pończochy i podkolanówki uciskowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-12, 02:14   #1
zoltacytryna
Raczkowanie

pończochy i podkolanówki uciskowe

czy ktos z was moze ma problem z zylakami i takie nosi ? czy uda sa bardzo obciskane i twoarza sie waleczki nad ponczocha ? czy tak samo jest podkolanowkami ?
zoltacytryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 10:47   #2
kamyczek89
Zadomowienie

Dot.: ponczochy i podkolanowki uciskowe

Cytat:
Napisane przez zoltacytryna Pokaż wiadomość
czy ktos z was moze ma problem z zylakami i takie nosi ? czy uda sa bardzo obciskane i twoarza sie waleczki nad ponczocha ? czy tak samo jest podkolanowkami ?
to normalne na początku jak pończocha jet nowa, no chyba, że zły rozmiar kupiłaś.

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 10:59   #3
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Podkolanówki dla osób z żylakami to BARDZO kiepski pomysł.
Pończochy raczej te niesamonośne - pas + pończochy bez gumek będzie OK - żeby paski od pasa nie odstawały i żeby nie musiec tego wszystkiego demnotować w WC- majteczki zakłada się na pas.
Żylaki to naprawde wielki problem, nie warto go pogłębiać.
Zamiast podkolanówek krótkie skarpetki albo rajstopy obciskające (sa takie przeciwżylakowe).

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 11:13   #4
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Podkolanówki dla osób z żylakami to BARDZO kiepski pomysł.
Pończochy raczej te niesamonośne - pas + pończochy bez gumek będzie OK - żeby paski od pasa nie odstawały i żeby nie musiec tego wszystkiego demnotować w WC- majteczki zakłada się na pas.
Żylaki to naprawde wielki problem, nie warto go pogłębiać.
Zamiast podkolanówek krótkie skarpetki albo rajstopy obciskające (sa takie przeciwżylakowe).
hehehe ale tutaj chodzi i pończochy lecznicze a takie to tylko samonośne

Edytowane przez kamyczek89
Czas edycji: 2009-09-12 o 11:15
Stary 2009-09-12, 12:07   #5
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamyczek89 Pokaż wiadomość
hehehe ale tutaj chodzi i pończochy lecznicze a takie to tylko samonośne

To poradziłam

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 12:11   #6
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

To poradziłam
heheh zdarza się
do tych pończoch to akurat zbędne wyposażenie chyba że się ubierze takie zwykłe na te lecznicze kilka razy tak robiłam, ale że i tak zawsze gdzieś mi się oczko zaciągnie albo dziura wylezie, to już tego nie stosuję
za drogi interes, jak takie pończochy na jeden wieczór

Stary 2009-09-12, 18:22   #7
polkiloarbuza
Raczkowanie

te lecznicze sa b drogie . gdzie je najlepiej kupic? czy te ponczochy nie obsuwaja sie ? a moze lepiej kupic rajstpy bo boje sie wlanswie tych walkow w gornej czesci uda ze mi jeszcze tak zostanie :P
polkiloarbuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-12, 18:43   #8
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez polkiloarbuza Pokaż wiadomość
te lecznicze sa b drogie . gdzie je najlepiej kupic? czy te ponczochy nie obsuwaja sie ? a moze lepiej kupic rajstpy bo boje sie wlanswie tych walkow w gornej czesci uda ze mi jeszcze tak zostanie :P
hmm..ja je kupuję w sklepie medycznym po 35 zł. tylko ja noszę jedną. i trzyma na miesiąc czasem dłużej. pończocha się nie obsuwa, jeżeli jest dobrze dobrana trzyma super osobiście uważam, że w rajtuzach byłoby mi za gorąco. zależy jaki stopień ucisku potrzebujesz. jeżeli 1 to spokojnie, bo można dostać cienkie. z tymi o 2 stopniu dostępne są tylko 2 i większe.
hehe wałki Ci na pewno nie zostaną

Stary 2009-09-12, 21:06   #9
polkiloarbuza
Raczkowanie

a czy te ponczochy uciskaja gore ud czy sa takie jak normalne ponczochy jesli chodzi o ucisk w tym miejscu ? wlasciwie w korym miejcu sie koncza ?
Stary 2009-09-12, 21:19   #10
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez polkiloarbuza Pokaż wiadomość
a czy te ponczochy uciskaja gore ud czy sa takie jak normalne ponczochy jesli chodzi o ucisk w tym miejscu ? wlasciwie w korym miejcu sie koncza ?
na końcu mają taki sam stopień ucisku jak w zwykłych i tak samo się kończą.

