|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() jestem wściekła :(
sprzedawczyni własnie mnie wyprowadziłaa z równowagi..
dla tej pani "prawo jazdy" ze zdjęciem i datą urodzenia nie jest wystarczającym dokumentem żeby mi sprzedać butelkę wina.. czy to było zwykłe chamstwo czy rzeczywiście jakieś przepisy mówią o tym że jedynie dowód osobisty upoważnia do sprzedaży alkoholu? może wiecie która ustawa to reguluje? bo jeżeli była to czysta złośliwość złoże na tą osobę skargę.. pierwszy raz spotkałam się z czymś takim.. i tak niedzielny nastrój popsuty przez jakąś.. grrrrrr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: jestem wściekła :(
chamstwo!! ja czesto pokazuję prawo jazdy i nie ma problemu. prawko jest takim samym dokumentem jak dowód.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To czysta zlosliwosc...
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Do zakupu alkoholu upowaznia kazdy dokument ze zdjeciem- paszport, legitymacja studencka etc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Art. 15. 1. Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwości, 2) osobom do lat 18, 3) na kredyt lub pod zastaw. 2. W przypadku wątpliwości co do pełnoletności nabywcy sprzedający lub podający napoje alkoholowe uprawniony jest do żądania okazania dokumentu stwierdzającego wiek nabywcy. ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. i mój komentarz... nie znam żadnych rozporządzeń do tej ustawy... to chyba tylko złosliwość tej pani... tak mi się wydaje (no chyba, że na podstawie okazanego przez Ciebie dokumentu mogła przypuszczać, że dokument ten nie nalezy do Ciebie...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
dziekuję za przepis..
myslę że moje prawo jazdy jest w stanie idealnym a na zdjęciu wyglądam tak samo jak w rzeczywistości..było robione z 3 lata temu ..wprawdzie podcięłam trochę włosy ale bez przesady ![]() nie padło ani jedno słowo na temat że budzi ono jakiekolwiek wątpliwości.. pani tylko sobie stwierdziła że to za mało i musi być dowód.. eech ale pisanie na forum uspokaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
to idź jeszcze raz i powołaj się na ustawę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
na 100% pójdę .. takie zachowanie jest dla mnie skandaliczne..
a w ostateczności zacznę nosić tą ustawę razem z prawem jazdy zamiast dowodu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Także uważam sprzedawczynie za wyjątkowo złośliwą. Jednak w Polsce dokumentami tożsamości sa jedynie dowód osobisty i paszport ( w przeciwieństewie do USA , gdzie prawo jazdy jest takze dokumentem tozsamosci).
No ale w sumie wiek mozna stwierdzic nie tylko na podstawie paszportu i dowodu... Chociaz z 3 strony nie chciano mnie wpuscic do kulubu w USA na podstawie miedzynarodowej legitymacji studenckiej- rządali paszportu lub prawa jazdy wlasnie, a przeciez takze chodzilo tylko o potwierdzenie wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Z prawem jazdy mozesz isc wybierac nawet prezydenta......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Art. 50. 1. Przed przystąpieniem do głosowania wyborca okazuje obwodowej komisji wyborczej dokument umożliwiający stwierdzenie jego tożsamości. To z ustawy o wyborze Prezydenta RP... A to tak na marginesie... § 4. Policjant ustala tożsamość osoby legitymowanej na podstawie: 1) dowodu osobistego; 2) paszportu; 3) zagranicznego dokumentu tożsamości; 4) innego niebudzącego wątpliwości dokumentu zaopatrzonego w fotografię i oznaczonego numerem lub serią; 5) oświadczenia osoby, której tożsamość została ustalona na podstawie dokumentów, o których mowa w pkt 1-4; 6) telefonicznego lub osobistego porozumienia się z osobą wskazaną przez osobę legitymowaną. ------------------------ Czyli musi okazać nie koniecznie dokument tozsamości ale może także i inny dokument, który może stwierdzić jej tożsamość... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moj tata chodzi na głosowanie zawsze z prawem jazdy,bo nigdy nie ma przy sobie dowodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziekuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Obca - dlaczego nie poszłaś do innego sklepu? Jesteś pełnoletnia, jeżeli pani nie chciała sprzedać i zarobić widocznie nie zależy jej na klientach, co więcej, w takim sklepie nie warto kupować, zostawiać tam swoje pieniądze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
haha..nie poszła jeszcze
![]() nie mam dziś ochoty znów tam dreptać..ale w tygodniu nie zapomnę o tej sprawie.. a dlaczego nie poszłam do innego sklepu? jest niedziela ..w okolicy działa tylko supermarket..a nie potrzebuję wina aż tak strasznie żeby nie poczekać do jutro ![]() i myślę że to jednak coś nie tak z tą kasjerką a nie z polityką sklepu..ale okaże się ..po rozmowie Edytowane przez obca Czas edycji: 2005-05-08 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
调解人
|
![]() Z tego co wiem, to w Polsce są 3 "najważniejsze" (no wiecie, w tej hierarchii dokumentów) dokumenty stwierdzające tożsamość- dowód, paszport i prawko. Legitymacja studencka już nie wszędzie wystarczy (podobnie jak każda inna legitymacja). Ale prawo jazdy?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.