|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
tekst przykładowy błogosławieństwa rodziców
poszukuje przykładowych tekstów błogosławieństwa rodziców ślub córki za niedługo prosze dodajcie jakieś teksty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: tekst przykładowy błogosławieństwa rodziców
Pewnie są w necie jakieś przykłady "przemów", ale co? Nauczyc jej się na pamięc? Wyrecytowac jak wiersz na apelu? Chyba nie... Wydaje mi się, że nie chodzi tu o to, aby wygłosic niewiadomo jakie długie przemówienie, ale o to, aby płynęło prosto z serca. Nam rodzice życzyli przede wszystkim miłości, szczęścia i zdrowia, bo to jest w życiu najważniejsze. Można wypowiedziec tylko jedno zdanie, a może ono więcej znaczyc niż 5-cio minutowy wywód...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że lepiej jakbys powiedział coś od serca, coś co czujesz, a nie czyjeś słowa. Taki wątek już był, ale nie mogę odnaleźć, Przykłady internetowe:
„Musicie być silni miłością, która wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, wszystko przetrzyma. Tą miłością, która nigdy nie zawiedzie" Jan Paweł II Boże dobry Nasz Ojcze pobłogosław te Nasze dzieci, które złączyłeś w miłości. Niech będą dla Świata obrazem miłości Chrystusa i Kościoła, pozwól im razem dożyć szczęśliwej starości i obdarz potomstwem, a błogosławieństwo Twoje Boże Ojcze, Synu Boży i Duchu Święty niech im towarzyszy i pozostanie z nimi na zawsze. Kochana (imię Panny Młodej), Przez wiele lat mieszkałaś z nami. Dzisiaj staniesz u boku swego męża. Przejmiesz troski o Wasz dom, o Wasze dzieci. Bardzo pragnę byś była szczęśliwą żoną i matką. Byś była wsparciem dla swego męża. Kochane dzieci, budujcie swe życie na mocnym fundamencie, na wspólnej wzajemnej miłości, wierności Bogu i jego przykazaniom. Polecam Was Maryi - Matce Pięknej Miłości i z serca Was błogosławię na nową drogę życia. W imię Ojca i Syna i Ducha Św. Dziś sobota. Piękna chwila nastąpi, która Państwo Młodych ślubem złączy. Droga (imię Panny Młodej) przed ołtarzem będzie stała i miłość (imię Pana Młodego) będzie ślubowała. Wianek z mirty dziś Twe zdobi skronie, tylko raz Cię zdobi, raz ksiądz złączy dłonie. Możesz się ustroić w złoto i bławaty, ale nigdy w te mirtowe kwiaty. Ślicznie ci w tym wianku droga Panno Młoda, jak różyczka kwitnie dziś Twoja uroda. I Młodego Pana postać bardzo miła dlatego żeś mu swą rączkę poślubiła. (imię Panny Młodej) jedyna do męża przykuta, żegna Cię cała rodzina, boś z nazwiska jest wykuta. Dziś wystąpisz z panien grona, bo już jesteś prawie żona. Za wianuszek, za Twe cnoty dziś Cię zdobi pierścień złoty. Będziesz panią domu jego, aż do końca życia swego. Pierwszą córkę rodzice za mąż wydają, pewnie od żałości im się serca krają. Czy ty wiesz co to znaczy łzy i miłość matki? Czy ty wiesz co to znaczy wyjść z rodzinnej chatki? Czas, ach czas na Ciebie (imię Panny Młodej) miła, abyś (imię Pana Młodego) zawsze wierną była. Życzę żebyś wiek spokojny miała, żebyś w małżeństwie nigdy nie płakała.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
dziękuje za tekst troszkę mi pomogło ja miałem wierszyki z 2007 r na forum ale zmieniłem przeglądarkę i miałem kłopot ze znalezieniem ale naprawdę dziękuje
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- poszukiwałem wierszyków które były na forum związane z błogosławieństwem ale dziękuje za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
A ja znalazłam bardzo wzruszający tylko trochę długi.
Kochana paro młoda! Kochani Rodzice! Szanowni Goście! Kołem słońce po niebie chodzi Młoda para do ślubu odchodzi. Życzę wam abyście przykładnym małżeństwem byli Długo i zgodnie ze sobą żyli a dobrą nowiną zawsze się dzielili bo skoro stajesz się Ilonko żoną, opuszczasz koleżanek grono, ale cóż już tak Bóg postanowił, że opuścisz dom, rodziców i pójdziesz za mężem choć na koniec świata Także i Ty Marcinie porzucisz kolegów swych grono bo od dzisiaj Ilonka będzie Twoją żoną A stan małżeński to jak dwa gołąbki w parze wychować jeszcze muszą dziadki, które Bóg da darzyć Spójrzcie oto stoją przed Wami Wasi rodzice Wasi Ojcowie i Matki, którzy tak bardzo Was kochają a dzisiaj z domu wydają. Wspomnijcie, że może tej Matce nieraz krzywdy wyrządziliście, że może ta Matka nieraz za was łzy wylała Przeproście więc i przysięgnijcie Mamusi kochana od dziś będziesz się cieszyć naszym szczęściem i nigdy już nie będziesz płakała Przepraszając rodziców klęknijcie na kolana i proście o błogosławieństwo! A Ty Matko, Ojcze pobłogosław swą córkę i syna albowiem powstaje już nowa rodzina Za chwilę ustaną u stóp ołtarza, przyjmą sakrament małżeństwa A na nowej drodze życia niech ich Bóg swą łaską obdarza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.