadal uważa, że pani Jadzia powinna mieć pierwszeństwo, to walę głową w mur. Zostaje mi PIP, ale wiadomo, że to jest ostateczność i potem pewnie wylecę z hukiem na bruk.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to złożenie własnego wniosku o urlop na te święta. Jak zostanie odrzucony to spytam na jakiej podstawie. Jedna, druga, trzecia taka sytuacja - nazbieram dowodów, że mi się wiecznie odmawia i przynajmniej zmuszę go żeby mi napisał oficjalne pismo z wyjaśnieniem dlaczego moje wnioski są zawsze odrzucane, a pani X akceptowane.
Stary 2017-11-16, 10:14   #5
kennedy
Zakorzenienie

Ja bym poszla do szefa i powiedziala ze nie moze tak byc. Powiedz co napisalas ze przez rok tak bylo i to sie musi skonczyc. Urlopami trzeba sie dzielic sprawiedliwie.

Ze jak odmawia to chcesz miec to na pismie.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2017-11-16, 10:22   #6
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Ja bym poszla do szefa i powiedziala ze nie moze tak byc. Powiedz co napisalas ze przez rok tak bylo i to sie musi skonczyc. Urlopami trzeba sie dzielic sprawiedliwie.

Ze jak odmawia to chcesz miec to na pismie.
Plus podstawa prawna. Zaraz spuści z tonu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 10:52   #7
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez annuszka123 Pokaż wiadomość
Odkąd ja zastępuję koleżankę prezes w umowie zawarł informację, że ta druga pani ma pierwszeństwo w wyborze urlopu.
Tzn. w umowie, którą podpisałaś jest zawarta taka klauzula ? Dlaczego nie dopytałaś o to przed jej podpisaniem, zamiast 'byłam święcie przekonana'.
Nie wiem czy zawieranie takich klauzul jest zgodne z prawem, ale w sumie czemu nie ? Skoro to podpisałaś.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2017-11-16 o 11:04
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-11-16, 11:03   #8
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 23:25
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 11:05   #9
201803290936
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7885931 6]Tzn. w umowie, którą podpisałaś jest zawarta taka klauzula ? Dlaczego nie dopytałaś o to przed jej podpisaniem, zamiast 'byłam święcie przekonana'.
Nie wiem czym zawieranie takich klauzul jest zgodne z prawem, ale w sumie czemu nie ? Skoro to podpisałaś.[/QUOTE]

Ale czy doprecyzowano co owo "pierwszeństwo" oznacza. Autorka to rozumiała tak, jak pewnie by rozumiało większość osób: duży letni urlop, czy jakieś dłuższe urlopy są zaplanowane i wtedy osoba, którą zastępuje ma pierwszeństwo. A nie że pierwszeństwo polegające na braniu urlopu dzień przed (czyli w sumie na żądanie) i rozwalanie czyichś planów. To się da wszystko ułożyć tak, aby Autorka nie była pokrzywdzona, tylko musi być dobra wola kierownictwa.
Stary 2017-11-16, 11:38   #10
annuszka123
Przyczajenie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7885931 6]Tzn. w umowie, którą podpisałaś jest zawarta taka klauzula ? Dlaczego nie dopytałaś o to przed jej podpisaniem, zamiast 'byłam święcie przekonana'.
Nie wiem czy zawieranie takich klauzul jest zgodne z prawem, ale w sumie czemu nie ? Skoro to podpisałaś.[/QUOTE]

W umowie nie mogło nic takiego być, oczywiście. To jest dopisek na umowie - dopisek ręczny, dodam. Żebym pamiętała o tym, kiedy będę ustalać urlop. Nic oficjalnego, ale "w umowie" jest - ustnej z szefem tak naprawdę.

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dzięki Doris, właśnie o to chodziło. Ja bym się nawet zadowoliła, gdyby ta kobieta mnie czasem zapytała o plany i gdyby się okazało, że mam coś ważnego - to by ustąpiła. A ona oznajmia i widać w tym satysfakcję, że jest górą.
Stary 2017-11-16, 12:12   #11
kennedy
Zakorzenienie

Daj znac jak to zalatwisz.

