Mam problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-21, 21:12   #1
violet pearl
Przyczajenie

Mam problem

Zawsze chciałam iść na psychologię. On najmłodszych lat wiedziałam że zostanę psychologiem. Tkwiłam w tym przekonaniu dopóki nie nadszedł czas wyboru kierunku studiów. Zaczęłam myslec czy byłabym dobrym psychologiem, stwierdziłam, że nie. Nie byłabym w stanie pomóc wszystkim ludziom, pewne przypadki mnie po prostu przerazały. Rozum podpowiadał żebym zrezygnowała z psychologii. Poza tym było dużo chętnych jak to na psychologię a moje wyniki z matury nie były jakieś super dobre.
Wiedziałam jednak, ze musze pracować z ludźmi. To jest moje powołanie. Wylądowałam na pedagogice, specjalność związana w dużej mierze z psychologią. Jestem bardzo zadowolona z kierunku studiów, praca po nim bedzie z pewnościa bardzo ciekawa tylko... wciąż nie moge darować sobie tej psychologii.
Moi przyjaciele dziwia się, ze na nią nie poszłam. Mam wrażenie, że psycholog to ktoś lepszy i bardziej kompetentny niż pedagog terapeuta. Nie, nie żałuję. Nadal myślę że nie byłabym dobrym psychologiem, sama nie moge sobie poradzic z pewnymi problemami
Wiem, ze nie wolno mi tak myśleć. Chcę się pozbyć tego odczucia.

violetowy zawrót głowy

violet pearl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 21:39   #2
My Life
Rozeznanie

Dot.: Mam problem

Cytat:
Napisane przez violet pearl Pokaż wiadomość
Zawsze chciałam iść na psychologię. On najmłodszych lat wiedziałam że zostanę psychologiem. Tkwiłam w tym przekonaniu dopóki nie nadszedł czas wyboru kierunku studiów. Zaczęłam myslec czy byłabym dobrym psychologiem, stwierdziłam, że nie. Nie byłabym w stanie pomóc wszystkim ludziom, pewne przypadki mnie po prostu przerazały. Rozum podpowiadał żebym zrezygnowała z psychologii. Poza tym było dużo chętnych jak to na psychologię a moje wyniki z matury nie były jakieś super dobre.
Wiedziałam jednak, ze musze pracować z ludźmi. To jest moje powołanie. Wylądowałam na pedagogice, specjalność związana w dużej mierze z psychologią. Jestem bardzo zadowolona z kierunku studiów, praca po nim bedzie z pewnościa bardzo ciekawa tylko... wciąż nie moge darować sobie tej psychologii.
Moi przyjaciele dziwia się, ze na nią nie poszłam. Mam wrażenie, że psycholog to ktoś lepszy i bardziej kompetentny niż pedagog terapeuta. Nie, nie żałuję. Nadal myślę że nie byłabym dobrym psychologiem, sama nie moge sobie poradzic z pewnymi problemami
Wiem, ze nie wolno mi tak myśleć. Chcę się pozbyć tego odczucia.
Za bardzo nie wiem o co Ci chodzi
My Life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 21:52   #3
Lanna43
Przyczajenie

Dlaczego uwazasz , ze bedzisz zlym psychologiem ? Probowalas , ze juz znasz rezultat ? Nikt nigdy wszystkim nie pomoze , powinno sie liczyc to , ze pomagasz jakiejs czesci ludzi . Nikt nie wymaga od psychologa by zawsze i wszedzie sobie poradzil , niezaleznie od okolicznosci . Przeciez to tez czlowiek . Tak wiec jesli nie sprobujesz to mzoe okazac sie , ze bedziesz zalowac do konca zycia.
Lanna43 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 21:53   #4
impegata
Rozeznanie

Po psychologii możesz być nie tylko terapeutą, jest masa dziedzin i innych zajęć... Ja bym spróbowała na Twoim miejscu, znam conajmniej 5 osób które studiuja i pedagogike i psychologie. To, ze nie jestes teraz gotowa na "ciezkie" przypadki to nie znaczy, że bedzie tak zawsze. Myślę, ze lepiej załowac, że się spróbowało niż, ze sie nie spróbowało
impegata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 23:55   #5
sloncet
Raczkowanie

Połączenie 'pedagoga z psychologiem' to na serio fajna sprawa, Dzięki temu masz podwójne uprawnienia i możesz 'szerzej' spojrzeć na 'pacjenta'. Myślę, że skoro myślałaś o psychologii i dalej o niej myślisz to powinnaś spróbować. Świadomość, że nie byłabyś w stanie pomóc wszystkim ludziom nie jest niczym złym. Wiele ludzi, którzy idą na psychologię i myślą, że pomogą wszystkim po zderzeniu z rzeczywistością (gdy zobaczą że spoczywa na nich duża odpowiedzialność, oraz że nie pomogą wszystkim) ma kryzys, doznają rozczarowania. Dziwnie to zabrzmi ale będziesz miała to za sobą. A jak pewnie nauczyłaś się na swoim kierunku (lub dopiero się nauczysz) świadomość własnych barier, kompetencji jest ogromnie ważna w pracy z drugim człowiekiem

Don't blink!
sloncet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 01:27   #6
violet pearl
Przyczajenie

.