Stary 2009-09-13, 11:32   #11
polkiloarbuza
Raczkowanie

to super a grube sa bardzo ?
Stary 2009-09-13, 19:31   #12
kamyczek89
Zadomowienie

szczerze mówiąc są dość grube, ale jak naciągniesz na rękę to widać skórę. hmm w samej grubości nie jest tak tragicznie. mniej więcej taka sama grubość jak przy tych grubych rajstopach. no może minimalnie grubsze.

na początku będziesz czuć dyskomfort pod spodniami. ja miałam z tym problem, ale później przyszła zima i było tylko cieplej. po takim czasie u mnie noga się przyzwyczaiła do dodatkowej pokrywy i nie odczuwam tak gorąca, a jak jest lato to śmigam bez skrępowania w krótkich spodenkach czy spódniczkach, czy to po mieście czy na dyskotekę hulaj dusza.

jeśli pończochy potrzebujesz na 2 nogi to wiem, że jest jakaś firma, która robi je w różnych kolorach są droższe, ale starczają wytrzymałościowo na ok 3 miesiące, więc prawie na to samo wychodzi co przy tych basis. poszukaj w internecie.

Stary 2011-06-22, 11:42   #13
emipoznan
Przyczajenie

jeśli nosimy często spodnie, albo ubieramy odzież uciskową tylko do samolotu, czy na inne długie podróże, to lepiej wybrać skarpety (podkolanówki), ale z mocniejszej tkaniny.
CEP ma taki model, który nazywa się Recovery - na pewno jest bardziej wytrzymały i starczy na dłużej, a poza tym nie trzeba się przejmować puszczonymi oczkami. CEP to jest marka wyprodukowana przez Medi, pewnie znacie juz produkty medi - są dostepne w wielu aptekach.

Podkolanówki Recovery dobierano mi oczywiście na podstawie obwodu łydki.
emipoznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 12:02   #14
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emipoznan Pokaż wiadomość
jeśli nosimy często spodnie, albo ubieramy odzież uciskową tylko do samolotu, czy na inne długie podróże, to lepiej wybrać skarpety (podkolanówki), ale z mocniejszej tkaniny.
CEP ma taki model, który nazywa się Recovery - na pewno jest bardziej wytrzymały i starczy na dłużej, a poza tym nie trzeba się przejmować puszczonymi oczkami. CEP to jest marka wyprodukowana przez Medi, pewnie znacie juz produkty medi - są dostepne w wielu aptekach.

Podkolanówki Recovery dobierano mi oczywiście na podstawie obwodu łydki.
to zależy na jakich odcinkach żylnych ma ktoś problemy. czasem podkolanówki mogą powodować spory dyskomfort pod kolanem.

Stary 2011-06-23, 21:00   #15
emipoznan
Przyczajenie

Racja...ale jeśli ktoś ma zaawansowany problem z żyłami, to najlepiej niech lekarz przepisze odpowiedni stopień ucisku.

Samemu to można kupić sobie produkty profilaktyczne (góra II stopień kompresji).
emipoznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-23, 23:01   #16
kurczak684
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emipoznan Pokaż wiadomość
Racja...ale jeśli ktoś ma zaawansowany problem z żyłami, to najlepiej niech lekarz przepisze odpowiedni stopień ucisku.