Ja bym poszla do szefa a jak nie to sie zwolnila.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-11-16, 12:15   #12
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Dzięki Doris, właśnie o to chodziło. Ja bym się nawet zadowoliła, gdyby ta kobieta mnie czasem zapytała o plany i gdyby się okazało, że mam coś ważnego - to by ustąpiła. A ona oznajmia i widać w tym satysfakcję, że jest górą.
Ależ proszę bardzo. Dla mnie to jest po prostu oczywiste, że trzeba się dogadywać. Jak nawet chcę wybrać jeden dzień z tygodniowym wyprzedzeniem, to pytam osoby, z którą pracuję, bo może akurat mieć jakieś ważne plany lub mamy coś w pracy ważnego zaplanowane, o czym nie wiem. Po prostu dobra wola i traktowanie innych na równi z sobą, a nie "moje na wierzchu, bo ja muszę".
Stary 2017-11-16, 14:29   #13
AuroraCoriolis
Zadomowienie

a to serio taki typ pracy, ze nie mozecie obie wziac urlopu w tym samym tygodniu ? Rozumiem,ze jakbyscie obie mialy zniknac na 3 tyg to moglby byc problem ale serio miedzy swietami a nowym rokiem sa chyba 3 dni - pracujesz w biurze ? Bo jak tak to moze uzyj takiego argumentu...
AuroraCoriolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 14:47   #14
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość
a to serio taki typ pracy, ze nie mozecie obie wziac urlopu w tym samym tygodniu ? Rozumiem,ze jakbyscie obie mialy zniknac na 3 tyg to moglby byc problem ale serio miedzy swietami a nowym rokiem sa chyba 3 dni - pracujesz w biurze ? Bo jak tak to moze uzyj takiego argumentu...
Słuszna uwaga.
Stary 2017-11-16, 15:02   #15
eyo
Zakorzenienie

na Twoim miejscu przedzwoniłabym do PIPu (ewentualnie jakaś porada prawna - przebolałabym nawet zapłatę za taką usługę na Twoim miejscu) zapytać czy taki zapis w umowie jest zgodny z prawem - nie musisz od razu składać skargi tylko po prostu zapytać o ich interpretacje prawną, może pomogą? jak okaże się, że zapis jest niezgodny (a obstawiam, że coś się znajdzie) to idziesz do przełożonego czy tam prezesa z wnioskiem o usunięcie niezgodnego z prawem zapisu z umowy

ewentualnie skrócona opcja ze zbieranie dowodów - zaraz Nowy Rok, idź na dzień dobry z kompletem wniosków o urlop na interesujące Cię dni wolne na cały rok (w sensie święta, urlop wakacyjny, długie weekendy) i niech szef podpisuje Ci te urlopy z góry a jak nie to niech Ci pisemnie poda powód odmowy

ps. macie w zakładzie plan urlopów? bo w większości przypadków zgodnie z prawem taki plan funkcjonować musi i powinien być przygotowywany na początku roku a nie robiony na bieżaco - jak to wygląda? jak są tam wpisane Twoje urlopy?

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-11-16 o 15:03
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 16:50   #16
natash88
Wtajemniczenie

Z urlopem potraktowali i traktuja Cie tak, jak i z tym zastepstwem. Jak wyrobnika, na dodatek na tyle miekkiego, ze mozna mu wszytsko wcisnac.
Czyli robisz 2 etaty? A placone masz za dwa? Czy pensja nawet nie drgnela? Nie masz mozliwosci normalnego, wybraniaw zasadach wybrania urlopu. I to ma jeszcze trwac kolejne lata, bo jej wychowawczy. Ja to sie dziwie, ze jeszcze nie uciekasz z tego kolchozu tylko gasisz pozar szklanka wody.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 17:51   #17
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Z urlopem potraktowali i traktuja Cie tak, jak i z tym zastepstwem. Jak wyrobnika, na dodatek na tyle miekkiego, ze mozna mu wszytsko wcisnac.
Czyli robisz 2 etaty? A placone masz za dwa? Czy pensja nawet nie drgnela? Nie masz mozliwosci normalnego, wybraniaw zasadach wybrania urlopu. I to ma jeszcze trwac kolejne lata, bo jej wychowawczy. Ja to sie dziwie, ze jeszcze nie uciekasz z tego kolchozu tylko gasisz pozar szklanka wody.
Zgadzam się z każdym słowem

