|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mam objawy niedoczynności a hormony sa (chyba) ok
Witam, długo zbierałam się na napisanie tego posta ale w końcu zebrałam się w sobie i szukam tutaj pomocy.
Od jakichś 4 lat mam ogromne problemy z koncentracją, włosy zaczęły wypadać mi na potęgę, mam łamliwe paznokcie których nigdy nie mogę zapuścić i suchą skórę. Mam również problemy z miesiączkami (moje cykle potrafią trwać od 16 do 50 dni)- nigdy nie wiem kiedy mogę się jej spodziewać i krwawienia mam bardzo obfite. Moja waga też jest dosyć duża, mam ogromne problemy ze schudnięciem- cztery lata temu ważyłam 54 kg, jednak później zaczęłam drastycznie tyć i tak w ciągu tych 3 lat przytyłam 31 kg do wagi 85 kilo przy wzroście 174 cm, jednak dzięki diecie i ćwiczeniom po roku starań udało mi się schudnąć do wagi 73 kg. Było ciężko jednak troszkę zeszło. Jednak co mi najbardziej przeszkadza to chyba uczucie ospałości i zmęczenia przez cały dzień, problemy z nauką a także skłonności do depresji i zmienny humor.Jako że jestem już w liceum a nauki jest sporo, problemy z nauką jeszcze bardziej się pogłębiły, próbowałam jakoś je zniwelować (brałam leki typu Sesja czy magnez ale nic nie pomagało, nie mówiąc już o długim śnie). W końcu postanowiłam pójść do laboratorium i zrobić badanie TSH i FT4 - było to 7.01.2013 . TSH wynosiło 3,71 IU/ml a FT4 wynosiło 14,1 pmol/l niby wszystko w normie, lecz złapały mnie podejrzenia o niedoczynność więc wybrałam się do endokrynologa. Ten stwierdził, że nie może mówić tutaj o niedoczynności, ale po zrobieniu mi USG tarczycy wyniki były następujące: -podejrzenie autoimmunologicznego zapalenia tarczycy * wole 0 WHO * eutyreoza (klinicznie) -zaburzenia miesiączkowania do diagnostyki Lekarz wysłał mnie na kolejne badania w laboratorium, tym razem było ich trochę więcej do zrobienia ale wykonałam je równo miesiąc później czyli 7.02.2013 i wyniki były następujące: TSH 2,47 IU/ml czyli jak widać spadło (nie wiem czemu, lekarz nie przypisywał mi żadnych hormonów) FT3 3,41 pg/ml FT4 1,12 ng/dl anty-TPO 5 IU/ml anty-Tg 10 Prolaktyna 27,3 póki co do kontroli będę musiała trochę czekać ale chciałabym się dowiedzieć co może tutaj być przyczyną tego wypadania włosów, problemów z wagą i zaników pamięci itd.? czuję, że coś jest nie tak jednak nie wiem co. Mam nadzieję, że pomożecie mi w odnalezieniu przyczyny tych wszystkich dolegliwości, może któraś z was zna się trochę na tych 'hormonowych' problemach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mam objawy niedoczynności a hormony sa (chyba) ok
Hej
Objawy przypominają niedoczynność tarczycy. Ja we wrześniu miałam TSH 4,5 i czułam się okropnie, tak jak ty, tylko, że ja nie tyłam, ale brak koncentracji, ospałość, depresja, brak energii, łamliwe włosy. Moja pani Endokrynolog mówi, że najodpowiedniejsze TSH to od 1 - 1,5 Ja biorę 12,5 E i obecnie mam 1, 4 TSH i objawy mi minęły. Nie miałam Hashimoto, a tarczyca jest ok. Myślę, że masz objawy niedoczynności tarczycy, nie którzy przy 2, 47 TSH odczuwają już.
Poznaliśmy się- 4.01.2012 ![]() Zaręczyny- 22.10.2012 ![]() Ślub - 22.06.2013 ![]() Edytowane przez white_crow Czas edycji: 2013-02-08 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ma zielone pojęcie
|
Bogusia095, tak, to może być niedoczynność tarczycy. I wypadanie włosów, tycie i problemy z koncentracją mogą chociaż częściowo z niej wynikać.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
To samo mówiłam lekarzowi powiedziałam mu te wszystkie objawy a on nawet nie chciał słuchać tego, stwierdził że TSH mam ok.. Także, będę musiała wywalczyć sobie u niego te hormony na zbicie tarczycy a jak nie to chyba zmieniam lekarza.
zastanawiała mnie jeszcze ta prolaktyna- bo maxymalnie powinno jej być 23 a ja mam tego trochę za dużo bo 27,3. To też może mieć jakis wpływ na te wszystkie objawy? Czy ta prolaktyna koliduje jakoś z tarczycą, te same leki bierze sie na 'zbicie' jej w dół? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
polecam poczytać tematy o niedoczynności https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=521470 i o hashimoto https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=398043 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Radzę zmienić lekarza.
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Hej, ja cierpię na hiperprolaktynemie czyli mam za wysoka prolaktynę..objawy mam z lekka podobne do Twoich, prócz może miesiączek bo widać u Ciebie jest gorzej..zmień lekarza bo jeśli uważa, że wszystko jest w normie a Ty nadal czujesz, że nie to bez gadania powinien szukać dalej i tyle. Oczywiście niekoniecznie cierpimy na to samo bo ja się lecze na hiper a wcale nie czuję się o niebo lepiej..też nie wiem co mi dolega do końca i też musze się sama tym martwić..czasami najlepszą diagnozą jest..zmiana lekarza
![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady dziewczyny
![]() ![]() Chciałam się jeszcze zapytać o ten Euthyrox- jak wygląda sprawa z wagą? Przytyję po tych hormonach, ćwicząc i będąc na diecie? Po jakim czasie zacznę widzieć jakieś skutki brania tych hormonów? sarkastiko , ta hiperprolaktynemia chyba objawia się przy większej ilości prolaktyny, prawda? Czy przy takiej lekkiej nadwyżce jak ja mam też może się zdarzyć? ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- i wie może któraś z was o co chodzi z tymi anty-TPO i anty-Tg ? Bo jak tak patrzę to trochę mało ich mam, a na jakiejś stronie czytałam że to mogą być objawy cukrzycy typu 1. niestety nic więcej nie znalazłam i pytam się Was czy wiecie, co może taka mała ilość przeciwciał znaczyć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ja mam hiperprolatynemię czynnościowa czyli normalna jest ok ale następuje duży jej wzrost tuż po podaniu metoklopramidu...Ty miałaś robiona tylko zwykłą prolaktynę. Widać lekarz nie widział sensu robić dalszych testów związanych z prolaktyną.
Jeśli chodzi o tarczycę to masz mega rozbieżność w miesięcznym odstępstwie czasowym więc tu bym się zastanawiała o co chodzi. Objawy przypominają problemy z tarczycą więc póki co polecam kontakt z innym lekarzem ![]() Mi badano jeszcze jajniki by wykluczyć policystyczne jajniki itp, mialam USG piersi.
![]() |
#10 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Euthyrox nie powinien powodować tycia. Co do efektów - to sprawa bardzo indywidualna, jedni czują poprawę już po kilku dniach, inni dopiero gdy dojdą do odpowiedniej dla siebie dawki. Prolaktynę warto zbadać też po obciążeniu. Miałaś robione usg tarczycy? Jeśli nie to też powinnaś zrobić. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Właśnie jestem po wizycie u ginekologa i ten trochę zainteresował się już tą sprawą. Dowiedziałam się że też mam tą hiperprolaktynemię ale dla upewnienia mam zrobić sobie jeszcze raz prolaktynę na którą pójdę jutro na czczo. Ogółem po pokazaniu mu tych wyników TSH i PRL powiedział że przypisze mi odpowiednie leki wpływające na system nerwowy..
Co do tych przeciwciał- u mnie te objawy mimo wszystko są ale mam nadzieję że wszystko z nimi ok, bo dużo też ich tu nie ma. Asji , tak miałam robione USG tarczycy i z wolami wszystko prawie ok, jest tylko podejrzenie o autoimmulogiczne zapalenie. sarkastiko z tą dużą rozbieznością chyba chodziło o miesiączkę ![]() Więc póki co nie idę do endo, tylko pod opieke ginekologa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.