|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Wuzetka, ciasta, desery Stelli
Moja córka Stella robi wspaniałe ciasta drożdżowe
![]() ![]() cisatodrozdzowe.jpg Poł kg. mąki +paczka drożdży + 1,5 szkl cukru + 2 jajka + troche mleka + olej i wyrabiać. Namoczyć rodzynki i na koniec wyrabiania dodać je. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem piec w piekarniku ok. 45 minut na 220-240 stopni. drozdzowe.jpg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wuzetka, ciasta, desery Stelli
A to również ciasto drożdżowe a raczej drozdzowo - mopsikowe
![]() cistomopsikowe.jpg cistomopsikowe2.jpg Przepis taki sam jak powyżej tylko przybranie zrobione z cukru pudru i cacao oraz figurki mopsika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Przepis na ciasto "Wuzetka".
Ciasto: białka z 6 sciu jaj na sztywno plus łyżeczka sody. Żółtka ucieramy ze szklanka cukru pudru na puch + 1,5 szklanki maki + łyżka proszku do pieczenia = 4 łyzki cacao na końcu + białkka i delikatnie mieszamy. Wykładamy formę i pieczemy od poł godz do 40 minut na 190 stopni. Gdy ciasto sie piecze robimy syrop: szklanka cukru + szklanka wrzatku+ zapach rumowy + likier Malibu - mieszamy i czekamy az wystygnie. Robimy bita śmietanę: 1 litr smeitany 36% ubic z 1 szkl. cukru pudru - wstawic do lodowki na pol godziny. Wystygniete ciasto kroimy na poł wzdłuż , dolna warstwe nasaczamy syropem, nakladamy bita smeitane, przykrywamy gorna warstwa i ... zalewamy goraca polewa z: pol kostki masła , 1,5 szkl. cukru pudyru + cukier waniliowy + 3 łyżki cacao. Dekorujemy bita śmietaną wuzetkastelli.jpg Mój wnusio, który dzielnie asystował swojej Mamie przy przygotowaniu ciasta potem ze smakiem go "pałaszował" w345u.jpg w2324.jpg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
O Matko! Tort z mopsikiem! Nie widziałam nigdy nic bardziej rozczulającego! Fantastyczny
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.