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-16, 19:33   #18
adult90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Piękne podsumowanie nic dodać, nic ująć.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-17, 07:05   #19
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A ja właśnie się chciałam dopytać, jak wygląda to podwójne zatrudnienie, w swoim i jeszcze drugim dziale?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-11-17, 07:40   #20
annuszka123
Przyczajenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;78883666]A ja właśnie się chciałam dopytać, jak wygląda to podwójne zatrudnienie, w swoim i jeszcze drugim dziale?[/QUOTE]

Dostałam po prostu aneks do mojej umowy z wyszczególnieniem dodatkowych obowiązków. Tamta kobieta przejęła część pracy mojej koleżanki, ja drugą część. Wiadomo, pensja odpowiednio wyższa i wszystko pięknie - prócz dogrania kwestii tego "pierwszeństwa" w urlopie.

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość
Liczyłam na to też w zeszłym roku, kiedy okazało się, że nie mogę wziąć urlopu. Ale wtedy jedna z firm zadeklarowała chęć spotkania z dyrekcją i kimś z działu, więc siłą rzeczy ktoś musiał być. W tym roku prezes już też planuje kolejne spotkania, bo między świętami "w firmie jest puściej i nie ma takiego rozgardiaszu". Zawsze tak było podobno i one obie musiały się z tym liczyć, że między Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem na 90% trzeba będzie przyjść do pracy. Wtedy to im nie przeszkadzało, bo się dzieliły na zasadzie "w tym roku ja, w przyszłym ty". To jest taki dział, że tam musi być niestety ktoś pod telefonem i mailem. A że nie chcą nam dawać telefonów komórkowych do domu ani też nie mają zamiaru udostępnić maila na innych komputerach (typu laptop w domu), to niestety ktoś musi wziąć tyłek i przyjechać do pracy.

Wiecie, to nie jest tak, że ktoś mnie ubrał w zastępstwo bez pytania o zgodę, bez podania warunków itd. Po upływie deklarowanego czasu "wracam" do swojego działu i zupełnie innych zasad przyznawania urlopów. (Generalnie ja nawet biurka nie zmieniłam, wciąż siedzę u siebie). Wszystko mamy dogadane prócz tego, że pani X ma "pierwszeństwo". Rozumiem, że kobieta jest starsza, lata przepracowała, ale kurcze - mimo wszystko kodeks pracy mówi o równym dostępie do urlopu każdego pracownika. Jak chcą ją jakoś wynagrodzić, to niech jej dają premię, a nie pierwszeństwo w urlopie moim kosztem...

Edytowane przez annuszka123
Czas edycji: 2017-11-17 o 07:47
Stary 2017-11-17, 13:04   #21
Hultaj
BAN stały

Ja bym poszła na spokojnie do prezesa, bez żadnej kopary, w luźniejszym momencie, i zglosiła, że to jest cholerny problem i kobieta wykorzystuje sytuację.

Że każdy by chciał brać urlopy dokładnie wtedy kiedy mu to pasuje i nie liczył się kompletnie z nikim. Podkresliła, że to czy tamto jest dobre, że doceniasz swoją pracę, ale to co robi współpracownica jest zwyczajnie nieludzkie (żeby nie używać brzydkch wyrazów). Też masz rodzine z którą chcesz spędzić święta.
I że prosisz jego, prezesa, skoro do tamtej nic nie dociera, żeby wydał odgórną dyspozycję bo chyba tyle zrobić we wlasnej firmie to mu wolno. Wiesz, że to dziecinne nie umieć dogadać się pomiędzy sobą, ale cóż, bywa. W firmach o takich sprawach decydują kadry, kolejność zgłoszeń, ustalenia szefów, to nie jest prywatny folwark pracowników.

Kiedyś urlopami tamta i koleżanka się wymieniały, więc nie byl to niczyj przywilej, nagle pani dorwała się do jakiejś okazji, i wydaje się jej, że może wykorzystywać sytuację i hulaj dusza piekła nie ma. Ustępowałaś rok czasu i chyba już wystarczy.

