|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co byście zrobiły na moim miejscu??--każda opinia jest dla mnie ważna
ok
Edytowane przez tysiulka18 Czas edycji: 2012-01-01 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co byście zrobiły na moim miejscu??--każda opinia jest dla mnie ważna
zrób tak jak Ty uważasz... A studia zawsze możesz zacząć już np. po tym studium... np. jakieś studia zaoczne... wtedy kiedy będziesz już pracować...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że skoro interesujesz się kosmetykami i chciałabys pomagać kobietom, to czemu nie? Powinnaś robić to co lubisz... a nie katować się np. pracą nauczycielki skoro ci to nie leży (mimo że jestes dobra z przedmiotów humanistycznych), w pracy spędzasz praktycznie całe dnie, więc powinna być ona conajmniej znośna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Z humanistycznych jestem dobra-ale po tym jedynie mogę zostać nauczycielem, bo wiadomo że humanista nie będzie pracował w papierkowej robocie, gdzieś w biurze czy urzędzie
A kto Ci takich bzdur naopowiadał? Teraz i tak mniej wazne jest jakie studia kończysz, ale co soba reprezentujesz, jakie masz umiejętności, poziom entuzjazmu, zaangazowanie, kreatywnosc. Poza tym, humanista może pracować w urzedzie przy biurku, ale wcale nie musi, a to bardzo ważne. Co do stiudium kosmetycznego - nie wiem. Zeby otworzyc jako tako wyposażony gabinet, żeby jakos wyglądał trzeba mieć niemałe pieniążki. Jeśli rodzice będą Ci w stanie pomóc a to Twoje marzenie to jak najbardziej. Za kilka lat, to co mysla inni bedziesz miec głęboko w .... ![]() Marilyn ( humanistka pracująca częsciowo w biurze) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja w tym roku koncze bardzo humanistyczne studia ![]() ![]() W przypadku studiow humanistycznych licza sie Twoje soft skills, czyli umiejetnosc szybkiego uczenia sie, kreatywnosc, itd. Dodatkowo wazne jest to, co zrobisz w trakcie studiow - praktyki, staze. Mozna zrobic tez studia podyplomowe z PR, bardzo wielu humanistow pracuje w dzialach personalnych firm, nieprawda jest, ze humanisci nie moga zrobic kariery w biznesie, handlu, itd. A jesli masz zdolnosci jezykowe, idz w tym kierunku - moze lingwistyka?
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
a czy jesli chodzi o kosmetyke nie mozna isc na studia? nie ma takich?nie wierze! znajoma robi licencjat w tym kierunku. dowiedz sie najpierw jakie masz mozliwosci,To Twoje zycie i mysle ze powinnas robic to czym sie interesujesz! pozdrawiam....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie powinnas się oglądać na to co inni powiedzą, bo ludzie którzy tak robią zwykle nie są w pełni szczęśliwi i nie czują się spełnieni. To powinien być twój wybór, a to ty wiesz najlepiej czego chcesz.
Zrób tak,żebyś po kilku latach mogła mieć do nikogo pretensji. Oczywiście przemyśl wszystko dokładnie i przede wszystkim patrz na to, co chciałabyś robić, bo możesz nie w pelni zdawac sobie sprawe z własnych możliwości ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
chciałabym tylko dodać, że według mnie, nie ma nic gorszego niż szukanie kierunku studiów tylko po to, żeby studiować... znam takie osoby, które np. zaczynały jakies tam określone studia bo np. ich koleżanka/kolega studiowali to samo a po 2 latach rezygnowali i rozpoczynali nowe studia... już te wymarzone...
