![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 149
|
Pope³ni³am b³±d swojego ¿ycia.
Tak jak w tytule pope³ni³am b³±d swojego ¿ycia i co najgorsze nie mam jak tego naprawiæ.
Moja historia jest baardzo popl±tana i trudna ale winê za ten stan rzeczy ponoszê Ja. Wychowa³am sie w biednej rodzinie na wsi. Wszêdzie jest daleko i nie by³o (dalej nie ma chyba ¿e kto¶ ma auto) dojazdu do miasta.Do przystanku bite 2,5 km drogi. Ale nie o to tu chodzi. Chodzi o to ¿e przez ró¿ne wydarzenia i te¿ w³asn± g³upote nie uda³o mi sie skoñczyæ szko³y ¶redniej,nawet zawodówki . Mam wykszta³cenie gimnazjalne ![]() Mama bardzo chcia³a ¿ebym skoñczy³a liceum do którego sie dosta³am. Do dzi¶ mówi ¿e to najg³upsze co zrobi³am w ¿yciu i ja siê z tym zgadzam. Dzi¶ mam 22 lata.Nie mogê dostaæ pracy. Do dzi¶ pamiêtam jak wstawa³am o 5 rano,sz³am na przystanek z przystanku w autobus z autobusu w miejski i do szko³y. Od godziny 5 rano nie by³o mnie do 18 wieczorem. Nie mia³am czasu ani si³y by odrobiæ zadane lekcje.Nie mia³am podrêczników za co dostawa³am oceny niedostateczne.Poprostu nie mia³am na to pieniêdzy,mama tez nie. Tato sprawia³ problemy (jest chory psychicznie). Mam pretensje do siebie ze tak siê sta³o ale nie wiem jak to dzi¶ mo¿na naprawiæ.Co dzi¶ mogê zrobiæ? Szlak mnie trafia jak s³yszê ¿e podrêczniki dla dzieci dro¿ej±. Wiem ¿e s± takie osoby jak Ja i ¿e du¿o z nich skoñczy jak Ja. Bez mo¿liwo¶ci,pracy i godnego ¿ycia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 660
|
Dot.: Pope³ni³am b³±d swojego ¿ycia.
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
A mo¿e id¼ do liceum zaocznego a w tygodniu znajd¼ sobie pracê ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Inkwizytor
Wiadomo¶ci: 2 452
|
Pewnie problem polega te¿ na tym ¿e pracy nie m, skoro rak fatalny dojazd do szko³y by³ to w tej mie¶cinie (wsi) jest du¿e bezrobocie. Moim zdaniem dobrym pomys³em jest wyjazd za granice( mo¿na robiæ cokolwiek, zbieraæ truskawki, dzieci niañczyæ) , od³o¿enia kasê(¿eby by³o na poczatek póki roboty szukasz) i wynaj±æ z kim¶ pokój w wiêkszym mie¶cie. Tam poszukaæ pracy (cokolwiek, mo¿na nawet sprz±taæ) i i¶æ do liceum dla doros³ych weekendowo. Mo¿e masz kole¿anki ktore te¿ nie maja pracy i by¶cie wyjechali razem? Zawsze to bezpieczniej. POza tym proponujê uczyæ siê juz teraz, zeby potem w liceum by³o ³atwiej. Internet to ¶wietne ¼ród³o informacji, mo¿na pouczyæ siê jêzyka samodzielnie, poczytaæ e-booki lektór szkolnych czy chociazby opracowania itd.
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka ksi±¿kowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
uwa¿am, ¿e na naukê nigdy nie jest za pó¼no. Na zmianê swojego ¿ycia równiez. Pomy¶l co jest ci teraz potrzebne i konsekwentnie spróbuj to osi±gn±æ. £atwa to droga nie bêdzie ale da siê.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 188
|
Pope³ni³a¶ b³±d, trudno, sta³o siê. Wa¿ne,¿e masz tego ¶wiadomo¶æ. A najwa¿niejsze- ¿eby chcia³o Ci siê go naprawiæ. Jeste¶ m³oda, jeden b³±d nie przekre¶la przecie¿ ca³ego ¿ycia. By³o Ci trudno, wyobra¿am sobie to wstawanie o 5 rano i dra³owanie na przystanek, pó¼ne powroty, k³opoty w domu. Ale wierz mi- nie mo¿na trudnym dzieciñstwem zas³aniaæ siê ca³e ¿ycie, choæ to na pewno straszny balast.
