|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Idris Elba jako nowy B0nd
Co sądzicie o pomyśle zatrudnienia Idrisa Elby jako nowego Bonda? Wielu może to uznać za zbyt rewolucyjne posunięcie. Pierwowzór postaci z książek o Bondzie był przecież białym mężczyzna. Moim zdaniem byłoby to dobre posunięcie. Nadałoby to jakiegoś nowego blasku serii o Bondzie. Daniel Craig też z początku był hejtowany, a później sprawdził się w tej roli. Niektórzy nawet gotów byli uznać go za najlepszego odtwórcę postaci Bonda.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Marszałkini II RP
|
Dot.: Idris Elba jako nowy B0nd
To, że nowego Bonda będzie prawdopodobnie grał czarnoskóry aktor to nic innego jak wyraz wszechogarniającej poprawności politycznej. Póki co trudno to ocenić, choć mam nadzieję, że zostaną przy Craigu, choć to, że tak dobrze wypada w tej roli to głównie zasługa scenarzystów. Brosnana bardziej lubiłam, ale scenarzyści osadzili go w roli takiego trochę gogusia, a według mnie to męski facet.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
całkowicie się zgadzam. mi ten pomysł kompletnie się nie podoba, poprawność polityczna? taaaaa... Bond był biały, koniec kropka, uwielbiam filmy o Bondzie i nie chciałabym przestać ich oglądać, czarnoskóry Bond dla mnie odpada. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Jak koleżanki powyżej.
Czarnoskóry Bond to nie Bond. Craig początkowo mi nie leżał, ale aktorsko się sprawdził i bardzo go polubiłam jako Bonda. Czarnoskóry Bond to tylko poprawność polityczna i nic więcej. I szczerze mówiąc mnie to irytuje. |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze, to ja w kinie na żadnego Bonda nie zwracałam uwagi bo nie było to istotne. Bardziej skupiałam się na jego partnerkach, wcześniej były średnie ale trzy ostatnie-kolejno Eva Green, Olga Kurylenko i Berenice Marlohe miały wygląd, inteligencję, styl i charyzmę. Nie chodzi o to, że kobiety mnie pociągają tylko po prostu je można uznać za ładne i podziwiać czysto artystycznie
Każda z nich jest dobrze po 30, a wyglądają o wiele lepiej niż 90% ówczesnych młodych dziewczyn (także znanych), chyba starsze pokolenia były po prostu z lepszym zdrowiem czy genami, nie wiem ale coś w tym musi być...
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dla mnie Craig powinien zostać, świetnie mu idzie, po co psuć? lepsze jest wrogiem dobrego jak mawiają. będzie strzał w stope jak postawią na czarnego, ludzie może głośno się nie przyznają ale moim zdaniem oglądalność mocno spadnie.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
W sensie na wygląd
Nie oceniałam pod tym kątem głównej postaci, patrzyłam na jego partnerki i ich kreacje, bo to jest dla mnie ciekawsze. A Bond niech sobie będzie jaki chce:p
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie problemem byłoby to gdyby Bondem miał zostać amerykanski czarny aktor, np. Will Smith lub Wesley Snipes. Bond musi mówić z brytyjskim akcentem.
Pierwszy film na pewno cieszyły się popularnością, wszyscy byliby ciekawie jak sprawuje się nowy Bond. |
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja się wyłamię i przyznam, że mnie się ten pomysł obsadzenia go w roli Bonda całkiem podoba.
Jasne, wolałabym, żeby Richard Armitage zagrał Bonda , ale zatrudnienie czarnego aktora, który poza takim drobiazgiem jak kolor skóry, ma wszystkie cechy potrzebne do zagrania 007, nie jest dla mnie oznaką końca świata .
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
nie pasuje mi to po prostu, to tak jakby Harry Potter był czarny w ekranizacji;p
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zachwycona bo uwielbiam Idrisa, jest supermęski i bardzo przystojny.
Zreszta Bond się zmienia, bo zmieniają się czasy a wraz z nimi ewoluuje "męskość", którą Bond uosabia. Od gogusiowatego Rogera Moora po Daniela Craiga, który, co by o nim nie sądzić, nie ma elegancji i szyku swoich poprzedników, jest trochę "red neckiem". Ktokolwiek widział serial Luther nie ma wątpliwości, że Elba sie sprawdzi. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może to naiwne z mojej strony, ale nie mam wrażenia, by przy poszukiwaniu kandydata na Bonda ktoś powiedział: "okej, to teraz pokażcie nam wszystkich czarnych z angielskim akcentem, bo wiecie musimy być politycznie poprawni". Już raczej coś w stylu: "O, Idris Elba, fajny, nada się. I na dodatek jest czarny - to dobrze, będzie dużo szumu, ludziom znudziło się gadanie, że Daniel Craig jest do tej roli za brzydki" .
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
marketing po prostu, wielkiej filozofii w tym nie ma.
Raczej gdzieś mają poprawność polityczną albo jej brak jeśli film będzie się sprzedawał.
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Mi sie podoba i nie widze powodu dla ktorego JB nie moglby byc czarny.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Nie. Bond był Szkotem i BYŁ BIAŁY (sorry, to nie rasizm, ale fakt). Koniec dyskusji.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Argumenty, że Bond był Szkotem i był biały są nieco śmieszne, jeśli zestawimy je z jakże realistyczną chronologią całej serii (i w ogóle jej realiami.
Idris Elba jako Bond? Liczę na dużo scen rozbieranych. |
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
nie wydaje mi się żeby było śmieszne, porównanie tego jest śmieszne... Bond to główny bohater, więc zmienianie mu koloru skóry jest.. nawet nie śmieszne, raczej... żałosne, to tak jakby w filmie W pustyni i w puszczy Kali był biały a Staś murzynem.
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kierowanie się poprawnością polityczną to absurd, może jeszcze Anię z Zielonego Wzgórza zagra czarnoskóra aktorka? ![]() A Idrisa bardzo lubię swoją drogą
|
|
|
|
|
|
#20 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
tylko Elba
|
||
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast niech ktoś spróbuje zrobić z jakiejś znanej "czarnej" postaci białego. Pewnie byłby krzyk, że rasizm. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem, to w poprzednich filmach kolor skóry i pochodzenie etniczne (w kontekście przynależności rasowej) Bonda nigdy nie był specjalnie akcentowany, to czemu nie, jak sobie tak producenci wymyślą.
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bond ma być biały i tyle. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam mam nadzieję, że będzie czarny.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
[1=818b6f2de5dfa79adb4775d e183f054ac63b96e9_6594a3f aefca2;49532693]taaaaak, ja proponuję żeby tą postać tak zmodyfikować żeby okazało się że to kobieta...
bond ma być biały i tyle.[/QUOTE] A właściwie czemu nie? Bond -kobieta, to mogłoby być ciekawe. To nie jest wierna adaptacja jakiejś powieści - już od dawna filmy o Bondzie są tylko inspirowane oryginałem. Zresztą w amerykańskim serialu (nie pamiętam tytułu) inspirowanym Sherlockiem Holmsem, dr. Watson jest kobietą. I dobrze! Naprawdę nie trzeba do tego dorabiać żadnej filozofii ani poprawności politycznej. Pozwólmy twórcom rozwinąć wyobraźnię i cieszmy się kinem
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
[1=818b6f2de5dfa79adb4775d e183f054ac63b96e9_6594a3f aefca2;49531502]nie wydaje mi się żeby było śmieszne, porównanie tego jest śmieszne... Bond to główny bohater, więc zmienianie mu koloru skóry jest.. nawet nie śmieszne, raczej... żałosne, to tak jakby w filmie W pustyni i w puszczy Kali był biały a Staś murzynem.[/QUOTE]
Smutne, że ludzie tak wielką wagę przywiązują do koloru skóry. ![]() A przy okazji - w Szkocji (jak na całych Wyspach) jest mnóstwo osób czarnoskórych. |
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
ale ja nie mam nic do czarnoskórych, dziewczyną Bonda może być biała, czarna, azjatka itp. po prostu Bond jest jeden, ma swoją historię, jest biały i już, stworzenie ciemnoskórego Bonda to zbyt duża ingerencja i to już nie bedzie Bond tylko inny agent który zachowuje się jak Bond, jeździ takimi autami jak Bond, ratuje świat jak Bond, nawet może się nazywać jak Bond ale Bondem nie będzie.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
[1=818b6f2de5dfa79adb4775d e183f054ac63b96e9_6594a3f aefca2;49551546]ale ja nie mam nic do czarnoskórych, dziewczyną Bonda może być biała, czarna, azjatka itp.
Wow, jesteś taka tolerancyjna! po prostu Bond jest jeden, ma swoją historię, jest biały i już, stworzenie ciemnoskórego Bonda to zbyt duża ingerencja i to już nie bedzie Bond tylko inny agent który zachowuje się jak Bond, jeździ takimi autami jak Bond, ratuje świat jak Bond, nawet może się nazywać jak Bond ale Bondem nie będzie.[/QUOTE] Seria o Bondzie to seria baaaaaaaardzo naginająca rzeczywistość, w różnych jej aspektach. Jeżeli zostanie to zgrabnie wytłumaczone w scenariuszu (np. Bond był sierotą z Afryki adoptowaną przez bezdzietną parę ze Szkocji) - naprawdę nie widzę przeciwwskazań. Gorzej, jeśli scenariusz będzie do bani. Wtedy to nawet najbardziej biały aktor nie pomoże
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak, jestem tolerancyjna, ale nie będę rozwijać tematu bo widzę że nie rozumiesz, tylko żeś się uczepiła mojej 'nietolerancji'.filmy o Bondzie nie pojawiły się znikąd, były książki, a w książkach Bond jest biały, tyle. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.

Każda z nich jest dobrze po 30, a wyglądają o wiele lepiej niż 90% ówczesnych młodych dziewczyn (także znanych), chyba starsze pokolenia były po prostu z lepszym zdrowiem czy genami, nie wiem ale coś w tym musi być...

Nie oceniałam pod tym kątem głównej postaci, patrzyłam na jego partnerki i ich kreacje, bo to jest dla mnie ciekawsze. A Bond niech sobie będzie jaki chce:p

tylko Elba 
tak, jestem tolerancyjna, ale nie będę rozwijać tematu bo widzę że nie rozumiesz, tylko żeś się uczepiła mojej 'nietolerancji'.