|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Urok Toskanii -relacje, refleksje, informacje.
Od kilku lat marzy mi sie podróz do Toskanii, zakładam ten watek bo byc moze w przyszlym roku moje pragnienie sie ziści
.Zapraszam do rozmowy wizazanki które podobnie jak ja maja sentyment do tego regionu Włoch, jak równiez tych ktorzy mieli okazje, przyjemnosc gościc w ktorejs z prowincji Toskanii.(mam nadzieje ze takowi tez sie znajda )Chciałabym rowniez zobaczy autorskie zdjecia tych ktorzy zwiedzili ten cudny region... Czekam z niecierpliwoscia na wpisy. A na zachete kilka fotek poszczególnych prowincji ![]() I .zdj.1/2/3/ Prowincja Livorno II. zdja. 4/5/6. Prowincja Piza III. zdj. 7/8/9 Prowincja Arezzo
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Urok Toskanii -relacje, refleksje, informacje.
IV. zdje 1/2/3 Prowincja Pistoia
V.zdj.4/5/6 Prowincja Florencja VI. zdj.7/8/9 Prowincja Lukka wiecej fotek prowincji nastepnym razem
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Nie mogłem sobie właśnie przypomnieć nazwy tego miasta... ufff dręczyło mnie to chyba z miesiąc.
Toskania piękna na zdjęciach. Polecam przewodnik Vita Casettiego o Toskanii- opisane wszystkie najlepsze knajpy itp. |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki zapamietam.. ![]() miales okazje zobaczyc na zywo Toskanie??chociaz jej kawalatek?? kolejna porcja fotek: VII.Prowincja Grosseto(zdj.1/2) VIII. Prowincja Massa - Carrara (zd.3/4) IX. Prowincja Prato(zdj.5/6) X.Prowincja Siena ( zdj.7/8)
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-08-07 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Byłam w Toskani w terminie bodajże 5 lipca do 12 lipca, i muszę powiedzieć, że to najpiękniejszy zakatek na świecie w jakim byłam. Pod każdym względem, no może poza życiem nocnym. Mianowicie te siedem dni spędziłam na campingu a "bungalowach" o standardzie niewysokim No ale czegóż wymagać, za 420 euro od czterech osób, zważając na to, że Toskania jest bardzo drogim regionem, a zakwaterowanie w apartamentach jest niewyobrażalnie drogie! Zwiedziłam wiele miasteczek. najbardziej podobało mi się to, że nie było tyyylu turystów, a bardzo dużo tzw. "miejscowych". Jak ja bym chciała, by w Polsce ludzie sie tak zachowywali. Będąc w sklepie takie starsze małżeństwo, samo podeszło do nas mówiąc o najlepszym winie. Zaprowadzili nas na stoisko z alkoholem i typowymi włoskimi przekąskami I wcale nie trzeba znać żadego włoskiego (bo wiadomo, językiem angielskim mało który włoch potrafi się porozumiewać). Będąc w Volterze miałam wrażenie, że czas się zatrzymał 50 lat temu Poprostu genialnie! Jedyne co mnie zawiodło, to życie nocne. Myślałam, że będzie troszkę więcej ludzi młodych, chociaż wiedziałam, ze nie jadę do Rimini tętniącego zyciem, ale jednak na coś liczyłam jak chceilibyście coś więcej wiedzieć, piszcie Bardzo chętnie powspominam
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ci zazdroszcze ![]() wlasnie slyszalam ze jest drogie zakwaterowanie...powiedz mi duzo jest takich campingow tzn czy sa łatwo dostepne??? i jaki jest koszt??
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj dobra Twoja ..udanego pobytu..smacznej-schlodzonej rakijii zycze
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Bella Italia
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Jestem zagorzałą fanką Toskani... brak słów do opisania samych zachwytów.
EW przyszłe wakacje planuje zorganizowac sobie wyjazd na własna rekę, nie interesuje mnie zatrzymanie sie w hotelu- raczje cos bardziej urokliwego typu wynajecie jakiegos domku dla kilku osob, wspolne gotowanie, zwiedzanie okolicznych miejscowosci. Mozecie cos polecic ? pozdrawiam
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję
sirocco. Sądzę, że nie warto zatrzymywac sie w hotelach. Camping to świetne rozwiazanie. aniko23 Czy łatwo dostępne?To nie wiem. Rezerwowałam w kwietniu czy w marcu, i nie bylo problemu, z dobraniem odpowiedniego domku, dla czteroosobowej rodziny. Bedąc w na tym campingu, widziałam kilka wolnych domków.