napisałaś: Może to głupie, ale trochę mi tak jakoś wstyd że idę na studium a nie na studia. Chodziłam do liceum ogólnokształcącego, po którym wszyscy idą na studia, a ja jedna z lepszych uczennic wybieram sobie 2 letnie studium... tak jakoś mi głupio będzie jak ktoś mnie spyta na jakie idę studia a ja powiem, że idę na studium kosmetyczne.(żeby iść na studium nawet nie trzeba miec zdanej matury). nie musisz przeciez wszystkim o tym mówić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() nie napisałaś z jakiego jesteś miasta, ale kosmetologię można studiować (Kraków, Łódź itp) z tym, że w jednym miejscu nauka jest płatna a w drugim nie (np. na Medycznej w Łodzi) To studia 3-letnie, licencjackie (w Łodzi - magisterskie) A poza tym, to mam podobnie jak Ty - ze ścisłych średnio (choć zdaję matematykę na maturze), jestem humanistką (ale z wykluczeniem historii ![]() Problem sprawiało mi natomiast wybranie sobie kierunku, na który pójdę po maturze (juz w czwartek ![]() Powodzonka i rób to co czujesz, że jest słuszne dla Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez Santababala Czas edycji: 2006-01-22 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Hm...a mnie sie wydaje ,ze humanistyczne studia stwarzaja najwiecej mozliwosci.Chodzi o specyficzne myslenie,rozwoj kreatywnosci.I to sie przydaje w wielu zawodach,nie tylko nauczycielskich.
Ze studium kosmetologicznym to dobry pomysl ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej ja jestem na drugim roku na AGH i powiem ci szczerze że też miałam taki sam dylemat jak Ty z tm że ja ani nie byłam dobra z matematyki ani z przedmiotów humanistycznych jedynie bardzo dobzre mi szło z języka niemieckeigo
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze nic na siłe
![]() ![]() ![]() I absolutnie nie patrz na to co mówią ludzie, to ma być twój wybów bo to ty masz sie czuć dobrze w tym co studiujesz a nie twoja rodzina i znajomi. Życze owocnych wyborów, ściskam ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Studia humanistyczne to nie tylko pedagogika i wszelakie filologie. To także psychologia, socjologia, politologia, stosunki międzynarodowe, prawo, dziennikarstwo, etnologia, kulturoznawstwa.... Studia humanistyczne dają najwięcej możliwości, bo rozwijają wszechstronnie i nie zamykają Cię w kręgu jednych i tych samych zagadnień.
Poza tym, jak dziewczyny zauważyły, nic na siłę. Ważne jest robić w życiu to, co da Ci przyjemność i satysfakcję. Nie studiujesz dla rodziców, babć, sąsiadek, lecz dla siebie! I o tym przede wszystkim powinnaś pamiętać. Zawsze możesz zacząć studia 3 letnie licencjackie, dzienne, a potem robić dzienne studium kosmetyczne, a zaocznie magisterium. Możesz połączyć studia z przyszłą pracą kosmetyczki - marny ze mnie chemik, ale zapewne są kierunki, które dają dużą wiedzę na tematy pokrewne kosmetyce ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Tysiulka Kochana, jakbym czytała siebie! Jestem w identycznej sytuacji. Liceum skończyłam z wyróznieniem, świadectwo z paskiem, z polskiego 6, z matmy 3 (jedyna na świadectwie ![]() ![]() Mam nadzieje że mi sie uda, a tym czasem życzę powodzenia na jutrzejszym polskim! ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
![]()
Idź na kierunek który naprawdę Cię pociąga i interesuje. Najlepszym rozwiązenim, moim zdaniem, będzie pójście na studia kosmetologiczne (może z jakąś ciekawą specjalizacją np. odnową biologiczną lub rehabilitacją- sa takie specjalizacje np. w Olsztynie). Będziesz zadowolona Ty i zadowoleni będą rodzice.
Innym rozwią zaniem może być podjęcie studiów i studium jednocześnie. Na pewno sobie porodzisz, mnóstwo osób sytudiuje teraz dwa kierunki na raz. A studia humanistyczne nie ograniczają sie do zawodu nauczyciela ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.