violetowy zawrót głowy

Edytowane przez violet pearl
Czas edycji: 2013-04-06 o 19:12
Stary 2011-01-22, 08:49   #7
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Żałujesz, ale... nie żałujesz

Nie warto myśleć "co by było gdyby". Widocznie tak miało być. Gdybyś poszła na inny kierunek, to nie poznałabyś tych ludzi, których znasz teraz
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 09:31   #8
żurawinka
Zakorzenienie

Sama piszesz że będąc psychologiem czy poradziłabyś sobie ze swoimi problemami... czy stąd tak wiele osób idąc na psychologię chce pomóc właśnie sobie? Czy nie idą ludzie zdrowi, przekonani że chcą pomagać innym?
Sorry za mały off top.
Jakimi pobudkami kierowałaś się idąc/nie idąc - to jest pytanie.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 09:49   #9
mpt
Zakorzenienie

A psychologia jest gorsza niż medycyna Takie głupie myślenie. Studiujesz, podoba Ci się, więc w czym problem?
Zacznij drugi kierunek albo ciesz się, że Ci teraz dobrze.
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 11:39   #10
201604190949
Konto usunięte

Hehehehe, jestem na psychologii i mam kompleks wobec psychiatrów Pewnie dlatego, że chciałam zostać psychiatrą właśnie
Ale mi to nie spędza snu z powiek...

żurawinka, gdzie Ty to widzisz? Ona bała się, że nie poradzi sobie w zawodzie, bo niektórzy pacjenci (tfu, klienci) mogą być zbyt ciężkimi przypadkami. I tyle.
Dżizas, kiedy wreszcie ten stereotyp zdechnie własną śmiercią? Ja poszłam na psychologię po to by poznać ludzką psychikę, mechanizmy, ich brak itd. itp. I nie znam nikogo, kto by tam poszedł bo miał własne problemy, które chciał rozwiązać...
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 15:41   #11
mpt
Zakorzenienie

Ja też mam kompleks psychiatry. Zwłaszcza po wizytach w psychiatryku. Co innego pogadać, a co innego zapodać trankwilizera
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 18:08   #12
kitkulka
Zakorzenienie

Autorko, a może zwyczajnie skończ tą pedagogikę, a drugi kierunek zrób z psychologii spróbuj chociaż, przekonaj się, może to jakoś pomoże Ci przestać myśleć o tym co zrobiłaś a czego nie
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 19:57   #13
violet pearl
Przyczajenie

.

violetowy zawrót głowy

Edytowane przez violet pearl
Czas edycji: 2013-04-06 o 19:12
Stary 2011-01-22, 21:35   #14
agniesikk
Zakorzenienie

Przecież zawsze można zacząć drugi kierunek na państwowej uczelni, problemu nie widzę. Najważniejsze, to nie żałować swoich wyborów, ale skoro Cię to gryzie, to może warto zrobić taki przewrót? Zawsze możesz zrezygnować z tej psychologii. Powiem Ci na przykładzie mojego chłopaka, który przez całą szkołę średnią szykował się na medycynę, a w końcu poszedł na astronomię, bo stwierdził, że medycyna to nie dla niego i... chce na 3 roku zdawać na lekarski. Zobaczymy jak się ułoży, ale jednak te niespełnione marzenia siedzą w człowieku.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 21:41   #15
impegata
Rozeznanie

W ustawie o zawodzie psychologa jest zapis, ze terapie mogą prowadzić tylko psychologowie, był nawet czas kiedy ludzie po pedagogice itp mieli czas na przekwalfikowanie. Zakres, który wspominasz wchodzi w kompetencje pedagoga....Przynajmniej taka informacje dostałam na zajeciach, nie wiem czy prawdziwa. Jeśli chodzi Ci ta psychologia po głowie, to chyba warto robić drugi kierunek, no ale decyzja należy do Ciebie
impegata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 23:07   #16
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Przecież zawsze można zacząć drugi kierunek na państwowej uczelni, problemu nie widzę. Najważniejsze, to nie żałować swoich wyborów, ale skoro Cię to gryzie, to może warto zrobić taki przewrót? Zawsze możesz zrezygnować z tej psychologii. Powiem Ci na przykładzie mojego chłopaka, który przez całą szkołę średnią szykował się na medycynę, a w końcu poszedł na astronomię, bo stwierdził, że medycyna to nie dla niego i... chce na 3 roku zdawać na lekarski. Zobaczymy jak się ułoży, ale jednak te niespełnione marzenia siedzą w człowieku.
przepraszam za offtopa ale nie mogłam się powstrzymać

wow! z medycyny na astronomię, niezły skok i rozbieżność kierunków
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 23:48   #17
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez impegata Pokaż wiadomość
W ustawie o zawodzie psychologa jest zapis, ze terapie mogą prowadzić tylko psychologowie, był nawet czas kiedy ludzie po pedagogice itp mieli czas na przekwalfikowanie. Zakres, który wspominasz wchodzi w kompetencje pedagoga....Przynajmniej taka informacje dostałam na zajeciach, nie wiem czy prawdziwa. Jeśli chodzi Ci ta psychologia po głowie, to chyba warto robić drugi kierunek, no ale decyzja należy do Ciebie
Pudło. Terapię może prowadzić każdy po czymkolwiek i po niczym. Psychoterapię może prowadzić psychoterapeuta.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości