![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
klasyki kina
jakie są wasze najulubieńsze filmy z tzw. klasyków ??Takie , bez których nie wyobrażacie sobie historii kina ? Dla mnie 1-sza dziesiątka wygląda tak:
1. Człowiek z blizną 2. Skazani na Showshenk (nie wiem jak się pisze) 3. Ojciec chrzestny 4. Taksówkarz 5. Forest Gump 6. Szeregowiec RYan 7. Joe Black ( słabość do tego filmu, mimo, że nie arcydzieło) 8.Lot nad kukułczym gniazdem 9. Gorączka 10. Wróg u bram |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: klasyki kina
Czterej Pancerni i pies
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Skazani na Shawshank
Lot nad kukułczym gniazdem Przeminęło z wiatrem Casablanca Lista Schindlera Ojciec Chrzestny Okno na podwórze Człowiek, który wiedział za dużo Psychoza Fight Club Pianista Lśnienie Requiem dla snu.... i wiele, wiele innych. Nie mam pierwszej dziesiątki, wobec każdego filmu odnoszę prawie takie samo wrażenie, że bez niego kino byłoby "uboższe".
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ojciec Chrzestny
12 gniewnych ludzi Dyktator Życie jest piękne Psychoza Wszystko o Ewie Tramwaj zwany pożądaniem Co się zdarzyło Baby Jane? Pół żartem, pół serio Światła wielkiego miasta Trudno zamknąć te ukochane i najlepsze filmy i skrócić listę tylko do dziesięciu - wpisywałam więc w przypadkowej kolejności żeby żaden pokrzywdzony nie był ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Skazani na Shawshank
Lot nad kukułczym gniazdem Ojciec Chrzestny Pianista Pulp Fiction Życie jest piękne Forrest Gump
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Annie Hall
Czyż nie dobija się koni? It's a Wonderful Life Zapach kobiety Człowiek z blizną Elephant Man Breakfast at Tiffany's Amelia (to też już chyba klasyk?) Zakazane piosenki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A! Właśnie, jeszcze śniadanie u Tiffany'ego
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zapach Kobiety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj mam "fazę" na "Ziemię obiecaną" Andrzeja Wajdy. Dzieło klasy światowej godne wszystkich Oscarów, Niedźwiedzi i innych Złotych Palm.
Dodam jeszczefilmy takie jak: Łowca Jeleni, Full Metal Jacket, Lśnienie, trylogia Władca Pierścieni, Przeminęło z wiatrem, Obcy: 8 pasażer Nostromo, Dziecko Resemary, Taksówkarz, Pluton, Fortepian, Requiem dla snu, Tajemnice Los Angeles, Dawno temu w Ameryce, Pulp Fiction. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Leon Zawodowiec
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście się z wami zgadzam że to klasyki jednak...
Pulp Fiction - nie dałam rady obejrzeć całego ![]() Lśnienie - ? nudziłam się niemiłosiernie Tramwaj zwany pożądaniem - podobał mi się tylko w wersji teatralnej Władca pierścieni - absolutnie mi się nie podobało ![]() Gwiezdne wojny - jak wyżej Titanic - wzrusza tylko za pierwszym razem ![]() I może ja jestem jakaś dziwna...? ![]() Do waszych z którymi się zgadzam w większości (nie wszystkie oglądałam ![]() Dopisałabym jeszcze Milczenie owiec, American Beauty, Omen, Wywiad z wampirem, Nosferatu - Symfonia grozy, Pies Andaluzyjski ![]() ewentualnie Braveheart, Deszczowa piosenka, Nóż w wodzie, Lista Schindlera, Matrix Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-06-18 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Bonnie & Clyde
Casablanca Śniadanie u Tiffany'ego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Diuna, Twin Peaks (serial również), Blue Velvet, Dzikość serca
Łowca androidów Siódma pieczęć Dziecko Rosemary, Dziewiąte wrota Zagadka nieśmiertelności Pi Romeo i Julia Zeffirellego Podwójne życie Weroniki Rękopis znaleziony w Saragossie Osiem i pół Ptaki Brudny Harry Trylogia "dolarowa"
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
O a może jeszcze Dziewięć i pół tygodnia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A, jeszcze Zielona Mila, Edward Nożycoręki, American History X
![]() Ostrzegam mogę mieć trochę spaczony gust - uwielbiam polskie dramaty, psychologiczne ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-06-19 o 00:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Moze nie wszytsko to klasyk ale dla mnie namber łan
![]() Ojciec Chrzestny Psychoza Ptaki Kill Bill I i II Pulp Fiction Forrest Gump 9 kompania Noce i Dnie Szeregowiec Ryan Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Moi znajomi znają teksty z filmu na pamięć ja po prostu nie mogę...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dopisalabym jeszcze Mechaniczną pomarańczę, reszta która przyszła mi do głowy była już wspomnniana ![]()
Serialowo: Obsesyjnie powtarzając: Sherlock ![]() Na bieżąco: AHS, VD, Boardwalk Empire, Dexter, OUaT, Arrow, Elementary, TBBT, Merlin, Downton Abbey, Fringe, Hunted. Nadrabiając: The Hour, The Prisoner |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja z kolei z wymienianych przez Was filmów nie znoszę "Zielonej mili". Mało kto rozumie czemu tego filmu tak nienawidzę.
Z polskich do swojej listy wszech czasów dodała bym "Noce i dnie". Jadwiga Barańska w roli Barbary niszczy he, he... Ktoś wspominał "American Beauty"- klasyk jak się patrzy. To może jeszcze "Wszystko o mojej matce", bardzo wzrusza mnie ten film. Dla mnie jeszcze takim klasykiem moim subiektywnym jest drugi Terminator. Jak widzę, że leci w tv to zawsze oglądam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Kolejność przypadkowa:
Imperium słońca Lot nad kukułczym gniazdem Siedem Pulp Fiction Milczenie owiec Infiltracja Obcy Czas apokalipsy Szklana pułapka ^^ Dzień świra Fargo Full Metal Jacket Grobowiec świetlików Leon zawodowiec Okno na podwórze M jak morderstwo Sen to Chihiro no kamikakushi Ojciec chrzestny American Psycho Lśnienie Dziewiąte wrota Szósty zmysł Truman show Zabić drozda Kabaret Dwunastu gniewnych ludzi Bękarty wojny Kanał Przerwana lekcja muzyki Dziecko Rosemary Ghost in the shell Misery Wiem, że nie pierwsza dziesiątka i w sumie nie wiem czy kultowe dla kina, chyba nie. Ale kultowe dla mnie. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-06-20 o 01:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Bez dwóch zdań "Pies andaluzyjski" L. Bunuela
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Śniadanie u Tiffany'go;Ojciec chrzestny;Olbrzym; Pół żartem,pół serio
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Kurde,czemu nikt nie wymienił Seksmisji? Nie trawię polskich filmów/aktorów itd,ale Seksmisja,Dzień Świra, Czterej pancerni to klasyka.
Zabijcie mnie,nie cierpię Breakfast at Tiffany's. Klasyką jest też dla mnie Siedem-przykład dobrego kryminału. Psychoza, The ring (chociaż bardzo banalny i niestraszny), Edward Nożycoręki (dla mnie życiowa rola Deppa), klasyką są Gwiezdne wojny(starsze), Lśnienie (chociaż książka straszniejsza), Forrest Gump (nikt nie wspomniał,a to jeden z lepszych filmów), Zielona Mila zdecydowanie klasyką, Gladiator(muzyka jest świetna, 5 Oscarów zdobył nie na darmo), The Godfather (czemu nie został wspomniany? ![]() ![]() Zapomniałyśmy o ważnym elemencie kina-bajkach. Król Lew (17 lat od śmierci Mufasy ![]() Mała Syrenka Królewna Śnieżka
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Ziemia obiecana, Doktor Wilczur (uwielbiam ten film, Bińczycki jest boooooski), Noce i dnie (znów Bińczycki), Dług... Dziecko Rosemary, Milczenie owiec, Psychoza, Zapach kobiety, Misery,Mulhollad Drive, Zagubiona autostrada, filmy Jima Jarmuscha są dla mnie kultowe.
Dziewięć i pół tygodnia, oglądałam z TŻem... Oboje sie wynudziliśmy. Nie znoszę Władcy Pierścieni, Titanic mnie nie rusza, Gwiezdne wojny to dla mnie masakra poporstu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2011-06-20 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:43.