Powinna¶, tak jak Ci radz± dziewczyny, znale¼æ w sobie do¶æ si³y i determinacji, aby zacz±æ naukê w zaocznym liceum i pracê w tygodniu. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale mo¿e spróbuj przenie¶æ siê do wiêkszego miasta i wynaj±æ co¶ taniego- np. pokój u emerytki, nawet wspólnie z kim¶, wtedy koszty bêd± niskie. W du¿ych miastach jest wiele szkó³, wiêc znajdziesz co¶ dla siebie. Mo¿na te¿ ³atwiej znale¼æ pracê w us³ugach, choæby w McDonald's albo jako pomoc przy dziecku. ¯yczê powodzenia, a przede wszystkim wytrwa³o¶ci i si³y, trzymam kciuki za Twoje m±dre decyzje i ich konsekwentn± realizacjê. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 896
|
S± darmowe zaoczne szko³y ¶rednie dla doros³ych, szko³y "matura w 2 lata" i temu podobne. Poszukaj w swojej okolicy, w tygodniu id¼ do pracy i do boju
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Czy u nas znajdê prace?
U nas nie ma pracy. Pracowa³am w sklepie za 700 z³ miesiêcznie z 2 niedzielami wolnymi w miesi±cu. Prosi³am szefa bym mog³a w soboty mieæ na drug± zmianê to bym chodzi³a do szko³y.On doskonale zdawa³ sobie sprawe z mojej sytuacji. Mówi³ ze to nie przedszkole a on potrzebuje ludzi dyspozycyjnych,ze na moje stanowisko jest tu 10 dziewczyn.Musia³am wybieraæ. My¶la³am ¿e jak bêdê pracowa³a to jako¶ to ogarne -DAM RADE. Zdziwi³am siê. Zatrudni³ mnie na 1/4 etatu a pracowa³am pe³ny. Za 700 z³.Dzi¶ nawet zasi³ek mi siê nie nale¿y. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 741
|
Cytat:
![]() ![]() Brydziu, podobn± historiê do Twojej przerabia³am w zesz³ym roku, z moim T¯ w roli g³ównej. Te¿ pochodzi z ma³ej miejscowo¶ci, liceum nie skoñczy³ - chocia¿ u niego to by³o o tyle pro¶ciej, ¿e mia³ pracê. Od³o¿y³ pieni±dze, przeniós³ siê do mnie, tutaj znalaz³ pracê i w³a¶nie zaliczy³ semestr w liceum dla doros³ych ![]() ![]() Ty masz 22 lata, wszystko przed Tob±! Pope³ni³a¶ b³±d, ale da sie go naprawiæ, nic nie jest stracone ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 8 603
|
id¼ do szko³y dla doros³ych, potem zrób jakie¶ studium itp, sorry mo¿e zabrzmiê brutalnie, ale dzi¶ brak wykszta³cenia zamyka drogê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 153
|
Brydziu.
Pomy¶l o wyje¼dzie za granicê (tak jak radz± dziewczyny). Mo¿esz sprz±taæ,zbieraæ owoce itp. Potem wróæ do kraju i id¼ do LO dla doros³ych. ¯ycie przed Tob±. Daj sobie szansê. Czy Twój tato mieszka z Wami? Czy z mam± musicie siê nim opiekowaæ?
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 502
|
Droga autorka. Pope³ni³a¶ b³±d, ale czasu nie cofniesz, natomiast mo¿esz ten b³±d jeszcze naprawiæ. Swoj± drog± ja te¿ jestem ze wsi, mia³am 2 km na przystanek i wstawa³am o 4.30 ¿eby zd±¿yæ na jeden autobus i potem przesi±¶æ siê w drugi. Wraca³am oko³o 18.00. I u mnie w domu te¿ by³o bardzo ciê¿ko. Na szczê¶cie teraz w mojej wsi jest ju¿ autobus, który kursuje do¶æ czêsto i dziêki temu ludzie maj± jak dojechaæ do pracy/szko³y, ale za moich szkolnych czasów nie by³o takiego luksusu.
Zdaje sobie sprawê, ¿e marne s± szanse by¶ dosta³a pracê w godzinach 8-16 pon. - pt. A co za tym idzie marne s± szansê by¶ pogodzi³a pracê z nauk±. Musisz na samym pocz±tku wybraæ co jest dla ciebie wa¿niejsze. Ja wybra³abym szko³ê dla doros³ych zaoczn±. S± to z regu³y szko³y darmowe, a je¶li p³atne to jest to kilkadziesi±t z³. miesiêcznie (nie mam na my¶li stricte prywatnych szkó³). Je¿eli macie ciê¿k± sytuacjê finansow± udaj siê sama lub z mam± do GOPSu lub MOPSu. Zapytaj te¿ w PUPie czy jest mo¿liwo¶æ, by sfinansowali Ci naukê. Wiem, ¿e co¶ takiego istnieje, ale nie wiem na jakich zasadach. Tak wiêc mo¿esz siê uczyæ. W miêdzyczasie mo¿esz szukaæ pracy, mo¿e uda ci siê j± znale¼æ. Na ta chwilê i tak trudno znale¼æ ci pracê - nie uczysz siê i nie pracujesz. Wiêc postaw na pierwszym miejscu uzupe³nienie wykszta³cenia. Musisz siê pomêczyæ te dwa lata. Ja te¿ siê mêczy³am, a si³ dodawa³a mi my¶l, ¿e jak siê pomêczê to kiedy¶ bêdê mia³a mo¿liwo¶æ polepszenia swojej sytuacji. ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- A wyjazd za granicê uwa¿am za ¶rodek bardzo dora¼ny. Nie rozwi±¿e on problemu. Jak ju¿ chcesz wyjechaæ to lepiej po uzupe³nieniu wykszta³cenia. Nie ma sensu tego odk³adaæ w czasie, bo potem ró¿nie mo¿e byæ.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 162
|
Hmmmm... nie musisz odrazu mieæ wykszta³cenia ¶redniego, ¿eby mieæ dobr± prace. Moja kole¿anka skoñczy³a po gimnazjum szko³e CECH, nie daje jej to ¿adnego wykszta³cenia potem, ale ma zawód - jest fryzjerk±, szko³a jest raz w tygodniu i jeszcze mia³a praktyki, za które dostawa³a kase, szko³a i praca w jednym.Teraz pracuje w tym salonie gdzie mia³a praktyki i sobie chwali. A te¿ pochodze razem z ni± z ma³ej wioski, autobusy raz na dzieñ jad±... czasami nawet i wcale, i nie trzeba mieæ kase ¿eby siê uczyæ, teraz s± kierunki za darmo.
![]() Nawet szko³e ¶redni± mo¿na zrobiæ za darmo zaocznie w szkole prywatniej, albo wieczorowo... ![]() Co do pracy, to rozumiem ciê bo sama mieszkam w takiej dziurze bez przysz³o¶ci, ale mimo tego uda³o mi siê skoñczyæ szko³e, zrobic kurs i jeszcze jeden kierunek robie dodatkowo, no i planuje wyprowadziæ siê do du¿ego miasta... i¶c na studia, spe³niaæ marzenia. Wystarcz± tylko chêci ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 233
|
Dzia³aj dzia³aj !
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 308
|
To co zrobi³a¶ by³o pomy³k±. B³±d pope³niasz teraz godz±c siê z takim stanem rzeczy i nie robi±c nic by go zmienic.
S± licea dla doros³ych, darmowe. Wieczorowe b±d¼ zaoczne. Tam powinna¶ uderzyc, ¿e tak powiem I ¿yczyc powodzenia ![]()
![]() |
#16 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 802
|
"Kto wie, ¿e pope³ni³ b³±d i nie próbuje go naprawiæ, pope³nia drugi b³±d."
Konfucjusz Przemy¶l sobie Brydziu to zdanie i ... ruszaj do dzia³ania, bo masz co nadrabiaæ. Poszukaj, popytaj, u³ó¿ sobie jaki¶ plan dzia³ania i dzia³aj. Wszystko przed Tob±, ale zale¿y tylko od Ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 299
|
Jedz za granice, od³oz kase, zrob jakies kursy- fryzjerski, kosmetyczny,zbieraj kase i oszczedzaj - tam (tu nie dasz rady) otwórz swoj gabinet. Nie siedz tutaj, na Twoim miejscu bym sie nie zastanawia³a.
Zostaniesz tutaj, bedziesz biedowac, zrobisz sporym kosztem jakos to liceum- tez nie jest powiedziane, ze prace dostaniesz, nawet jak zrobisz studia. Realia sa teraz dosyac brutalne, a bedziesz kilka lat w plecy. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2011-01-28 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 584
|
no ale wyjazd te¿ kosztuje.. sk±d autorka ma od³o¿yæ jakiekolwiek pieni±dze na mieszkanie ??? ale zgadzam siê z dziewczynam, wyjazd za granicê bêdzie najlepszym wyj¶ciem dla Ciebie.