Samemu to można kupić sobie produkty profilaktyczne (góra II stopień kompresji).
Dokładnie tak I stopień jest dla profilaktyki, II już przy zmianach żylakowych. Osobiście nie czułam żadnego dyskomfortu nosząc pończochę, czasami przeszkadzało mi tylko jej ułożenie pod kolanem (obcierała mnie). Latem nie było tragedii, jednak jeśli chciałam chodzić w klapkach/sandałach pończochę zdejmowałam ze względów estetycznych. Z jednej pończochy korzystałam około 3 miesięcy, prałam ją normalnie w prace tylko nie w za wysokiej temperaturze, nie zauważyłam żeby traciła przez to ze swoich właściwości.
Dla osoby mającej żylaki, pończocha jest jak zbawienie jakich by nie miała wad...
kurczak684 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-03, 15:53   #17
PrivateMember
Raczkowanie

Dziewczyny, a czy ma któraś podkolanówki przeciwżylakowe i może się o nich wypowiedzieć?
Ja jestem świeżo po operacji żylaków i muszę teraz non-stop coś nosić. Na razie chodzę w pończochach, ale przy bardziej obcisłych spodniach wyglądam nieciakawie, bo guma u góry wbija się w me pulchne uda i robi się u góry wałek z tłuszczu Mam wrażenie, że ucisk jest i tak tylko do kolana, a potem to już mam wrażenie jest to jakby zwykła pończocha, więc zastanawiam się, czy podkolanówki nie dałyby takiego samego efektu?
Ale że jak wspomniałam moje nogi są pulchne obawiam się dyskomfortu związanego z wbijaniem się ściągacza pod kolanem (tak miałam zawsze przy zwykłych podkolanówkach).

Będę bardzo wdzięczna za podzielenie się ewentualnymi doświadczeniami.
A, mam na myśli wyroby medyczne I st.
PrivateMember jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 12:24   #18
pimpla
Przyczajenie

Wszystko zależy od produktu, jaki kupisz. Mam spore, dziesięcioletnie doświadczenie z wyrobami przeciwżylakowymi i wypróbowałam tego dużo o różnym stopniu ucisku i różnej grubości (bo do balerinek nie założę przecież pancernych pończoch).
Ostatnim moim odkryciem są podkolanówki Sicura 140Den ale ze zwiększonym uciskiem 25mm/Hg. Nie wiem czy ucisk jest taki, jak gwarantują, ale produkt nie wpija się w zgięcie stopy (częsty defekt przeciwżylakówek) i pod kolanem. Nie zsuwają się też zbytnio.
Dobry produkt to podkolanówki Avicenum firmy Aries 140Den. Niby klasa ucisku 15-21 ale moim zdaniem jest wyższa (przynajmniej takie mam uczucie gdy porównam z innymi produktami tej klasy). Są też cieńsze od Sicura (a niby oznakowanie DEN takie samo). Też się ni zsuwają. Po całym dniu trochę uciskają w zgięciu stopy, ale tragedii nie ma. Próbowałam też ich produkt 360 Den. Ten należy do pancernych, ale całkiem są OK.
Nie polecam wyrobu Gatty - Medicare 140. To jakaś pomyłka. Ucisk nieodczuwalny, a podkolanówki zsuwają się z łydki w czasie użytkowania. Ten zakup to pomyłka.
Nie polecam też grubych Relaxsan (opróczy tych z bawełną), bo boleśnie wpijają się w zgięcie stopy i pod kolanem. Podobnie firmy dr Calsus (czy jakoś tak). Więcej szkody nią pożytku.

Byłabym wdzięczna za opinie innych o wyrobach uciskowych (przeciwżylakowych)
pimpla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 08:51   #19
Cocoamore
Raczkowanie

A ktoś wie czy pończochy i rajstopy przeciwżylakowe to to samo czy czymś się różnią?

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-12, 16:25   #20
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
A ktoś wie czy pończochy i rajstopy przeciwżylakowe to to samo czy czymś się różnią?
Zadaj sobie podstawowe pytanie jaka jest różnica między pończochami a rajstopami, to będziesz znała odpowiedź

Stary 2014-08-13, 11:23   #21
pimpla
Przyczajenie

Dot.: pończochy i podkolanówki uciskowe

Niestety, jezli ucisk pończochy jest większy (np. II stopień kompresji) to część nieuciskana będzie uwypuklona. Im większy ucisk, tym różnica między cześcią uciskaną a nieuciskaną będzie większa.
Z podkolanwókami jest podobnie, szczególnie może być to widoczne pod koniec dnia, gdy noga jest zmęczona i obrzęknięta.
Nawet w rajstopach w części majtkowej, która tak nie uciska mogą się tworzyć wybrzuszenia.

Cytat:
pimpla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości