Literatura czeska - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-11, 19:50   #1
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092
Konto usunięte

Literatura czeska

Ciekawa jestem, czy na wizażu znajdę miłośniczki literatury czeskiej?

Od kiedy w ręce wpadła mi kultowa "Nieznośna lekkość bytu" Kundery, dość mocno zainteresowałam się twórczością tego pana i jego krajanów. Tym sposobem dotarłam do Hrabala i Viewegha. I pozostaję urzeczona nostalgiczno-komicznym światem przez nich prezentowanym, ciekawie podaną prawdą o ludziach.

Jak do tej pory udało mi się przeczytać:

Hrabal Bohumil
• Obsługiwałem angielskiego króla
• Pociągi pod specjalnym nadzorem

Kundera Milan
• Niewiedza
• Żart
• Śmieszne miłości: Anegdoty melancholijne
• Księga śmiechu i zapomnienia
• Nieznośna lekkość bytu
• Tożsamość

Viewegh Michal
• Cudowne lata pod psem

Jako wstępniak pozwolę sobie zacytować Wikipedię:

Cytat:
Literatura czeska to literatura, która powstawała i powstaje na terenie historycznych Czech i jest pisana przez osoby, które tradycyjnie związane są z kulturą Czech. Literatura ta jest pisana nie tylko w języku czeskim, ale też w innych językach (np. po łacinie, niemiecku, grecku, hebrajsku lub rosyjsku). Od kiedy w XIX wieku Czesi zdefiniowali swoją narodowość jako związaną z językiem czeskim za przedstawicieli literatury uważa się przede wszystkim osoby piszące w tym języku. W niniejszym zestawieniu podajemy również pisarzy nie piszących po czesku, ale związanych z tym krajem, zaznaczając (o ile to możliwe) przy nich, w jakim języku pisali.
Tu lista najbardziej popularnych czeskich pisarzy:
Cytat:
  • Ota Pavel
  • Václav Havel
  • Jaroslav Hašek
  • Bohumil Hrabal
  • Milan Kundera
  • Jachým Topol
  • Jan Neruda
  • Karel Michal
  • Viewegh Michal
  • Sylva Fischerová
  • Franz Kafka
  • Ivan Klíma

Twórcy fantastyki:
  • Karel Čapek
  • Miroslav Žamboch
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-15, 22:23   #2
polinea
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Literatura czeska

ogólnie jakąś przesadną fanką czeskiej literatury nie jestem, ale do "przygód dobrego wojaka Szwejka" wracam bardzo często, bo jak nie wracać do tego typu tekstów:
Bardzo mi przykro, ale w wojsku byłem poddany superarbitracji z powodu idiotyzmu i urzędowo zostałem przez nadzwyczajną komisję lekarską uznany za idiotę. Ja jestem idiota z urzędu.
polinea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 17:03   #3
kade6
Raczkowanie

Ja z koleji lubię Miroslava Žambocha, fantasy w jego wydaniu jest niezłe, do tego nieziemski przystojniak
kade6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 09:28   #4
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kade6 Pokaż wiadomość
Ja z koleji lubię Miroslava Žambocha, fantasy w jego wydaniu jest niezłe, do tego nieziemski przystojniak
Aż podreptałam do Google Grafika, żeby wyszukać

Mogłabyś coś polecić Žambocha na początek?
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 09:49   #5
kade6
Raczkowanie

[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;13766583]Aż podreptałam do Google Grafika, żeby wyszukać

Mogłabyś coś polecić Žambocha na początek?[/QUOTE]
Ja zaczynałam od "Krawędzi żelaza", książka jest w dwóch tomach. Czyta się ekspresowo, bo fabuła wciąga, ale ja w ogóle lubię fantasy, więc mogę być nieobiektywna
PS- przystojniak, no nie?
Stary 2009-09-22, 10:50   #6
kade6
Raczkowanie

