|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||
Konto usunięte
|
Literatura czeska
Ciekawa jestem, czy na wizażu znajdę miłośniczki literatury czeskiej?
![]() Od kiedy w ręce wpadła mi kultowa "Nieznośna lekkość bytu" Kundery, dość mocno zainteresowałam się twórczością tego pana i jego krajanów. Tym sposobem dotarłam do Hrabala i Viewegha. I pozostaję urzeczona nostalgiczno-komicznym światem przez nich prezentowanym, ciekawie podaną prawdą o ludziach. Jak do tej pory udało mi się przeczytać: Hrabal Bohumil • Obsługiwałem angielskiego króla • Pociągi pod specjalnym nadzorem Kundera Milan • Niewiedza • Żart • Śmieszne miłości: Anegdoty melancholijne • Księga śmiechu i zapomnienia • Nieznośna lekkość bytu • Tożsamość Viewegh Michal • Cudowne lata pod psem Jako wstępniak pozwolę sobie zacytować Wikipedię: Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dot.: Literatura czeska
ogólnie jakąś przesadną fanką czeskiej literatury nie jestem, ale do "przygód dobrego wojaka Szwejka" wracam bardzo często, bo jak nie wracać do tego typu tekstów:
Bardzo mi przykro, ale w wojsku byłem poddany superarbitracji z powodu idiotyzmu i urzędowo zostałem przez nadzwyczajną komisję lekarską uznany za idiotę. Ja jestem idiota z urzędu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja z koleji lubię Miroslava Žambocha, fantasy w jego wydaniu jest niezłe, do tego nieziemski przystojniak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;13766583]Aż podreptałam do Google Grafika, żeby wyszukać
![]() Mogłabyś coś polecić Žambocha na początek?[/QUOTE] Ja zaczynałam od "Krawędzi żelaza", książka jest w dwóch tomach. Czyta się ekspresowo, bo fabuła wciąga, ale ja w ogóle lubię fantasy, więc mogę być nieobiektywna ![]() PS- przystojniak, no nie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ależ tu cicho... Odkurzę trochę ten wątek
![]() Jakiś czas temu czytałam "Nieznośną lekkość bytu" Kundery i książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Kundera bardzo realistycznie kreuje postacie, a zaraz potem wspomina, że są tworami jego wyobraźni. Nietypowy zabieg, być może autor zamiast obszernych opisów swoich przemysleń wolał ożywić je trochę fabułą i bohaterami , przypominając jednak od czasu do czasu, że historie są zmyślone. Ale najwazniejsze w tej książce są dla mnie spostrzeżenia Kundery na temat życia w ogóle i życia w państwie totalitarnym. I nie tyle same przemyślenia robią wrażenie, ale sposób ujęcia ich w słowa. Na długo zapadają w pamięć ![]() Wczoraj skończyłam czytać kolejną pozycję z Žambocha ( "Bez litości" ) , kto lubi fantastykę, to polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Studiowalam filologie czeska i z literatura miala do czynienia przez cale studia, nie jestem wielką fanka, mozna sie zrazic czytajac jakies staroczeskie rekopisy
![]() Michala Viewegha - pisze ksiazki typowo dla kobiet ,lekkie z humorem ale raktujące o poważnych sprawach , najbardziej podobala mi sie " Powieść dla kobiet" Ladislava Fuksa - porusza tematykę nazistowska najlepsza wg mnie pozycja to - "Palacz zwłok" o przekształceniu przykladnego ojca , meza w psychopatycznego morderce zafascynowanego Hitlerem B.Hrabala- "Pociągi pod specjalnym nadzorem" i "Postrzyżyny" no i oczywiscie Milana Kundere - oprócz " Nieznośnej lekkości bytu"polecam " Żart" No i oczywiście Karel Čapek , jezeli ktoś lubi fantastykę naukową , najwybitniejszy moim zdaniem autor tego gatunku. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a ja Kundery polecam "Walc pożegnalny"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Eirenn, z twojej listy wybieram Jaroslava Haska z jego mega zabawnym wojakiem Szwejkiem, a spoza listy proponuję "Kacicę" Pavla Kohouta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez treeth Czas edycji: 2010-05-07 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli ktoś ma ochotę na bliższy kontakt z literaturą czeską, to zachęcam nie tylko po sięganie do tych najbardziej "oklepanych" pisarzy, ale również innych. Literatura czeska to nie tylko Hrabal, Kundera i Hasek, ale też wielu innych. Niestety pewne ograniczenia nakłada również język, bowiem dużo ciekawych książek pozostaje nieprzetlłumaczonych na język polski. Polecam, oprócz wymienionych Fuksa i Capka, Ajvaza, Topola, Hodrovą, Hulovą.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
powiem wam szczerz, ze filmy czeskie uwielbiam, ale książki żadnej nie przeczytałam. A szkoda...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też uwielbiam filmy czeskie, ale to trochę OT, więc proponuję załóżmy nowy wątek na ten temat, żeby nas stąd dziewczyny nie przegoniły ![]() Edytowane przez Velvetrope Czas edycji: 2010-09-30 o 20:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja może dość ograniczenie, bo nie czytam ogólnie za wiele ale od jakichś dwóch lat tylko i wyłącznie Hrabal (jak już przeczytam wszystko to się wezmę za inne czeskie). Ale go uwielbiam, za jego styl i tę "niepowszednią powszedniość".
Przeczytane: Balony mogą wzlecieć Taka piękna żałoba Czuły barbarzyńca Sprzedam dom w którym już nie chcę mieszkać Różowy kawaler Zbyt głośna samotność Piękna rupieciarnia Schizofreniczna ewangelia Postrzyżyny Dobranocki dla Cassiusa Večerníčky pro Cassia (wbrew pozorom nie jest to to samo co polska wersja, czeska jest dużo lepsza) Czekają na półce: Wesela w domu Pieśni dziadowskie i legendy Edytowane przez pocokomunazwa Czas edycji: 2010-12-26 o 22:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To ja bym do tej listy dodała genialną, choć niepozorną książkę: Czarny domek Stanislava Komárka. To jedna z moich największych literackich niespodzianek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Anahstasia zaciekawiłaś mnie. Jeśli ją gdzieś znajdę to na pewno przeczytam. A jeśli chcesz coś w podobnym klimacie co opisałaś do pooglądania to polecam serial Vypravej. Akcja zaczyna się w latach 60 XX wieku i opisuje dzieje jednej rodziny, ich przyjaciół. Wszystko jest "pomieszane" z tym co się działo w tamtych czasach w Czechosłowacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Internetowy Empik go nie ma. Ale właśnie znalazłam na allegro za 10 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
O, no to cena do przełknięcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Przeczytany.
Po recenzji spodziewałam się czegoś lepszego. Szczególnie na początku bardzo ciężko się czytało, od lat 60 jakoś łatwiej. Poza tym książka zawierała dość sporo błędów językowych czy edytorskich, które kiedy utrudniały czytanie. Kilka razy musiałam ze 3-4 razy przeczytać zdanie żeby zrozumieć o co w nim chodzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.