Brydziu.. masz 22 lata, tyle co ja..Jeste¶ m³oda, ja na Twoim miejscu pomy¶la³abym o au pair na pocz±tek ![]() ![]() ![]() ja bym na twoim miejscu np. do jesieni solidnie uczy³a siê jêzyka, od jesieni wyjazd ![]() co my¶lisz ? Edytowane przez Ieka Czas edycji: 2011-01-28 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 87
|
wg mnie powinnas sprobowac wyjechac na jakis czas, nawet na kilka meisiecy tak zeby odlozyc sobie na start. potem idz do szkoly dla doroslych, sa rozwniez taki nieodplatne wiec za czesne bys nie musiala placic.piszesz ze nie ma u ciebie w okolicy pracy, no i wlasnei do tego potrzebna ci kasa na start zeby moc szukac czego w wiekszym miescie. wiem, myslisz sobie ze latwo nammowic itd. no ale tzreba sprobowac cos robic, bo jak nie sprobujesz to sei nie przekonasz, a co wiecej nic sie nie zmieni
Ieka radzi co zostanie au pair. nie wiem czy to taki dobry pomysl bo jednak wymagaja raczej dobrej znajomosci jezykow obcych. no chyba ze znasz angielski na poziomie komunikatywnym. w takim wypadku sprobuj. czemu nie Edytowane przez josephine86 Czas edycji: 2011-01-28 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 584
|
a co do wyjazdu tymczasowego, na truskawki czy ogórki,to te¿ jest ¶wietny pomys³ ,Brydzia..znasz kogo¶ kto móg³by Ci za³atwiæ ?
Josephine, zale¿y gdzie Brydzia chcia³aby wyjechaæ? mo¿e inny jêzyk ni¿ angielski? a do au pair nie trzeba wcale perfekt jêzyka umieæ,zale¿y od rodziny, wystarczy naprawde niewiele umieæ ,bo tam ma sie go nauczyæ ![]() jakie zapatrywania masz Brydziu, podoba Ci siê jaki¶ z powy¿szych pomys³ów? czekamy na Twoj± odpowiedz ! ![]() Edytowane przez Ieka Czas edycji: 2011-01-28 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 33
|
Na naukê nogdy nie jest za pó¼no. Mój wujek przed 40 te¿ nie mia³ skoñczonej szko³y ¶redniej i matury. Rok temu poszed³ do liceum zaocznego dla doros³ych, no i przygotowuje siê do matury.
Mo¿e warto by³oby wyjechaæ do jakiego¶ miasta, gdzie np. masz rodzinê, zapisaæ siê do szko³y, na pocz±tku u nich mieszkaæ (je¶li by³aby mo¿liwo¶æ), szukaæ w tym czasie pracy, wynaj±æ co¶ z kole¿ank±... Trzeba próbowaæ, tym batdziej, ¿e chcesz... Nie poddawaj siê, bo je¶li nie spe³nisz swoich marzeñ to bêdziesz kiedy¶ mia³a ¿al do siebie... Powodzenia
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Cytat:
Druga sprawa to myslisz, ze my wszyscy przez cala edukacje bylismy zawsze wypoczeci i wszystko bylo blisko i tanie? Moim zdaniem rozczulasz sie nad soba i szukasz wymowki. Mial mnie post wzruszyc, tyle ze mnie nie wzruszyl. Rowerow nie ma, musi byc auto. Uzywanych podrecznikow nie ma, musi byc nowka z ksiegarni. No i jak nie wrocisz po 3 godzinach na obiad do chalupy, to juz wogole tragedia. Smutne, naprawde smutne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 11 924
|
moja kolezanka, ktora tez miala skonczone tylko gimnazjum, pracowala w wieku 20 lat w sklepie odziezowym
![]() ![]() nigdy nie jest za pozno. najwieksza glupota by bylo jakbys juz teraz sie poddala calkowicie i biczowala do konca zycia za to, ze czegos w przeszlosci nie udalo Ci sie zrobic. Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2011-01-28 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Rena nikt tu siê nad sob± nie rozczula.Nie wierzysz?
Przeczytaj tytu³ postu. Poza tym jezeli w domu nie ma pieniêdzy na ksi±¿ki to i na nowe jak i u¿ywane. Nie okre¶li³am na jakie wiec s³ów mi w usta nie wk³adaj. Baa nawet próbowa³am kserowaæ ale i z tym nie wysz³o. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 941
|
na nauke nigdy nie jest za poxno kochana, id¿ do liceum dla doros³ych jesli chodzi o ksi±zki to myslê ¿e nawet dziewczyny z wiza¿u chêtnie ci pomog± i oddadz± niepotrzebne podrêczniki (sama mam kilka z chemii mogê Ci daæ) , mature zdasz bo nie jest trudna wystarczy 30% miec. uda sie!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 347
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Pojecha³abym na wakacje dorywczo na jagody, wrócisz o kilka tysiêcy bogatsza. Stancja w wiêkszym mie¶cie, wy¿yjesz kilka miesiêcy, znajdziesz prace, pójdziesz na zaoczne liceum dla doros³ych... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 515
|
A mo¿e powiedz autorko jasno i konkretnie co masz zamiar ZROBIÆ w tej sprawie opócz narzekania? Co na chwilê obecn± robisz, czym siê zajmujesz? Dalej pracujesz w sklepie za 700z³ czy masz teraz inn± pracê?