Ależ tu cicho... Odkurzę trochę ten wątek
Jakiś czas temu czytałam "Nieznośną lekkość bytu" Kundery i książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Kundera bardzo realistycznie kreuje postacie, a zaraz potem wspomina, że są tworami jego wyobraźni. Nietypowy zabieg, być może autor zamiast obszernych opisów swoich przemysleń wolał ożywić je trochę fabułą i bohaterami , przypominając jednak od czasu do czasu, że historie są zmyślone.
Ale najwazniejsze w tej książce są dla mnie spostrzeżenia Kundery na temat życia w ogóle i życia w państwie totalitarnym. I nie tyle same przemyślenia robią wrażenie, ale sposób ujęcia ich w słowa. Na długo zapadają w pamięć

Wczoraj skończyłam czytać kolejną pozycję z Žambocha ( "Bez litości" ) , kto lubi fantastykę, to polecam
Stary 2009-09-22, 13:57   #7
Lea_
Wtajemniczenie

Studiowalam filologie czeska i z literatura miala do czynienia przez cale studia, nie jestem wielką fanka, mozna sie zrazic czytajac jakies staroczeskie rekopisy ale polecam wlasnie:
Michala Viewegha - pisze ksiazki typowo dla kobiet ,lekkie z humorem ale raktujące o poważnych sprawach , najbardziej podobala mi sie " Powieść dla kobiet"
Ladislava Fuksa - porusza tematykę nazistowska najlepsza wg mnie pozycja to - "Palacz zwłok" o przekształceniu przykladnego ojca , meza w psychopatycznego morderce zafascynowanego Hitlerem
B.Hrabala- "Pociągi pod specjalnym nadzorem" i "Postrzyżyny"
no i oczywiscie Milana Kundere - oprócz " Nieznośnej lekkości bytu"polecam " Żart"

No i oczywiście Karel Čapek , jezeli ktoś lubi fantastykę naukową , najwybitniejszy moim zdaniem autor tego gatunku.
Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 09:08   #8
anemeon
Zakorzenienie

a ja Kundery polecam "Walc pożegnalny"

anemeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 10:24   #9
kamilawu
Zakorzenienie

Eirenn, z twojej listy wybieram Jaroslava Haska z jego mega zabawnym wojakiem Szwejkiem, a spoza listy proponuję "Kacicę" Pavla Kohouta
kamilawu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 13:52   #10
treeth
Raczkowanie

.

Edytowane przez treeth
Czas edycji: 2010-05-07 o 15:54
treeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 21:43   #11
lemka
Zakorzenienie

Jeżeli ktoś ma ochotę na bliższy kontakt z literaturą czeską, to zachęcam nie tylko po sięganie do tych najbardziej "oklepanych" pisarzy, ale również innych. Literatura czeska to nie tylko Hrabal, Kundera i Hasek, ale też wielu innych. Niestety pewne ograniczenia nakłada również język, bowiem dużo ciekawych książek pozostaje nieprzetlłumaczonych na język polski. Polecam, oprócz wymienionych Fuksa i Capka, Ajvaza, Topola, Hodrovą, Hulovą.
Stary 2010-09-29, 15:12   #12
Velvetrope
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lemka Pokaż wiadomość
Polecam, oprócz wymienionych Fuksa i Capka, Ajvaza, Topola, Hodrovą, Hulovą.
Ja bym jeszcze dorzuciła Otę Pavla i Škvoreckiego
Velvetrope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 21:19   #13
joanna975
Raczkowanie

powiem wam szczerz, ze filmy czeskie uwielbiam, ale książki żadnej nie przeczytałam. A szkoda...
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 19:58   #14
Velvetrope
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joanna975 Pokaż wiadomość
powiem wam szczerz, ze filmy czeskie uwielbiam, ale książki żadnej nie przeczytałam. A szkoda...
Żadnej w oryginale?

