|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wymiotujący szczeniak a tabletki na odrobaczenie
Witam. Mam 4-miesięcznego szczeniaka, który wymiotował dziś 4 razy. Przeczytałam na jakimś forum, że powinno się psa "przegłodzić", tzn nie dawać nic do jedzenia przez 24 godziny - tak powinnam zrobić? Podejrzewam, że zjadła coś na spacerze i jej zaszkodziło, łapie do pyszczka wszystko, co leży na ziemi.
![]() Druga sprawa - byliśmy w czwartek na szczepieniu przeciwko wściekliźnie i od razu dostaliśmy tabletki na odrobaczenie, dziś powinna je dostać, ale w takiej sytuacji nie bardzo wiem, co zrobić, chyba nie powinnam jej ich dawać? Czy coś się stanie, jeśli nie dostanie ich w terminie? Przepraszam jeżeli zadaję głupie pytania, ale to mój pierwszy pies w życiu, do tego szczeniak i się denerwuję. ![]() P.S. - Jeśli do jutra nic się nie zmieni, oczywiście pójdziemy do weta
Don't let them say You ain't beautiful, They can all get fucked just stay true to You...♥ Edytowane przez malynka93 Czas edycji: 2012-03-04 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymiotujący szczeniak a tabletki na odrobaczenie
nie powinno się dawać szczepionki i tabletki od razu
![]() on tylko wymiotuje, czy biegunkę ma też? trzeba uważać, żeby sie nie odwodnił
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Tylko wymiotuje. Rano się załatwiała, ale kupa była "normalna", nie luźna.
Może źle się wyraziłam, szczepienie było w czwartek i pani weterynarz dała nam tabletki na odrobaczenie do domu (nie podała ich w gabinecie), które powinnam dać małej w niedzielę, czyli dziś. No ale skoro pies wymiotuje to nie mam pojęcia, czy powinnam jej je podać. ![]() I czy w ogóle jej dawać jedzenie?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nie dawaj jej tej tabletki.
Ja bym do jedzenia jej nic nie dawała (a tak w ogole jest na to chętna?). Jak możesz to idz dzis do weta jednak, szkoda żeby szczeniak się męczył. mam nadzieję, że pije wodę
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Na początku nie chciała wcale pić, ale potem już piła. Starałam się, żeby piła jak najwięcej.
Teraz się sporo poprawiło, cały czas biega i chce się bawić. ![]() ![]() Dziękuję za odpowiedzi, Motylku ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
daj znać wieczorem czy jeszcze wymiotowała
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
moja suńka też miała manie jedzenia na podwórku ale nauczyliśmy ją ze nie wolno
jak bylismy u wet to powiedział aby jej dawać nufuroksazyd przez 3 dni pół tabletki. i przechodziło... Bo to pomaga na wszelkie bakteryjne sprawy ![]() czy pies wymiotuje niestrawioną karmą?
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
O matko co to za wet? Kto szczepi psa, nie odrabaczając go wcześniej porządnie. Dała Ci odrobaczenie po szczepieniu?!
Zmień weta to raz, dwa jedź jak najszybciej do drugiego, pies może być bardzo zarobaczony i stąd te wymioty. Jeśli podasz mu teraz odrobaczenie, psu może się pogorszyć, ponieważ martwe robaki wytwarzają toksyny, które mogą być zabójcze. Ja bym nie bagatelizowała jakichkolwiek problemów u szczeniaka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Byłaś u weta?
jak maluch?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.