Namawiajcie j± dalej na licea zaoczne etc., u¶wiadamiajcie i pocieszajcie, a ona pewnie i tak nic nie zrobi. Bo ja w jej postach nie widzê ANI JEDNEJ wzmianki o chêci np. wznowienia nauki, a ci±gle czytam tylko o drogich ksi±¿kach, przystanku daleko od cha³upy, biednej rodzinie i wsi. Szczerze? Jako¶ nie widzê w tym w±tku szczerej chêci, by siê edukowaæ. Ba! Nie widzê zamiaru zrobienia czegokolwiek w kierunku lepszego ¿ycia. Mi tu siê wy³ania raczej typ osoby, co chce sobie pomarudziæ na rzekomo brutalne warunki i odrobinê oczy¶ciæ sumienie ni¿ wreszcie zacz±æ co¶ robiæ i wzi±æ siê porz±dnie za siebie ![]() Takich ludzi jest pe³no, jêcz± "pracy nie ma, olaboga jaka bieda, warunki nie sprzyjaj±", a jako¶ w moim przypadku nie by³o najmniejszego problemu, ¿eby i¶æ na kasê do biedronki i sobie dorobiæ ![]() Nie chcê nikogo obra¿aæ w tym po¶cie, ale jestem uprzedzona do tego typu marudzenia. To bêdzie taka lu¼na anegdota niepowi±zana z tematem, ale chcê podaæ przyk³ad osoby, która pogubi³a siê w swojej "bezradno¶ci". Mam tak± kole¿ankê, która zawsze interesowa³a siê tym co siê dzieje w szkole i wrêcz stawa³a na g³owie, by mieæ wszystkie potrzebne notatki, kserowa³a co potrzebne i na pierwszy rzut oka wydawa³o siê, ¿e siê bardzo stara. Tylko szkoda, ¿e te kolekcjonowane przez ni± notatki niezbyt siê jej przydawa³y ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
My¶lê, ¿e jeste¶ strasznie s³abowita skoro wracaj±c o 18 brak Ci by³o si³y by usiedzieæ przy biurku z d³ugopisem w rêku i to nie jest normalne. Jako¶ student w sesji potrafi siedzieæ ca³± noc nad ksi±¿k±, a osobniki bardziej ekstremalne potrafi± zarwaæ nawet kilka nocy z rzêdu, a np. na takiej polibudzie wcale ma³o zajêæ nie ma. Mam w grupie kole¿ankê, która codziennie traci ok. 2h na dojazd w jedn± stronê, pochodzi z ma³ej wioski daleko od miasta, do bogatych te¿ nie nale¿y, ale nie przeszkadza jej to, by mieæ najlepsz± ¶redni± na roku i walczyæ o stypendium naukowe. Cytat:
No to na czym na Twoja wina w koñcu polega? Bo nie mogê siê doszukaæ ani jednej linijki na ten temat. Edytowane przez Kagami Czas edycji: 2011-01-28 o 17:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 347
|
Z reszt±, 2,5 kilometra to jest spacerek 30-40 minut. Wiêc wstajesz o 5 wychodzisz 5:30 o szostej po szóstej jeste¶ na przystanku. Na ósm± do szko³y jedziesz 1,5-2 godziny? TO KUPA CZASU NA NAUKÊ, tak samo jak powrót... Jak doje¿d¿asz tak d³ugo to ksi±¿ka w rêkê.
Dla mnie to te¿ jest tylko stêkanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 896
|
A czemu nie mo¿esz wyjechaæ, ¿eby znale¼æ lepiej p³atn± pracê?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja uwa¿am, ¿e je¿eli szczerze nie bêdziesz chcia³a wznowiæ naukê to ¿adne rady nic nie dadz± tutaj.
Rozumiem, ¿e mia³a¶ autorko takie z³e warunki ¿ycia nie neguje tego. Mimo wszystko s± bezp³atne licea dla doros³ych i potem policealne szko³y. Chcieæ znaczy móc ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.