|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
pończochy i podkolanówki uciskowe
czy ktos z was moze ma problem z zylakami i takie nosi ? czy uda sa bardzo obciskane i twoarza sie waleczki nad ponczocha ? czy tak samo jest podkolanowkami ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: ponczochy i podkolanowki uciskowe
to normalne na początku jak pończocha jet nowa, no chyba, że zły rozmiar kupiłaś.
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pończochy raczej te niesamonośne - pas + pończochy bez gumek będzie OK - żeby paski od pasa nie odstawały i żeby nie musiec tego wszystkiego demnotować w WC- majteczki zakłada się na pas ![]() Żylaki to naprawde wielki problem, nie warto go pogłębiać. Zamiast podkolanówek krótkie skarpetki albo rajstopy obciskające (sa takie przeciwżylakowe).
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez kamyczek89 Czas edycji: 2009-09-12 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To poradziłam ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
heheh
![]() ![]() do tych pończoch to akurat zbędne wyposażenie ![]() ![]() ![]() za drogi interes, jak takie pończochy na jeden wieczór ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
te lecznicze sa b drogie . gdzie je najlepiej kupic? czy te ponczochy nie obsuwaja sie ? a moze lepiej kupic rajstpy bo boje sie wlanswie tych walkow w gornej czesci uda ze mi jeszcze tak zostanie :P
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hehe wałki Ci na pewno nie zostaną ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a czy te ponczochy uciskaja gore ud czy sa takie jak normalne ponczochy jesli chodzi o ucisk w tym miejscu ? wlasciwie w korym miejcu sie koncza ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
na końcu mają taki sam stopień ucisku jak w zwykłych i tak samo się kończą.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
to super a grube sa bardzo ?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
szczerze mówiąc są dość grube, ale jak naciągniesz na rękę to widać skórę. hmm w samej grubości nie jest tak tragicznie. mniej więcej taka sama grubość jak przy tych grubych
![]() na początku będziesz czuć dyskomfort pod spodniami. ja miałam z tym problem, ale później przyszła zima i było tylko cieplej. po takim czasie u mnie noga się przyzwyczaiła do dodatkowej pokrywy ![]() ![]() jeśli pończochy potrzebujesz na 2 nogi to wiem, że jest jakaś firma, która robi je w różnych kolorach ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
jeśli nosimy często spodnie, albo ubieramy odzież uciskową tylko do samolotu, czy na inne długie podróże, to lepiej wybrać skarpety (podkolanówki), ale z mocniejszej tkaniny.
CEP ma taki model, który nazywa się Recovery - na pewno jest bardziej wytrzymały i starczy na dłużej, a poza tym nie trzeba się przejmować puszczonymi oczkami. CEP to jest marka wyprodukowana przez Medi, pewnie znacie juz produkty medi - są dostepne w wielu aptekach. Podkolanówki Recovery dobierano mi oczywiście na podstawie obwodu łydki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Racja...ale jeśli ktoś ma zaawansowany problem z żyłami, to najlepiej niech lekarz przepisze odpowiedni stopień ucisku.
Samemu to można kupić sobie produkty profilaktyczne (góra II stopień kompresji). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla osoby mającej żylaki, pończocha jest jak zbawienie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy ma któraś podkolanówki przeciwżylakowe i może się o nich wypowiedzieć?
Ja jestem świeżo po operacji żylaków i muszę teraz non-stop coś nosić. Na razie chodzę w pończochach, ale przy bardziej obcisłych spodniach wyglądam nieciakawie, bo guma u góry wbija się w me pulchne uda ![]() ![]() Ale że jak wspomniałam moje nogi są pulchne obawiam się dyskomfortu związanego z wbijaniem się ściągacza pod kolanem (tak miałam zawsze przy zwykłych podkolanówkach). Będę bardzo wdzięczna za podzielenie się ewentualnymi doświadczeniami. A, mam na myśli wyroby medyczne I st. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wszystko zależy od produktu, jaki kupisz. Mam spore, dziesięcioletnie doświadczenie z wyrobami przeciwżylakowymi i wypróbowałam tego dużo o różnym stopniu ucisku i różnej grubości (bo do balerinek nie założę przecież pancernych pończoch).
Ostatnim moim odkryciem są podkolanówki Sicura 140Den ale ze zwiększonym uciskiem 25mm/Hg. Nie wiem czy ucisk jest taki, jak gwarantują, ale produkt nie wpija się w zgięcie stopy (częsty defekt przeciwżylakówek) i pod kolanem. Nie zsuwają się też zbytnio. Dobry produkt to podkolanówki Avicenum firmy Aries 140Den. Niby klasa ucisku 15-21 ale moim zdaniem jest wyższa (przynajmniej takie mam uczucie gdy porównam z innymi produktami tej klasy). Są też cieńsze od Sicura (a niby oznakowanie DEN takie samo). Też się ni zsuwają. Po całym dniu trochę uciskają w zgięciu stopy, ale tragedii nie ma. Próbowałam też ich produkt 360 Den. Ten należy do pancernych, ale całkiem są OK. Nie polecam wyrobu Gatty - Medicare 140. To jakaś pomyłka. Ucisk nieodczuwalny, a podkolanówki zsuwają się z łydki w czasie użytkowania. Ten zakup to pomyłka. Nie polecam też grubych Relaxsan (opróczy tych z bawełną), bo boleśnie wpijają się w zgięcie stopy i pod kolanem. Podobnie firmy dr Calsus (czy jakoś tak). Więcej szkody nią pożytku. Byłabym wdzięczna za opinie innych o wyrobach uciskowych (przeciwżylakowych) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A ktoś wie czy pończochy i rajstopy przeciwżylakowe to to samo czy czymś się różnią?
![]() ![]() Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA! https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Dot.: pończochy i podkolanówki uciskowe
Niestety, jezli ucisk pończochy jest większy (np. II stopień kompresji) to część nieuciskana będzie uwypuklona. Im większy ucisk, tym różnica między cześcią uciskaną a nieuciskaną będzie większa.
Z podkolanwókami jest podobnie, szczególnie może być to widoczne pod koniec dnia, gdy noga jest zmęczona i obrzęknięta. Nawet w rajstopach w części majtkowej, która tak nie uciska mogą się tworzyć wybrzuszenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.