|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
prośba o dokładne przetłumaczenie przepisu
Witam bardzo serdecznie,
mam nadzieję, że temat założyłam we właściwym miejscu, inne jakoś mi nie pasowały. Gdzieś znalazłam przepis na bardzo dobrego kurczaka, ale po angielsku. I tu miałabym wielką prośbę do tych Pań, które znają (bardzo) dobrze jęz. angielski o przetłumaczenie tego przepisu na polski ![]() ![]() ![]() Umiem angielski, ale niektóre rzeczy sprawiają mi trochę trudności, a odnośnie tego przepisu to dobrze by było mieć go dokładnie przetłumaczone. Przepis: Roasted Chicken
Edytowane przez Iskrzak Czas edycji: 2011-01-13 o 22:30 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: prośba o dokładne przetłumaczenie przepisu
Cytat:
1 caly kurczak (nie wiekszy niz 1,36 kg) 2 srednie cebule swiezy sok z cytryny (1/2 filizanki) (chyba) Koszerna lub morska sol mielony czarny pieprz Umiesc kratke na trzecim od gory miejscu w piekarniku i nagrzej piekarnik do 400 stopni. Umyj kurczaka w srodku i na wierzchu zimna woda. Usun podroby i pozwol mu ocieknac otworem do dolu na cedzaku az bedzie mial temperature pokojowa (ok 15 minut). Osusz recznikami papierowymi. Polej kurczaka sokiem z cytryny (w srodku i na zewnatrz). Przypraw sola i pieprzem. Nakloj kazda cala cytryne trzy razy widelcem i wloz gleboko w otwor w kurczaku. (wskazowka: jesli cytryny sa twarde poroluj nimi o blat kuchenny reka a beda bardziej soczyste). Poloz ptaka na kratce piersiami do dolu w naczyniu do pieczenia i zmniejsz temperature piekarnika do 350 stopni. Piecz bez przykrycjia przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odwroc kurczaka piersiami do gory (uzyj drewnianych lyzek!). Wsadz z powrotem do piekarnika na 35 minut. Sprawdz czy dobry - termometr do miesa wsadzony w udo powinien wskazywac 180 stopni lub, gdy wbijemy widelec powinien wyciekac czysty sos. Jesli potrzeba kontynuuj pieczenie. Pozwol kurczakowi przestygnac przez kilka minut zanim zabierzesz sie do ciecia. Podawaj z sosen spod kurczaka. Mmmm brzmi smakowicie Chyba sama upieke
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
400stopni farenheita=200stopni celsjusza
350stopni F= 180 stopni C 180F=82C anglicy maja piekarniki w farenheitach a kosher salt to po prostu sol gruboziarnista no i lemon to raczej cytryna niz cebula
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2011-01-14 o 20:03 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Rzeczywiscie
Nie wiem skad mi sie ta cebula wziela, tym bardziej ze pozniej pisalam juz o cytrynie
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
![]() każdemu się może zdarzyć : ).
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Aaaa bardzo Wam dziękuję
![]() ![]() ![]() Tak się właśnie zastanawiałam nad tymi 400 st. i tak coś sporo za dużo mi się to wydawało, poza tym który piekarnik piecze do 400 st.? Przecież to od razu popiół by był... Jeszcze raz wielkie dzięki ![]() Tak na marginesie, to ten przepis znalazłam gdzieś na forum, ktoś coś pisał o nim, że w amerykańskim Glamour w 2004 r. ten przepis został nazwany jako "zaręczynowy kurczak". Że niby jak się jest dlugo z facetem i już czas najwyższy (wg nas) żeby jakiś pierścionek znalazł się na naszym palcu, to trzeba takiego kuraka upiec i podać lubemu, a ponoć (zaznaczam: ponoć) oświadczy się on w dość krótkim czasie, co czytelniczki potwierdzały (któraś pisała, że po 4-ch miesiącach, inna, że w ciągu kilku dni)... Podobno...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
ah, gdyby to tak dzialalo
![]() fajny przepis, wydaje się być bardzo prościutki. Dajcie znać jak któraś zrobi, może też się skuszę
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:07.

Chyba sama upieke