Ja też uwielbiam filmy czeskie, ale to trochę OT, więc proponuję załóżmy nowy wątek na ten temat, żeby nas stąd dziewczyny nie przegoniły np. tu:Kino czeskie

Edytowane przez Velvetrope
Czas edycji: 2010-09-30 o 20:07
Velvetrope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 22:31   #15
pocokomunazwa
Rozeznanie

Ja może dość ograniczenie, bo nie czytam ogólnie za wiele ale od jakichś dwóch lat tylko i wyłącznie Hrabal (jak już przeczytam wszystko to się wezmę za inne czeskie). Ale go uwielbiam, za jego styl i tę "niepowszednią powszedniość".

Przeczytane:
Balony mogą wzlecieć
Taka piękna żałoba
Czuły barbarzyńca
Sprzedam dom w którym już nie chcę mieszkać
Różowy kawaler
Zbyt głośna samotność
Piękna rupieciarnia
Schizofreniczna ewangelia
Postrzyżyny
Dobranocki dla Cassiusa
Večerníčky pro Cassia (wbrew pozorom nie jest to to samo co polska wersja, czeska jest dużo lepsza)

Czekają na półce:
Wesela w domu
Pieśni dziadowskie i legendy

Edytowane przez pocokomunazwa
Czas edycji: 2010-12-26 o 22:34
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-26, 23:15   #16
Anahstasia
Zakorzenienie

To ja bym do tej listy dodała genialną, choć niepozorną książkę: Czarny domek Stanislava Komárka. To jedna z moich największych literackich niespodzianek O wrażeniach napisałam tu, być może którąś z Was recenzja zainspiruje do lektury. Ze swojej strony gorąco polecam
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 23:21   #17
pocokomunazwa
Rozeznanie

Anahstasia zaciekawiłaś mnie. Jeśli ją gdzieś znajdę to na pewno przeczytam. A jeśli chcesz coś w podobnym klimacie co opisałaś do pooglądania to polecam serial Vypravej. Akcja zaczyna się w latach 60 XX wieku i opisuje dzieje jednej rodziny, ich przyjaciół. Wszystko jest "pomieszane" z tym co się działo w tamtych czasach w Czechosłowacji.
Stary 2010-12-26, 23:26   #18
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pocokomunazwa Pokaż wiadomość
Anahstasia zaciekawiłaś mnie. Jeśli ją gdzieś znajdę to na pewno przeczytam. A jeśli chcesz coś w podobnym klimacie co opisałaś do pooglądania to polecam serial Vypravej. Akcja zaczyna się w latach 60 XX wieku i opisuje dzieje jednej rodziny, ich przyjaciół. Wszystko jest "pomieszane" z tym co się działo w tamtych czasach w Czechosłowacji.
Ooo, to już spieszę go poszukać. Dziękuję! Obejrzę go z ogromną ciekawością Mam też nadzieję, że Komarek i Tobie przypadnie do gustu (jeszcze nie tak dawno był za grosze w tanich książkach, więc być może tam udałoby Ci się go upolować
Stary 2010-12-26, 23:30   #19
pocokomunazwa
Rozeznanie

Internetowy Empik go nie ma. Ale właśnie znalazłam na allegro za 10 zł 16 z przesyłką

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-26, 23:36   #20
Anahstasia
Zakorzenienie

O, no to cena do przełknięcia To tym bardziej teraz mogę życzyć przemiłej lektury!
Stary 2011-01-07, 19:34   #21
pocokomunazwa
Rozeznanie

Przeczytany.

Po recenzji spodziewałam się czegoś lepszego. Szczególnie na początku bardzo ciężko się czytało, od lat 60 jakoś łatwiej. Poza tym książka zawierała dość sporo błędów językowych czy edytorskich, które kiedy utrudniały czytanie. Kilka razy musiałam ze 3-4 razy przeczytać zdanie żeby zrozumieć o co w nim chodzi...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości