![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wyprowadzka do Hiszpanii...
Witam moje Drogie Wizażanki
![]() Mam pewnien problem, a mianowicie (jeśli wszystko się dobrze potoczy) będę się wyprowadzać do Hiszpanii. Głównie chodzi o to, że prawdopodobnie już od wakacji opuszczę Polskę... Chciałabym, aby osoby, które mieszkają, albo poprostu były w Hiszpanii podzieliły się ze mną swoimi doświadczeniami, czy udzieliły jakiś rad. Zwłaszcza byłabym wdzięczna za informacje dotyczące szkół i edukacji w tym kraju. Mam 16 lat i w czerwcu kończę gimnazjum. Planuję przez rok uczyć się tam języka (narazie nawet słowa nie umiem ![]() Planujemy mieszkać w El Puerto de Santa Maria w Andaluzji, ale to się może jeszcze zmienić. Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi ![]() P.S. Dawno nie zaglądałam na to forum. Mam nadzieję, że uda mi się nadrobić zaległości ![]() Edytowane przez _KoRa_ Czas edycji: 2007-04-30 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyprowadzka do Hiszpanii...
Nie widzę sensu,dla którego miałabyś zarywać cały rok i poświęcić go tylko na naukę języka.
Do września są jeszcze 4 miesiące i w tym czasie jest możliwe opanowanie języka przynajmniej w stopniu podstawowym/komunikatywnym. Na pewno w okolicy Twojego miejsca zamieszkania są prowadzone kursy j.hiszp. dla cudzoziemców-wystarczy rozejrzeć się,gdy już będziesz na miejscu . Myślę,że naukę języka warto zacząć jeszcze w Polsce- a na miejscu zapisać się dodatkowo na kurs,żeby się doszktałcać,ale nie zaczynać od zera. Kończysz 16 lat-na tym etapie jest bachillerato[16-18 lat(powiedzmy odpowiednik polskiego liceum-praktycznie przygotowanie na studia)]. Ale pewnie musiałabyś jakiś egzamin zdać przed przyjęciem do szkoły-nie jestem jednak pewna. Najlepiej pytać się w konsulacie-oni powinni wiedzieć.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Fresa dobrze radzi
![]() Co do nauki języka jest on bardzo łatwy, myślę że do wrzesnia spokojnie go opanujesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Poważnie? Ale wiecie opanowanie języka na zasadzie "Kali chcieć Kali mieć" to jedno, a nauka w hiszpańskim liceum to drugie
![]() ![]() Tak wogóle to przeczytałam gdzieś, że w Hiszpanii rok szkolny w szkołach średnich trwa od 1 października do 30 czerwca. Więc miałabym jeszcze miesiąc więcej na naukę języka. Ale dziewczyny szczerze Wam powiem, że bałabym się pójść od razu do szkoły na takim etapie mojego hiszpańskiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Poważne.
Uwierz mi,że w ciągu 4 miesięcy jest możliwe opanowanie języka hiszp. w takim stopniu-w jakim pisałam. Nawet ,jeśli bś nie zaliczyła tego roku to i tak nic byś nie straciła-a wprost przeciwnie cały czas byś się z tym jężykiem osłuchiwała ,a tym samym miałabyś więceje możliwości do praktykowania. Ale może nie będzie już możliwe dokoptowanie do szkoły na ten rok-zależy kiedy przyjedziecie i czy będzie jeszcze możliwość zapisu.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ech zobaczymy jak to będzie. Pocieszam się tym, że od dziecka uczę się angielskiego...
![]() A tak na marginesie to zmieniamy plany na Sanlucar de Barrameda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zaraz wyjde na tumana, ale uczylam sie hiszpanskiego przez 4 lata i nie powiedzialabym zeby byl latwy. A ile nieregularnych czasownikow i odmian... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oj to już tym bardziej utrzymuję się w przekonaniu, że lepiej będzie jeśli przez ten pierwszy rok znajdę jakiąś szkołę językową...albo coś w rodzaju kursu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wymowa hiszp. jest 100 razy łatwiejsza niż angielska ![]() Aaliyah nie załamuj dziewczyny ![]() A nauki w liceum nie można porównywać z nauką na miejscu-tutaj się po prostu musi nauczyć,jak chce kontynuować naukę/żyć -a w szkole wiadomo-nie przywiązuje się często do tego wagi ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja również hiszpańskiego uczyłam sie przez 4 lata - w liceum; po pierwszej klasie wyjechaliśmy na wycieczkę do hiszpanii - i byliśmy w stanie porozumieć się z Hiszpanami. Wiadomo, ze nasz poziom był podstawowy - ale do porozumiewania sie i rozmów wystarczający ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hmm cztery lata powiadacie...? Aaliyah nie zniechęciłaś mnie, bo ja od początku trzymałam się myśli, że pierwszy rok w Hiszpanii poświęcę na naukę języka. Zwłaszcza, że mieszkam w małym miasteczku i tutaj nikt nie uczy hiszpańskiego, a o dojazdach do innego miasta nie ma mowy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja też uważam że poświęcanie roku na naukę języka nie ma sensu. Po pierwsze to zcznij się uczyć już, jak nie ma w Twojej miejscowości żadnego nauczyciela to kup jakiś program do nauki i ucz się sama. Przez 4 miesiące można się bardzo dużo nauczyć. Wystarczy że bedziesz rozumiec co do Ciebie mówią i sama nawet nie zauwazysz kiedy przestaniesz dukać ;-)
Po drugie, jak będziesz na miejscu to będziesz się uczyć o wiele szybciej (przymusowa codzienna praktyka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
A co mi tam
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Fresa dzięki za link
![]() Paulinka_wawa może faktycznie masz rację. Może zacznę się uczyć już na własną rękę. A może znacie jakieś fajne strony intrernetowe z nauką hiszpańskiego? Bo aktualnie brak funduszy na jakies podręczniki i płyty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
O znalazłam całkiem niezłą stronkę http://www.e-hiszpanski.net/primerospasos.html co o niej myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Proszę bardzo:
http://www.hiszpanski.ang.pl/index.html tu np. w zakładce "lekcje od podstaw" możesz się nauczyć podstawowych zwrotów. Jest też proste wprowadzenie gramatyki. Zawsze to coś na początek. Można poćwiczyć słownictwo pogrupowane tematycznie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
O dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Idz do szkoly od razu! Taki rok w domu cholernie rozleniwia i przyniesie wiecej szkody niez pozytku! W szkole nauczysz sie szybciej, a poza tym poznasz rowiesnikow, nawiazesz znajomosci i sama zobaczysz, ze zaaklimatyzujesz sie bardzo szybko. A teraz szukaj w necie i wysuplaj 40 zl na kurs z ksiazka i plytkami. Albo popytaj w bibliotece. Przede wszystkim musisz sie zabrac ostro do roboty, a nie myslec o traceniu roku. Pomysl tak - akcentu polskiego pewnie nigdy sie nie pozbedziesz, do perfekcji absolutnej nie dojdziesz (bo w tym wieku - 16 lat masz juz sluch uksztaltowany), ale nauczysz sie dobrze. Im szybciej zaczniesz, tym lepiej. Nie zalamuj sie i nie popelniaj bledu - rok w domu, przede telewizorem! Bo nie ma nic gorszego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
No nie ma co, przekonałyście mnie
![]() A tak na marginesie zastanawiałam się, jak brzmi imię Katarzyna po hiszpańsku...Catalina? aa właśnie w Hiszpanii przedstawiacie się polskim czy hiszpańskim imieniem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
A i jeszcze jedno. Co bardziej byście mi doradziły. Prywatną czy publiczną szkołę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Czyżbys to Ty "popełniła" ten artykuł? W Hiszpanii nie mieszkam, ale w Niemczech i radzę to co wszyscy. Nie marnować roku na naukę, tylko od razu iść do szkoły.
![]() |
#23 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No pwenie, ze Anglicy wolno nie mowia. Ale jak mam okazje czasem zaslyszec hiszpanski np. w pociagu, to brzmi to jak jeden dlugasny wyraz z przerwami na kropki ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dzięki, że we mnie wierzycie
![]() ![]() A tak z innej beczki to jak to jest z powodziami, huraganami, trombami powietrzymi, trzęsieniami ziemi i innymi kataklizmami?? Występują też w Hiszpanii?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A widzisz,jak masz chęci do nauki to najważniejsze . Powodzie-a i owszem zdarzają się. Nawet teraz pogoda nie dopisuje-jest zimno i deszczowo . Ale ,jeśli obieracie kierunek na południe-to bardziej bym się martwiła upałami letnią porą ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
E tam upały mnie nie martwią. Jestem z natury zmarzluchem i uwielbiam słońce
![]() ![]() Tak cichutko wspomnę tylko, że nikt mi nie odpisał na posty nr 20 i 21 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kora - wybacz moje "wścibstwo" - ale mając 16 lat - zakładam że wyjeżdżasz z rodzicami.
Jak to jest - oni pozostawiają ci w tych wszystkich decyzjach (wybór szkoły, rok przerwy w nauce) wolną rękę? Jak oni to widzą? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nie uważam Twojego pytania za wścibstwo
![]() Moja mama na początku była zdania, że przez pierwszy rok będę chodzić do szkoły językowej albo na kurs. Ale jak dałam jej przeczytać Wasze wypowiedzi, to stwierdziła, że w sumie macie rację. Ale ogólnie to dają mi wolną rękę. A dlaczego pytasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Po prostu byłam ciekawa, jak do tego podchodzą twoi rodzice
![]() Z twoich postów troche wynikało, jakbyś to ty sama o wszystkim decydowała - i zastanawiałam sie, jakie jest zdanie twoich rodziców. Cieszę sie, że wspólnie to omawiacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Fresa, przeciez mieszkasz w Hiszpanii a ten artykul wyglada tak, jakby ktos go tylko przetluamczyl, nie majac zielonego pojecia o tym kraju... " W Barcelonie rozpoczyna sie dzien od slynnego "cortado"..." - a gdzie sie nie rozpoczyna? I sprobuj jakiemus Hiszpanowi wmowic, ze na obiad je zazwyczaj frytki i mieso - a gdzie slynne, ogolnonarodowe menu obiadowe z przystawka i deserem?
To tak na marginesie. A Ty KoRa sprobuj sie zabrac za hiszpanski w Polsce, ale nie licz na cuda - jedziesz do Andaluzji, wiec nawet jezeli cos przyswoisz z kaset , to przejdziesz najpierw bedziesz musialoa zaliczyc szybki kurs przestawienia sie na tamten akcent i sposob mowienia. No i zapomnij, ze dasz rade nauczyc sie w 4 miesiace - Fresa jest optymistka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.