Nie wierzę że kodeks pracy mówi: paniom jadziom przysługuje zawsze i wszędzie wybieractwo urlopów a panie basie mają się dostosować, więc zakładam, że prawo na pewno jest po twojej stronie. A do umowy o pracę zawsze możesz podpisać aneks, skoro podpisalaś doskrobane długopisem że święta i wszelkie długie łikendy zaklepuje sobie wyłącznie pani x, jak w przedszkolu, i teraz przez to nie możesz nic sensownie zdecydować w kwestii urlopu.
Może być jasno powiedziane, że np. w styczniu planujecie urlopy, niech pani jadzia sobie zdecyduje już, czy święta te czy te (przy czym jak w tym roku BN jest jej, to w przyszłym już nie ), czy majówka, ale na tym koniec, a nie wszystkie święta, majowe, czerwcowe i sierpien, a ty się kiś. Spryciula pożal się boże.

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

a w ogóle co to za zglaszanie z dnia na dzien że się nie przychodzi.
cwaniara. co ona jest jakaś właścicielka. Takie coś to tylko jeśli charakter pracy na to pozwala i współpracownicy między sobą mają ustalone, że tak robią, a szef na to pozwala.

w innym wypadku po coś wymyślono ''urlopy na żądanie'' i to są 4 dni w roku, a nie wszystkie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2017-11-17 o 13:01
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-17, 16:28   #22
mushroomhunter
Zadomowienie

Zapisy umowy o pracę, które są dla pracownika mniej korzystne, niż przepisy "kodeksowe", mówiąc w uproszczeniu - nie obowiązują - mimo tego, że się coś takiego podpisało.

Ja bym złożyła normalnie wniosek o urlop w tym czasie i tak jak piszecie zażądała uzasadnienia w razie odmowy. Potem inspekcja pracy.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-05, 15:59   #23
annuszka123
Przyczajenie

Nie wiem, czy ktoś jeszcze czyta ten wątek, ale generalnie cyrku ciąg dalszy

Udało mi się skasować wpis na temat pierwszeństwa, prezes sam przyznał rację, że było to nieprofesjonalne z jego strony i że dostęp do urlopu mamy równy. Nie muszę chyba mówić, jak bardzo nie spodobało się to pani X?

Zasady zostały te same - któraś z nas ma być, jeśli drugiej nie ma, ale jednocześnie obie mamy dowolność w składaniu wniosku o urlop. Nie było mowy, aby się dogadać, ale na nowych zasadach niejako udawało mi się czasem pójść na urlop.

Ostatnio zgłosiłam wniosek o urlop w poniedziałek (na piątek) i dostałam zgodę. We wtorek pani X, wiedząc o moim urlopie, również zgłosiła wniosek, ale celowo zrobiła to w dość nerwowym momencie i pan dyrektor również ten wniosek jej podpisał z rozpędu. W czwartek usłyszałam, że może jednak bym zrezygnowała z urlopu, bo takie zamieszanie się zrobiło... Odpowiedziałam, że nie ma mowy, bylam pierwsza, otrzymałam zgodę, nie mam zamiaru rezygnować! Dziś podobno prezes warczy na wszystkich, że tyle powtarzał na temat urlopów i obecności, a my jednocześnie na urlopach.