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Jestem wizazanką - urzęduję na wątku ze świecami, ale ciagle maniacko poszukując wszystkiego o Toskanii znalazłam przypadkiem ten wątek. Chciałam Was serdecznie pozdrowić z Toskanii, w której mam to niebywałe szczęście mieszkać, o czym piszę na swoim blogu. Słoneczka ślę
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Włochy to mój ulubiony kraj. Te krajobrazy i zabytki, ludzie i jedzenie.
Coś wspaniałego. W tym roku jadę razem z przyjaciółkami to Włoch na obóz. Niestety to pięknej Toskanii nie bd okazji pojechać , nie ma tam obozów. A ja mam dopiero 16 lat. W tym roku rozpoczęłam naukę włoskiego. ps piękne zdjęcia
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Toskania- dla mnie też najcudowniejsze miejsce w Europie .........zaraz po Prowansji
![]() Zawsze marzyłam o tym miejscu czytając książki o Toskanii, pewnego wieczora zdecydowaliśmy z narzeczonym że pojedziemy. Zorganizowaliśmy szybko rzeczy i za 3 dni wyjechaliśmy samochodem. Bagażnik był wypełniony namiotem, kuchenką, lodówką turyst i innymi niezbędnymi przzedmiotami. W pierwszym etapie naszej podróży zatrzymalismy się w Greve in Chianti, ze względu na upał zrezygnowaliśmy z namiotu. 3 noclegi w gospodarstwie agroturystycznym z widokiem na Greve--- cuuuudownie. Zwiedzaliśmy okoliczne wioski, jedliśmy pyszne włoskie jedzenie, zwiedzaliśmy winnice, nie obyło się również bez degustacji wina i grappy ![]() w drugim tygodniu rozbiliśmy namiot nad morzem, w miejscowości Marina di Cecina. Przez tydzień zwiedzaliśmy okolice. W Pizie pod krzywą wieżą spotkałam nauczycielkę z liceum, niesamowite.... |
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, kochane, w ten piątek nagłym zrządzeniem losu będę w Pizie i pilnie potrzebuję opinii osób, które już tam byly - co warto zwiedzić, oprócz zabytków na Placu Cudów oraz cmentarza? Gdzie warto zjeść, może macie do polecenia jakieś niedrogie, a atrakcyjne miejsce? No i zycie nocne, da się tam gdzies pójść wieczorem na jakieś tańce? Zakwaterowanie, na szczęście,mam
![]() No i bardzo chciałabym na jeden dzień pojechać nad morze, patrzę na mapę i nie jest tak daleko, może godzina, dwie drogi, a z tego, co wiem, istnieje jakiś autobus, ale nie mam pewności... ![]() We Włoszech byłam już wielokrotnie, ale akurat w Pizie nigdy... będę tam tylko 3 dni, nie chciałabym zmarnować tego czasu Bardzo liczę na waszą pomoc, Wizażanki drogie
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Toskania to cudowne miejsce na wakacje
Byłam tam 2tygodnie w sierpniu 2007 z rodziną, pojechaliśmy własnym samochodem. Mieszkaliśmy w wynajętym apartamencie, urokliwy typowo toskański domek z czterema pokojami, wygodną łazienką, świetnie wyposażoną kuchnią i cudnym ogrodem niedaleko plantacji wina i oliwek dom był cudnie urzadzony- kominek, pamiątki, zabytkowe meble... a wszystko to w urokliwej miejscowości Vinci w której urodził się sam Leonardo Wakacje bardzo spokojne, jeździliśmy i zwiedziliśmy chyba wszystkie miasta i maisteczka. Do Florencji jechaliśmy tylko 50minut więc bylismy tam wiele razy. Pojechalismy nawet na dzien do Rzymu chociaż tego niepolecam bo to jednak bardzo daleko. Na plaży w Livornie nie było miejsca więc opalałam się w ogrodzie Fajne wakacje ale niestety dosyc drogie...apartament, jedzenie, knajpy, beznyzna no wszystko kosztuje ale warto!
|
|
|
|
|
#17 |
|
Lady of Harley-Davidson
|
marzy mi sie Toskania szalenie, zwlaszcza po ksiazce i filmie "pod sloncem toskanii". pomidory, bazylia, bruschetty, wino... Ah...
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ciao
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

.
)

.
.