Oczywiście ja tu nie ponoszę winy. Ale spójrzcie, jak ludzie kombinują, żeby tylko wyjść na swoje i pokazać "że ona też może urlop dostać w tym samym terminie, co ja, bo jest ważniejszym pracownikiem niż ja i nadal ma to niepisane pierwszeństwo"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-05, 18:23   #24
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem, czy ktoś jeszcze czyta ten wątek, ale generalnie cyrku ciąg dalszy
Udało mi się skasować wpis na temat pierwszeństwa, prezes sam przyznał rację, że było to nieprofesjonalne z jego strony i że dostęp do urlopu mamy równy. Nie muszę chyba mówić, jak bardzo nie spodobało się to pani X?
Zasady zostały te same - któraś z nas ma być, jeśli drugiej nie ma, ale jednocześnie obie mamy dowolność w składaniu wniosku o urlop. Nie było mowy, aby się dogadać, ale na nowych zasadach niejako udawało mi się czasem pójść na urlop.
Ostatnio zgłosiłam wniosek o urlop w poniedziałek (na piątek) i dostałam zgodę. We wtorek pani X, wiedząc o moim urlopie, również zgłosiła wniosek, ale celowo zrobiła to w dość nerwowym momencie i pan dyrektor również ten wniosek jej podpisał z rozpędu. W czwartek usłyszałam, że może jednak bym zrezygnowała z urlopu, bo takie zamieszanie się zrobiło... Odpowiedziałam, że nie ma mowy, bylam pierwsza, otrzymałam zgodę, nie mam zamiaru rezygnować! Dziś podobno prezes warczy na wszystkich, że tyle powtarzał na temat urlopów i obecności, a my jednocześnie na urlopach.
Oczywiście ja tu nie ponoszę winy. Ale spójrzcie, jak ludzie kombinują, żeby tylko wyjść na swoje i pokazać "że ona też może urlop dostać w tym samym terminie, co ja, bo jest ważniejszym pracownikiem niż ja i nadal ma to niepisane pierwszeństwo"
i bardzo dobrze zrobiłaś że się nie zgodziłaś na zmianę.
Całe to zamieszanie świadczy o Pani X, i moim zdaniem, może się na takim zachowaniu mocno przejechać.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-08, 13:41   #25
annuszka123
Przyczajenie

W związku z tym, mam jeszcze jedno pytanie. Jestem osobą na zastępstwo, ale mogłam wybrać urlop mimo, że koleżanki (którą zastępuję) fizycznie nie ma w pracy.

Ale pani X i ja nie możemy w tym samym terminie iść na urlop. Czy w jakiś bardzo nieprzewidzianych sytuacjach pracodawca może jednak udzielić mi urlopu, gdy pani X nie ma? I odwrotnie - czy jeśli pani X jest na urlopie, to ja bezwzględnie muszę zostać w pracy (nie mogę np. poprosić o urlop na żądanie)?

Z tego co się zorientowałam pani X dzisiaj złożyła wnioski na urlop do końca roku (2 listopada, okres przed świętami, okres między świętami). Twierdzi, że dyrektor podpisał już i urlop ma zaklepany. Oznacza to, że kolejny raz będę musiała pójść między świętami do pracy. Składałam wniosek u swojego przełożonego i również mam podpisany. Summa summarum - obie mamy podpisane wnioski, ale przez różne osoby. Co teraz?

I jeszcze pytanie koleżanki, która zastępuje sekretarkę - też zasada jest taka sama - jedna musi być w pracy. Sekretarka jest przyzwyczajona rok rocznie brać urlop między świętami. Koleżanka ma dość przychodzenia i pracowania za Sekretarkę w tych newralgicznych terminach. Jednocześnie Sekretarka urlop zgłasza szefowi, a koleżanka swojemu przełożonemu. Przed samymi świętami dowiadują się nazwajem, że obie mają urlop podpisany (ale przez różne osoby) i w związku z tym jest potem walka, która ma "ważniejszy" wniosek.

Czy jest gdzieś w kodeksie podstawa, że jeśli pracownik jest pracownikiem zastępującym innego (a jednocześnie jeszcze pracuje w zupełnie innym dziale), to może być blokowany jego urlop? Bo siłą rzeczy koleżanka ma utrudniony dostęp do urlopu - nie dość, że musi uzyskać zgodę w swoim dziale (i uzyskuje), to potem jeszcze musi uzyskać zgodę Sekretarki (która mówi, że sorry, ale ona bierze urlop i koniec), a to powoduje, że koleżanka cały czas ma urlop odwoływany. Jakie są zasady dostępu do urlopu w takich sytuacjach, kiedy ktoś pracuje w dziale A i dodatkowo zastępuje pracownika działu B. Czy gdy pracownik działu B chce urlop, to zastępca musi wówczas być (a jeśli też planuje urlop?).

Edytowane przez annuszka123
Czas edycji: 2018-10-08 o 13:48
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości